öröklés?

ObudaFan # 2008.11.26. 13:38

csipi22!

A hagyatéki leltárt elkészítő önkormányzat fog szakértőt kirendelni a hagyaték értékének megállapítására. A hagyatékot terheli a hagyatéki eljárás költsége és a temetés költsége is, és az öröklési illeték is, ha egyáltalán lesz a te esetedben. Az örökös azonban legfeljebb örökrésze erejéig felel ezekért.

Egyébként kadaj két dologban téved:

1. nem a jegyző, hanem a közjegyző előtt lehet visszautasítani az öröklést,
  2. ha vannak rokonok, akkor igen valószínű, hogy lenne örökös nélküled is, de ha nem , akkor nem az önkormányzat, hanem az állam az örökös végső soron.
Tita # 2008.11.26. 13:36

ObudaFun! Igen az a vágyam jól érted. Nem őrültem meg, csak a mi helyzetünk az hogy ha örökölnék akkor is a húgunk kapná a házat (ezt már mi testvérek megbeszéltük). Viszont adót nem szeretnék fizetni pont ebből adódóan. Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2008.11.26. 13:27

Tita!

Jól értem, az a vágyad, hogy ne legyél örökös? Az örökhagyó életében az örökhagyóval kötött megállapodásban, halála után a hagyatéki eljárásban tett visszautasító nyilatkozattal meg tudod úszni, hogy örökös legyél.

kadaj01 # 2008.11.26. 12:57

Hehe, tipikus fenyegetöző "okos" rokonok. :) Nem ügyvéd elött kell lemondani az öröklésről, hanem a hagyetéki tárgyaláson a jegyző elött, de én nem tenném meg. Ha lemondasz a ingóságokról, akkor örökös híjján az is az önkormányzaté lesz. Nagyon okos rokonok. A temetési költség viszont sajna tényleg téged terhel, a örökösödési illetéket szintén, és ahogy én gondolom, úgyis rádverik majd bármit tegyél.

csipi22 # 2008.11.26. 12:46

Szüleim 1 éves koromban elváltak, 3 éves voltam, amikor apám újranősült, 4 éves korom óta semmi kapcsolat nem volt közöttünk, nem is fizetett gyerektartást. Most 25 éves lettem, és pár napja megkeresett egy "rokon", aki az apám édesanyjának (aki soha nem látott) a testvére. Közölte, hogy a nagymama után én vagyok az örökös (apám 5 éve meghalt, ezt is most tudtam meg). Ők eltemették (kb. 300 000 Ft-ba került), a lakás a Hildé örökjáradék fejében (4-5 hónapja kötött velük szerződést), a többi illet engem, ami a lakásban található. Azt akarják, hogy a hivatalos hagyatéki eljárás előtt mondjak le ügyvéd jelenlétében az örökségről, mert nem is ismertük egymást. Nélkülem nem jutnak be a lakásba, mivel a nagymama otthon halt meg, úgy törték rá az ajtót, és a rendőrség zárcsere után lezárta, lepecsételte a lakást, a kulcs pedig az önkormányzat hagyatéki csoportjánál van, amit csak én vehetek át. Ha nem mondok le az általuk semminek nevezett bútorokról, használt hűtő stb., akkor rám hárítják a temetési költségeket, és az örökösödési illetéket is nekem kell megfizetni. Kérdésem az, hogy mi a hagyaték tárgya ilyen esetben, az értékét ki becsüli fel, mit tehetek?
Köszönettel: csipi22

anett021 # 2008.11.26. 12:03

Én eltartási szerződésben álltam a nagymamával.Akkor ezekszerint kétszer kell fizetnem.Egyszer mikor öröklök meg amikor eledom az ingatlant.Hát ez érdekes hogy ennyiszer fizetek ugyanazon örökségért.

