családi pótlék


anyúúú # 2011.07.14. 11:29

Tisztelt Fórumozók !

Családi pótlékkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Egyedülállóként, tartósan beteg gyermekemre kapom postai úton a családi pótlékot.
Májusban kérelmet írtam a MÁK-nak, hogy folyószámlára szeretném kérni a folyósítást.Nem a saját számlámra kértem, mivel egy banki kezesség miatt féltem, hogy levonják, így a gyermekem nevére nyitottam egy folyószámlát, így gyermekem saját számlájára kértem, mivel hosszabb ideig kórházban voltunk és mert megbízni senkit nem tudtam, hogy a postástól átvegye, és mert nem volt biztos az, hogy én a postai nyitva tartásig el tudok jutni a postára,hogy ott tudjam felvenni, mivel végig gyermekem mellett voltam a kórházban. Lakcímünk egyébként nem változott és mindent leírtam a kérelmemben.Csatoltam gyermekem folyószámla szerződés másolatát, aminek nem vagyok társtulajdonosa (pont a kezességi levonások miatt ), de láthatóan én nyitottam a számláját.
Vártuk a családi pótlékot, de nem jött sem számlára, sem postán. Felfüggesztették a folyósítást. Gyermekem számlájára nem utalják, és hogy postai úton kiutalják, ahhoz újabb kérelmet kellett írnom.
Ha postán jön megbízhatok valakit aki átvegye, akkor miért nem lehet a gyermek saját számlájára küldeni, de ha már nem küldték számlára,jogos volt-e a felfüggesztés, vagy pedig postán kellett volna küldeni tovább időben ? Mivel telefonon egyeztettünk és mert nem következő hónapban kellene egyszerre kettő családi pótlék, e-mailben kellett küldenem egy szkennelt pár sort, hogy vissza kérjem postai folyósításra az ellátást, hogy a kórházból hazaérve megkaphassuk.
Kaptam egy levelet a MÁK-tól, amiben még a felfüggesztésről van szó, törvényekre hivatkozva, viszont van fellebbezési jogom. Szeretnék élni vele, ha nem volt egészen szabályos ez így, mert ameddig megérkezik az ellátás, kölcsönért kellett kuncsorognom, hogy a gyerek gyógyszereit ki tudjam váltani.
A kerületi Önkormányzattól az ápolási díjamat is erre a számlára folyósítják.
Válaszukat előre is köszönöm !

poszag # 2011.06.10. 18:01

Segítséget szeretnék kérni,úgy látom ez a kérdés még itt nem merült fel.
3 gyermekem van,a legidősebb 19 éves,most fejezte be a középiskolát,letette a vizsgáit. A 2 kisebb gyermekem még középiskolás. Az lenne a kérdésem,hogy ha a legidősebb nem tanul tovább nappali tagozaton,meddig jár még utána a családi pótlék? (Úgy tudom, a nyár végéig.)Vagy a MÁK jelzi esetleg felém,hogy mikor szűnteti meg a folyósítást?

Köszönöm a választ előre is!
Szép napot mindenkinek!

sziloszil # 2011.06.07. 07:33

Érdeklődni szeretnék családi pótlékkal kapcsolatban.

4 gyermekem van. 1, 14 , 20 és 22 évesek.
A 20 éves most érettségizik, tehát azt gondolom júliustól nem jár utána családi pótlék. De felvételizik főiskolára, ami nem biztos, hogy sikerül, nagyon rezeg a léc.:) Ha esetleg felveszeik, akkor Őt beszámítják a családi pótlék összegébe?

A 22 éves elvégzett egy OKJ-s iskolát, és most szintén főiskolára menne. Ő úgy néz ki, biztos bekerül. Ha a 20 éves nem tanul mégsem tovább a főiskolán, de a 22 éves igen, akkor talán a 22 éves beszámítható a családi pótlék összegébe?

És ha esetleg beszámítható valamelyik nagy harmadikként , akkor a családi adókedvezmény hogyan alakul?

Elnézést, nem tudtam értelmesebben leírni a kérdésem.
Válaszukat előre is köszönöm!

dina33 # 2011.05.30. 14:51

érdeklődni szeretnék, hogy a megszületett a második gyerek a férjem nevén de válófélben vagyunk nem az övé a gyerek és külön élek a most született gyerek apjával albérletbe. kell a két gyerek után járó családi pótlék igényléséhez a férjem aláírása illetve a házassági anyakönyvi kivonat. csak mert nem vagyunk jó viszonyba.

