Válás - Vagyonmegosztás - per


Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 14:11

Az attól függ, hogy szerezte.

Az eredeti témákban olvasgass BH-kat. Meg fogsz lepődni, milyen sok olyan van, amely hasonló esetben elutasította, joggal való visszaélésnek ítélte a közös tulajdon megosztására irányuló kérelmet.

A lakáshasználtaról szóló bírósági határozatot, használati jog megváltást meg ne keverjük már ide, az egy egészen más téma.

Zsuli # 2008.08.08. 06:48

Kedves der Alte!

Nyilván a képet árnyalja, hogy ki kapta a lakáshasználati jogot. Ha a feleség, miközben ő csak 50%-ban tulajdonos, akkor jogszerűen neki ki kelett volna fizetnie a lakáshasználat ellenértékét a férjnek. Utobbi a lakott és beköltözhető forgalmi érték különbözete. Tudtommal a lakáshasználat ellenértékébe szokták „belekalkulálni“ a lakásban maradó gyermek is. Vagyis emiatt ítélhet meg a bíróság a különbözet 50%-nál kisebb összeget. 33%-nál kisebbet viszont csak különösen indokolt esetben.

Lakáshasználati ellenértéket nem kértem a váláskor. Ez szerepel is a válási papírokon. Ezt kérhetem utólag is? Ekkor ítélheti meg a bíróság a min. 33%-ot? Ebben az esetben akkor a beköltözhető érték (mindkettőnk tulajdonrészét tekintve 100%) 33%-át kaphatnám meg, vagy a lakott érték (mindkettőnk tulajdonrészét tekintve 100%) és a beköltözhető érték (mindkettőnk tulajdonrészét tekintve 100%) közötti különbözet 33%-át?

Köszönöm válaszát!

der Alte # 2008.08.08. 10:59

Zsuli,

keresned kellene (vagy inkább kellett volna) egy jó ügyvédet... Nem véletlen, hogy a hajléktalanok 60% elvált apa.

A lakáshasználat értéke a beköltözhető (üres) és a lakott forgalmi érték különbözete. Ennek 50%-ra lettél volna alapesetben jogosult, mint 50%-os tulajdonos. Ettől a bíróság eltérhet és általában el is tér, ha a kiskorú gyermek is az adott lakásban kerül elhelyezésre. Hogy mennyire, az a bíró mérlegelésétől és a gyermekek számától függ, de a különbözet 33%-nál csak különös méltánylás esetén lehet kevesebb. Tekintve a 2 gyermeket jó eséllyel olyan 40% körüli összeget kaptál volna. Ez egyösszegben, a lakás elhagyásakor lett volna esedékes.

ha az ítélet a lakáshasználatról jogerős, akkor szerintem már nem kérheted az ellenértéket. Különösen akkor nem, ha ezt korábban sem kérted.

Szerintem érdemes pereskedni a tulajdoni megosztás érdekében. Lehet, hogy kbs-nek van igaza, de szerintem akkor is meg kellene próbálni. Mit veszíthetsz?

Zsuli # 2008.08.08. 13:17

Kedves der Alte!

Köszönöm a részletes ismertetődet. Már én is tudom, hogy sok mindent máshogy csinálnék a bíróságon, mint akkor, de marad a késő bánat. Kis naívan gondoltam ne éljük fel tovább a gyerekek lelkét a volt feleségemmel, legyünk túl rajta minél hamarabb, hagy gyógyuljanak a sebek.

Most meg állok üres zsebbel, otthontalanul és próbálom újra felépíteni az életemet.

Köszönöm a segítséget, amint lehet kerítek egy ügyvédet. Most megpróbálok bemenni a bíróságra jogi tanácsért, hátha van nekik...

Zsuli

jelszo # 2008.08.15. 08:16

Tanácsotokat kérem!
Még mindig nem mertem belekezdeni a válásba, bár kb.10 éve megérett rá a helyezet. Az anyagi gondok azonban ezt eddig nem teték lehetővé. Van egy családi házunk 50-50 %-ban, ebben lakunk a két gyerekkel.

Mindekettőnk szülei meghaltak, nincs hová mennünk. Nekem még megvan a szülői ház- ami jelenleg eladó értéke kb.6 millió Ft. Az ő szülői öröksége már elfolyt (vagyis elitta) ez kb. 500 ezer volt.

A közös családi házunk értéke kb.20 millió kölcsön van még rajta 5 millió.
Én szeretném a férjemet kifizetni de mig nem tudom eladni a házat ami csak az enyém nincs miből. Van két kiskoru gyerekünk, azokat taníttatni kell.
Nem merek belefogni a válásba, mivel félek, hogy a lakáshasználatot esetleg nem nekem ítélik a két gyerekkel, mivel nekem még van egy eladásra kerülő házam. Megteheti -e a bíróság hogy egy komfort nélküli vidéki házba kényszerít a két gyerekkel és a városi családi ház jogát a férjemnek ítélik. Eladni nem szeretném ahol most lakunk. Milyen lehetőséget láttok?? Merjem végre beadni a válópert??

