öröklés?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.23. 03:12

Úgy érted, a közös költség hátralékát kérik? Mert azzal tényleg te tartozol.

tartozas # 2008.07.22. 21:17

Még kifelejtettem, hogy a hagyatéki papírral, amiben benne van, hogy nincs örökség, a 12 évvel ezelőtti adásvételivel végigjártam a közműszolgáltatókat. A fűtés és szennyvízszolgáltató sem értette, hogy nem akarom kifizetni, de kötött új szerződést velem. De a társasházkezelő végképp elzárkózott, hiába mondtam, kössünk szerződést. Azt a választ kaptam, nekik van szerződésük. Arra a kérdésre, ugyan, kivel, hisz én soha, semmit sem kötöttem velük, nem írtam alá semmit, megnézték a gépükben, s csodálkoztak, jéé, tényleg a nagybátyám szerepel. De nem hajlandók új szerződésre, azt hajtogatva, ők a társasházzal!!?? vannak szerződésben, nem a lakókkal. De a tartozást ennek ellenére kérik.
El szeretném adni a lakást, s félek, ez akadály lesz majd. Mire számítsak?

tartozas # 2008.07.22. 21:01

Tisztelt Fórumozók,
12 éve megvásároltam egy 1 szobás lakást a nagybátyámtól, amiben ő lakott. Ő lett a holtigtartó haszonélvező, előtte és utána is, haláláig ő is lakott benne tovább, én egyetlen percig sem. Az adásvételiben benne van, hogy a közüzemi díjakat ő fizeti, a szerződések is az ő nevére szólnak, ő kötötte azokat cca 20 éve.
Azért vettem a lakást meg, nehogy utcára kerüljön,mert sok közműnek tartozott. A vételkor kifizettem az akkori közműtartozásait is.
Sajnos, nemrég elhúnyt, s kiderült, ismét van vagy 200 ezer ft közműtartozása. Az örököse is én vagyok, de hagyatéka nem volt, semmi értékesíthető sem, sajnos, a lakást is alaposan lelakta. A temetést saját pénzemen fizettem, bár csaknem fedezte ezt az utólsó nyugdíja+a temetési segély. Meg kötelességemnek is éreztem, mégiscsak a nagybátyám volt.
Kérdésem: mint a lakás tulajdonosának, meg kell-e fizetnem az ő közműtartozásait?
Válaszukat köszönöm!

Egyjogász # 2008.07.22. 11:35

Bár természetesen a közüzemi szerződésre vonatkozó legalapvetőbb rendelkezéseket a Ptk. tartalmazza, a különböző fajta közüzemi szolgáltatásokra vonatkozóan nagy terjedelmű és némileg eltérő speciális szabályozások vannak. (Áram, gáz, víz, csatorna, távhő, stb.)

A közüzemi szolgáltatók új fogyasztó esetén mindíg "átírják a mérőórát", ami jogi nyelven az új fogyasztóval való közüzemi szerződés megkötését jelenti.

A közüzemi szerződésnél elég nehéz lenne a jogutódlást kezelni, mivel a közüzemi fogyasztó az az, aki az ingatlanban áramot/gáz/vizet fogyaszt, és ez nagyon sok esetben nem esik egybe az örökössel, ill. örökösökkel.

Pl. az ingatlanban lakik egy haszonélvező/bérlő/szívességi használó, aki a közüzemi fogyasztó. Ha ő meghal és a tulajdonos (aki nem örököse a haszonélvezőnek vagy bérlőnek) visszaköltözik, nem lesz jogutód a közüzemi szerződésben. De nem lesz jogutód az elhunyt haszonélvező/bérlő örököse sem, mert ő meg nem költözik be az ingatlanba, így ott nem is lesz közüzemi fogyasztó.

Erre utal az egyik vonatkozó szabályozás is:

Fogyasztóváltozás kezelése
16. § (1) Ha a fogyasztó a szolgáltatás igénybevételével felhagy, köteles azt a közüzemi szolgáltatónak 15 napon belül bejelenteni. (Ezt természetszerűleg haláleset bekövetkeztekor csak az örökös tudja megtenni.)

(2) Ha a fogyasztó olyan fogyasztási helyre költözik, vagy olyan szolgáltatási helynek lesz a használója, ahol szolgáltatás van, és ezt igénybe vette, köteles ezt a közüzemi szolgáltatónál 15 napon belül bejelenteni, a változást igazoló iratokat bemutatni, és új közüzemi szerződést kötni. A közüzemi szolgáltatás igénybevételével az új fogyasztót a korábbi fogyasztóval kötött szerződés tartalmával azonos jogok illetik meg, és kötelezettségek terhelik az új szerződés megkötéséig.

Azaz a vonatkozó ágazati jogszabálynak is az a logikája, hogy minden új fogyasztónak új szerződést kell kötni, és nem kezeli a közüzemi szerződésben történő elhalálozás miatti jogutódlás esetét.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.22. 11:16

Azt hiszem, maga a közüzemi szerződés zárja ki - legalábbis a fogyasztó oldaláról.

