gondnokság alá helyezés


Marcsiga # 2019.07.13. 08:24

Kedves Rigoz!

Köszönöm a részletes választ, bár bevallom sokkal okosabb nem lettem. A jogi nyelvezet számomra kétértelmű és ködös. Ami biztos, hogy az öcsém teljesen cselekvő- és döntéskeptelen. Ha jól értem a gondnokság alá helyezés elkerülhetetlen ha érvényes szerződést szeretnénk.
Ezt a mondatot abszolút nem értem:
"Álláspontom szerint az Ön kérelme, szándéka teljes nyilvánvalóan alaptalan" Milyen szándékra és kerelemre gondol?

rigoz # 2019.07.13. 12:07

Azt, jelenti hogy a döntő- és cselekvőképességét nem befolyásolja önmagában valakinek a fogyatékossága, még akkor sem, ha abból adódóan írástudatlan.

Annak alapjául kizárólag a belátási képességére nagymértékben kiható szellemi fogyatkozás hathat ki.

Ha mind a négy feltétel, fennáll, amit idéztem, azaz a mentális zavar

Javaslom, hogy forduljon ügyvédhez, de annál is inkább a személyes meggyőződésem és vélemény az ahelyett, hogy "abuzálja" az öccsét, meg akarja alapos indok nélkül a jogérvényesítéshez való alkotmányos jogától, csak azért, mert másabb valamiben, mint a többi ember a hátrányára, inkább támogassa.

Ameddig Ő cselekvőképes, azaz nem helyezték gondnokság alá addig két tanú aláírásával érvényesen tehet jognyilatkozatokat, szerződhet.

Cselekvőképességben korlátozó gondnokság alá helyezésről szóló jogerős és/vagy végrehajtható ítélet, illetve ideiglenes gondnokrendelés hiányában semmisség csak utóbb, az eset egyedi körülményei alapján ,visszaható hatályú bírósági megállapító ítélet alapján állhat be.

Ha a közjegyző ficánkol, akkor ki kell záratni vagy kifogással rá kell bírni, hogy csinálja a dolgát.

Ha az ügyvéd prbolémázik, keressenek másikat.

rigoz # 2019.07.13. 12:08
  • a mentális zavar, annak a belátási képességre gyakorolt oly hátrányos kihatása, mely azt az ügyek viteléhez szükséges körben és fokban nagymértékben, tartósan vagy visszatérően csökkenti, a jogvédelmi, szükségesség-arányossági indokoltság, továbbá a családi-baráti óvás kizártsága is fennáll, akkor kerülhet sor esetlegesen gondnokság alá helyezésre.
ChuckN # 2019.10.13. 19:04

Tisztelt fórumozók,

Az alábbi kérdésem lenne hozzátok:
Idős nagypapám (84) éves, gyenge fokú demenciában szenved, eddig egyedül élt a lakásában, de x hónapja hozzá költözött egy vadidegen nő, aki most a lakás neki ajándékozását kéri a maradásért cserébe, nem beszélve arról hogy mióta vele él, a havi nyugdíja dupláját költi el nagypapám, ki tudja mire....

A kérdésem arra volna hogy ilyen esetben érdemes-e elindítani a gyámság alá helyezést, annak érdekében hogy ne veszítse el a vagyona nagy részét egy tollvonással. (Egyéb ötleteket is szívesen fogadok)

gerbera317 # 2019.10.13. 20:22

a havi nyugdíja dupláját költi el
Azt meg hogyan? Hozzá' má' vele össze, me' én is szeretném a fizum dupláját elkölteni; tanítson meg rá, hogyan kell.

ChuckN # 2019.10.13. 20:31

Megtakarítás ;)

takacs j # 2019.10.13. 20:46

a hatalmas rejtély megoldódott

Banya1969 # 2019.10.15. 19:36

Kedves Fórumozók, Szakértők, a következő a kérdésem. Apám 80 éves, súlyos fokú demenciában szenved, önálló életre nem képes, fizikailag sem és mentálisan sem, pl. időérzéke egyáltalán nincs, nem tudja, hogy percek, vagy órák teltek el, ugyanez a napokkal vagy hetekkel, a pénzt képtelen megszámolni, nem emlékszik, hogy mit hová tesz, saját állapotát illetően sincs belátása, tehát simán mondja, hogy majd holnap elmegyek ide meg oda, miközben van, hogy lábra sem tud állni. Nincs semmiféle vagyoni ügy, ami miatt aggódni kellene, igaz a fele lakás az övé, másik fele anyukámé, testvér, élettárs, stb nincs a képben, egyetlen gyerek vagyok, talán az egyetlen problémás dolog, hogy ha megkapja a nyugdijat képes úgy elkeverni lakáson belül, illetve kb. 1 hónapja még volt jobb időszaka, mikor el tudott menni otthonról, akkor sem volt meg a pénze, nem igazán tudjuk, hogy elhagyta, elköltötte vagy csak eltette valahová. Most ápolási osztályon van, keressük a lehetőséget a végleges elhelyezésre, mert 24 órás felügyelet kell neki, amit nem tudunk otthon megoldani mert nem együttműködő. Szoktak ilyen esetben gondnokság alá helyezést inditani, jobban mondva érdemes-e? Olyan kisebb dolgok lehetnek problémásak még, hogy egyes szolgáltatói szerződések vannak a nevén, vagy pl. egy öreg autó amit már régebben a fiamnak adott oda használatra, de nem tötént meg még az új üzembentartó bejegyzése, igy nem tud biztositót váltani pl. Előre is köszönöm a tanácsokat.

