öröklés?

ObudaFan # 2008.10.14. 18:35

Tökmindegy, bőven elég lesz a hagyatéki eljárásban visszautasítani.

hanna1 # 2008.10.14. 13:14

Köszönöm a gyors választ!
De melyik a biztosabb megoldás??
Kihez kell fordulnunk e megállapodás megírásával kapcsolatban?

ObudaFan # 2008.10.14. 12:47

Az örökös legfeljebb a hagyaték értékéig felel a hagyatéki tartozásokért. Ezzel együtt vagy életében egy vele kötött megállapodással lemondhattok a hagyatékról, vagy halála után a hagyatéki eljárásban visszautasíthatjátok azt.

hanna1 # 2008.10.14. 12:45

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

A következő igen aggasztó helyzetben kérnék szépen segítséget:
Férjem édesapja egy csődbe jutott egyéni vállalkozó, akinek már semmi vagyona nincs, csak nagyon sok adóssága (APEH, bankok, szállítók felé).
Annak érdekében, hogy mi az ő "jóvoltából" ne örököljük meg a fenti kötelezettségeket, melyik lépést lenne célszerűbb megtennünk:

1. Még most, míg él, közjegyző előtt lemondani az öröklésünkről? vagy
  2. Elég halála után lemondanunk az öröklési jogunkról?

Biztosra szeretnénk menni, ui. nem szeretnénk, ha ő miatta tönkremenne az életünk. Ügyvédnél még nem voltunk.
A válaszokat előre is köszönöm!
Hanna

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:25

Felmerült olyan is, hogy a Kft-t a másik tag örökli, csupán ezért volt ez kérdés.

Az özvegy sem örökös, úgyhogy ez sem megy. Hacsak valaki nem kéri a haszonélvezet megváltását, és osztályos egyezség keretében el nem fogadja a kft üzletrészét. De az magában aligha lenne elég.

• Igen, az illő eltemetés költségei csökkentik az illeték alapját.
  • Az életbiztosítás összege nem hagyaték - hiszen nem tartozott az örökhagyó vagyonába.
ObudaFan # 2008.10.13. 12:23

Meg kell nézni a társasági szerződést, mert az akár ki is zárhatja az örökls lehetőségét, és ebben az esetben a társaságnak el kell számolnia az örökössel.

A temetési költséget vagy már a leltárelőadóhoz, vagy majd a közjegyzőhöz kell benyújtani, ebben az esetben azt majd az öröklsi illeték alapjából le kell vonni.

Az életbiztosítás nem lesz a hagyaték része.

-Carla- # 2008.10.13. 12:18

Köszönöm szépen a gyors választ.
Felmerült olyan is, hogy a Kft-t a másik tag örökli, csupán ezért volt ez kérdés.
Illetve olyan is felmerült, hogy az új ügyvezető esetleg teljes vagyonával felel a Kft-ért (mondjuk akkor nem értem miért Korlátolt a felelősség, de mindegy).

A temetési számlákat a hagyatéki leltárnál kell bemutatni, ezáltal az illeték mértéke csökken vagy ez hogy működik?

Életbiztosításnál, ha megvan a kedvezményezett akkor fel kell venni a hagyatéki leltárba?

Egyenlőre ennyi kérdés merült fel bennem, köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:11
  1. Nem örökölhet, hanem örököl. Hacsak másképp nem állapodnak meg.
  2. Nem, a testvér ilyenkor nem örökös.
  3. Az örökösök, ki más?
  4. Maga a kft, ki más?
  5. A hagyatéki tárgyalás lehet, hogy 1 év, de az öröklési bizonyítványt sokkal hamarabb is kiadhatja a közjegyző. Szerintem az alapján már lehet gyakorolni a tagi jogokat. Ügyvezető nélkül a társaság működésképtelen.
-Carla- # 2008.10.13. 11:59

Kedves Mindenki!
Az alábbiakban kérnék segítséget: édesapám 3 hete hunyt el. Számos ingatlan és gépkocsi volt a nevén valamint egy KFt. ügyvezetője volt. Mindez édesanyámmal felesben. Kérdéseim:

1. Gépkocsit örökölhet-e több ember, vagy le kell mondanunk egymás javára?
  2. Ha 3 gyermek a törvényes örökös, lemondhatunk-e pl. gépkocsiról az elhunyt hugának javára?
  3. A Kft-ben 2 tag volt: édesapám, aki elhunyt (nagy tagi többséggel) és édesanyám. Édesapám részét ki örökli?
  4. Amennyiben a Kft-nek adósságai lennének ki felel ezért és milyen mértékig (teljes vagyon, Kft. törzstőke stb.)?
  5. Mivel a hagyatéki tárgyalás lehet 1 év is, a Kft-vel mit lehet kezdeni? Édesapám volt az aláíró, minden hivatalos papírhoz ő kellett. A hagyatéki előtt lehet/érdemes új ügyvezetőt kijelölni? Ő a teljes vagyonával fog felelni?

