gyerektartás 18 év után

Kata64 # 2010.07.02. 07:34

Válaszod köszönöm!
Ha felveszik a főiskolába, kollégiumban fog lakni, Székesfehérváron. Az anya többször kijelentette, hogy ne tanuljon tovább mert ö nem tudja finanszírozni! Ha sikerül egy közös megegyezést aláíratni az anyával, hogy a két kisebb gyermek után továbbra is ö kapja e gyerektartást, de a nagyobb fiúnak közvetlen fizetnénk míg tanul, akkor is kell kérni a Bíróságot, hogy módosítsa a korábbi ítéletét? Választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.07.01. 20:29

Ha nem az anyjánál lakik, akkor feltétlenül. Ha ott lakik, akkor az anya követelheti a tartásdíjat.

Kata64 # 2010.07.01. 17:06

Tisztelt Fórumozok!
Nagyon sok kérdést és választ visszaolvastam de csak részben kaptam választ a problémánkra, ezért inkább felteszem.A párom 3 gyermek után fizet gyerektartást. A legnagyobb gyermek betöltötte a 19 évét és befejezte a gimnáziumot.Jelentkezett főiskolára, reméljük felveszik.Szeretnénk neki továbbra is biztosítani a gyerektartást, de neki fizetnénk. Az édesanyjának az elmúlt 3 évben nem volt munkaviszonya.Nem látjuk biztosítva,hogy megkapná azt az összeget amivel a tanulmányait segíteni tudjuk.Mit lehet ilyenkor csinálni. Az anyának nem szeretnénk fizetni! A fiúnak a számlájára utalnánk a pénzt. Megtehetjük? A gyermek érdekét ez szolgálná.Kérjük a tartásdíj változtatását?

ObudaFan # 2010.06.30. 19:30

Ha a kötelezett saját háztartásában 2 kiskorút is eltart minimálbér jövedelem mellet, szó lehet megszüntetésről?

Jövedelmi viszonyoktól függően szó lehet.

ObudaFan # 2010.06.30. 19:29

Ha például nem tartja a gyermek a kapcolatot a különélő szülővel az is egy ok lehet

Ez azért általában nem elég.

bicus # 2010.06.30. 17:11

landi74!

Ha a kötelezett saját háztartásában 2 kiskorút is eltart minimálbér jövedelem mellet, szó lehet megszüntetésről? A nagy gyerek nem tartja a kapcsolatot az apjával (a párommal).

landi74 # 2010.06.30. 16:02

Kari6!
A nagykorú gyermek utáni (rokon)tartási kötelezettségnek három együttes feltétele van (ezeket egyébként igen részletesen a XXIX. sz. Polgári Elvi Döntésben olvashatod el):
1.) a gyermek szükséges tanulmányokat folytat (ilyen pl. a középiskola, főiskola, egyetem, de csak az első diploma, szakma megszerzése stb.)
2.) a gyermek ne legyen rá érdemtelen (pl. tartson kapcsolatot a kötelezett szülővel, ne csak a pénze kelljen, a tanulmányait képességeihez mérten tisztességesen végezze, vagyis pl. ne halasszon minden évben, ne bukdácsoljon, hiszen semmi más dolga nincs, mint hogy rendesen tanuljon)
3.) a rokontartás a kötelezett saját szükséges tartását nem veszélyeztetheti.
A három feltételnek együtt kell fennállnia

Ha például nem tartja a gyermek a kapcolatot a különélő szülővel az is egy ok lehet,volt már rá példa nem is egy, vagy ha bukdácsol az egyik hozzászóló pont egy-két napja írta, hogy két vizsgája nem lett meg a gyermekének és emiatt szüntették meg a rokontartást nála.
De ez csak a rokontartásra vonatkozik a gyermektartásnál nincs érdemtelenség!!

kari6 (törölt felhasználó) # 2010.06.30. 15:37

Érdeklődnék, hogy ez a szabály milyen esetekre vonatkozik, mikor tekinthető "érdemtelennek" jogi szempontból a fiatal? (mit szoktak vizsgálni, mire lehet /kell hivatkozni, ha meg akarom szüntetni a gyt fizetést?):
2. a gyermek a tartásra kötelezettel szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik)
3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
köszönöm

evaeva # 2010.06.24. 13:37

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.06.24. 13:31

Most az az ő esélye, hogy nem hibázik többet. Mert ha tovább bukdácsol, tuti nem fog neki járni a tartásdíj.

evaeva # 2010.06.24. 12:55

Igen. Ezt a megoldást is próbáltuk, pl. mikor külföldre ment a gyerek sporttal kapcsolatban versenyekre. Egyetlen egyszer kapott 1.000,- Ft zsebpénzt, én pedig fizettem a többit. Nyugodtan elmondhatom, hogy szinte erőmön felül.
Ezért szeretnék a jogi dolgokkal tisztában lenni.

sagit # 2010.06.24. 10:44

Megbeszéled az apjával hogy továbbra is támogassa erejéhez mérten, ami még inkább megfelelő ha ezt a lánya teszi....

evaeva # 2010.06.24. 10:00

Igen, sajnos betöltötte.
Viszont az egy évben elvégzett egy tanfolyamot nappali tagozaton, hogy ne szakadjanak meg a tanulmányai, újra érettségizett emelt szinten ötösre, letett egy második "C" típusú nyelvvizsgát.
Ha nem kapok gyermektartást, nem fog tudni tanulni.
Milyen lehetőségek vannak?

ObudaFan # 2010.06.24. 09:43

Ha már betöltötte a 18-at, amikor a sikertelen próbálkozás volt, akkor szerintem esélyes lehet, hogy megszüntetik, ha a másik szülő pert indít.

evaeva # 2010.06.24. 09:14

Tisztelt Fórumozók!