Banya1969 # 2019.10.15. 19:46

Bocsánat, még az előbbi kérdésemhez, azt tudom, hogy a végleges otthonban való elhelyezés miatt nem kell a gondnokság alá helyezés, viszont ő nem igazén akar ott maradni. Azt azért tudja, hogy hol van, haza akarna menni, de nem tudunk ott rá vigyázni, egyrészt mert nem marad nyugton, ezért állandóan elesik, anyukám fizikailag nem birja ezt, illetve az ápolásást sem, mert emelgetni kell, mi máshol lakunk, dolgozunk, nem tudunk ott lenni mindig ha kell. Emellett veszélyes is magára, mert pl. olyanokat csinál amikor lábra tud állni, hogy a mikro helyett a gázra teszi melegedni az oda nem való tálat és az szétég, stb. tehát rövid időre sem lehet magára hagyni, ami ugye megoldhatatlan. Ha gondnokság alatt van, akkor tiltakozhat az otthonban való elhelyezése ellen? Mert most is ugye a mi döntésünk miatt van ápolási osztályon, de nem akar ott lenni, fenyegetőzik, hogy mindent összetör, meg is tette a minap két tányérral...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.16. 08:58

érdemes-e?
Igen, hiszen jelen állapotában valószínű, hogy minden jognyilatkozata - beleértve a meghatalmazásokat is - érvénytelen.

Banya1969 # 2019.10.16. 13:52

Kovács Béla Sándor, értem, köszönöm!

MissPantera # 2019.11.13. 19:25

Szép estét! Kérdésem az lenne, hogy nem beszámitható, gondnokot hozzátartozó mellett, milyen támogatást tudnék igénybevenni? Köszönöm

brainshare # 2020.02.26. 07:28

Kedves joghoz értők!

Még szellemi frissességem megvan. 95 év feletti vagyok, nincs közvetlen családtagom, csak egy kedves sokadik unokaöcsém. Az ingatlanom haszonélvezője vagyok, a tulajdonos igyekszik behálózni. Nem leszek mindig ilyen friss, de van egy vérrokonom, aki sokat segít nekem, és bízom benne, ő kezeli a családi ügyeimet, pénzügyeimet egy ideje, meghatalmaztam rá.

Nem szeretném, ha a szellemi hanyatlásom során az ingatlanom tulajdonosa legyen a gyámom, hanem - arra az esetre, ha majd esetleg szükség lesz rá, de akkor már nem fogok tudni ép elmével dönteni - arra gondoltam, hogy az unokaöcsém az lehetne. Hangsúlyozom, nem most, nem akarok már most gyámságot, hanem majd "akkor".

Mit tudok tenni? Hálás köszönetem, hosszú életet mindenkinek!

Burn Out # 2020.02.26. 07:59

Brainshare: előzetes jognyilatkozatot tudsz tenni gyámhatóság előtt, vagy közjegyzői iratban

brainshare # 2020.02.26. 10:09

Köszönöm, Burn Out!

A posztomból kimaradt az idézőjel. A közjegyzőhöz mindenképpen el kell menni egy másik jogügylet miatt, így akkor ez lesz a járható út.

kankalin111 # 2020.04.28. 23:40

Sziasztok!

Halmozottan sérült testvéremmel közösen örököltem, szinte egyszerre a két szülő után. Testvérem Budapesten él, intézetben, nincs gondnoka. Most készültem felutazni a 2 jogerős végzéssel, és elindítani a gondnokság alá vételt.

Közbeszólt a Covid19. Intézetet zárolták - jogosan -, az ügyintézés lelassult. (Egyelőre el sem kezdődött) Én elveszítettem az állásomat, a bevételemet.

Közösen örököltünk egy nagy családi házat, amit így alapszinten sem fogok tudni fenntartani. (Minimális fűtés, adó, biztosítás)
Továbbá értékpapírokat, amit

  1. nekem nem ad ki a bank, csak a testvéremmel együtt
  2. a papírok elkezdtek - szintén Covid19 - leszálló ágba kerülni. Még nem veszítettek sokat az értékükből, csak hát..

