gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


Amianka # 2008.06.16. 08:43

Szia. Köszönöm a válaszod, de szerintem félreértesz.
Nem szakítottam meg a tanulmányaimat. 2003 óta folyamatos a tanulmányi jogviszonyom. Nem kell ahhoz halasztani vagy megbukni, hogy később végezzen valaki. Ez a kreditrendszerből adódik.
Azzal kezdtem, hogy végig olvastam a releváns témákat, de az én esetemhez hasonlót, miszerint a tanulmányi idő tartós elhúzódásának számít-e, hogy az 5 éves képzést 5 és fél év (maximum 6 év) alatt végzi el valaki, nem találtam.
Azt tudom, hogy más esetekben, mint pl. szociális ösztöndíj, Bursa nem veszik figyelembe a keresetemet, csak az Édesanyáméra vannak tekintettel, hisz Ő az egyedüli eltartóm - DE még mindig nem tudom, hogy itt figyelembe veszik-e, hogy iskola MELLETT és NEM helyett dolgozom.
Egyébként Édesapám nehéz eset, de már beszélgettünk a témáról, lehet hogy belemegy hogy kevesebbet ugyan, mint a t.díj, de a mostaninál valamivel többet adjon önszántából. Ha megyegyezünk elég csak megjelenni a meghallgatáson és azt mondani, hogy igaz, hogy tanul, de nem tartunk igényt a további fizetésre?
Egyébként hálás vagyok én a válaszokért, akkor is ha egynéhánytól falra mászok is.
üdv

Amianka # 2008.06.16. 08:47

Oh, azt lehagytam, hogy augusztus 31-ig szól a gyakornoki szerződésem, igaz hogy 1 év időtartamú, de tavaly augusztusban kezdtem.

marcika # 2008.06.16. 08:55

Monalisanak igaza van minden tekintetben (Wasp-ot is beleértve).
Teljesen mindegy, hogy bukásról, vagy kreditrendszerről beszélünk, a tanulmányod nem folytonos. Attól, hogy van tanulói jogviszonyod, attól még nem folytonos.
23 éves vagy, dolgozol, ergo ne számíts semmi jóra a bíróságon.
Miért is kellene fizetnie épedapádnak?

A szüleid között fennálló (anyagi)vitát, ne mérgesítsd még jobban, hagyd, hogy oldják meg ők. Állj a saját lábadra, akkor talán gyorsabban befejezed a sulit, és a képesítésednek megfelelő munkát találsz.

Amianka # 2008.06.16. 09:16

Mi nem folyamatos a tanulmányaimban? :)
2003 óta egy félévet se hagytam ki, mindig beiratkoztam, felvettem a tárgyakat, vizsgáztam belőlük, teljesítettem a kötelezettségeket. Most sincs ez másként, következő félévre is be leszek iratkozva és ugyanúgy teljesítem a feladatom.

marcika # 2008.06.16. 09:22

A folyamatosság azt jelenti a te esetedben, hogy az 5 évet, 5 év alatt végzed el.

Amianka # 2008.06.16. 09:23

Mellesleg nálunk a gyakorlat kötelező! Igaz, hogy csak 2 hónapot írnak elő, ennyiért már megkapjuk a kreditet. Az hogy nekem sikeült hosszabb gyakorlatot vállalnom, amiért még fizetnek is valamit, az csak szerencse.
"állj a lábadra" a leendő szakmámban kaptam lehetőséget és nagyrészt haza is adom, ha más is visszaolvasna, nem csak nekem mondanátok.

Amianka # 2008.06.16. 09:24

oké, ha valóban ez a folyamatosság, akkor elfogadom.

ObudaFan # 2008.06.16. 17:07

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a fôiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelôzôen megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követôen hosszabb idô telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a fôiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülôtôl elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elô. E vonatkozásban jelentôsége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kiesô idôben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelôzôen hosszabb idô alatt akkori életkörülményeinek megfelelôen választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülôtôl, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az idôre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérô vagy magasabb képzettség megszerzését igénylô újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettôl elvárható (pl. a megszerzett képesítés az idôközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).

Bandiiii # 2008.07.10. 18:15

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségüket kérni. Van a volt kapcsolatomból egy 20 éves lányom, aki az anyjánál élt. Most OKJ-s tanulmányát kezdte el.
A gyerektartást folyamatosan fizettem és fizetem, ezzel nincs is semmilyen probléma. De most van 1 kis bökkenő. A volt párommal össze veszett a 20 éves lányom és most hozzám költözött. Pár hónap múlva lehet, hogy elköltözik.

Első kérdésem:
Ha nálunk lakik, akkor is kell fizetnem gyerektatást? Ha igen, akkor kinek? A lányomnak vagy a volt páromnak?
Második kérdésem:
Ha elköltözik, akkor kinek kell fizetnem?

monalisa1 # 2008.07.10. 19:21

Ezt az itt lakik ott lakik dolgot a bíróság nemigen fogja tudni időbelileg utolérni...