ObudaFan # 2008.08.15. 13:11

A lakáshasználat joga azt fogja illetni, akinél a bíróság a gyermekeket elhelyezi. De hogy kinél helyezi el, azt innen megmondani nem lehet.

Más kérdés, hogy a használat a tulajdoni arányokon nem módosít, tehát valamilyen formában ezt a közös tulajdont előbb-utóbb meg kell szüntetni, és akkor vagy - lakott forgalmi értéken - a bentlakó kifizeti a másikat, vagy a bíróság/gyámhatóság hozzájárulásával a lakás tulajdona fejében a tartásdíjról egészben vagy részben lemond.

monalisa1 # 2008.08.15. 18:42

jelszó

Esetleg az általad örökölt és nehezen eladható cs.házat kellene csereként felajánlani férjednek a jelenlegi tulajdoni része helyett.

Valamint ha a továbbaikban esetleg egymagad tudnád fizetni az 5 M Ft mindenkori teljes havi hiteltörlesztést, akkor a férjed 6 + 2,5 = 8,5 M Ft-ot kapni - mely közel van közös a cs.házatokból őt illető 10 M Ft vagyoni értékhez.

Aztán a bankban át kell ütemeztetni a kölcsönt hosszabb lejáratra, de a jelenleginél kedvezőbb havi törlesztőrészletre - amit könnyebben tudnál egymagad fizetni.

A férjednek ami megmaradna az őt terhelő fele hitelrészből, az "tisztán" mehetne neki piára...
Közben meg még saját háza is lenne...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.08.15. 18:48

A házrészét a gyerekeknek ajándékozná, te meg a házadat ajándékoznéd neki, plusz szabadulna a közös hitel őt terhelő részéből.

Ekként az alant felhozott lakáshasználat esetleges problémája szóba se jönne.

monalisa1 # 2008.08.15. 18:49

Ügyvéd közreműködése szükséges.

nandy # 2008.08.15. 22:55

Valamint ha a továbbaikban esetleg egymagad tudnád fizetni az 5 M Ft mindenkori teljes havi hiteltörlesztést, akkor a férjed 6 + 2,5 = 8,5 M Ft-ot kapni – mely közel van közös a cs.házatokból őt illető 10 M Ft vagyoni értékhez.

Már megint tévedsz.

20 miliót ér a ház, de van rajta 5 milliós hitel. A tiszta érték kb. 7,5 millió forint - jelen helyzetben ez illetné meg a férjet.

monalisa1 # 2008.08.16. 12:53

Oké, már megint tévedtem - számold...

Szvsz fontosabb azonban az, hogy írtam egy megoldásról ami a beírásában nem szerepelt.

Jucus14 # 2008.08.19. 13:07

Feleségemmel 3 gyermeket nevelünk. A legnagyobb az Ő előző házasságából van de már nagykorú. 9 éve vagyunk házasok,de az utóbbi évek problémái miatt "kihűlt" a házasságunk. A válópert hűtlenség miatt adtam be. Ő nem dolgozik már évek óta, nincs jövedelme, és érzelmileg nagyon labilis. Nem tudom rábeszélni, hogy menjen orvoshoz. A családi pótlék az egyetlen jövedelem forrása, de azt is magára költi. Nem régen vettünk egy lakást, amit teljes egészében Én fizetek.(illeték, rezsi, törlesztőrészlet,) Lehetséges lenne, hogy válás esetén a gyermekeket nálam helyezzék el?

ObudaFan # 2008.08.19. 13:46

Lehetségesnek lehetséges, de hogy így lesz-e, azt ennyiből megmondani lehetetlen.

tarhonya # 2008.08.19. 18:58

Sziasztok!

Az alábbi dologban szeretnék tanácsot kérni.

Van "A" és "B", akik házastársak, lényegtelen ki a férj, ki a feleség.

A és B élettársi életközösségben élnek 9 évig, majd összeházasodnak és házassági életközösségben élnek 11 évig. 20 év után válás.

"A" a házasságkötés előtt 2 évvel ajándékozás címén kap egy fél házat, ekkor még csak papíron. Ugyanis ez egy kényszerbérők által lakott ingatlan. A házasságkötés után 7 évvel végre eladható lesz a korábban kényszerbérlők által lakott ház, így "A" és "B" számára realizálódik egy összeg, jelölöm ezt a továbbiakban "Ö"-vel.