Goodwitch # 2008.07.22. 09:50

Egyjogász!

Édesanyád és a közüzemi szolgáltató közüzemi szerződése édesanyád halálakor megszűnt,

Biztos? Nem állítom az ellenkezőjét csak kételkedem. Kizárja valami a jogutódlást?

Mindamellett amit írtál, az igaz, tehát a halála után elfogyasztott fűtés már biztosan nem hagyatéki tartozás.

Goodwitch

Goodwitch # 2008.07.22. 09:48

Egyjogász!

Édesanyád és a közüzemi szolgáltató közüzemi szerződése édesanyád halálakor megszűnt,

Biztos? Nem állítom az ellenkezőjét csak kételkedem. Kizárja valami a jogutódlást?

Mindamellett amit írtál, az igaz, tehát a halála után elfogyasztott fűtés már biztosan nem hagyatéki tartozás.

Goodwitch

mano1102 # 2008.07.22. 08:36

Be lett jelentve,hogy Édesanya meghalt,de azért jönnek még mindig az én nevemre a számlák mert a díjbeszedőnél azt mondták nekem,hogy nem lehet addig átíratni amíg nincs meg a bérleti szerződés a nevemen. Mivel ez önkormányzati lakás.De még mindig nem kaptam meg a nevemre a szerződést.Erről viszont már nem én tehetek.Szerintem.Egyébként ez egy fűtéshátralék.
Tehát akármit teszek mindenképpen fizetnem kell,legalábbis az örökség erejéig mindenképp?

Egyjogász # 2008.07.22. 07:33

"de még az anyukám nevén jönnek a számlák"

Ez azért van, mert a szolgáltató hivatalból nem tud arról, hogy édesanyád elhunyt, ezt neked kell bejelenteni. (Jó is lenne, ha ezt minél előbb megtennéd, mert ez csak bonyodalmakat okozhat.)

Édesanyád és a közüzemi szolgáltató közüzemi szerződése édesanyád halálakor megszűnt, és függetlenül attól, hogy a számlák édesanyád nevére mennek, az édesanyád halálától elfogyasztott áram/víz/gáz díja már nem édesanyád tartozása (azaz nem hagyatéki tartozás), hanem annak a tartozása, aki a szolgáltatást igénybe vette, az áramot, stb. elfogyasztotta.

Úgy hogy a hagyatéki tartozás az csak annak a szolgáltatásnak a díja, amit édesanyád vett igénybe.

Goodwitch # 2008.07.22. 07:18

Mint mmár mondtam, az már a ti tartozásotok.

A hagyatéki tartozásokért a hagyaték értékéig vagytok felelősek, de a hagyaték értékéből le kell vonni a temetési költségeket, a hagyatéki eljárás díját, az öröklési illetéket, és a fennmaradó összeg az, amit fizetnetek kell, ha ez kevesebb, mint a fennálló tartozás.

Egyébként jó lenne tudni, hogy miből származik a hátralék, mert nem mindegy.

Goodwitch

mano1102 # 2008.07.22. 06:47

Üdv!

Köszönöm,hogy ilyen hamar válaszolt.
Akkor lenne még egy kérdésem,hogy a tartozást be lehet e hajtani ha az nem az enyém hanem az elhunyt Édesanyámé.És ha igen akkor az egészet leverhetik rajtunk vagy csak annyit amennyit ér az örökség?

Goodwitch # 2008.07.22. 05:33

Mano1102!

A tartozást nemcsak lehet örökölni, hanem már meg is örököltétek.

Goodwitch

mano1102 # 2008.07.21. 20:35

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem az Édesanyám 1 éve hunyt el és örököltünk a testvéreimmel egy telket,de viszont van egy díjhátralékos tartozása is,ami több mint 1,5 millió forint. A telek pillanatnyilag nem tudom mennyit ér.De az lenne a kérdésem,hogy ezt a díjhátralékos tartozást lehet e örökölni? Anyukám után én fizetem a számlákat,de még az anyukám nevén jönnek a számlák.Nem tudom még átíratni a nevemre,mert kell hozzá a lakásbérleti szerződés amire 1 éve várok,mert még mindig nem írták át a nevemre a szerződést.
Szóval nagyon tanácstalan vagyok,és nem tudom mit csináljak.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönöm.

monalisa1 # 2008.07.14. 19:28

Jó, hát, én úgy gondoltam..., amúgy igazad van.

monalisa1 # 2008.07.14. 19:27

Bocs a "LE" teljesítmény nem jó, helyette egy bizonyos köbcentimétert meghaladóan benzines/dizel esetében is eltérő a fizetendő összeg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.14. 19:25

A haszonélvezeti jogáról is le kell mondania
Nem kell lemondania. Lemondhat. Nagy különbség.