Elégséges indok mindez, hogy ideiglenes gondnokot kérjek, aki helyette, a nevében eljár és biztonságba helyezi az örökölt pénzét? Ezzel párhuzamosan én is megkapnám a saját örökségemet, amiből fenn tudnám tartani a közösen örökölt ingatlant, amíg a gondnokság alá vétel le nem zajlik.

Nem szeretném, ha 1-2 év múlva a Gyámhivatal keresztre feszítene széjjelfagyott fűtéscsövek és a leszerelt gázóra miatt..

Nagyon tehetetlennek érzem magamat.

Jani123 # 2021.01.23. 14:25

Sziasztok,

Jó jövedelemmel rendelkező családban, idős, csökkent belátó képességű, szenvedélybeteg nő a pénzügyi tevékenységeivel hosszú évek óta mesterséges anyagi nyomorban tartja a háztartást.
A maga számára, és a vele együtt élő demenciás idős férje és pszichés beteg lánya számára is rendszeresen elégtelen anyagi fedezet marad az alapvető emberi szükségletek kielégítéséhez való árucikkek beszerzéséhez.
A tartósan eladósodott családban az idős férfi halála anyagi értelemben is súlyos következményekkel fenyeget a többi családtag számára.

Érdeklődöm hogy ilyen esetben milyen szervezethez lehet fordulni, hogy valamilyen módon meg legyen szüntetve ez az áldatlan állapot?

Köszönöm: Jani

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.23. 15:29

Azt akarod kérdezni, hogy ki indíhat gondokság alá helyezési pert. (Látod, milyen egyszerű?)

A gondnokság alá helyezni kért személy közeli hozzátartozója vagy a gyámhatóság.

Mes # 2021.10.23. 23:43

Üdv Ügyvéd urak!

Az lenne a kérdésem, hogy kizárólag az ingatlanom vonatkozásában korlátozó gondnokság alá helyezett személyként mik a lehetőségeim, ha azt veszem észre hogy a szüleim konkrétan meg akarják tiltani hogy egy nő tartósan velem éljen a saját ingatlanomban. Azt mondják, csak néha lehet itt. Mivel sajnos nincs gyerekem, testvérem viszont van és neki is vannak gyerekei, az a kósza gondolat jutott az eszembe hogy esetleg meg akarják akadályozni hogy gyerekem legyen vagy feleségül vegyem a barátnőmet. Kicsúszott a szájukon hogy "birtokon belül jutott", és ez elég sokatmondó mondat.
Mit lehet ilyenkor AZONNAL tenni? Feleségül venni a barátnőmet és házassági szerződést kötni? Az érvényes ilyenkor? Vagy közvégrendelet? Közjegyző?
Azt már tudom, hogy kezdeményezni kell a gondnokság felülvizsgálatát de az fél-1 év legalább. Gyorsabb megoldás kellene..

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.24. 06:57

Költözz a barátnődhöz,

Mes # 2021.10.27. 10:59

KBS köszönöm, egyrészt nincs lakása, másrészt az én ingatlanomat kell megvédeni.
Más ötlet?

drbjozsef # 2021.10.27. 11:05

Mes,

Mit jelent a " az ingatlanom vonatkozásában korlátozó gondnokság" ?

Nem rendelekezhetsz vele szabadon mint tulajdon (nem adhatod el, nem terhelheted meg).
De azt is jelenti, hogy beleszólása van a szüleidnek abban, hogy ki költözik oda?

Mes # 2021.12.03. 00:12

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a választ, elnézést, de csak most olvasom.
Hitelt biztosan nem vehetnék fel rá, de szándékomban sem áll.
Eladni elvileg el lehetne adni, de akkor a Gyhivatal rendelkezik vele.
Kaphatnék egy elérhetőséget az ügyvéd Úrhoz?

Köszönettel

Tordesillas # 2021.12.03. 14:12

"ingatlanom vonatkozásában korlátozó gondnokság alá helyezett személyként"

Ez azt jelenti, hogy csak az ingatlan vagyonnal való rendelkezési jogod korlátozták?
Ha igen, akkor az ingatlanod megterhelni, elidegeníteni csak a gondnokod közreműködésével lehet és a szerződés érvényességéhez kell a gyámhivatal jóváhagyása. Szerintem ez nem jelenti azt, hogy a gyámhivatal rendelkezik vele.
A vételár pedig a tiéd, azt csinálsz vele, amit akarsz, ha nincs ebben is korlátozva a cselekvőképességed.
Az ingatlanodba is simán beköltözhet a párod, barátnőd, ha nincs ebben korlátozva a cselekvőképességed. Bérletbe is adhatod az ingatlanod egedül, ha nincs benne korlátozva a cselekvőképességed.
Magyarán mindent egyedül megtehetsz, amiben nincs korlátozva a cselekvőképességed.

drbjozsef # 2021.12.04. 07:01

Tordesillas,
Ezt kérdeztem én is.

Mes,
Sajnos (vagy szerencsére) nem vagyok ügyvéd.