Édesapámék hárman vannak testvérek,ő 1979-ben elhunyt.Nagyapám 2 éve meghalt,eladták a szülői házat nagyanyámat nagynéném vette gondozásába.(a mama is meghalt tavaly)Azt szeretném megtudni, hogy édesapám után jár-e nekünk(van egy bátyám)valami?Ha igen hova kell fordulni,és milyen iratok szükségesek hozzá?
A válaszokat előre is köszönöm.
öröklés?
Bocsáss meg: ezt mi honnan tudhatnánk? Ha van hagyaték, akkor édesapád helyén ti örököltök. De csak ha van.
köszönöm válaszát,azt hogy volt-e hagyaték hol tudom megérdeklődni?
A helyi önkormányzat jegyzője tudja megmondani volt-e hagyatéki eljárás, és ha igen, akkor annak lefolytatására melyik közjegyző lett megbízva.
Azt is meg tudja mondani, hogy ők leltároztak-e hagyatékot. De mondjuk attól, hogy ők nem leltároztak, még lehet, csak nem találták meg.
Kedves Mindenki!
Kérném szíves segítségetek az alábbi probléma megoldásában.
Édesapám tavaly meghalt, húgommal egyetemben megörököltünk egy ingatlan 1/2–1/2 tulajdonrészét özvegyi haszonélvezeti joggal.
Tekintve, hogy édesapám „felesége“ mindenképpen a megváltást kérte, ezért a hagyatéki eljárás során egyezség született, hogy 4 millió Ft-ot (az ingatlan eladásából) megfizetünk neki 2008.11.19-ig.
Mivel a megállapodás létrejött, így a Földhivatal felé a közjegyző már a haszonélvezet tényét nem is jegyeztette be.
A probléma abból adódik, hogy magunkat semmilyen módon nem biztosítottuk be, csak a 4 millió Ft átadására vonatkozott a megegyezés arra nem, hogy a számlákat az „özvegy“ köteles fizetni a birtokba adás napjáig, mivel az ingatlanban ő lakik.
Az ingatlanra találtunk vevőt, aki már a foglalót is kifizette, a 4 millió Ft átadására a jövő héten kerülne sor.
Mi biztosíték-képpen 200.000.- Ft-ot letétbe szerettünk volna helyezni a 4 millió Ft-ból, de az özvegy hallani sem akar róla.
Kérdéseim a következőek:
Hogyan tudjuk magunkat bebiztosítani, hogy ne érjem meglepetés, azaz a közüzemek felé minden számla rendezve legyen a birtokba adás napjáig?
A pénz átadásával megszűnnek a jogai automatikusan?
Mivel sürget az idő (a vevő augusztus 24-én birtokba szeretné venni az ingatlant), ha nem költözne ki a megadott időpontig (augusztus 20-ig) felléphetünk-e ellene?
Egy másik kérdésem is lenne…
Édesapám temetésének költségeit teljes egészében én álltam.
Gondoltam, ha lezajlik az ingatlan körüli herce-hurca, akkor majd a húgomtól elkérem a rá eső részt.
Sajnos úgy értesültem,hogy erről már a hagyatéki tárgyaláson is nyilatkoznom kellett volna, utólag az összeg már nem kérhető.
Mit ír elő a jog ebben az esetben?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Mostmár nem tudjátok bebiztosítani, de ha nem fizeti ki, és kifizetitek helyette, követelhetitek tőle, és követelhetitek a kiköltözését is. Ezzel együtt, ha mégsem költözik ki, akkor a vevő nem köteles megvárni a lakás kiürítése iránti per befejezését, elállhat a a szerződéstől, és követelheti a foglaló kétszeresét. Ennek megtérítését viszont kártérítés jogcímén szintén követelhetitek.
Továbbra is követelheted a temetési költségek felét.
Jó estét!
