Valami nem stimmel.
Akárhogy forgatom, mintha azt akarná mondani csivo, hogy az apja adott egy debreceni házat három másik ingatlanért. A három ingatlanból az egyiket a másik fél foglalóként adta.
De ha így történt, hogy lett ebből a fiú tulajdona?
Az ugyanis elég meredek, hogy a cserepartner a foglalót ne a félnek, hanem egy harmadik személynek adja.
öröklés?
Azt, hogy ha ebből vita lesz, akkor, véleményem szerint, Önnek kell az ingyenességet bizonyítania. Ha ugyanis nem volt ingyenes, akkor nem ági vagyon.
Kedves hozzászólók!
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszát! Igen ebből látszik hogy édesapám kapta ezt az ingatlant foglalónak és a báttyám nevére.
A Ptk. szerint akkor mit takar hogy a viszterhességre állit fel vélelmet ez hogy érint engem.Ha ezt bővebben kifejtené megköszönném mert így nem igazán értem.
Tisztelt kbs!
Ez egy sima csere elővételiszerződése 1 debreceni családi ház 3 ingatlanra és némi kézpénzre cserélve amiből az első hosszú pályi ingatlan volt a foglaló a 2 debreceni panel és a kp. a teljes "vételár"
Legalábbis van egy prekoncepcióm, és az alapján válaszoltam. :)
Te értetted? Én már ott elvesztem, hogy az apa adta a három ingatlant egyért vagy fordítva.
Ha abból a szerződésből egyértelműen látszik, hogy a foglaló tárgya az édesapádé volt, és édesapád nem kapott semmilyen juttaást cserébe a bátyádtól, akkor igen. De a Ptk. a visszterhességre állít fel vélelmet.
- e?
Látni kellene az okiratot - de ennyiből azt gondolom, hogy ez csak a foglaló ajándékozására bizonyíték. Ha egyáltalán.
köszönöm a válaszát!
Ebből adódik egy másik kérdésem. Elég bizonyiték-e az az adásvétel ielőszerződés ami a családi ház eladásánál keletkezett és első pontban pontos címmel mint foglaló van feltüntettve hogy édesapám fia nevére iratta ezt a foglalót.
Ha ajándék, akkor igen. De ha vitatják, akkor bizonyításra szorul.
Tisztelt kbs!
Igen .
Október 30. án már írtam ide,és választ is kaptam.De időközben felmerült hogy esetleg nem számit ági vagyonnak ez az ingatlan.
Miért, meghalt a bátyád?
Tisztelt forumozók
Az édesapám a báttyám nevére vásárolt házat 2000-ben ami egy előszerződésen szerepel ami egy nagy családi ház cseréjekor mint foglalót kapot az édesapám de az adózások végett ezt az ingatlant a végleges adásvételi szerződéssen a báttyám vette meg. Kérdésem evvel kapcsolatban ,hogy ez az ingatlan ági vagyonnak számit-e?
A választ előre is nagyon köszönöm!
- Igen.
- Nem értem a kérdést.
- Nyilván úgy, ha eladod.
(Megjegyzem: 50 négyzetméter szántója aligha lehet bárkinek is. Ekkora külterületi ingatlan szerintem nem létezik. Talán osztatlan közös tulajdonbnan van eszmei hányadod.)
"Óriási" vagyont örököltem. 50 - azaz ötven - négyzetméter szántóföld. Mindez a földhivatal állitása szerint 1988-ban történt - épp 20-éves voltam. Eddig mit sem tudtam erről, mig a minap jött egy levél a helyi vizgazdálkodási társaságtól, hogy x összeg tartozásom van és igyekezzek rendezni mert végrehajtás is lehet belőle.
Kérdéseim: 1., Lehetek-e ugy örökös, hogy nem is tudok róla? 2., Visszamenőleg, meddig terjedhetnek az ilyen és ehhez hasonló követelések? 3., Hogy tudnék a legkisebb költséggel megszabadulni a "hatalmas" örökségtől?
A hagyaték nettó értékét és ezzel az illeték alapját csökkenti. Ez következik a Ptk-ból, amely szerint az illő eltemetés költsége hagyatéki tartozás, és az illetéktörvényből, amely szerint az illeték alapja a nettó hagyaték.
(Ha nem így lenne, akár negatív hagyaték után is lehetne egész szép illetéket fizetni.)
Carla! Nagyon jó a kérdés, én is kíváncsian várom a hozzáértő választ!
Kedves Mindenki!
Annyi kérdésem lenne, hogy a temetési költség a hagyaték értékét csökkenti vagy az illetéket? Mert marhára nem mindegy...
Bármelyik is legyen melyik törvénnyel lehet alátámasztani?