"A" és "B" házastársak az "Ö"-hoz hozzáteszik az összegyűjtött pénzüket és vásárolnak egy házat, ennek vételárát jelölöm "H"-val. Természetesen H > Ö

Kérdésem a következő lenne. A válás során mekkora összegre jogosult "B"?

  1. H/2
  2. (H-Ö)/2
  3. Fentiektől eltérő összegre.

Előre is köszönöm a választ.

kalamalyka # 2008.08.19. 20:04

2-est jelölném be.

Ö az külön vagyon volt, ami bizonyítható egyértelműen.

:)

bredo # 2008.08.20. 00:06

Üdv!
Segítséget kérnék:
(Tetszett az A és B páros megnevezés)
A és B házastársak. A-nak házasságkötésük előtt volt lakása, B-nek nem. Később, A lakását eladva és B szülei anyagi támogatásával közös lakást vásároltak - férj-feleségként. De! B szülei ragaszkodtak egy bizonyos összeghez, melyet adni akartak (kizárólag lakásvásárlás céljából), ezért A és B arányai nem lehettek 50-50%-osak. A erre rábólintott, s így 25-75%-os arányok képződtek. Lakáscserére került sor, az új arányok 40(A)-60(B)% lettek.
Közben - még a lakáscserét megelőzően - B szülei úgy döntöttek, újra segítenének B-nek, pénzt adva (megint lakásra, bár nem a lakás teljes árát adva), így B szert tett egy 100%-os tulajdonú lakásra.
Azóta A és B válófélben...
Milyen lehetőségei, esélyei vannak A-nak, hogy ne csak az egyik ingatlan 40%-ával távozzon a kapcsolatból?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.20. 11:20

3.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.20. 11:23

Milyen lehetőségei, esélyei vannak A-nak, hogy ne csak az egyik ingatlan 40%-ával távozzon a kapcsolatból?
Távozhat hússzal vagy nullával is. Fakultatív.

tildi # 2008.08.24. 12:54

Szép napot mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni a következőkben.
Adott egy kapcsolat, ahol az egyik félnek van mondjuk 10 millió forintja. Ennyibe kerül egy ház, amit meg is vesznek. Majd összeházasodnak. A kérdésem az, ha esetleg válásra kerül a sor. Az a ház amit az egyik fél pénzéből vettek meg 10 millióért, de későbbre már eladható 30 millióért, csak azé lesz akié a pénz volt, vagy a másik fél is részesül belőle a 10 millió feletti részből. Mivel házasság áll fenn. Úgy tudom, ha az egyik fél neve szerepel a tulajdoni lapon, akkor is közös házasságban a lakás. Hogy is van ez?? Köszi, ha vki tudja és elmondja!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.24. 13:52

A különvagyon az különvagyon marad; sőt a különvagyonba tartozó dolog fejében vagy értékén szerzett dolog is.

tildi # 2008.08.24. 14:09

Tehát, ha jól értem, független attól, hogy mennyi lett az értéke az akkori 10 milliós háznak, akkor is az egész értéke ami most már 30 millió, csak őt illeti?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.24. 14:12

Ha az az értéknövekedés pusztán az infláció meg a piaci ármozgások következménye, akkor igen. Ha a közös vagyon terhére elvégzett értéknövelő beruházás is okozta, akkor el kell számolni egymással.

tildi # 2008.08.24. 14:15

Így már értem, köszönöm a választ.

Deruvi # 2008.09.26. 12:27

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a következőben:

1987-ben lett véve egy beköltözhetetlen nagy felújításra szoruló ingatlan. Ekkor még nem voltunk összeházasodva. Helyre hoztuk, lakhatóvá tettük, közben össze házasodtunk, és született egy gyerek. Tovább szépítgettük, majd eladtuk és az árából vettünk egy 400-as telken lévő házas ingatlant ami szintén felújításra szorult, de lakható volt. Közben felépítettünk rá egy új ingatlant is. Nekem ebből mennyi jár, mert válásra került a sor. Az ingatlannak 24 millió Ft az értéke. Mi 6,5 millióban állapodtunk meg, de fizetni nem akar. A per 3 éve folyik, és már csak 4 millió Ft akar adni. 3 éve albérletbe kényszerültem. Meddig húzhatja a pert és árverezhetik e a házat? A bírónő szabhat e ki összeget, hogy mennyit kell fizetnie valójában?
A választ előre is megköszönöm! Aki tud, kérem segítsen!

Deruvi

ObudaFan # 2008.09.26. 20:08

Hát ez sok mindentől függ. Ha nem is voltatok összeházasodva az első ingatlan megvásárlásakor, de már élettársként együtt éltetek-e, miből vettétek az első ingatlant, miből újítottátok fel, stb.