Jogszerű, jogszerű. az a következménye, hogy vagy megállapodnak valahogy, vagy per lesz, mert ezt a hagyatéki eljárásban nem lehet tisztázni.
öröklés?
Ma újabb fejlemény következett be az ügyünkben: az élettárs a hagyatéki leltár felvétele során közös vagyonszerzési igényt jelentett be a hivatalban, és ezt a hagyatéki leltárra bejegyezték.
Kérdésünk:
- jogszerű -e, hogy az élettárs egyedül vett részt a hagyatéki leltár felvételekor, egy családtag sem volt jelen a mi részünkről
- jogszerű -e a hagyaték felvételekor közös vagyonszerzési igényt bejelenteni?
- milyen következményei vannak, hogy bejelentette ezt az igényt?
Köszönöm válaszát előre is!
Krisztina
Ma újabb fejlemény következett be az ügyünkben: az élettárs a hagyatéki leltár felvétele során közös vagyonszerzési igényt jelentett be a hivatalban, és ezt a hagyatéki leltárra bejegyezték.
Kérdésünk:
- jogszerű -e, hogy az élettárs egyedül vett részt a hagyatéki leltár felvételekor, egy családtag sem volt jelen a mi részünkről
Krisztina
Kérdésünk:
Krisztina
Kedves Ügyvéd Úr!
Köszönjük a segítséget!
Üdv: Krisztina
Elsősorban tanúkkal lehet igazolni. Vagy: vitatni lehet, hogy az ő együttélésük a jog szerint is élettársi együttélés volt, és akkor rá lehet őt kényszeríteni egy meglehetősen nehéz bizonyításra.
Amíg nincs meg a hagyatékátadó végzés, addig a használat kérdésében sem lesz döntés. Sőt, ha a hagyatékátadó végzés ellenére a tulajdonjog vonatkozásában per indul, valószínűleg akkor is felfüggeszti a bíróság a használatra vonatkozó pert, hacsaknem egy perben lehet a kettőt intézni.
Köszönöm a válaszát. Még lenne néhány kérdésem:
Ezek szerint nem elegendő, hogy a tulajdoni lapon Ő az egyedüli tulajdonos, még igazolni is kell?
Milyen módon lehet ezt igazolni? (Az eladott lakás eladási ára és a vásárolt lakás vételára közel azonos.)
Ha nem sikerül az igazolást beszerezni, az élettárs milyen jogokkal élhet az öröklés során?
Ha jól értem, tehát az élettársat a hagyatéki eljárás végéig nem lehet elköltöztetni?
Köszönettel: Krisztina
HA igazolhatóan kizárólag a korábban eladott lakás árából vette, akkor a keresztanya leszármazói örökölnek. Amennyiben ennek ellenére a lakást nem hagyja el a másik fél, polgári perben lehet kérni a kiköltözésre kötelezését, és használati díj megfizetését is lehet kérni tőle.
Kedves Ügyvéd Úr!
Keresztanyám egy hónapja elhunyt, élettársi kapcsolatban élt, gyermeke nem volt.
Egy lakást hagyott hátra, amely az Ő nevén volt. A lakást az együttélés alatt vásárolta, de a korábban eladott saját lakása árát fektette be ebbe.
Keresztanyámnak négy testvére van, édesanyja elhunyt, de édesapja él.
Kérdéseim:
- Ki örökli a lakást?
- Keresztanyám élettársa még a lakásban él. Megromlott a családdal a kapcsolata, ezért szeretnénk, ha elköltözne onnan. Milyen mód(ok) van arra, hogy ’kitegyük’ onnan? Egyáltalán van –e joga ott lakni, és ha igen, meddig?
Köszönöm: Krisztina
Összeszedem magam, és megpróbálom.
A bankszámlán a nővéremnek állandó aláirási joga volt, bármikor szabadon hozzányúlhatott. Azon gyűlt Anyánk nyugdija, ha esetleg szükség lesz rá. De nem lett rá szükség. Különben is az orvosokat mindig én fizettem zsebből. Mindig én álltam jobban anyagilag, és ezért mindig támogattam Anyámat és a testvérem családját.
Szóval, megpróbálom. Gondolom, hogy lesz egy pár nap.
Köszönöm:
Kati
Azt akarod mondani, hogy a nővéred csak meghatalmazással tudott rendelkezni a számla felett? Az más helyzet lenne - de én őszintén szólva kétlem, hogy erről lenne szó.
