gyerektartás 18 év után

monalisa1 # 2013.08.09. 12:15

Egy nagykorú fiatal felnőtt már felelős a saját tetteiért, pl. érdemtelenség miatt önmagában is per índítható a t.díj kötelezettség megszüntetése végett.

Ha tovább is tanul nappali tagozaton, az un. felnőttartás címén kérni lehet a bíróságot az eddigi t.díj mérséklésére., a tanulmányok mellett el lehet menni dolgozni, pénzt keresni, vagyis joggal elvárható hogy egy fiatalat részben-egészében gondoskodjon már magáról. Akár nappali akár levelező, sőt egyáltalán is: dolgozni a hétvégén is lehet...

Jó abba most ne menjünk bele, hogy manapság nem könnyű munkát találni.

SzeBo # 2013.08.09. 12:55

Szeretném megtudni, hány éves koráig köteles fizetni gyerektartást a volt férjem? 2 fiam, 12 és 15 éves.Most kezdi a középiskolát. Van egy 3.gyermekem is. Vele meddig maradhatok itthon főállású anyaként? Mivel a nagyobbik 3 év múlva már 18 lesz, ő már nem számít gyereknek? Ha 20éves kora után is tanul nappali tagozaton, akkor jár még családi pótlék nekem 3 gyerek után?

monalisa1 # 2013.08.15. 21:02

Egy kiskorú gyermek esetében az apa akkor is köteles fizetni t.díjat ha a gyermekkel nem tarják a kapcsolatot, ellenben a 18. életévet betöltött fiatal felnőttnél már vizsgálhatják az esetleges érdemtelenséget.

Azonban mivel a sima érettségi miatt még tovább vagy kényleten tanulni hogy legyen valami szakmád/képesítésed, apukád továbbra is köteles fizetni a t.díjat.

Tehát az hogy te el akarsz költözni otthonról, itt nem játszik "az" érdemtelenség kifejezés.

Ha a továbbiakban a saját számládra akarod kapni a t.díjat ahhoz anyukának hozzá kell járulnia, ellenkező esetben bírósághoz leszel kénytelen fordulni. (Amikor anno a bíróság megállapította apukád t.díj fizetési kötelezettségét, azt a mamád "kezeibe" kellett teljesítenie - és ez most is így van.)

Persze ha mindhárman meg tudtok egyezni hogy apukád a pénzt a továbbiakban közvetlenül neked utalja át - és ezt le is írják és aláírjátok -, akkor elmaradhat a peres eljárás. (Minderre azért lenne szükség nehogy anyukád utóbb apukádtól követelje a pénzt...)

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.08.15. 21:16

Ahogy a másik topicban írtam: szeptemberben iskolai igazolást kell küldened apukádnak arról, hogy a tanulmányokat folytatod., ebben az esetben a július - augusztus hónapról elmaradt t.díjat köteles utólag megfizetni.

Ha nincs igazolás - és nem tartjátok a kapcsolatot -, honnan tudná hogy tanulsz tovább, vagyis továbbra is jogosult vagy a t.díjra - függetlenül attól, hogy azt már felnőttartásnak hívják.

monalisa1 # 2013.08.15. 21:33

Javítva: nem "másik topic" hanem a témában a kérdés kpeti nich néven lett indítva 2013.07.15. 11:50-kor, amire ObudaFan érdemben meg is válaszolt.

hungril95 - mint a kérdés alanya - itt az lentebb megtoldta a kérdést...

Minden rendben - jó tanulást, apukádnak meg muszáj a t.díjat továbbra is fizetni.

velence # 2013.08.16. 09:37

Tisztelt Szakértők!
Ezzel a mondattal kapcsolatban lenne kérdésem:
"meg tudtok egyezni hogy apukád a pénzt a továbbiakban közvetlenül neked utalja át - és ezt le is írják és aláírjátok -, akkor elmaradhat a peres eljárás"
Én esetem:
Per előtt gyerekem kapta a pénzt. Per után postán küldte a cég a lakáscímre,majd kértek számlaszámot, én a gyerekemét kaptam/adtam meg nekik. A végzésben az szerepel, hogy levonás útján, postán megy gyt.
Fellebeztem több ok miatt, amiből nem lett semmi, de fellebezésben azt is kértem, hogy ugyanúgy történjen a fizetés, mint eddig.(gyereknek számlaszámra) Fellebbezés vissza lett mondva, indoklásban erre nem tértek ki, azonban fellebbezésre jött bíróságon keresztül válasz a másik féltől,hogy eddig is gyereknek utaltam és nem érti a problémámat.(Másik fél véleményem szerint kvázi "beleegyezett", hogy neki megfelel, ha továbbra is a gyerek kapja a pénzt.)