Köszönöm előre is.
Nincs mit.
köszönöm a válaszát
A magyarországi ingatlanra lesz itthon hagyatéki eljárás. Az ági vagyonra lesz özvegyi joga a túlélő házastársnak, annak ellenére, hogy nem itthon él. Az öröklési illetéket itthon kell megfizetni, méltányosságból lehet kérni törlést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.
KÖSZÖNÖM A VÁLASZT !
AZ HOGY MELYIK ORSZÁGBAN LESZ AZ ELJÁRÁS LEFOLYTATVA AZ MITŐL FÜGG?
TESTVÉREM 2008.0930-ÁN NÉMETORSZÁGBANHALT MEG. ITT ÉLT 1984 ÓTA MAGYAR FELESÉGÉVEL .1989 UTÁN A PONTOS DÁTUMOT NEM TUDOM KAPTAK LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYT.GYEREK NEM SZÜLETETT VAN 2 KERESZTGYEREK.ÉDESAPÁNK TESTVÉREMNEK AJÁNDÉKOZOTT EGY HOSSZÚPÁLYI INGATLANT MELYNEK UTÁNNA NÉZTEM ÉS ÁGI VAGYONNAK SZÁMIT.NÉMETORSZÁGBAN KÖZÖSEN VÁSÁROLTAK EGY HÁZAT JELZÁLOGHITELRE MELYEN MÉG CSAK A KAMATOTT FIZETTÉK KI A TŐKETARTOZÁS 100000 EURÓ ATEMETÉS 3000 EURO VOLT.A FELESÉG SZERINT CSAK ADÓSÁGOT ÖRÖKÖLTÜNK EZÉRT ARRA KÉRT HOGY MONDJUNK LE A JAVÁRA AZ ÖRÖKSÉGRŐL ÉS A TEMETÉSI KÖLTCSÉGBE SZÁLJUNK BE.A MAGYAR TÖRVÉNY SZERINT A FELESÉG AZ ÖRÖKÖS MI TESTVÉREK CSAK AZ ÁGI VAGYONRA TARTHATUNK IGÉNYT Ő AZT ÁLLITJA EZ NEM IGAZ.KÉRDÉSEIM:
MELYIK ORSZÁG TÖRVÉNYEIT VESZIK ALAPUL EBBE AZ ESETBEN.MI MIT ÖRÖKÖLTÜNK,
A KERESZTGYEREKEK LEHETNEK ÖRÖKÖSÖK?
HA A FELESÉG NEM ITT ÉL KÉRHETI AZ ÖZVEGYI JOGOT?
VAN LEHETŐSÉG ARRA HOGY CSAK AZ ÁGI VAGYONRA TARTSUNK IGÉNYT? HA JÁR NEKI AZ ÖZVEGYI JOG AKKOR A TESTVÉREM MÉLTÁNYOSSÁGBÓL /3 GYEREKKEL ÉL EGY 35NM2-ES ALBÉRLETBEN/LAKHAT-E EBBEN AZ INGATLANBA.MELYIK ORSZÁGNAK KELL FIZETNÜNK ÖRÖKÖSÖDÉSI ILLETÉKET ADÓT?
AZ ÖRÖKSÉG HÁNY SZÁZALÉKÁT?ONNAN MI MEGÖRÖKÖLHETJÜK AZ ADÓSSÁGOT?ELVEHETI VALAKI A HOSSZÚPÁLY INGATLANT?
A TEMETÉSÉRT KELL FIZETNÜNK?KÖZJEGYZŐNÉL KELL E JELEZNÜNK TESTVÉREM HALÁLÁT MAGYARORSZÁGON?A HAGYATÉKI TÁRGYALÁS MELYIK ORSZÁGBAN LESSZ?
HA NEM MAGYARORSZÁGON ÉS NEM TUDUNK ELMENNI ELVESZITHETÜNK BÁRMIT AZ ÖRÖKSÉGBŐL?
Ha MAgyarországon lesz lefolytatva az eljárás, akkor a magyar közjegyző/bíróság az örökhagyó személyes jogaként a magyar jogot fogja alkalmazni. Ebben az esetben a szerzeményi vagyont a feleség, az ági vagyont a testvérek öröklik. Ági vagyon az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy és a testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgya is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.
KI MIT ÖRÖKÖL HA ATESTVÉREM 1984 ÓTA MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRKÉNT NÉMETORSZÁGBA ÉL MAGYAR FELESÉGÉVEL GYEREK NINCS. A TESTVÉREMNEK MI VAGYUNK 2 TESTVÉRE VÉGRENDELET NINCS.MELYIK ORSZÁG TÖRVÉNYEIT NÉZIK EBBE AZ ESETBEN?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02