Köszönöm a segítséget előre is.

ObudaFan # 2008.10.08. 19:12

50-50%.

Támadhatónak nem támadható, de ha nem visszterhes az ügylet, akkor az unokának jár a kötelesrész.

pandas # 2008.10.08. 10:49

Ha a nagyszülőnek van két gyereke, és az egyik meghal, akkor az örökség hogy oszlik?
A gyerek 50 %-ban,
a másik gyerek után az unoka szintén 50%-ot kap?

Ha a nagyszülő életében a házát ráíratja a gyerekére, az már nem támadható. vagy igen?

ObudaFan # 2008.10.08. 10:11

Ha az ő szülei még életben vannak, akkor nem jelenti automatikusan.

Végrendelettel kizárhatott, ebben az esetben neked kötelesrész jár, ami a törvényes örökrész fele.

pandas # 2008.10.08. 10:07

Ha ezt az örökséget visszautasítom (apámét), akkor érinti ez automatikusan az ő szülei utáni örökséget is? Vagyis a nagyszülő után is jár(na) nekem.
Illetve ki tudtak-e már ugy zárni, hogy átiratta a másik gyerekére, h. én ne örököljek? Ha esetleg már átiratta, akkor van-e valami kötelező örökösödési rész?

ObudaFan # 2008.10.08. 09:21
  1. Nem kell.
  2. Annyival.
  3. Csak ha nem utasítod vissza.
pandas # 2008.10.08. 08:50

T. ObudaFan!

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy a takarékbetétkönyv után kell-e örökösödési illetéket fizetni.
Ha az önkormányzat behajtja rajtam a köztemetés költségeit, akkor annyival kevesebb az örökség?
Vagyis az után kell adót fizetnem, vagy az egész után, és csak utána vonja le tőlem?
A közjegyzői dijat mindenképpen nekem kell fizetnem, akkor is ha visszautasitom az örökséget?

ObudaFan # 2008.10.05. 13:44

Csak hozzátartozód, vagy ügyvéd lehet meghatalmazott.
Hozzátartozó az egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

monalisa1 # 2008.10.05. 09:42

Távolléti akadályoztatás esetére, igen, lehet meghatalmazást adni hozzátartozónak, hogy helyetted és nevedben (is) eljárjon a hagyaték ügyében. A pontos nevek, lakcímek, szem.ig. számok, valamint két tanú akik igazolják: az okiratot te készítetted ill. azt előttük írtad alá.

Pár mondat az egész, valamint a szükséges adatok, mindenkinél - egy oldalon elfér.

Monalisa
laikus hozzászóló

hajka # 2008.10.05. 09:33

Hagyatéki tárgyalással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Ha nem tudok részt venni a tárgyaláson, adhatok meghatalmazást valamely családtagomnak, hogy képviseljen engem (és érdekeimet) a tárgyaláson. Mit kell tartalmaznia a meghatalmazásnak? Hogy kell kinéznie tartalmilag és formailag? Kell hozzá 2 tanú? Köszönöm előre is, ha valaki segít.

ObudaFan # 2008.10.01. 19:42

Nincs mit.

pandas # 2008.10.01. 18:13

Köszönöm a gyors válasz(oka)t ObudaFan.

ObudaFan # 2008.10.01. 12:33

Akkor majd a hagyatéki eljárás során bejelentik.

pandas # 2008.10.01. 12:16

Hát igen...én meg is kérdeztem.
De ilyen infot nem adnak ki.
Gondolják ha már ilyenre folyamodtam, akkor nem tartozik rám...

ObudaFan # 2008.10.01. 11:54

Nem fogja az idézés tartalmazni, hogy kik kapták még meg.

A hagyatéki eljárásban írásban, vagy a hagyatéki tárgyaláson szóban lehet a visszautasító nyilatkozatot megtenni.

Megkérdezed az önkormányzatot.

pandas # 2008.10.01. 10:43

Általában az idézésen megjelölik, hogy kik kapják még, ill. hogy ki lesz még jelen a tárgyaláson, nem?

És mi a módja a visszautasitásnak, vagy lemondásnak?
Tulajdonképpen ez szinte csak a temetésre elég. Bár nem tudom az mennyibe került, hogy ezt honnan lehet(ne) megtudni.

ObudaFan # 2008.10.01. 10:04

Behajtja. HA volt végrendelet, akkor még a végrendeleti örököst, ha nem, akkor az esetleges többi gyermeket, és az esetleges özvegyet fogják idézni. Vissza is utasíthatod, döntsd el.