Tökmindegy, bőven elég lesz a hagyatéki eljárásban visszautasítani.
öröklés?
Köszönöm a gyors választ!
De melyik a biztosabb megoldás??
Kihez kell fordulnunk e megállapodás megírásával kapcsolatban?
Az örökös legfeljebb a hagyaték értékéig felel a hagyatéki tartozásokért. Ezzel együtt vagy életében egy vele kötött megállapodással lemondhattok a hagyatékról, vagy halála után a hagyatéki eljárásban visszautasíthatjátok azt.
Tisztelt Szakértők és Fórumozók!
A következő igen aggasztó helyzetben kérnék szépen segítséget:
Férjem édesapja egy csődbe jutott egyéni vállalkozó, akinek már semmi vagyona nincs, csak nagyon sok adóssága (APEH, bankok, szállítók felé).
Annak érdekében, hogy mi az ő "jóvoltából" ne örököljük meg a fenti kötelezettségeket, melyik lépést lenne célszerűbb megtennünk:
- Még most, míg él, közjegyző előtt lemondani az öröklésünkről? vagy
- Elég halála után lemondanunk az öröklési jogunkról?
Biztosra szeretnénk menni, ui. nem szeretnénk, ha ő miatta tönkremenne az életünk. Ügyvédnél még nem voltunk.
A válaszokat előre is köszönöm!
Hanna
„Felmerült olyan is, hogy a Kft-t a másik tag örökli, csupán ezért volt ez kérdés.”
Az özvegy sem örökös, úgyhogy ez sem megy. Hacsak valaki nem kéri a haszonélvezet megváltását, és osztályos egyezség keretében el nem fogadja a kft üzletrészét. De az magában aligha lenne elég.
- Igen, az illő eltemetés költségei csökkentik az illeték alapját.
- Az életbiztosítás összege nem hagyaték - hiszen nem tartozott az örökhagyó vagyonába.
Meg kell nézni a társasági szerződést, mert az akár ki is zárhatja az örökls lehetőségét, és ebben az esetben a társaságnak el kell számolnia az örökössel.
A temetési költséget vagy már a leltárelőadóhoz, vagy majd a közjegyzőhöz kell benyújtani, ebben az esetben azt majd az öröklsi illeték alapjából le kell vonni.
Az életbiztosítás nem lesz a hagyaték része.
Köszönöm szépen a gyors választ.
Felmerült olyan is, hogy a Kft-t a másik tag örökli, csupán ezért volt ez kérdés.
Illetve olyan is felmerült, hogy az új ügyvezető esetleg teljes vagyonával felel a Kft-ért (mondjuk akkor nem értem miért Korlátolt a felelősség, de mindegy).
A temetési számlákat a hagyatéki leltárnál kell bemutatni, ezáltal az illeték mértéke csökken vagy ez hogy működik?
Életbiztosításnál, ha megvan a kedvezményezett akkor fel kell venni a hagyatéki leltárba?
Egyenlőre ennyi kérdés merült fel bennem, köszönöm előre is a segítséget.
- Nem örökölhet, hanem örököl. Hacsak másképp nem állapodnak meg.
- Nem, a testvér ilyenkor nem örökös.
- Az örökösök, ki más?
- Maga a kft, ki más?
- A hagyatéki tárgyalás lehet, hogy 1 év, de az öröklési bizonyítványt sokkal hamarabb is kiadhatja a közjegyző. Szerintem az alapján már lehet gyakorolni a tagi jogokat. Ügyvezető nélkül a társaság működésképtelen.
Kedves Mindenki!
Az alábbiakban kérnék segítséget: édesapám 3 hete hunyt el. Számos ingatlan és gépkocsi volt a nevén valamint egy KFt. ügyvezetője volt. Mindez édesanyámmal felesben. Kérdéseim:
- Gépkocsit örökölhet-e több ember, vagy le kell mondanunk egymás javára?
- Ha 3 gyermek a törvényes örökös, lemondhatunk-e pl. gépkocsiról az elhunyt hugának javára?
- A Kft-ben 2 tag volt: édesapám, aki elhunyt (nagy tagi többséggel) és édesanyám. Édesapám részét ki örökli?
