nagyszülő láthatási joga


Babka76 # 2010.01.29. 10:38

Az imént elfelejtettem hozzátenni:
A nagyszülők csak 1 héten egyszer jöttek a gyermekhez, vasárnap, késő este. Nem értek rá többször, mivel nyugdíjasok, nyáron strandra járnak, télen buszos termékbemutatókra. Igy nagyon elfoglaltak.
Anyósom súlyos nyugtatófüggő, a minden élő testvére pszichiátriai kezelés alatt áll. A elhalt testvérei öngyilkosak lettek.
Apósom nem kezeltei, szükséges nyugtatóadagját vény nélkül teljes áron váltja ki a patikában, ahol sajnos ezt kiadják.A számára előírt mennyiség 4*ét veszi be alkalmanként.
Mindennaposak a családi veszekedések, előfordul verekedés is.
Férjemet többször biztatták, hogy terhességi depressziós vagyok, az a véleményük csempésszem az italomba nyugtatót.
Mivel egy kisvárosban élünk, nyilt titok, hogy milyen emberek, több boltban is kötöszködtek már. De senki nem vállalná fel a tanuskodást.
Ez egy ördögi kör.Az ilyen emberek a gyermek egyészséges fejlődését szolgálnák?

monaco # 2010.01.29. 12:43

Es lehet-e kerni vervizsgalatot? Aki ilyen sok gyogyszert szed annak ki lehet mutatni a verebol.
Latsd dopping.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:05

Babka76

Ha a férjeddel következetes tiltakoztok a nagyszülői látogatás ellen -a leirt okok miatt- akkor nincs az a gyámhatóság és valószínűleg nincs az a bíróság mely nem nekik adna igazat., a mama pszichiátriai kezelésre szorul de a papa sem komplett.

Ki ne add a kislányt a kezedből mert nem tudhatni milyen lelki (testi?!) sérülései keletkeznek amíg a nagyszülőknél van...

Mondjuk havi egy alkalommal elmehetnek hozzátok látogatóba - maximum 2 óra időtartam, de ebben nincs sem pelenkázás sem fürdetés., valamint viselkedni kell - különben ott az ajtó!...

Furcsálom hogy a férjed nem rendezi le a szüleit. (Nem baj ha az anyósékkal nem borultok össze, az a lényeg hogy te és ő jó házasságban éljetek.)

A városbeli esetleges szóbeszéd ellen nem tudsz tenni semmit, simán engedd el a füled mellett.

"Mona"
Laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.29. 15:06

... mely nem nektek adna igazat.

monaco # 2010.01.30. 09:27

Az hogy egy Gyamhivatal kinek ad agazat az nagyon relativ. En ismerek olyat ahol az apuka nagynenje gazdasagi vezeto es ott neki mindig igaza van.

monalisa1 # 2010.01.30. 10:39

Na ja...

Babka76 # 2010.01.31. 09:19

A mi esetünkben is fő probléma, hogy após-anyós szenvedélye a pereskedés, és a feljelentgetés. Egyszer tettek is egy megjegyzést hogy a pereskedésből jobban megélnak mint a keresetükből. Az ügyintéző pedig nem biztos, hogy szembe merne velük szállni. Bárhol kinyitja a száját, így a legtöbb helyen el is éri a céljár és ez élteti. Most sem a gyerek láthatása a fő céljuk, hanem hogy kitiltottuk őket, tiltjuk a gyerektől, így nem az övéké az utolsó szó! Nem dirigálhatnak!

Babka76 # 2010.01.31. 09:20

és bármire képesek, hogy az akaratuk érvényesüljön.

Memo10 # 2010.01.31. 15:03

Sziasztok.
Babka. Teljessen felháborít a szülők viselkedése. Csak azt tudom tanácsolni, hogy próbálj, próbáljatok bizonyítékot szerezni a viselkedésükre. Gondolok itt a hang és képfelvételekre, tanukra. Csak így fogod tudni kivédeni azt, hogy megkapják a láthatást. Illetve ragaszkodj ahhoz, hogy csak a saját lakásodon, vagy pártfogói helyen és felügyelet mellett találkozhassanak. Nem hiszem, hogy a gyámhatóságot megtudnák félemlíteni. Ezen a teületen nagyon szigorú a tőrvény és álltalában be is tartják. Egy "igazi" hivatalnok, csak a gyermek mindenek feletti érdekeit nézi. Egyébként a neten találsz nagyon sok §-t ebben a témában. Érdemes körűl járni, mert ha tisztába vagy dolgokkal, könnyebben tudsz intézkedni.És az sem utolsó szempont, hogy nem tudnak átverni.
Sok sikert kívánok, és vigyázz nagyon kicsi lányodra. Ők az élet kincsei:)

ObudaFan # 2010.01.31. 16:21

Illetve kérjétek, hogy a gyámhatóság részéről pszichológus vizsgálja a nagyszülők alkalmasságát a kapcsolattartásra.

monaco # 2010.01.31. 19:27

En vigyaznek a hang es video felvetellel, mivel itt kepbe johet az, hogy a tudtuk es engedelyuk nelkul lettek felveve es ebbol lehet egy ujjabb per.