Tita # 2008.11.26. 11:32

Szüleim tulajdonában van egy családi ház (1:1 arányban). 3-an vagyunk testvérek. Szüleim elég idősek, kértem írassák át a húgunk nevére az ingatlant, hogy haláluk esetén ne kelljen örökösödési adót fizetnünk. Nem teszik meg ezt a lépést. Ilyen esetben kizárathatom magam az öröklésből egy esetleges végrendelettel?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.26. 11:15

Igen, vagyonszerzéskor illetéket kell fizetni. A lakásingatlanok esetében jelenleg van egy kedvezmény, mely szerint, ha a szerzés előtt vagy után egy éven belül másik lakást ad el valaki, akkor csak az értékkülönbözet után kell illetéket fizetnie.

(A tényállásod tartalmaz némi ellentmondást. Ha eltartási szerződésed lett volna, akkor az ingatlant már korábban megszerezted volna, és nem öröklési, hanem visszterhes illetéket kellett volna fizetned.)

anett021 # 2008.11.26. 11:02

Én segítséget szeretnék kérni.Én eltartási szerződésben álltam a nagymamaámmal.Ő nemrégiben elhunyt. Nekem most örökösödési illetéket kell fizetnem 6%-ot.Elszeretném késöbb adni az ingatlant akkor megitnt kell fizetnem hogy, eladtam és újra várároltam ingatlant???????????

sziti50 # 2008.11.26. 10:49

Fiamnak és feleségének új ház vásárlásához a beugróhoz kölcsönt vettünk fel, ezt bankszámlájukra utaltuk.
Három év múlva fiam öngyilkos lett és nekünk még négy évig fizetnünk kell a kölcsön törlesztését a bank felé.Így tulajdonképpen a feleség örökli ezt a pénzt, amit mi igazságtalannak tartunk, mert őt nem szeretnénk támogatni.Gyerek nincs.Mit tehetünk, hogy pénzünket visszakapjuk?

ObudaFan # 2008.11.25. 17:51

Célszerű visszautasítani az öröklést, hogy ne kelljen a közjegyző díját kifizetni. A hiteltartozást így se, úgy se kell, ha nincs pozitív hagyaték.

maitai01 # 2008.11.25. 15:50

Bocsánat de ha ez számít akkor az említett tartozás folyószámlához kapcsolodó hiteltartozás.

maitai01 # 2008.11.25. 15:49

Nekem az a kérdésem, hogy mi van abban az esetben ha édesapám után nem örököltem semmit, csak egy 126.000Ft-os hiteltartozást. Ráadásul ehez tartozott egy biztosítás is amit 2004-ben kötött és a szerződésben az szerepel hogy ha két éven belül öngyilkos lesz nem fizet, de sajnos most 2008-ban öngyilkos lett.
A lényeg hogy csak ezt a tartozást örökölnénk az öcsémmel, ráadásul a fizetésünkön kivűl nincs semmink.
Se ingatlan, se autó semmi.
A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.11.25. 14:34

Nincs mit.

Edit38 # 2008.11.25. 11:57

Köszönök mindent, további jó munkát. Edit

ObudaFan # 2008.11.24. 18:13

Ha kiskorú a gyermek, akkor kell.

Edit38 # 2008.11.24. 17:59

Köszönöm a választ. Ha visszautasíthatom az örökséget, akkor jobb lesz így. Az elutasításra kell a Gyámhatóságtól engedély? Dec 11.-én lesz a hagyatéki. Köszönöm. Edit.

ObudaFan # 2008.11.24. 17:46

Ha kevés az esély arra, hogy meglesz a kocsi (vagy arra, hogy a még meglevő értéke egyáltalán elére a hátralevő lízingdíj-összeget) és nincs más vagyontárgy, akkor valóban a legcélszerűbb visszautasítani az öröklést.

monalisa1 # 2008.11.24. 17:16

A lizingbe adó céget tök nem érdekli, hogy megvan-e az az autó vagy nincs - amíg van aki fizesse a havi részleteket, illetve követelhető tőle a hitelből még visszalévő összeg.

