Válás - Vagyonmegosztás - per

alim # 2018.01.07. 15:47

Kedves Burn Out!

Nem én állapítottam meg az első árat, hanem két ingatlanszakértő 2017. júliusában, (lentebb leírtam, hogy kik ők).
Igaz, hogy nem a peres ingatlanra vonatkozott az általuk megállapított ár, hanem az ugyanazon lakótelepen levő, hasonló tulajdonságokkal bíró, egy másik lakásra, de az a lakás frissen volt felújítva és klímás volt! A peres ingatlanban nincs klíma és több, mint 10 éve volt felújítva!
Gondolom, hogy ezek ismeretében annak az árnak az adaptálása (2017. július hóra vonatkoztatva), a rá való hivatkozás elég korrektnek tűnik a számomra!

A második árat az igazságügyi ingatlanszakértő állapította meg, érdekes dolgokra hivatkozva a végén a számításait 25%-kal még megemelte, ellenben számításaiban sehol nem szerepelnek csökkentő tényezőként a lakás negatívumai! Annak ellenére, hogy 2-3 negatívumot megemlít a szakvéleménye elején, de a számítási résznél ezek már eltűntek! :(
alim

nonolet # 2018.01.07. 15:49

"elég korrektnek tűnik a számomra!"

Lószart, mama!

Mitől lenne korrekt...?
Almát a körtével, ugyanmár.

alim # 2018.01.07. 16:06

Kedves nonnolet!

Nem almát a körtével, hanem inkább az Idared almát a Jonagold almával! Kb. ennyi volt a két lakás adatai közt a különbség.
No meg az, hogy a peres lakásban nincs klíma és több, mint 10 éve volt felújítva, ellentétben az "értékelt" lakással!
:(
Nekem nem kell feltétlenül, hogy igazam legyen, de a tények azok tények.
Üdv.: alim

Monte # 2018.01.08. 07:28

Akkor csak a kérdéseim általánosabb részét megismételve kérdezem:
Önszántából elköltözött a közös tulajdonú ingatlanunkból. Amíg nem volt meg a bontóper, visszaköltözhet-e, amikor akar?
Ha már elváltunk, de még nem volt meg a vagyonmegosztás akkor visszaköltözhet? Addig ki-be járhat akarata szerint?
Eladhatja-e a tulajdonrészét a beleegyezésem nélkül?
Vehet-e föl rá hitelt?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2018.01.08. 07:42

A közös vagyon megosztásaig nem terhelheti meg, nem idegen ütheti el, de ha megteszi, a jóhiszemű , visszterhesjogszerzővel szemben nem tudsz mit tenni. Mondjuk, adásvétel eseten az elővásárlási jogod miatt ertesulnod kell a szerződésről, és ha felveszed a kapcsolatot a vevővel, már nem jóhiszemű.
Ha véglegesen elköltözött, akkor nem költözhet csak úgy vissza, de ha megkerdeztek rá , és nem engeded vissza, egyrészt perben elérheti, hogy visszajohessen, másrészt tobblethasznalati dijat követelhet tőled.

Monte # 2018.01.08. 09:07

Köszönöm!

Monte # 2018.01.09. 20:25

Kedves ObudaFan,
szeretnék még segítséget kérni: saccperkábé számot kérhetnék? Adott a közös tulajdonú 45millió forintot érő ingatlanunk, aminek férjem 35% én 65% tulajdonosai vagyunk. Férjem önszántából kiköltözött, én váltanám ki az ő részét és maradnék az ingatlanban kiskorú gyermekünkkel. Értem a fogalmakat, hogy az ingatlan beköltözhető értéke a 45millió, de körülbelül milyen nagyságrendű összegről van szó, ha a lakott forgalmi értékről beszélünk? És hogy számítódik ki az ő része, kb mennyi lenne a számára kifizetendő? Amit, ha jól értettem lakáshasználati jognak hívnak és annak kifizetésével megváltom a közös ingatlanunkból a tulajdonrészét.
Ugyanis most az anno beletett pénzét, a közösen kifizetett felújítás 50%-t, illetve az e fölötti hozadékot követeli, vagyis 17millió forintot.
(És az, hogy ráadásul milyen kétségbeejtő helyzetbe kerültem azzal, hogy a ház elkezdett süllyedni, előző kérdésemben leírtam, így aztán tényleg az anyagi fennmaradásunk a tét.)

Immaculata # 2018.01.09. 21:04

A 45 mFt harmadában egyezz ki.

ObudaFan # 2018.01.10. 14:09

Ha önként, a visszatérés szándéka nélkül költözött ki, akkor lakáshasználati jog ellenértéke nem jár neki. A lakott érték a beköltözhetőnél általában 30-50%-kal kevesebb.
A beletett pénze lehet kötelmi igény is, vagy a tulajdoni arányokat is befolyásolhatja, ehhez nagyon kevés információ van a kérdésben.

alim # 2018.01.10. 14:50

Üdv!
Köszönöm szépen a 7-én feltett kérdésemmel kapcsolatos hozzászólásokat, de az eredeti kérdéseimre sajnos nem kaptam választ! Jó lenne, ha valaki tudna segíteni, tájékoztatást adni! A következőkre várnám a "megoldást":
Válás után zajló vagyonmegosztási perben lenne két kérdésem.

1. A bíróság június végi tárgyaláson a másik fél kérésére jelölt ki igazságügyi ingatlanszakértőt (a díját mégis közösen kell fizetni) a panel lakásunk értékének meghatározása miatt. A szakértő október jó közepén tartotta meg a szemléjét. A bíróságot köti-e valamilyen határidő, mivel a szemle napjáig 76 nap telt el?
  2. A szakértő a véleményét a szemlétől számítva a 60-dik napon érkeztette a bíróságra, holott elmondta, hogy 30 napja van a szakvélemény elkészítésére (a bíróság azóta végzésében leírta, hogy a szakértő időben eleget tett a feladatának?!). Milyen határidő vonatkozik a szakértőre a véleménye elkészítése miatt?