Ezt kerdezzetek meg egy ugyvedtol, mivel nalunk meg a ragalmakkal teli telefonos kapcsolattartast sem engedtek felvenni.

Esetleg kozteruleten lehetne valamit megprobalni. Senki nem mondhatja peldaul azt, hogy a bankban nem vehetik ot fel, ahogy sorba all.

Babka76 # 2010.01.31. 21:36

Ezt már kérdeztem, egy ismerősömnek hasonló a problémája. Ha a másik fél men járul hozzá, a képeket, hangfelvételt nem lehet lejátszani.

monaco # 2010.01.31. 21:46

Ezert mentenek fel nagyon sok bunelkovetot bizonyitek hianyaban. Ha van felvetel azert,mert nem egyezett abba bele hogy felvegyek, ha nincs akkor meg azert.
Meg azt sem javasolhatom, hogy tedd fel a a youtube-ra a felvetelt es kuld el a linket mindenkinek, akit ismersz, mert abbol is gondod lehet. Ugyanis mindenkinek joga van a jo hirnevhez.

monaco # 2010.02.01. 07:42

Az apai nagyszuloknek javasolnek valamit foleg ha mar nyugdijjasok, vagyis nekik lenyegeben barmelyik nap a heten jo lenne es kulon lathatast akarnak.

Kerdezzek meg anyukat, hogy mikor jar vasarolni, kire hagyja olyankor a gyereket, vagy van -e olyan nap, amikor baby-sittert kell fogadnia, mert maskulonben elveszitene az allasat? Ha ezeneken a napokon vinnek el a gyereket, akkor 1.) nagyobb a valoszinusege, hogy meg is fogjak kapni, 2.) lehet, hogy anyuka is maskent allna a kerdeshez, ha mondjuk nem kene baby-sittert fizetnie.

Babka76 # 2010.02.01. 09:16

Kaptak rá esélyt, hogy vigyázzanak a kislányra. De a nagymama nekifeküdt tv-t nézni, a nagypapa kinn csatangolt késő délután órákig a fagyban az áttfagyott kicsivel.
Más eset: temetés de 11 kor, megbeszéltük, hogy iskolába kell mennem, jönnek délre, anyukám akkor beteg volt kellet volna a segítség. Este 6 kor estek be kissé kapatosan a halotti torból. Az fontosabb volt.
Eljöttek, a 9 hónapos kislány kezébe adta a kólás üveg kupakját, hagy játszon vele, amin rajta lógott az a valami ami leválik első boltáskor. Szúrós, persze a gyerek egyből a szájába tömte. Kimarta. Szóltam, hangosan elkezdett kioktatni.
Amikor hétvégénte jöttek, a gyerek már előre rettegett. A nagyanyjától kifejezetten félt.

Babka76 # 2010.02.01. 09:30

Másik este,hogy mi marad meg egy kisgyerekben:
13 hónapos volt a kislányom amokor az utolsó nagy balhét csinálták, ténylegesen el akarták vinni.
Most karácsonykor a gyerek játszott, a kiságyában állt. Kiejtette a babáját. 21 hónapos volt. Kitárta a két kis kezét, rám nézett majd azt mondta. Add vissza a gyereket.Elbőgtem magam. A mai napig látom magam előtt.
Azt csinálta amit tőlem látott, ahogy harcoltam érte.
Ki tudja még mi marad meg a lelkében, ami később tör majd felszinre.
Egy biztos, ha az a két " Ember" csak a közelébe is próbál kerülni, ha kell az ördöggel is szövetkezek, hogy megvédjem a kislányom.
9 hónapi nem hiányzott nekik a gyerek, csak most jutott az eszükbe, hogy van unokájuk.

A gondozónők elmondása szerint a bölcsiben rendszeresen ölelgeti a babát és simikézi. Közben azt mondogatja : Ne síjál! Ahogy én nyugtatgattam amikor a "szeretett nagyszülei " jöttek "játszani"!

monaco # 2010.02.01. 11:31

A gyerek furcsa viselkedeserol lehet kerni talan nyilatkozatot a gondozonoktol.

