öröklés?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.21. 14:37

Valami nem stimmel.
Akárhogy forgatom, mintha azt akarná mondani csivo, hogy az apja adott egy debreceni házat három másik ingatlanért. A három ingatlanból az egyiket a másik fél foglalóként adta.
De ha így történt, hogy lett ebből a fiú tulajdona?
Az ugyanis elég meredek, hogy a cserepartner a foglalót ne a félnek, hanem egy harmadik személynek adja.

ObudaFan # 2008.11.21. 14:30

Azt, hogy ha ebből vita lesz, akkor, véleményem szerint, Önnek kell az ingyenességet bizonyítania. Ha ugyanis nem volt ingyenes, akkor nem ági vagyon.

csivo # 2008.11.21. 11:09

Kedves hozzászólók!

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszát! Igen ebből látszik hogy édesapám kapta ezt az ingatlant foglalónak és a báttyám nevére.
A Ptk. szerint akkor mit takar hogy a viszterhességre állit fel vélelmet ez hogy érint engem.Ha ezt bővebben kifejtené megköszönném mert így nem igazán értem.

Tisztelt kbs!
Ez egy sima csere elővételiszerződése 1 debreceni családi ház 3 ingatlanra és némi kézpénzre cserélve amiből az első hosszú pályi ingatlan volt a foglaló a 2 debreceni panel és a kp. a teljes "vételár"

ObudaFan # 2008.11.20. 18:23

Legalábbis van egy prekoncepcióm, és az alapján válaszoltam. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 17:42

Te értetted? Én már ott elvesztem, hogy az apa adta a három ingatlant egyért vagy fordítva.

ObudaFan # 2008.11.20. 14:42

Ha abból a szerződésből egyértelműen látszik, hogy a foglaló tárgya az édesapádé volt, és édesapád nem kapott semmilyen juttaást cserébe a bátyádtól, akkor igen. De a Ptk. a visszterhességre állít fel vélelmet.

csivo # 2008.11.20. 11:45
Tisztelt kbs! maga a házvolt a foglaló. egy debreceni családi ház lett cserélve 3 ingatlanra. Az első ingatlan volt egy hosszúpályi kertes ház ez képezte a foglalót ez az ingatlan lett a báttyám nevére iratva.Ezt gondolom ági vagyonnak. amásik 2 ingatlan 2 db 1,5 szobás panellakás egyik az én nevemre másik a hugom nevére került.Mindhrom ingatlanon édesapánk haszonélvezeti joga volt bejegyezve.Az előszerződésben tehát ami édesapám és a vevők között került aláirásra.A bátyám ingatlanja került foglalónak ami akkor báttyám nevére került a másik 2 ingatlan pedig a birtokba adás időpontja és a vételár kiegyenlitése.Ebből az elővételi szerződésben foglaltakból látszik hogy ezt az ingatlant ő vásárolta. Viszont a hosszúpályi ingatlan és a 2 debreceni panel megvásárlásánál báttyámnál és minálunk testvéreknél külön adásvételi szerződés van mintha az ingatlanokat saját magunk vettük volna meg.Ezért bizonyitani csak ezzel az elővételi szerződéssel tudom hogy a hosszupályi kertesházat és a másik 2 panelt édesapám vette. De ez elég bizonyité
  • e?
Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 09:57

Látni kellene az okiratot - de ennyiből azt gondolom, hogy ez csak a foglaló ajándékozására bizonyíték. Ha egyáltalán.

csivo # 2008.11.20. 08:12

köszönöm a válaszát!

Ebből adódik egy másik kérdésem. Elég bizonyiték-e az az adásvétel ielőszerződés ami a családi ház eladásánál keletkezett és első pontban pontos címmel mint foglaló van feltüntettve hogy édesapám fia nevére iratta ezt a foglalót.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 22:14

Ha ajándék, akkor igen. De ha vitatják, akkor bizonyításra szorul.

csivo # 2008.11.19. 20:53

Tisztelt kbs!
Igen .
Október 30. án már írtam ide,és választ is kaptam.De időközben felmerült hogy esetleg nem számit ági vagyonnak ez az ingatlan.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 20:46

Miért, meghalt a bátyád?

csivo # 2008.11.19. 20:44

Tisztelt forumozók
Az édesapám a báttyám nevére vásárolt házat 2000-ben ami egy előszerződésen szerepel ami egy nagy családi ház cseréjekor mint foglalót kapot az édesapám de az adózások végett ezt az ingatlant a végleges adásvételi szerződéssen a báttyám vette meg. Kérdésem evvel kapcsolatban ,hogy ez az ingatlan ági vagyonnak számit-e?
A választ előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 17:12
  1. Igen.
  2. Nem értem a kérdést.
  3. Nyilván úgy, ha eladod.

(Megjegyzem: 50 négyzetméter szántója aligha lehet bárkinek is. Ekkora külterületi ingatlan szerintem nem létezik. Talán osztatlan közös tulajdonbnan van eszmei hányadod.)

lajos777 # 2008.11.18. 16:51

"Óriási" vagyont örököltem. 50 - azaz ötven - négyzetméter szántóföld. Mindez a földhivatal állitása szerint 1988-ban történt - épp 20-éves voltam. Eddig mit sem tudtam erről, mig a minap jött egy levél a helyi vizgazdálkodási társaságtól, hogy x összeg tartozásom van és igyekezzek rendezni mert végrehajtás is lehet belőle.
Kérdéseim: 1., Lehetek-e ugy örökös, hogy nem is tudok róla? 2., Visszamenőleg, meddig terjedhetnek az ilyen és ehhez hasonló követelések? 3., Hogy tudnék a legkisebb költséggel megszabadulni a "hatalmas" örökségtől?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.30. 21:08

A hagyaték nettó értékét és ezzel az illeték alapját csökkenti. Ez következik a Ptk-ból, amely szerint az illő eltemetés költsége hagyatéki tartozás, és az illetéktörvényből, amely szerint az illeték alapja a nettó hagyaték.