INCI73 # 2011.05.30. 06:07

A kérdésem az lenne, hogy van 3 gyermekem a 2 kisebbik tanul a nagyobbik most áprilisba hagyta ott a sulit, de szeptembertől beíratkozik másik nappali tagozatos iskolába július 12.-én tölti be a 20.-ik évét jár-e neki a családi potlék vagy figyelembe veszik-e a másik két gyermeket és ha igen mennyi összegre lehet számítani és mikortól?
a választ előre is köszönöm
További szép napot

juditka0411 # 2011.05.18. 15:17

sziasztok! Öcsém ma 18 éves, emelt összegű családi pótlékot kap/kapott. Azt szeretném kérdezni, hogy ezután jár-e még az emelt összegű családi pótlék, milyen igazolások és iratok szükségesek ehhez? választ előre is köszönöm

e-mail: juditka0411@gmail.com

henci92 # 2011.04.04. 08:10

Jó napot/Sziasztok4

Olyan kérdésem lenne,hogy ha már elmultam 18 és kiiratkozom év közben az iskolából akkor Édesanyámnak a családipótlékot vissza kell fizetnie???
Illetve az adott honapban amikor kiíratkozom akkor arra hónapra még jár a családi pótlék??

Köszönöm a választ előre is

siriuska # 2011.03.28. 09:30

A fiam 82%-os rokkant, 21 éves.Rokkantsági járulékot és saját jogán családi pótlékot kap.Azt szeretném megtudni, hogy meddig kaphatja a családi pótlékot?
Előre is köszönöm a segítséget!

Aimer # 2011.03.23. 23:17

Sziasztok!

Az élettársam 3.éve egy Svájci cégnél dolgozik,kint is adózik,mindent vonnak tőle amit kell...
Szeretnénk a kinti családi pótlékot megigényelni.
Közös gyermekünk 3éves lesz a nyáron,de nekem az előző kapcsolatomból van egy 12éves lányom,aki velünk él egy háztartásban.
A nagy lányt még nem vette a nevére,de szeretné,de még nem indítottuk el az eljárást...

Svájcban mindkét gyerek után igényelhet családi pótlékot?

Az probléma hogy nem vagyunk össze házasodva?

Páromnak csak itthoni lakcíme van,tehát mind a négyen egy háztartásban élünk.

Még azt se tudjuk hogy milyen papírok kellenek az igényléshez...a napokban járunk utána.

Köszönöm a segítséget!

ekneri # 2011.03.21. 17:21

kkhb


Fiam 43%-os egészségkárosodott,20-dik évét betöltötte,de nappali középfokú intézményben még két évig tanuló.Mi jár neki?

Jucus0523 # 2011.03.18. 13:02

Sziasztok!

Én az iránt szeretnék érdeklődni hogy 17 hónapos kisfiamnál most diagnosztizáltak tojásérzékenységet és tejfehérjét.A tejfehérje alacsony szintű.
A kérdésem az lenne hogy jár e emelt szintű családi pótlék.
Válaszokat előre is köszönöm.:)

gina23 # 2011.03.03. 07:46

Köszönöm a gyors választ.
Az én számlámat másik bankhoz fogom vinni, mert az nem szerepelt a kölcsön felvételekor sehol. Ott csak a férjem számlája volt megnevezve, amiről vonják a hiteltörlesztést. De ha arra befizetem a megfelelő összeget, szerintem nem lehet baj. Eddig is így működött, s nem szóltak semmit, sőt azt mondták, hogy az a lényeg hogy ne maradjak el 3 havi törlesztésnél többel

lewho # 2011.03.03. 06:46

Én úgy tudom, hogy a családi pótlék bizonyos fokig védett, abból nem vonhatnak.

Nem is vontak belőle, a számlán lévő pénzhez nyúltak hozzá. A bankszámlán ugyanis nem családi pótlék, meg nyugdíj, meg fizetés van, hanem csak pénz, ami nincs felcímkézve.

Tényleg csak az megoldás, hogy másik banknál nyitok számlát?

Hát, ez lehet éppen felmondási ok is, ha a kölcsönnél így állapodtatok meg a banknál. Inkább ne számlára, hanem postán kérd, vagy ne erre a számlára.

gina23 # 2011.03.03. 05:33

Két és fél évvel ezelőtt lakáshitelt vettünk fel, havi törlesztése akkor 62000Ft volt, a férjem bankszámlájáról vonták, mivel oda érkezett a fizetése.Azóta a havi törlesztő 110000Ft lett, férjemnek is megváltozott a munkahelye, így a számlára nem érkezik jövedelem. Viszont 2-3 hetes késéssel részletekben ugyan, de befizetem a számlára az esedékes összeget. Nekem van egy külön bankszámlám, ahová a gyerekek ellátására szolgáló összegek érkeznek, mivel nevelőszülő vagyok.Most volt még 75000ft tartozásom a lakáshitelből, aminek bankkal történt telefonos egyeztetés alapján 15-e lett volna a befizetés határideje. Tegnapi nap a bank minden előzetes nélkül leemelte a számlámról a családi pótlék összegét. Én úgy tudom, hogy a családi pótlék bizonyos fokig védett, abból nem vonhatnak. Hova fordulhatok panaszommal? Mit tehetek?
Tényleg csak az megoldás, hogy másik banknál nyitok számlát, s oda kérem a gyerekek ellátásár szolgáló pénzeket?