Ha nincs meg az autó be kell jelenteni a rendőrségen. (Vélhetően még a megboldogult életében elpasszolták az autót...)

Ha nincs más öröksége a srácnak csak ez a negatív örökség, nem köteles felvállalni. (Igaz akkor meg Te lépsz a helyébe - végső esetben örököl majd az állam, vagyis bukja az ügyletet a lizingcég.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Edit38 # 2008.11.24. 16:45

Tisztelt fórumozók! A 13 éves fiam örökségével nem vagyok tisztában. Ha tudnak, kérem adjanak tanácsot, nem szeretném, ha nagyon rosszul járna a gyerek. Örökölt egy lízingelt autót, amit senki nem keres. A rendőrségre és a hagyatékira is beadtam, hogy nem láttuk még. Egy kölcsönbeadási szerződés van nálunk, amiben minden költséget vállalt a kölcsönbe vevő. A hitel február óta nincs fizetve, rajtam követeli a bank a teljes összeget, mint kiskorú gyámján, engem terhel a súlyadó. Ez mind rendben is lenne, ha autó is lenne. Az a baj, hogy rá akarják írni a forgalmit a gyerekre(adósként). Amit pénzt örökölt, a gyámhatóság átutalja a banknak. A Közjegyző csak annyit írt, menjek a tárgyalásra 50 ezerrel. Kinek a dolga megkeresni a kocsit? A hagyaték terhéig felel az örökös, de a bank elviszi az egészet. A közjegyzői munkadíjjal és az illetékkel jócskán mi járunk rosszul. Hol kérhetem hivatalosan az autó keresését? Köszönöm. Edit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.22. 11:19

Engem az zavar nagyon, hogy foglalóról beszél - és szerintem itt foglalóról szó sincs.
Aztán a szöveg "megvásárolják"-ot ír, ő meg cseréről beszél.
Plusz, mint kiderült közös tulajdon is bejátszott.

ObudaFan # 2008.11.22. 10:14

Nézd, nekem volt egy predkoncepcióm arra, hogy mit is akarsz mondani, és az alapján válaszoltam, de azért a biztos válaszhoz minden iratot ismerni kellene. Ezért ha biztosra akarsz menni, akkor az egész cuccal keress fel egy ügyvédet.

csivo # 2008.11.21. 21:53

kedves kbs!
semmi esetre se akartalak megbántani. Nem kiabáltam csak így egyszerübb volt írni. Bocs a félreérthető írásért! :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.21. 20:01

Nem érthetőbb. De nekem közismerten gyenge felfogásom van. Ha kiabálsz, akkor is.

csivo # 2008.11.21. 19:44

KEDVES FORUMOZÓK!
TISZTELT KBS!
JÓL ÉRTI.IDE LEMÁSOLOM A SZERZŐDÉS EZEN PONTJÁT.

"1.AZ ELADÓ ELADJA A VEVŐK MEGTEKINTETT ÁLLAPOTBAN MEGVÁSÁROLJA AZ ELADÓ 1/2-ED TULAJDONÁT KÉPEZŐ, A DEBRECENI INGATLAN NYILVÁNTARTÁSBAN ...../. HELYRAJZI SZÁM ALATT NYILVÁNTARTOTT A VALÓSÁGBAN ...U.-.SZ. ALATTI INGATLAN. AZ 1. PONTBAN MEGJELŐLT INGATLAN VÉTELÁRAKÉNT A KÖVETKEZŐKET TELJESÍTIK: A 2000.10.19.NAPJÁN A HOSSZÚPÁLY,....U
  • .SZ. ALATTI INGATLAN MEGVÁSÁRLÁSRA KERÜLT 2500000,-Ft VÉTELÁRÉRT, IFJ. XY RÉSZÉRE."
STB. REMÉLEM ÍGY MÁR ÉRTHETŐBB ÉS TUDNAK SEGÍTENI ABBAN HOGY EZ ELÉG BIZONYITÉK-E ARRA HOGY EZ ÁGI VAGYON.