Tartásdíjat azt 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni.
gyerektartás 18 év után
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszát. Ha jól értem, akkor érvényes az egyezség, ha a gyermek nagykorú volt, amikor kötötték? (egyébként az volt, mert már 19 éves elmúlt) A másik kérdésemre is válaszoljon kérem: az anya kérhet letiltást, ha a gyerek nagykorú? Akkor nem csak a nagykorú gyerek igényelhet tartásdíjat?
„Ha jól értem, akkor érvényes az egyezség, ha a gyermek nagykorú volt, amikor kötötték?”
Akkor érvényes. Ideje lenne a megszüntetési pert megindítani ez alapján.
„A másik kérdésemre is válaszoljon kérem: az anya kérhet letiltást, ha a gyerek nagykorú? Akkor nem csak a nagykorú gyerek igényelhet tartásdíjat?”
Nem, az az általános szabály, hogy aki saját háztartásában eltartja a tartásra jogosultat, az is kérheti.
Tisztelt Hozzáértők!
Gyerekem érettségi után jelentkezett egy okj-s tanfolyamra, ahol idén kellett volna a vizsgákat letenni, de nem sikerült, több tantárgyból megbukott. Ősszel lesznek a pótvizsgák. Közben egy másik OKJ-t adó kétéves nappali képzésre is jelentkezett.ősszel derül ki, hogy felvették-e.
Meddig jár a gyerektartás ilyen esetben? Ha pl. az első tanfolyamot nem fejezi be, de elkezdi a másodikat, akkor köteles vagyok fizetni a másodikat végig? Szakmája ugyanis nem lesz.. de két évet elpazarolt a semmire.(vagy ilyen esetekre vonatkozik, hogy nagykorúnál elvárható, hogy a lehető legjobban teljesítsen, ha továbbtanul)
köszönöm válaszukat.
Az első szakma megszerzéséig, de ha az a gyermek hibájából hiúsul meg, akkor nem kell tovább fizetni, deee nem lehet önkényesen abbahagyni a fizetést, hanem bírósághoz kell fordulni.
Csak annyit, hogy a nagykorú gyermeknek a szülő bizonyos esetben már nem köteles szállást és ellátást biztosítani., a pótvizsgáig van még egy bő hónap hajson rá a tanulásra.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Értem és köszönöm válaszát. Tudna kicsit részletesebben segíteni? Alább kifejtettem történetem. Milyen esélyekkel indulnék, van -e értelme belekezdeni?
6 hónapra visszamenőleg kaphatnék összeget de még tanulni fogok 2 és fél évig, erre az időszakra is perelhetek, hogy fizessen a tanulmányaim alatt? Kaphatok -e illetékmentességet?
Köszönöm válaszát!
Köszönöm a válaszokat.
Nagykorú lett a gyerek (leérettségizett), elvileg főiskolán vagy okj-s képzésen fog továbbmenni.
Mi a célravezetőbb: gyt megszüntetést kérni vagy megváltoztatást.
Van-e vmi hátránya rám nézve, ha megszüntetést kérek és mégis továbbtanul, vagy változtatéást kérek, de nem tanul tovább.
Tehát ha megszüntetést kérek, akkor a tárgyaláson lehet-e csak csökkentési ítélet és ezzel nekem nem lesz joghátrányom? pl. többet kell fizetni a tárgyalásért, vagy újabb tárgyalás kell újabb keresettel. Vagy csökkentési kereset végződhet-e megszüntetéssel?
A bíróság nem adhat többet, mint amit kérsz. Tehát ha csak mérséklést kérsz, nem szüntetheti meg a tartásdíj-fizetést.
Ha a tartásdíj megszüntetését kéred, de csak mérsékel a bíróság, annyi a hátrány, hogy a perköltséget részben neked kell viselni. (Azért nem akkora veszteség, mint ha megszüntetné a bíróság, de kérelem hiányában nem teszi.)
Kedves ObudaFan!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Sajtisajt
Köszönöm.
Hül.. kérdés, olyat nem lehet, hogy kereset tárgya az lenne: gyt csökkentés ill. tovább nem tanulás estén megszüntetés
Amire tárgyalás lesz,addigra kiderül, hogy tanul-e a gyerekem.
Akkor a tárgyaláson is módosíthatod a kereseted.
Tisztelt Fórumozók!
Július 17-i kérdésemre Immaculata válasza szerint, ha nem fejezte be a gyerek az első OKJ-s tnafolyamt, akkor a másodikat már nem kötelességem támogatni.
