Ha nem utasítjátok vissza a hagyatékot, akkor a hagyaték értékének erejéig a tartozásokat meg kell fizetni. Nyilván a hitelezőkkel lehet tárgyalni részletfizetésről.
öröklés?
Jó estét!
A Tisztelt Fórumozók segítségét szeretném kérni. Anyósom váratlanul elhunyt, 3 gyermeke van akik örökölnek. A 3 közül a legkisebb 14 éves,neki a nővére (az én párom) lett a gyámja, továbbá a 3. örökös az idén 20 éves nappai tagozaton tanulmányokat folytató fia. Az örökség: egy kb. 10 m. forint értékű ingatlan, amin az élettársnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, valamint az előző házasságából származó lakás 3/20 része. Ami még az örökséghez tartozik: 1.842.000 Ft adósság( hitelkártya, személyi kölcsön), valamint a legújabb fejlemények szerint mintegy 3000 Euro, ami osztrák hitelből maradt fent, mert a bank állítása szerint a hitelhez kötött biztosítás nem fedte le (időben mérve). Egy szóval a mai állás szerint mitegy 2,6 millió forint az adósság. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben lehetséges -e az, hogy párom csak az 1/3-ad részt köteles azonnal megfizetni a másik két testvért illetően pedig kérhetünk halasztást? Vagy egyáltalán mi ilyenkor a jog szerinti út? előre is köszönöm a válaszokat.
Mostmár nem tudjátok bebiztosítani, de ha nem fizeti ki, és kifizetitek helyette, követelhetitek tőle, és követelhetitek a kiköltözését is. Ezzel együtt, ha mégsem költözik ki, akkor a vevő nem köteles megvárni a lakás kiürítése iránti per befejezését, elállhat a a szerződéstől, és követelheti a foglaló kétszeresét. Ennek megtérítését viszont kártérítés jogcímén szintén követelhetitek.
Továbbra is követelheted a temetési költségek felét.
Kedves Mindenki!
Kérném szíves segítségetek az alábbi probléma megoldásában.
Édesapám tavaly meghalt, húgommal egyetemben megörököltünk egy ingatlan 1/2–1/2 tulajdonrészét özvegyi haszonélvezeti joggal.
Tekintve, hogy édesapám „felesége“ mindenképpen a megváltást kérte, ezért a hagyatéki eljárás során egyezség született, hogy 4 millió Ft-ot (az ingatlan eladásából) megfizetünk neki 2008.11.19-ig.
Mivel a megállapodás létrejött, így a Földhivatal felé a közjegyző már a haszonélvezet tényét nem is jegyeztette be.
A probléma abból adódik, hogy magunkat semmilyen módon nem biztosítottuk be, csak a 4 millió Ft átadására vonatkozott a megegyezés arra nem, hogy a számlákat az „özvegy“ köteles fizetni a birtokba adás napjáig, mivel az ingatlanban ő lakik.
Az ingatlanra találtunk vevőt, aki már a foglalót is kifizette, a 4 millió Ft átadására a jövő héten kerülne sor.
Mi biztosíték-képpen 200.000.- Ft-ot letétbe szerettünk volna helyezni a 4 millió Ft-ból, de az özvegy hallani sem akar róla.
Kérdéseim a következőek:
Hogyan tudjuk magunkat bebiztosítani, hogy ne érjem meglepetés, azaz a közüzemek felé minden számla rendezve legyen a birtokba adás napjáig?
A pénz átadásával megszűnnek a jogai automatikusan?
Mivel sürget az idő (a vevő augusztus 24-én birtokba szeretné venni az ingatlant), ha nem költözne ki a megadott időpontig (augusztus 20-ig) felléphetünk-e ellene?
Egy másik kérdésem is lenne…
Édesapám temetésének költségeit teljes egészében én álltam.
Gondoltam, ha lezajlik az ingatlan körüli herce-hurca, akkor majd a húgomtól elkérem a rá eső részt.
Sajnos úgy értesültem,hogy erről már a hagyatéki tárgyaláson is nyilatkoznom kellett volna, utólag az összeg már nem kérhető.
Mit ír elő a jog ebben az esetben?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Azt is meg tudja mondani, hogy ők leltároztak-e hagyatékot. De mondjuk attól, hogy ők nem leltároztak, még lehet, csak nem találták meg.
A helyi önkormányzat jegyzője tudja megmondani volt-e hagyatéki eljárás, és ha igen, akkor annak lefolytatására melyik közjegyző lett megbízva.
köszönöm válaszát,azt hogy volt-e hagyaték hol tudom megérdeklődni?
Bocsáss meg: ezt mi honnan tudhatnánk? Ha van hagyaték, akkor édesapád helyén ti örököltök. De csak ha van.
Édesapámék hárman vannak testvérek,ő 1979-ben elhunyt.Nagyapám 2 éve meghalt,eladták a szülői házat nagyanyámat nagynéném vette gondozásába.(a mama is meghalt tavaly)Azt szeretném megtudni, hogy édesapám után jár-e nekünk(van egy bátyám)valami?Ha igen hova kell fordulni,és milyen iratok szükségesek hozzá?
A válaszokat előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02