BettinaP # 2011.03.02. 17:32

Köszönöm a gyors választ,ebből is látszik,hogy milyen tájékozottak a mák dolgozói,mert ez az egyik ottani ügyintéző mondta,és én is csodálkoztam rajta.
Elnézést akkor a buta kérdésért.
További szép napot

lewho # 2011.03.02. 17:11

Mert nem alanyi jogon jár.

Kérelemre indult hatósági eljárásban állapítja meg a jogosultságot a hatóság. (A döntéssel keletkezik a jog)
És jogszabály azt is meghatározza, hogy ha valaki visszamenőlegesen szeretne igényt érvényesíteni, akkor milyen időszakra visszamenőleg lehet kérni (2hónap)

BettinaP # 2011.03.02. 16:29

Szép napot mindenkinek!

Elég összetett problémàm támadt,és szetetnék segitséget kérni.
A szüleim sosem igényeltek családi pótlékot,mert akkoriban hosszadalmasnak titulálták. Nekem ez sosem tünt fel,egészen 17éves koromig. Ekkor saját jogon igényeltem azt,majd később , szakképzésen is igényeltem. Sajnos családi okok miatt abbahagytam az iskolát, nem voltam olyan állapotban,hogy be tudjak járni,nem gondoltam arra,hogy a jogviszony megszűnéséről ők nem tudnak (nyilván a kötelezettségeim nem tudása nem ment fel).
A kérdésem az lenne,hogy ha ök jogosan követelik vissza 6 havi csp-t nekem miért nincs jogom visszaigényelni azt,ami alanyi jogon járt volna nekem ? Én nem követelhetem ezt a pénzt az államtól,ök tölem igen?

Előre is köszönöm

hatvannyolcas # 2011.01.05. 12:54

lewho!
Köszönöm a gyors választ.

lewho # 2011.01.05. 12:00

Ha nem tartósan beteg, akkor nem.

hatvannyolcas # 2011.01.05. 10:49

Szép napot mindenkinek!
Azt szeretném megtudni, hogy jár-e családi pótlék akkor, ha lányom idén lesz 22 éves, és szeptember óta emelt szintű képzésben vesz részt. A főiskolán passziv félévet kért.
Köszönöm: hatvannyolcas

monalisa1 # 2010.11.30. 11:10

http://www.csaladipotlek.info/

Ez a link és a lenti is részletesen taglalja ki jogosult saját jogán cs.pótlékra.

Szerintem mivel "csak" félárva vagy, valamint bár még tanulsz de a 20. életévedet már betöltötted...

Ettől függetlenül, javaslom a lenti link alján található "családi pótlék igénylése saját jogán" nyomtatványt töltsd ki és küld be a MÁK Területi Igazgatósághoz - hivatalos helyről kapsz választ.

yazid # 2010.11.29. 19:45

Érdeklődnék, hogy nappali tagozatú egyetemi hallgatóként jár-e nekem családi pótlék, ha ezen esetek állnak fel: 21. életévem betöltöttem, egyik nagyszülöm háztatrtásában élek aki özvegy,hugommal együtt aki cukorbeteg. Emelett félárva vagyok és nem élek évek óta a a szüleim háztarátásban.Gyámságom nagykorúságom miatt szűnt meg!Igényelhetem bármilyen módon? a választ előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.11.12. 15:00
lord91 # 2010.11.11. 21:54

Kedves Fórumozók, későbbi válaszadók!

Egyetemista vagyok, tartós beteg, 19 éves MOST,
van egy öcsém és egy hugom és anyummal élünk együtt
most lett egy diák és egy főállású munkám! Ezek szerintem a fontos adatok!

Annyi lenne csak a kérdésem, hogy alanyi jogon igényeltem meg a cs. pótlékot (folyamatban van), akkor a munkák mennyire szólnak bele az összegbe, a jogosultságba, mik azok a módszerek (kiskapuk) amikkel mindenképpen cs. pótlékot kapok, és a fent említett munkák, vagy foglalkozások egyikéről sem kell lemondanom?

lewho # 2010.11.03. 07:43

Szia Mónika!

Nem jár. Gyerekszámba beszámíthat, ha első diplomáját szerzi, és nincs rendszeres jövedelme.