Válás - Vagyonmegosztás - per


Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.04. 12:58

Ilyen a házasság. Mint az ulti négyesben: együtt sír, együtt nevet. ;)

eltuntkincs # 2021.01.10. 15:17

Tisztelt Szakértők!
19 év házasság után a volt feleségem kezdeményezésére tavaly elváltunk. A bontás megtörtént, a bíróság döntése alapján a lakást osztottan használhatjuk.
Annak idején úgy alakult, hogy a lakás tulajdonosa 1/1 én lettem, ez nem volt gond, nem foglalkoztunk ilyenekkel...
Tavaly a bíróságon ezt a tulajdonjogot a volt feleségen is elismerte.
A tárgyalás után néhány héttel viszont előállt azzal, hogy szerinte 19 év házasság után járna neki a lakás árának a fele, vagy egy hasonlóan nagyobb összeg. Rá akar beszélni, hogy adjam el a lakást, vagy fizessem ki máshogy. Én viszont nem akarom eladni, és ilyen nagy összeget sem tudok fizetni. Ha eladnám, ilyen ingatlan árak mellett csak egy kis lakást tudnék vásárolni, nem túl jó helyen.
Közben a volt feleségem úgy döntött, hogy albérletbe költözik, mert új életet akar kezdeni. Én nem szóltam bele, hogy mit akar elvinni a lakásból, ebből nem volt probléma.
Felajánlottam neki egy kisebb összeget, de azt nem fogadta el, mert abból nem tud beszállni egy ingatlant vásárlásba.
Legújabb ötlete, hogy írassam a lakást a lányunk nevére és akkor eláll attól, hogy kifizessem. Egy felnőtt lányunk van, aki velem maradt.
Hozzájáruljak ehhez, vagy a későbbiekben lehet ebből valami hátrányom nekem, vagy a lányomnak, aki még a férjhezmenetel, családalapítás előtt áll?
(pl.:kedvezményes hitel...stb.)
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.01.10. 15:36

eltuntkincs,

Lányod nevére csak egy esetben : ha itt akarsz a továbbiakban is lakni, és alapítotok rá holtig tartó haszonélvezetet a részedre. Egyébként nagyon kockázatos, gyorsan az utcán is találhatod magad akár.

De ha jól értelek, a lakás fele járna az exednek. Ha vagyonmegosztás lesz, vagy fizetned kell, vagy akár árverés is lehet a vége, és akkor pont ugyanoda kötsz ki : egy kisebb lakásba rossz helyen.

Esetleg vehetsz fel hitelt a lakásra, hogy kifizesd őt.

Szomorú örökös # 2021.01.10. 16:29

eltuntkincs

Annak idején úgy alakult, hogy a lakás tulajdonosa 1/1 én lettem, ez nem volt gond, nem foglalkoztunk ilyenekkel... Tavaly a bíróságon ezt a tulajdonjogot a volt feleségen is elismerte.

Az azért számítana, hogy a követelése mennyire jogos, ergo közösen vettétek és így került a nevedre 1/1 arányban a lakás vagy pedig az a lakás hivatalosan korábban a házasság előtt is már különvagyon volt?
Én valahogyan azt olvasom a soraidból, hogy előbbi verzió.

Anci Kustler # 2021.01.15. 19:54

Kedves Fórumozók!
A bíróság (II. fokon is)nekem ítélte az ékszereimet, melyek a volt házastársamnál maradtak. Így 5 év után viszont elmondása szerint nem tudja kiadni,(most is azt állítja fűnek-fának, hogy nincs nála) mert felélte(eladta, zálogba tette, nem tudom mit csinált velük). Az ítélet viszont csak a kiadást említi. Akkor mi a teendőm? Hogy követeljem rajta? Sikkasztás ez? Értékük a "nagyértékű" kategóriába esik.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.15. 21:37

Kérj végrehajtást!

Bettu # 2021.01.19. 22:44

Kedves fórumozók!
16 éve történt, hogy szüleim elváltak és anyának 4 gyermekével menekülnie kellett a családi házból. Apa alkoholista bántalmazó ember volt. Apa maradt a házban azóta semmit nem újított rajta, teljesen lelakta. Régen nem fizette rendesen a gyerektartást sem, van bőven elmaradása. Kb 6 éve már, hogy a legkisebbekre sem kell gyerektatást fizetnie. A vagyonmegosztás váláskor nem történt meg. Így utólag meg lehet csinálni? Kitenni a házból hogyan lehetne, mert már pedzegette, hogy lenne barátnője több gyerekkel akit odaköltöztetne. Ezt már nem bírnám nézni és elviselni. Egyébként az anyjánál lakik a nagy házukban, hétvégente jár a házhoz. Remélem van remény!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 07:03

meg lehet csinálni?
Meg. (Azon kívül, hogy volt házastársak ingatlanja közös tulajdonban maradt, az összes információ fölösleges volt.)