- Amennyiben a Kft-nek adósságai lennének ki felel ezért és milyen mértékig (teljes vagyon, Kft. törzstőke stb.)?
- Mivel a hagyatéki tárgyalás lehet 1 év is, a Kft-vel mit lehet kezdeni? Édesapám volt az aláíró, minden hivatalos papírhoz ő kellett. A hagyatéki előtt lehet/érdemes új ügyvezetőt kijelölni? Ő a teljes vagyonával fog felelni?
Köszönöm a segítséget előre is.
50-50%.
Támadhatónak nem támadható, de ha nem visszterhes az ügylet, akkor az unokának jár a kötelesrész.
Ha a nagyszülőnek van két gyereke, és az egyik meghal, akkor az örökség hogy oszlik?
A gyerek 50 %-ban,
a másik gyerek után az unoka szintén 50%-ot kap?
Ha a nagyszülő életében a házát ráíratja a gyerekére, az már nem támadható. vagy igen?
Ha az ő szülei még életben vannak, akkor nem jelenti automatikusan.
Végrendelettel kizárhatott, ebben az esetben neked kötelesrész jár, ami a törvényes örökrész fele.
Ha ezt az örökséget visszautasítom (apámét), akkor érinti ez automatikusan az ő szülei utáni örökséget is? Vagyis a nagyszülő után is jár(na) nekem.
Illetve ki tudtak-e már ugy zárni, hogy átiratta a másik gyerekére, h. én ne örököljek? Ha esetleg már átiratta, akkor van-e valami kötelező örökösödési rész?
- Nem kell.
- Annyival.
- Csak ha nem utasítod vissza.
T. ObudaFan!
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy a takarékbetétkönyv után kell-e örökösödési illetéket fizetni.
Ha az önkormányzat behajtja rajtam a köztemetés költségeit, akkor annyival kevesebb az örökség?
Vagyis az után kell adót fizetnem, vagy az egész után, és csak utána vonja le tőlem?
A közjegyzői dijat mindenképpen nekem kell fizetnem, akkor is ha visszautasitom az örökséget?
Csak hozzátartozód, vagy ügyvéd lehet meghatalmazott.
Hozzátartozó az egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.
Távolléti akadályoztatás esetére, igen, lehet meghatalmazást adni hozzátartozónak, hogy helyetted és nevedben (is) eljárjon a hagyaték ügyében. A pontos nevek, lakcímek, szem.ig. számok, valamint két tanú akik igazolják: az okiratot te készítetted ill. azt előttük írtad alá.
Pár mondat az egész, valamint a szükséges adatok, mindenkinél - egy oldalon elfér.
Monalisa
laikus hozzászóló
Hagyatéki tárgyalással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Ha nem tudok részt venni a tárgyaláson, adhatok meghatalmazást valamely családtagomnak, hogy képviseljen engem (és érdekeimet) a tárgyaláson. Mit kell tartalmaznia a meghatalmazásnak? Hogy kell kinéznie tartalmilag és formailag? Kell hozzá 2 tanú? Köszönöm előre is, ha valaki segít.
Nincs mit.
Köszönöm a gyors válasz(oka)t ObudaFan.
Akkor majd a hagyatéki eljárás során bejelentik.
Hát igen...én meg is kérdeztem.
De ilyen infot nem adnak ki.
Gondolják ha már ilyenre folyamodtam, akkor nem tartozik rám...
Nem fogja az idézés tartalmazni, hogy kik kapták még meg.
A hagyatéki eljárásban írásban, vagy a hagyatéki tárgyaláson szóban lehet a visszautasító nyilatkozatot megtenni.
Megkérdezed az önkormányzatot.
Általában az idézésen megjelölik, hogy kik kapják még, ill. hogy ki lesz még jelen a tárgyaláson, nem?
És mi a módja a visszautasitásnak, vagy lemondásnak?
Tulajdonképpen ez szinte csak a temetésre elég. Bár nem tudom az mennyibe került, hogy ezt honnan lehet(ne) megtudni.
Behajtja. HA volt végrendelet, akkor még a végrendeleti örököst, ha nem, akkor az esetleges többi gyermeket, és az esetleges özvegyet fogják idézni. Vissza is utasíthatod, döntsd el.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02