Bírói gyakorlat is ez szokott lenni, nem a gyerek mellé állnak, amíg nincs szakmája? Nem szeretnék feleslegesen pereskedni és annyi mindent olvastam, hallottam már..:(
Milyen módon lehet megegyezni a másik féllel peren kívül?
Köszönöm válaszukat!
Azért ez attól is függ, hogy mi volt az oka annak, hogy nem tudta befejezni, mert ha a gyerek igazolja, hogy menthető oka volt, akkor az nem biztos, hogy alapja lehet a megszüntetésnek.
Szerintem ha peren kívül állapodtok meg, akkor is célszerű bíróság előtt kötni az egyezséget.
Kedves ÓbudaFan!
Köszönöm a pontosítást! Az ok: betegség miatt nem ment el a vizsgára. 3 dolog történhet:
1, elmegy és sikerül a vizsga
2,elmegy, de nem sikerül
3, el sem megy, hanem elkezdi a másik tanfolyamot..így szakmája nem lesz, csak ha befejezi a 2-at.(amire ezek után mi a garancia?)
Valamelyik ezek közül "menthető ok", ami indokolja a további tartást?
Köszönöm!
elnézést, még egy eset lehet:
4, elmegy, sikerül, és ezek után elkezdi a másik képzést.
Ha még lehet vizsgázni, akkor valószínűleg elvárható, hogy ezt tegye.
Tisztelt fórumozók!
A kérdésem az lenne,hogy kell-e még gyerektartást fizetnünk a férjem 19 éves lánya után,aki az általános iskola után elkezdett egy szakközépiskolát,később több iskolában is megfordult,de 4 év alatt sem egy szakmát,sem egy érettségit nem szerzett?Jelenleg egy levelező tagozatos gimnáziumba jár.Nehezünkre esik már fizetni,mivel a férjemmel négy kiskorú gyermeket nevelünk!Idáig rendesen fizettük a gyerektartást,kölcsönös megegyezés alapján sokszor erőnkön felül.
Meg lehet próbálni egy megszüntetési pert, hacsak a Határeset, de ennyi információ alapján inkább úgy tűnik, hogy kell. Annak a négy évnek a nagy részében ugyanis még kiskorú volt, az akkori tévedéseit a bíróság valószínűleg nem venné számításba.
Megszeretnem kerdezni hogy gyermekem 21 eves less decemberben.A szakami vizsgaja sikertelen let juniusban igy potvizsgaznia kell.Meddig jar utanna a gyerektartas dij? Mit lehet tenni ha az apa nem fizet,kulfoldon el,itthon cask egy fel lakas van a neven.Koszonettel RONO
Helló!
Újabb fejlemény újabb kérdés:
Lányom 19 éves, most érettségizett le, felvették főiskolára/egyetemre levelezőre + el akar menni okj nappalira mellette. Kell még gyerektartást fizetni így?
Mivel főiskola/egyetem levelező mellett dolgozhatna, okj meg alacsonyabb fokú, mint főiskola/egyetem, nem?
Azt nem írtad, hogy az érettégi bizonyítványához társult-e valamiféle végzettség is, vagy csak egy "üres" papíros... Ha ezen utóbbi akkor joga van tovább tanulni, valamiféle szakmát/képzést szerezni - amivel már elindulhat az életbe.
A felsőfokú levelezőn tanulás ettől független, az a saját elhatározása, azt csak akkor leszel köteles támogatni ha később esetleg átvált nappalira.
monalisa1: köszi.
Sima érettségi.
Engem csak az zavar meg, hogy egyetem levelezőre felvették, de okj-ra még nem jelentkezett tudtommal.
Mostani helyzet szerint kérhetek megszüntetést (gyt), de ha a tárgyalásig jelentkezik okj-ra, akkor bukom a tárgylást. Vagy ott is lehet kérni gyt csökkentést a tárgyaláson az új helyzetre tekintettel?
Néhány héten belül meglesz a bizonyosság az okj. sikeres felvételről, javaslom addig várj a bírósághoz fordulással. (Ha szeptemberben nem mutat be semmiféle igazolást hogy nappalira valahová is felvették, onnantól nem jogosult a t.díjra.)
Szóval, a te gyermeked, és bárhogy is a válás utáni kapcsolat kettőtök közt, egy szülőnek a legjobb befektetés a gyermeke taníttatása.
Ha bírósághoz kell majd fordulni az anyját kell alperesnek megnevezni.
Köszönöm.
Viszony: 2 évig nem is láttam, telefont nem vette fel, hiába kerestem, sms, e-mail-re sem reagált.
Azért más forrásból nagyjából tudtam mi a helyzet vele.
2 év hallgatás után, csak úgy megjelent, gondolom vki felhomályosította, hogy veszélyben van a gyt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02