A Tisztelt Fórumozók segítségét szeretném kérni. Anyósom váratlanul elhunyt, 3 gyermeke van akik örökölnek. A 3 közül a legkisebb 14 éves,neki a nővére (az én párom) lett a gyámja, továbbá a 3. örökös az idén 20 éves nappai tagozaton tanulmányokat folytató fia. Az örökség: egy kb. 10 m. forint értékű ingatlan, amin az élettársnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, valamint az előző házasságából származó lakás 3/20 része. Ami még az örökséghez tartozik: 1.842.000 Ft adósság( hitelkártya, személyi kölcsön), valamint a legújabb fejlemények szerint mintegy 3000 Euro, ami osztrák hitelből maradt fent, mert a bank állítása szerint a hitelhez kötött biztosítás nem fedte le (időben mérve). Egy szóval a mai állás szerint mitegy 2,6 millió forint az adósság. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben lehetséges -e az, hogy párom csak az 1/3-ad részt köteles azonnal megfizetni a másik két testvért illetően pedig kérhetünk halasztást? Vagy egyáltalán mi ilyenkor a jog szerinti út? előre is köszönöm a válaszokat.
Ha nem utasítjátok vissza a hagyatékot, akkor a hagyaték értékének erejéig a tartozásokat meg kell fizetni. Nyilván a hitelezőkkel lehet tárgyalni részletfizetésről.
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Édesapám idén márciusban meghalt, és csak 1 hitel maradt utána, amit édesanyám, mint adóstárs is aláírt. Nem maradt ingatlan, albérletben élünk, néhány bútoron kívül semmilyen vagyontárgy nincs. Ebben az esetben édesanyámnak a hitelt ki kell egyenlítenije, vagy visszautasíthatja mint hagyatékot? Vagy esetleg van valamilyen más megoldás? Előre is köszönöm a segítséget.
Visszautasíthatja. De ha nem utasítja vissza, akkor is csak a hagyaték értékének erejéig felel a tartozásért.
Mint közben kiderült, a hitelt felmondták, még halála előt, mert nem volt rendesen törlesztve, és azt mondták, hogy nagy összegről lévén szó az adóstárson hajtják be. Ebben az esetben is csak a hagyaték erejéig ér fel a tartozás, vagy nem? Mert azt hiszem, hogy ezt az adóstárs dolgot kezesnek minősítik. Halál esetén a kezesnek marad a tartozásból?
Kezes és/vagy adóstárs adósság szempontjából lényegében egyazonos: egyikőjükön - másikójukon behajtják - ha tudják.
Édesanyád a hagyatéki tárgyaláson visszautasítja az örökséget (...), vagyis a tartozást nem vállalja fel, elárverezni meg nincs mit. Igy a bank kénytelen lesz elkárolni a bebukott temetes hitelt.
A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek pár tízezer forintot kell majd fizetni, ez alól nem adhat felmentést - ez az ő munkadíja., nincs köze az örökléshez/lemondáshoz.
Nem figyeltél Obudafan. (Biztos a fáradtság... :)) Az anya először is nem örökös, mert élő leszármazók vannak, tehát nincs mit visszautasítania. Ugyanakkor a kölcsönben adóstárs, attól viszont nem tud szabadulni se lemondással, se máshogy.
(Monalisa meg megy utánad fejetlenül. Talán a fáradtság... :)))
Tisztelt Ügyvédek!!!
A kérdés apu meg halt és volt adosága külön éltünk kit terhel iylenkor az adóság?(Arra gondoltunk ha nekünk gyerekeknek kellene fizetni az adoságot akkor nem veszük fel mert az adoság több mint amit örökölni lehetne és mi ugy tudjuk hogy ha nem veszük fel az örökséget hanem lemondunk rola akkor adoság sincs vagy esetleg van arra is meg oldás hogy adoság se legyen és az örökség is meg maradjon?) Remélem tudnak segiteni
Üdv mindenkinek!