(Ha nem így lenne, akár negatív hagyaték után is lehetne egész szép illetéket fizetni.)

leslieh # 2008.10.30. 18:05

Carla! Nagyon jó a kérdés, én is kíváncsian várom a hozzáértő választ!

-Carla- # 2008.10.30. 17:53

Kedves Mindenki!

Annyi kérdésem lenne, hogy a temetési költség a hagyaték értékét csökkenti vagy az illetéket? Mert marhára nem mindegy...
Bármelyik is legyen melyik törvénnyel lehet alátámasztani?

Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2008.10.30. 15:44

Nincs mit.

csivo # 2008.10.30. 14:13

köszönöm a válaszát

ObudaFan # 2008.10.30. 12:32

A magyarországi ingatlanra lesz itthon hagyatéki eljárás. Az ági vagyonra lesz özvegyi joga a túlélő házastársnak, annak ellenére, hogy nem itthon él. Az öröklési illetéket itthon kell megfizetni, méltányosságból lehet kérni törlést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.

csivo # 2008.10.30. 10:53

KÖSZÖNÖM A VÁLASZT !
AZ HOGY MELYIK ORSZÁGBAN LESZ AZ ELJÁRÁS LEFOLYTATVA AZ MITŐL FÜGG?

csivo # 2008.10.30. 10:49

TESTVÉREM 2008.0930-ÁN NÉMETORSZÁGBANHALT MEG. ITT ÉLT 1984 ÓTA MAGYAR FELESÉGÉVEL .1989 UTÁN A PONTOS DÁTUMOT NEM TUDOM KAPTAK LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYT.GYEREK NEM SZÜLETETT VAN 2 KERESZTGYEREK.ÉDESAPÁNK TESTVÉREMNEK AJÁNDÉKOZOTT EGY HOSSZÚPÁLYI INGATLANT MELYNEK UTÁNNA NÉZTEM ÉS ÁGI VAGYONNAK SZÁMIT.NÉMETORSZÁGBAN KÖZÖSEN VÁSÁROLTAK EGY HÁZAT JELZÁLOGHITELRE MELYEN MÉG CSAK A KAMATOTT FIZETTÉK KI A TŐKETARTOZÁS 100000 EURÓ ATEMETÉS 3000 EURO VOLT.A FELESÉG SZERINT CSAK ADÓSÁGOT ÖRÖKÖLTÜNK EZÉRT ARRA KÉRT HOGY MONDJUNK LE A JAVÁRA AZ ÖRÖKSÉGRŐL ÉS A TEMETÉSI KÖLTCSÉGBE SZÁLJUNK BE.A MAGYAR TÖRVÉNY SZERINT A FELESÉG AZ ÖRÖKÖS MI TESTVÉREK CSAK AZ ÁGI VAGYONRA TARTHATUNK IGÉNYT Ő AZT ÁLLITJA EZ NEM IGAZ.KÉRDÉSEIM:
MELYIK ORSZÁG TÖRVÉNYEIT VESZIK ALAPUL EBBE AZ ESETBEN.MI MIT ÖRÖKÖLTÜNK,
A KERESZTGYEREKEK LEHETNEK ÖRÖKÖSÖK?
HA A FELESÉG NEM ITT ÉL KÉRHETI AZ ÖZVEGYI JOGOT?
VAN LEHETŐSÉG ARRA HOGY CSAK AZ ÁGI VAGYONRA TARTSUNK IGÉNYT? HA JÁR NEKI AZ ÖZVEGYI JOG AKKOR A TESTVÉREM MÉLTÁNYOSSÁGBÓL /3 GYEREKKEL ÉL EGY 35NM2-ES ALBÉRLETBEN/LAKHAT-E EBBEN AZ INGATLANBA.MELYIK ORSZÁGNAK KELL FIZETNÜNK ÖRÖKÖSÖDÉSI ILLETÉKET ADÓT?
AZ ÖRÖKSÉG HÁNY SZÁZALÉKÁT?ONNAN MI MEGÖRÖKÖLHETJÜK AZ ADÓSSÁGOT?ELVEHETI VALAKI A HOSSZÚPÁLY INGATLANT?
A TEMETÉSÉRT KELL FIZETNÜNK?KÖZJEGYZŐNÉL KELL E JELEZNÜNK TESTVÉREM HALÁLÁT MAGYARORSZÁGON?A HAGYATÉKI TÁRGYALÁS MELYIK ORSZÁGBAN LESSZ?
HA NEM MAGYARORSZÁGON ÉS NEM TUDUNK ELMENNI ELVESZITHETÜNK BÁRMIT AZ ÖRÖKSÉGBŐL?

ObudaFan # 2008.10.30. 10:34

Ha MAgyarországon lesz lefolytatva az eljárás, akkor a magyar közjegyző/bíróság az örökhagyó személyes jogaként a magyar jogot fogja alkalmazni. Ebben az esetben a szerzeményi vagyont a feleség, az ági vagyont a testvérek öröklik. Ági vagyon az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy és a testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgya is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.

csivo # 2008.10.30. 10:22

KI MIT ÖRÖKÖL HA ATESTVÉREM 1984 ÓTA MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRKÉNT NÉMETORSZÁGBA ÉL MAGYAR FELESÉGÉVEL GYEREK NINCS. A TESTVÉREMNEK MI VAGYUNK 2 TESTVÉRE VÉGRENDELET NINCS.MELYIK ORSZÁG TÖRVÉNYEIT NÉZIK EBBE AZ ESETBEN?