Ezt egy ugyvedtol lehet megkerdezni, de lehetne kerni a nagyszulok lathatasi joganak pontos szabalyozasat nem arra hivatkozva, hogy te nem akarod azt, hogy lassak, mert csak az ellenallast fogod kiharcolni, hanem peldaul azert mert az anyai nagyszulok vagy ha vannak testvereid is kertek a lathatast es szervezni kell. Esetleg ok is beadhatnak egy nagyszuloi es nagybacsi nagyneni lathatasra egy szabalyozasi kerelmet a gyamhivatalhoz. Masok jogainak terhere nem fognak senkinek jogokat adni az apai nagyszuloknek sem. Ami mar szabalyozva van azt csak ujjabb szabalyozassal lehet megvaltoztatni. A teljes eltiltast csak kis lepesekben lehet elerni. Ha szabalyozva van es nem tartjak be, akkor vegrehajthatoak lesznek es legalabb lehet a Gyamhivatalt bombazni vegrehajtasi kerelemmel, meg azzal, hogy veszelyeztetik az apai nagyszulok a gyerek fejlodeset.

monaco # 2010.02.01. 12:01

Ha ugy van szabalyozva a nagyszuloi lathatas, hogy reggel 9-re kell jonni, es 9 ora 10-percre ernek oda es te nem adod oda a gyereket es felnyomnak a gyamon, akkor fellebezel es a masodfok donti el. Tudok olyan esetrol, hogy a masodfok az anyukanak adott igazat 10 perc kesesert.

Babka76 # 2010.02.01. 19:16

Csak a kislány elvitelével az a a baj, hogy a nagypapa perdofiliára utaló magatartással viselkedett, a mama pedig szóbeli ráutalást tett.úgyhogy legvéső esetben is csak lakáson láthatás lehetne. Mert veszélyeztetik a kislányt, közben megindítani esetleg egy igaszágügyi elmeszakértői vizsgálatot, ha elrendeli a gyámügy.
Ma beszéltem a gyámüggyel és men hivatalosan, de azt mondta az ügyintéző, valamint a családsegítőben egy hölgy hogy ki ne adjam a gyereket a kezemből egy pillanatra sem.

monalisa1 # 2010.02.01. 19:40

Ezt javasoltam én már itt három nappal ezelött is, vagyis hogy ki nem adni a kézből a kislányt a nagyszülők jelenlétekor.
e-mail # 2010.01.29. 16:05.

Babka76 # 2010.02.01. 20:54

Igen, köszömöm, hogy segítettek nekem!
Ezek a hozzászólások lelkileg erősítenek, végigvinni ezt a cirkuszt!

monalisa1 # 2010.02.01. 21:13

Bocs de "cirkusz" csak azért lehetséges mert te ill. ti azt megengeditek.

Ha érted a szót, oké, ha nem, az a te bajod.

"Mona"
laikus hozzászóló

tátika177 # 2010.02.07. 07:18

Szia!

Békülj ki velük,mind a 2 félnek engedni kell.Meg kell tanulni alkalmazkodni a gyerekekért!Az én anyósom 1 év pocskondiázás vissza halva rájött kitörölheti vele hiába vergődik akkor sem lesz az amit Ő akar,és láss csodát Ő alázkodott meg mert tudja muszáj viselkedni,és nem bántani,és csesztetni az ifjú szülőket.A múltat nem hozzuk elő csak azt kértük egymás iránti tisztelet,és viselkedés ami Ő részéről nagyon nem ment.De meg kellet tanulnia az 1 év alatt nem Ő a Jani.Most unokázhat de elvinni nem engedem a fiam 16 hós.
Itt a legnagyobb baj mind nálatok is a felsőbb rendűség a nagyszülők részéről,mert Ők idősebbek és mindent jobban tudnak,de mi a szülök vagyunk mi vagyunk a fönökök!Én azt tanácsalom mondj el mindent a gyámügyön és a gyereket 3 éves koráig nem vagy köteles kiadni a kezedből ne is tedd!Ezt egy ügyvédtől tudom.Mert nálunk is majd nem gyámügy lett 9 hós volt a fiam,és ha aláírom anno a papírt hogy elvihetik hát el vitték volna.A láthatás minden kép biztosítani kell a nagyszülőknek!Hiddel én sem akarom de nincs mit tenni:(((((

Üdv:Tátika

lavinaG # 2010.02.08. 06:30

Létezik e olyan törvény,hogy a nagyszülők a Gyámhatósági feljelentésére,"a szülők nélkül akarnak lenni az unokákkal és elvinni Őket ide-oda"
Hozzáteszem,a lakásból soha nem lettek kitíltva,megbeszélt időben,a gyerekek napirendjéhez igazodva,mehettek!3 és fél éves,és 10 hónapos gyerekek életéből eddig,az Ő döntésükből származóan 8 hónap,majd 4 hónap és legutóbb szintén 8 hónapig nem látogatták és nem érdeklődtek az unokák felöl.Ezek szerint,ha az utcáról behívnék idegen embereket.azok is elvihetnék a gyermekeket,mert annyira nincs kötődésük az apai nagyszülőkhöz!Kérem egy hozzáértő írja meg,hogy lehetséges e,hogy köteleznek arra,hogy elvihetik a gyermekeket.

monalisa1 # 2010.02.08. 08:16

Javaslom küldj egy e-mail dr. Regász Mária ügyvédnőnek, ő nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik gyámügyes/láthatásos problémákkal kapcsolatban.

Van hogy ha van egy kis ideje ír ide a fórumra is.

derill@t-online-hu

"Mona"
laikus hozzászóló