Édesapám halála után a közjegyzőnél a hagyatéki során felolvasott végrendelet alapján édesapám a nevén lévő autót rám hagyta, ám a közjegyző szerint ez közös szerzemény volt édesanyámmal, ezért fele része nyilvántartáson kívül édesanyáé lett.
- kérdésem, hogy pontosan milyen jogai vannak édesanyámnak, illetve a nyilvántartáson kívüli tulajdon mit jelent?
- kérdésem édesanyámnak jogában áll-e kölcsönadni az autót, az én beleegyezésem nélkül?
- kérdésem, amennyiben édesanyámmal nem tudunk megegyezni az autó használatán, van-e valamilyen jogi lépésre lehetőségem, esetleg megvásárolhatom-e édesanyám részét?
- Ha esetlegesen vitatnád, hogy a gépkocsi az ők házassági életközössége alatt szerzett közös vagyonból lett általuk vásárolva - és bár édesapád nevére -, akkor azt neked kell tudni bizonyítani. Egyébiránt a közjegyző által előadott nyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma. (Édesanyádnak a tulajdonrészét a gépkocsira utóbb be kell jegyeztetnie.)
- Bár fele - fele tulajdonosai vagytok az autónak, de mivel édesanyád a te részedre özvegyi haszonélvezeti joggal rendelkezik, a kocsi fölött anyukád diszponál.
- Amennyiben az autó piaci árának fele összegét meg tudod fizetni, a mamád 50% tulajdoni hányadát magadhoz válthatod. A haszonélvezeti jogáról is le kell mondania, és ezért külön kérhet valamennyit.
Külön öröklési illetéket nem kell fizetned, de ahhoz hogy a kocsi fele tulajdona a te nevedre legyen írva, a gépkocsi adott motorköncenti után kell bizonyos összeget fizetni., más a benzinesnél és más a dizelnél, és egyaránt más meghatározott LE motorteljesítmény fölött. (Érdeklődj az okmányirodán.)
„A haszonélvezeti jogáról is le kell mondania”
Nem kell lemondania. Lemondhat. Nagy különbség.
Bocs a "LE" teljesítmény nem jó, helyette egy bizonyos köbcentimétert meghaladóan benzines/dizel esetében is eltérő a fizetendő összeg.
Jó, hát, én úgy gondoltam..., amúgy igazad van.
Üdvözlök Mindenkit!
Nekem az Édesanyám 1 éve hunyt el és örököltünk a testvéreimmel egy telket,de viszont van egy díjhátralékos tartozása is,ami több mint 1,5 millió forint. A telek pillanatnyilag nem tudom mennyit ér.De az lenne a kérdésem,hogy ezt a díjhátralékos tartozást lehet e örökölni? Anyukám után én fizetem a számlákat,de még az anyukám nevén jönnek a számlák.Nem tudom még átíratni a nevemre,mert kell hozzá a lakásbérleti szerződés amire 1 éve várok,mert még mindig nem írták át a nevemre a szerződést.
Szóval nagyon tanácstalan vagyok,és nem tudom mit csináljak.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönöm.
Mano1102!
A tartozást nemcsak lehet örökölni, hanem már meg is örököltétek.
Goodwitch
Üdv!
Köszönöm,hogy ilyen hamar válaszolt.
Akkor lenne még egy kérdésem,hogy a tartozást be lehet e hajtani ha az nem az enyém hanem az elhunyt Édesanyámé.És ha igen akkor az egészet leverhetik rajtunk vagy csak annyit amennyit ér az örökség?
Mint mmár mondtam, az már a ti tartozásotok.
A hagyatéki tartozásokért a hagyaték értékéig vagytok felelősek, de a hagyaték értékéből le kell vonni a temetési költségeket, a hagyatéki eljárás díját, az öröklési illetéket, és a fennmaradó összeg az, amit fizetnetek kell, ha ez kevesebb, mint a fennálló tartozás.
Egyébként jó lenne tudni, hogy miből származik a hátralék, mert nem mindegy.
Goodwitch
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02