Lányom tavaly érettségizett,de sajnos nem lett elég a pontja, ezért az idén megpróbálta újból.
Szeptemberben elkezdi mindenképpen az egyetemet, ha máshogy nem megy, költségtérítéses formában.
A két érettségi közötti időszakban nappali képzésben vett részt.
Kérdésem az lenne, ha így l év alatt szakmát szerzett, jogosult vagyok-e gyermektartásra?

monalisa1 # 2010.06.20. 11:53

Rami-Szonja

Itt balra a "Szolgáltatások" rovat törvénytárban megtalálható a teljes Családjogi Törvény -rövídítve: csjt.-, azt kell oda beírni és a Rokontartással kapcsolatos jogszabályra rákeresni.

Amíg a lányod az első önálló szakmát/képzést meg nem szerzi addig automatikusan jár a gyermektartás - a 18. életévét betöltött nagykorú fiatal esetében un. rokontartásból lehet beszélni.

A nyári munkavégzés némi jövedelme a t.díjnál nem oszt nem szoroz, ergo nem bejelentésköteles.

A nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok befejezéséig is jár a t.díj.

Az egyetemre történt felvételt követően, minden beíratkozott szemeszterről (= félévről) igazolást kell az apa részére eljuttatni (= muszáj) mert annak hiányában a t.díjat nem fizeti tovább - legalább is arra a félévre nem.

Aki jól tanul ösztöndíjban részesülhet az egyetemtől, ez azonban befolyással lehet majd az un. rokontartás havi összegére.

Az apa kérésére a bíróság vizsgálni fogja ezt majd.

Egyébként pedig javasolt ezen topic visszolvasása, sokat lehet tanulni, hasznosítani belőle.

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.06.20. 11:42

Ha birósági végzés rendelte el a letiltást, akkor a letiltást kiadó eljáró biróság az illetékes a megszüntetésre is.

godiwa # 2010.06.20. 04:07

Az egyik barátomnak a fizetéséből vonják a gyerektartást, a gyerek most végezte el a főiskolát, de még nincs a kezében a diplomája. Úgy tudom, hogy ilyenkor a gyerektartás fizetési kötelezettség megszűnik.
A kérdésem az, hogy ezt hogyan lehetne a munkáltatónál bejelenteni vagy hogyan szűnik meg ilyenkor a gyerektartás fizetési kötelezettség? Kell-e ezért a bírósághoz fordulnia külön?

Rami-Szonja # 2010.06.19. 22:05

Kedves Fórumozók, Ügyvéd Úr!

A lányom most töltötte be a 18. évét. Gyermektartást rendszeresen kap munkáltatói levonásból. Az apukája 5 éves kora óta nem látogatja. Mondhatni nincs kapcsolat közöttük.
Kérdésem az lenne, hogy van-e valami teendőm azzal kapcsolatosan, hogy igaz még van egy éve a gimnáziumi befejezéséhez, viszont nyári munkát vállalna, hogy kicsit segítse a családi kasszánkat, hiszen egyedül nevelem. Valahol jeleznem kellene-e, hogy jövedelme származik belőle, még ha elég csekély összeg is. A nyári munka nem biztos, hogy diákszövetkezeten keresztül menne, az is lehet, hogy 4 órás alkalmi bejelentés.
Másik kérdésem, hogy ha majd nappali főiskolára megy tovább egy év múlva, akkor lesz-e bármi teendőm szintén, bárki felé, hogy továbbra is szeretnénk a gyermektartást, vagy automatikusan folytatódik a küldése.
Olvasgattam a kérdéseket és a válaszokat, de a rokontartás nekem egy új dolog, nem igazán értem, hogy mikor kell kérni, kinek és miért.

Nagyon köszönöm, előre is a válaszukat.
Üdv.
Szonja

ObudaFan # 2010.06.10. 13:17

Nem szubjektív döntések. De te ismered az ítéletet, nem én. Abban kell, hogy le legyen írva.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.06.10. 10:58

Köszönöm!(gondolom, mivel itt volt ügyvéd, ott meg nem..azt azért nem értem, hogy ezért miért "büntetik" az alperest, mivel az ügyvéd sem kevés ktg..És az ügyvédi ktg-et sem terhelték rá felperesre.Ezek mindig bírói szubjektív döntések?)

ObudaFan # 2010.06.10. 10:52

Valószínűleg csak arra a két évre. Hogy a bíróság mi alapján osztotta meg ilyen arányban a perköltséget, annak az ítéletből kell kiderülnie. Részletfizetést lehet kérni, az illeték vonatkozásában pedig ha kijön a fizetési meghagyás az adóhatóságtól, mérséklést is lehet kérni.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.06.10. 04:14

Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd úr!
Tavasszal született bírósági döntés az idén nagykorú gyt-val kapcsolatban.(letiltás, fix összeg)
Kérdésem az lenne, ha az érettségi után 2 éves iskolában szakmát tanul a gyerek és utána jelentkezik felsőfokú intézményben, akkor meddig jár a gyt.?(szakmája ezáltal lesz)
Perktg. megosztása mi alapján történik?(lényegében senki nem nyert, de mégis eltérő arányban ítéltek perktg-et.Erre lehet kérni részletfizetést vagy méltányossági csökkentést?(az ítélet most jött meg postán)
Köszönöm válaszukat.

Grád András # 2010.06.04. 12:38

Szia Lisa, én is köszönetelk, tényleg ritkán jut időm feljönni, általában napi 10-12 órát dolgozom, most is csak késett egy ügyfél, és az így nyert fél órában felugrottam ide! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.06.04. 12:21

Nem kell abbahagyni, vagyis szépen tanulni kell oszt lesz/lenne róla papíros.

Lógja ill. lógná még az éveket...