Indíts a volt kapcsolatod ellen tartásdíj megszüntetése iránti keresetet., a lányod már nagykorú, a továbbbiakban ne az anyja kapja a t.díjat.

Amíg nappali tagozaton, az életpályára készülve tanul, addig köteles vagy továbbra is fizetni a kötelezést, és akár közvetlenül neki - ha az anyja ezt nem ellenzi. (Mert mindaddig amíg a bíróság vissza nem vonja tőle a pénz átvételének jogosultságát, sajna ez ekként működik.) Később már közvetlenül a lányod bankszámlájára utalhatod a mindenkori havi összeget.

A második kérdésre is a fentiek értelmében.

monalisa1 # 2008.07.10. 19:25

A már nagykorú gyermektől többé-kevésbé már elvárható, hogy a továbbaikban bizonyos mértékben gondoskodjon már magáról, és ez adott esetben nem ellentétes azzal, hogy közben még tanul., hétvégi munkavégzés, délutáni részmunka stb. Ha ez megvalósul, kérheted a bíróságot, hogy a t.díj összegét csökkentse.

Bandiiii # 2008.07.12. 21:27

Köszönöm szépen a gyors választ!!

drbubu # 2008.07.22. 15:12

Sziasztok!
Egy másik helyre már beírtam a kérdésemet, de most látom csak, hogyí ez a topic erről szól.

Az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha a gyermek eredetileg az anyjával él, de nagykorúsága után különköltözik. Akkor logikus, hogy az apa neki fizeti közvetlenül a tartásdíjat. De ebben az esetben az anya köteles-e támogatni a gyermeket a továbbtanulásában? Köteles-e ő is "tartásdíjat" fizetni?
Vagy ez csak az apára vonatkozik?

És ha a gyerek nagykorúsága után az apához költözik (tehát nem önállóan, egy 3. helyre), akkor kérhető tartásdíj az anyától? Amit szintén a gyermek kapna meg, a saját bankszámlájára?

Előre is köszi a válaszokat!

Goodwitch # 2008.07.22. 15:59

KÉrlek, hogy egy témát csak egy topicban indíts!

LÁtod, hogy ott is megtaláltuk! :-)

Vagy gondolod, ide mást írunk majd?


Goodwitch

drbubu # 2008.07.23. 07:16

Nem több topicba akartam írni a kérdésemet, hanem utólag vettem észre, hogy ez a topic pont erről a témáról szól, gondoltam áttérek ide, mert még akadnak további kérdéseim, amit inkább ide írtam be.

Tényleg kaptam a másikban segítséget, amit köszönök, csak 1 kérdést nem sikerült tisztázni, hogy az anyának is kötelessége-e támogatni a felnőttkorú gyermekét, ha az nappali tagozaton tanul, de elköltözött otthonról. Ebben tudnátok valami okosat mondani?
Előre is köszi!

Goodwitch # 2008.07.23. 08:14

drbubu!

Olvass vissza a másik topicban, ott válaszoltam.


Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.23. 10:02

"Támogatni" egy felnőtt korú fiatalt a családi kapcsolatok alapján (...), vagyis nem kötelező már, bár általában elvárható még. (Sőt, de ez már külön téma és nem a feltett kérdéshez kapcsolódó.)

A t.díjra kötelezett fizeti a felnőtt tartást ameddig a kötelezés tart, de nem okvetlenül annyit már mint a rászoruló 18. életéve előtt folytatólagosan.

Keresd vissza 4-6 oldallal lentebb ObudaFan beírását, melyben a családi kapcsolatok, az elvárhatóság, illetőleg a már nagykorú "gyermek" mielőbbi saját lábra állása olvasható.

monalisa1 # 2008.07.23. 10:08

Konkrétan: ObudaFan 2008.07.09. 17:45.
http://www.jogiforum.hu/…35/12690.4.0

Goodwitch # 2008.07.23. 10:09

Monalisa!

Mindkét szülő tartásra köteles. Miért írod, hogy nem kötelező?


Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.23. 10:27

Bejegyzésedet köszönöm...

A Csjt. 60 §-ának (3) bekezdése szerint a szülő nem köteles a nagykorú gyermekéről a továbbiakban gondoskodni, ha arra érdemtelenné válik.

Az igaz, hogy a kérdező drbubu nem írta, hogy mi okból ill. végett költözött el otthonról, így én csak "a" száraz joghelyet.

Ami elvitathatatlan, egy szülő nem köteles szállást és kosztot biztosítani a nagykorúvá vált gyermekének, és a megélhetésének egyéb költségeit/kiadásait sem fedezni részben v egészben, ha érdemtelenné vált rá.

Tény, hogy a szülőnek erkölcsi kötelessége mindenkor gondoskodni a gyermekéről., példa rá hogy egynémely gyermek még az öreg szüle kis nyugdíját is megdézsmálná - alkalmasint.

drdudu azt kérdezte: "... az anyának is kötelessége a támogatni a felnőttkorú gyermekétét, ha az nappali tagozaton tanul, és elköltözött otthonról."