Illetve ezekből következően még egy kérdés: mivel az ingatlan árak folyamatosan nőnek, ha a fenti két esetben határidő átlépés történt, akkor az ezekből származó "káromat" hogy tudom érvényesíteni?
(Nem anyagias vagyok, de a szakértő +15%-kal feljebb vitte az ingatlan árát a nyári időszakhoz képest)!
A segítséget előre is köszönöm!
alim

ObudaFan # 2018.01.11. 10:34

A szakértő a bíróság által neki adott határidőben köteles a véleményét előterjeszteni. Ennek elmulasztása esetén a szakértői díjat a bíróság arányosan csökkenti.
Nincs károd, mivel az ítélethozatalkori értéken kell megszüntetni a közös tulajdont. Ha pedig nincs károd, az nem is érvényesíthető. (Egyébként 30 nap azért olyan sokat nem befolyásolhat a szakvéleményben foglalt értéken.)

alim # 2018.01.11. 14:43

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen a választ!

(A szakvéleménynek legkésőbb augusztusban kellett volna elkészülnie, ezt mondta a bíró. Igaz, ez írásban nem szerepel, szőban adta a tájékoztatást! Ehhez az időponthoz képest a szakértő +15%-kal feljebb értékelte az ingatlant az árak emelkedése miatt. Ezért lett volna fontos a dolog, ez több mint 2MFt-ot jelent)! :(

Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv.: alim

ObudaFan # 2018.01.11. 14:59

Olyan is van, hogy elkészül a szakvélemény, de ha az ítéletig hosszabb idő eltelik és jelentős változások vannak a piacon, akkor készül egy újabb.

nagyhajuandi # 2018.01.16. 09:43

Tisztelt ügyvéd!

December 7-i válóperben történő sikeres válás esetén mikor kapom meg az igazolást az elváltságról?
Mennyi a maximális határidő?
Személyesen hol kérhetem el?

Köszönettel: Andrea

lajcsó # 2018.01.16. 10:27

"Személyesen hol kérhetem el?"
Ha volt ügyvéded akkor nála.
Ha ügyvéd nélkül jártál el akkor postai úton kapod meg.
Feltéve mindkét esetben, hogy jogerős a bírósági határozat!

nagyhajuandi # 2018.01.16. 10:37

Tisztelt Dr.Szücs Lajos!

A tárgyaláson a bíró megkérdezte szeretnénk e élni a fellebezés jogával, de semelyikünk nem kivánt élni vele. Ez esetben már másnap jogerős a határozat vagy igyis is meg kell várni a 15 napot?
Elsőfokon lehet jogerős?
Van maximális határidő?

Köszönettel: Andrea

lajcsó # 2018.01.16. 12:16

"Ez esetben már másnap jogerős a határozat vagy igyis is meg kell várni a 15 napot?"
Már ott (aznap) jogerős lett a határozat. De erről végzést is hozott a bíróság.

"Elsőfokon lehet jogerős?"
Persze, hogy lehet.

nagyhajuandi # 2018.01.17. 08:11

A bíróságon személyesen kikérhető a határozat?

Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.17. 09:00

Oldalanként 100 forintért kapsz másolatot.
De mi olyan sürgős?

kisfefe # 2018.03.05. 21:32

Tisztelt válaszadó! Lányom házassága előtt vásárolt egy ingatlant, mely a nagyszülői ház volt. Férjemnek mai napig haszonélvezeti jog van rajt.Pár év mulva férjhez ment, és a házhoz már közösen építettek hozzá. Mivel a férjem kőműves, az összes szakmunkát ő és barátai ingyen végezték el. Most válás előtt állnak, azt szeretném tudni, hogy vagyonmegosztásnál az elvégzett munkát el lehet e számolni a lányom javára ? Jól gondolom, hogy végül is a hozzáépített rész az ami a vagyonmegosztás tárgyát képezi? Válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.06. 06:41

Az egész "vagyonmegosztás tárgyát képezi". Az arányok a vitásak.

az elvégzett munkát el lehet e számolni
El, de nem biztos, hogy csak az egyik fél oldalán; és az értéke szakkérdés.

Meg kellene egyezni.

Erika1955 # 2018.03.07. 10:29

Tisztelt Ügyvéd úr,

Az lenne a kérdésem , hogy válás után a volt férjem bosszúból nem akar kifizetni. Mindent magának szeretne , én meg menjek ahová akarok a három kiskorú közös gyermekkel.Az exem vállalkozó , jól menő cégei vannak, tudom hogy vannak bankszámlái amit titkolt előlem.Nem kevés pénzről lenne szó,amit ki kéne nekem fizetnie. Nagyértékű lekás, Balatoni nyaraló autó.Minden 50-50%-ban van a nevünkön.Teljesen ellehetettleniti igy az életemet. Nem tudom hová fordulhatok, hogy igenis teljesítse a vagyonmegosztásról szóló határozatot.Bírósághoz nem tudok foedulni mert a 3 gyerek mellet mincs annyi plusz pénzem hogy évekig pereskedjek. MIT TUDOK TENNI ?? Küldjem rá a NAV-t?? de attól még nem vagyok beljebb . Gyámhatóság tán ?? Rendőrég ?? Kérem a segítségét. Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.07. 10:53

Nem tudom hová fordulhatok

Mondjuk, egy ügyvédhez?

facsiga77 # 2018.03.07. 10:57

Pénz nélkül? :)

Erika1955 # 2018.03.07. 11:03

Szomorú, hogy nincs segítség.