Nos, mindenekelőtt kérd, hogy számoljon el a bankszámlával. Ha elszámol, és az egyenleg felét odaadja neked, akkor nincs szükséged a tanácsainkra. Ha azt mondja, hogy "milyen pénz" - akkor azt tudasd velünk.
Kedves kbs!
Az egészre most azért terelődött a szó, mert most halt meg egy anyánk ági unokatestvérünk, és úgy tűnik mi vagyunk az örökösök.
A bankszámla Édesanyánk nevén volt. Növérem és anyánk külön laktak. Arra érkezett anyánk nyugdija, arra más pénz nem érkezett. És onnan vett fel pénzt a testvérem, ha anyánknak szüksége volt valamire, mivel ő lakott közelebb anyánkhoz.
Azt olvastam itt a fórumon, hogy amennyiben az örökhagyó ajándékot ad az egyik örökösnek, akkor a halálát megelőző 15 évbe adott ajándékokat a hagyaték részének kell tekinteni.
Arral szó sem volt, hogy az anyánk nyugdíja az automatikusan a testvéremé, akkor ez nem ajándék?
jekati
Az örökség iránti igény tulajdoni igény, tehát soha nem évül el. (Megjegyzem: 2006 óta még a kötelmi jogi igények sem évülhettek el.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy édesanyád és a nővéred közös rendelkezésű bankszámlájáról járna neked bármi is. No, jó, az utolsó, már a halál után utalt nyugdíj fele biztosan.
A kérdésem a következő.
Ketten vagyunk testvérek, idős édesanyánk meghalt 2006. májusában. Nem volt hagyatéki eljárás, nem örököltünk semmit.
Anyánk nyugdíja a bankszámlájára érkezett, amihez nővéremnek volt még aláírási joga. Az érzésem az, hogy édesanyánk halála előtt volt a bankszámlán kb. 2 millió forint, amit a nővérem egyszerűen anyánk halála előtti napokban kivett. Az is valószínű, hogy ha megkérdezném tőle, akkor nem tagadná le, de ha már úgy is mindenről lekéstem, akkor nem bolygatnám.
Lekéstem, vagy még mindig jár nekem az akkoriban az anyánk bankbetéten lévő pénz fele.
A választ előre is köszönöm.
Kati
Nem ő örökli, azt ági vagyonként ti öröklitek.
ÓbudaFan! Tudnál nekem valamit válaszolni a sziti50
2008.11.26. 11:49-kor írott kérésemre?
Köszönettel: Tibor
De azért a közjegyző jobban fog örülni, ha előre tudja, hogy visszautasítod, és a sorban utánad következő örököst is idézni tudja ezért.
Az fizeti, aki örököl.
Elég a közjegyző előtt, ha biztosan lesz hagyatéki tárgyalás.
És ha nem én fizetem akkor ki?
Visszautasítani akkor kell amikor már a közjegyzőnél vagyunk vagy előtte kell intézkedni?
Elég a közjegyző előtt kijelenteni hogy visszautasítom az örökséget?
Köszönöm a segítséget!
Ha visszautasítod, nem neked kell a közjegyzői díjat fizetni.
És hogy tudom visszautasítani az öröklést hogy ne kelljen közjegyzői díjat fizetni.
Van erre valami szabály.
Köszönöm a válaszát!
anett021!
Vélhetően öröklési szerződés, ami alapján nem öröklési, hanem visszterhes szerzési illetéket kell fizetni.
Tita!
Teljesen nem szűnik meg az öröklési illeték, bár jóval ritkábban fogják kiszabni.
Kedves Fórumozók!Jó hír: Januártól nincs haláladó. Részletesebb infók itt:
http://index.hu/…/oril081125/
A szerződés valóban úgykezdődik hogy: örökösödési szerződés,de pontokba van szedve hogy milyen kötelezettségeim vannak pl:ápolás,napi 3 szori étkezés biztositása, stb.mert ha ezeket nem teljesitem a szerződést felbonthatja a nagymama és nemkapok semmit.Akkor most ez milyen szerződés?
Kedves anett021,
nem fizetsz kétszer az öröklésért...
egyszer fizetsz öröklési illetéket az öröklésért,
másodszor már az új ház megszerzéséért fizetsz.
egyébként aligha lehet eltartási szerződésed, ha öröklési illetéket fizetsz, de ezt már kbs is említette...
Kacsa11
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02