monalisa1 # 2008.07.14. 19:24

Külön öröklési illetéket nem kell fizetned, de ahhoz hogy a kocsi fele tulajdona a te nevedre legyen írva, a gépkocsi adott motorköncenti után kell bizonyos összeget fizetni., más a benzinesnél és más a dizelnél, és egyaránt más meghatározott LE motorteljesítmény fölött. (Érdeklődj az okmányirodán.)

monalisa1 # 2008.07.14. 19:17
  1. Ha esetlegesen vitatnád, hogy a gépkocsi az ők házassági életközössége alatt szerzett közös vagyonból lett általuk vásárolva - és bár édesapád nevére -, akkor azt neked kell tudni bizonyítani. Egyébiránt a közjegyző által előadott nyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma. (Édesanyádnak a tulajdonrészét a gépkocsira utóbb be kell jegyeztetnie.)
  2. Bár fele - fele tulajdonosai vagytok az autónak, de mivel édesanyád a te részedre özvegyi haszonélvezeti joggal rendelkezik, a kocsi fölött anyukád diszponál.
  3. Amennyiben az autó piaci árának fele összegét meg tudod fizetni, a mamád 50% tulajdoni hányadát magadhoz válthatod. A haszonélvezeti jogáról is le kell mondania, és ezért külön kérhet valamennyit.
ssanyi # 2008.07.14. 18:29

Üdv mindenkinek!

Édesapám halála után a közjegyzőnél a hagyatéki során felolvasott végrendelet alapján édesapám a nevén lévő autót rám hagyta, ám a közjegyző szerint ez közös szerzemény volt édesanyámmal, ezért fele része nyilvántartáson kívül édesanyáé lett.

1. kérdésem, hogy pontosan milyen jogai vannak édesanyámnak, illetve a nyilvántartáson kívüli tulajdon mit jelent?
  2. kérdésem édesanyámnak jogában áll-e kölcsönadni az autót, az én beleegyezésem nélkül?
  3. kérdésem, amennyiben édesanyámmal nem tudunk megegyezni az autó használatán, van-e valamilyen jogi lépésre lehetőségem, esetleg megvásárolhatom-e édesanyám részét?
Sütike0531 # 2008.07.14. 18:07

Tisztelt Ügyvédek!!!

A kérdés apu meg halt és volt adosága külön éltünk kit terhel iylenkor az adóság?(Arra gondoltunk ha nekünk gyerekeknek kellene fizetni az adoságot akkor nem veszük fel mert az adoság több mint amit örökölni lehetne és mi ugy tudjuk hogy ha nem veszük fel az örökséget hanem lemondunk rola akkor adoság sincs vagy esetleg van arra is meg oldás hogy adoság se legyen és az örökség is meg maradjon?) Remélem tudnak segiteni

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.09. 21:53

Nem figyeltél Obudafan. (Biztos a fáradtság... :)) Az anya először is nem örökös, mert élő leszármazók vannak, tehát nincs mit visszautasítania. Ugyanakkor a kölcsönben adóstárs, attól viszont nem tud szabadulni se lemondással, se máshogy.

(Monalisa meg megy utánad fejetlenül. Talán a fáradtság... :)))

monalisa1 # 2008.07.09. 20:12

Kezes és/vagy adóstárs adósság szempontjából lényegében egyazonos: egyikőjükön - másikójukon behajtják - ha tudják.

Édesanyád a hagyatéki tárgyaláson visszautasítja az örökséget (...), vagyis a tartozást nem vállalja fel, elárverezni meg nincs mit. Igy a bank kénytelen lesz elkárolni a bebukott temetes hitelt.

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek pár tízezer forintot kell majd fizetni, ez alól nem adhat felmentést - ez az ő munkadíja., nincs köze az örökléshez/lemondáshoz.

cerb21 # 2008.07.09. 19:31

Mint közben kiderült, a hitelt felmondták, még halála előt, mert nem volt rendesen törlesztve, és azt mondták, hogy nagy összegről lévén szó az adóstárson hajtják be. Ebben az esetben is csak a hagyaték erejéig ér fel a tartozás, vagy nem? Mert azt hiszem, hogy ezt az adóstárs dolgot kezesnek minősítik. Halál esetén a kezesnek marad a tartozásból?

ObudaFan # 2008.07.09. 19:19

Visszautasíthatja. De ha nem utasítja vissza, akkor is csak a hagyaték értékének erejéig felel a tartozásért.

cerb21 # 2008.07.09. 19:10

Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Édesapám idén márciusban meghalt, és csak 1 hitel maradt utána, amit édesanyám, mint adóstárs is aláírt. Nem maradt ingatlan, albérletben élünk, néhány bútoron kívül semmilyen vagyontárgy nincs. Ebben az esetben édesanyámnak a hitelt ki kell egyenlítenije, vagy visszautasíthatja mint hagyatékot? Vagy esetleg van valamilyen más megoldás? Előre is köszönöm a segítséget.