Nos, amíg otthon volt, megvolt a lakhatása és a kajája stb., azzal hogy "kirepült" a családi fészekből - vélem én - bizonyos önállósódásra tesz már szert, és ennek költségét akár állhatja saját zsebből is...

ObudaFan ezen topicban, és hasonló témájukakban többször is leírta már: ha egy nagykorú munkaképes, a tanulmányok mellett AKÁR dolgozhat is már, ergo több-kevesebb saját jövedelemre tehet szert - mondhatni elvárhatóan...

drbubu # 2008.07.23. 14:48

Köszönöm a segítséget!
Arról szó nincs, hogy érdemtelenné vált volna, valószínűleg nem is fog. A helyzet az, hogy a férjem fizeti a tartásdíjat, de jobb lenne, ha ezt majd a gyerek 18 éves kora után nem az anyjának, hanem közvetlenül a nagylánynak lehetne fizetni. Persze most megtudtam, hogy ehhez az anya jóváhagyása szükséges. A helyzet nem a legrosszabb, de azért a tartásdíjnak csak egy részét fordítja a gyerekre, és inkább a saját bulizásait fizeti belőle...
Az elköltözés pedig még csak terv. 16 éves a nagylány, és most kezd előállni az önállósodási ötleteivel, mert nehezen viseli a korlátokat. Persze ez még korai lenne. Van egy garzonunk, erre pályázik. :) Ha odaköltözne, a rezsijét meg a kajáját tudnánk fizetni, de többet nem. De ha az anyja nem támogatná semmivel, ez még így elég kevés lenne.
Ezek még úgyis csak később esedékes kérdések, csak gondoltam utánajárok, hogy mi a teendő ilyenkor.
Köszi a segítséget!

monalisa1 # 2008.07.23. 16:23

Helyes gondolkodás, mert soha nem árt előre tisztában lenni bizonyos dolgokkal - az élet bármely területén is.

Azért egy 16 éves lány még nem igazán nagylány (...), bármennyire is nem tetsző az esetleges szülői korlátozás, mely az ő érdekében való.

Sőt, ha most alapból nem a tanuláson jár az esze, és az ideje nagyrészét - és főleg - nem erre fordítja, esetlegesen nagyon elcseszheti a jövőjét, az életét.

A garzonba költözzön majd át amikor már felvették valamelyik felsőfokú tanintézetbe, ezt akkor már lehet úgy is tekinteni: messze vidéken az iskola, a kollégiumi elhelyezés nem sikerült, így hát lett véve vagy bérelve egy garzonlakás. (Azonban ha az elvárható tanulmányi édemjegyek nem jönnek, könyörtelenül vissza az anyja lakásába.)

Azt hogy az anya mire is költi és/vagy mire is nem a t.díjat, amíg a gyermek bármiben is hiányt nem szenved - úgy nagy általánosságban - addig az anya nem elszámoltatható. De akkor is csak a gyámhivatal által, őnekik meg kreál majd számlákat...

Goodwitch # 2008.07.23. 16:29

drbubu!

Látod, ilyen az, ha egyszerre két topicban is fut ugyanaz az eset. Az egyik válaszoló nem tudja, hogy a másik már válaszolt, plusz te sem írod be minden bejegyzésedet minden topicba, így születnek aztán a félreértések a tartásra érdemtelen gyerekről :-)!


Goodwitch

tanner # 2008.07.31. 12:26

Üdv!
Gyermekem 20 és fél éves, befejezte nappali tanulmányait júniusban, főiskolára-egyetemre nem vettél fel. Júliusra még fizettem gyerektartást (cca. 38E/hó), hátha felveszik, de mivel ez nem történt meg, augusztusra már nem fizetek. Elvileg dolgozhatna, ehelyett egy hónapra külföldre utazott édesanyja támogatásával. Engem nem kérdeztek meg, hozzájárulok-e önként ehhez. Semmilyen munkaügyi központban nem jelentkezett, mint pályakezdő. Édesanyjától semmilyen igazolást nem kaptam, sem az iskola elvégzéséről, sem a folytatásáról, gondolom, neki jól jönne, ha még 1-2 évig a felnőtt gyermek után fizetnék. Szerintem azonban ez az elvárás nem jogos.
A gyermektartás összegét nem a munkáltató vonta le, hanem önként utaltam át minden hónap elején az édesanya bankszámlájára.
Várom a véleményeteket.

monalisa1 # 2008.07.31. 14:49

tanner

Mível nem vették fel sehová (...), valamint mivel nem áll szándékában szakmásító iskolában stb. nappal tagozaton tovább tanulni, haladéktalan fordulj bírósághoz és kérd a t.díj megszünetését. (Az anya ellen kell a keresetet beadni.) Ameddig a bíróság az ügyben másként nem dönt, sajnos a fizetési kötelezettség fennáll.

(Én a magam részéről azt javasolnám, hogy mostantól "szüneteltesd" a fizetést, de azért minden hónapban tedd félre a pénzt - a bírósági döntésig.)

Mint nagykorút a továbbiakban nem vagy köteles eltartani, se részben se egészében.

Monalisa
laikus hozzászóló