Most meg lesz szüntetve a gyt -lehet ebből probléma, hogy nem a végzésben szereplő módon fizette a pénzt a cégem?

Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.08.16. 10:17

velence

Lehet.

monalisa1 # 2013.08.16. 10:21

velence

A pénzt a gyermek havonta rendszeres megkapta, ha nem így lett volna amiatt lenne gázos a dolog., azt hogy "postai" úton vagy "számlára" lényegtelen.

A számlára a kényelmesebb mert nem kell lesni a postást, az automatából a kártyával meg akkor veszi ki amikor neki megfelel - akár éjjel kettőkor is...

monalisa1 # 2013.08.16. 10:23

Én mint laikus hozzászóló írtam a kérdéseről magamét...

monalisa1 # 2013.08.16. 10:31

Kiskorúnak a postás nem fizethet ki pénzt, ellenben ha a bankban van a nevére nyítva junior számla akkor felette szabadon rendelkezhet.

monalisa1 # 2013.08.17. 19:57

Anyukádtól kell egy sornyí írás miszerint hozzájárul: a t.díjat (= felnőttartást) mostantól apukád neked teljesítheti.

Anno a bíróság anyukád "kezeihez" rendelte a mindenkori havi t.díj fizetést, most azzal hogy nagykorú lettél és elköltözöl otthonról és a pénzt a továbbiakban közvetlenül te szeretnéd megkapni, nehogy anyukád a papádtól követelje - mivelhogy a valamikori bírósági rendelkezés mind ez idáig hatélyos...

De ha a mamád írásban lemond ezen jogáról, apukád védve van.

üdv.

monalisa1 # 2013.08.17. 20:01

Ami a felnőttartás összegét illeti megállapodás szerint: maradhat a jelenlegivel azonos összeg, de apukád akár mérsékelheti is...
Vagy emelhet rajta...

monalisa1 # 2013.08.18. 09:02

Ha apukáddal találkozol, lehet hogy vannak féltestvéreid, lehet hogy új jó barátokra találsz.

picitimi # 2013.09.27. 16:33

Tisztelt cim.Kérdésem a következö lenne.3 éve elváltam 2 gyermekem felügyeletét én kaptam meg.Tartásdijat az apuka fizeti.Most a nagyobbik gyermekem betöltötte a 18at de még tanul arra hivatkozva hogy neki nagyobb szabadságra van szüksége a barátjához költözik.?n minimalberböl élek albérletben lakunk.azis neheziti a helyzetet h a vagyonmegosztásbol kifizetett pénzböl szocpoltamogatás és minimális hitel segisegével belevágtam 1épitkezesbe hogy gyermekeimnek biztos fedél legyen a fejük felett.Szeretnem tudni ha a nagylány barátja szüleihez vagy esetleg édesapjához költözne akkor nekem kellene az ö részere tartásdijat fizetni?Vagy jelen esetben mire számithatok,mivel a kisebb gyermek 14 éves és mar igy is nehéz a megélhetés.Előre is nagyon köszönöm a segitségét!

magdaszabo # 2013.11.05. 08:30

Tisztelt Szakértők!
Férjem rokontartás leszállítását kérte a bíróságtól, tanúk meghallgatását nem kérte. Engem, a feleségét mégis beidéztek tanúnak az első érdemi tárgyalásra. Ez szokásos eljárás, vagy a gyerek anyja kérhette a meghallgatásomat, esetleg a bíró gondolta úgy hogy meghallgat? Nem nagyon értem, mi közöm egy olyan felnőtt eltartásához, aki nem is az én gyerekem. Előre is köszönöm, ha elmagyarázzák nekem, mit mond ilyenkor a jog!

ObudaFan # 2013.11.05. 21:41

Véleményem szerint csak kiskorú gyermek tartása esetén van helye hivatalbóli bizonyításnak, ez következik a Pp. 282. és 286. §§-ból.

magdaszabo # 2013.11.06. 07:57

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm szépen a választ. Elolvastam a két paragrafust, de nem lett világos számomra, hogy ez miért csak a kiskorú gyerekre vonatkozik, kérem, magyarázza el úgy, hogy laikusként is megérthessem. Előre is nagyon köszönöm!
Egyébként ötletem sincs, hogy mit fognak tőlem kérdezni, csak annyi van az idézésben, hogy a személyimet és a perre vonatkozó feljegyzéseimet, irataimat vagy egyéb tárgyaimat vigyem magammal a tárgyalásra. Ezek közül nekem csak személyim van...Eléggé tanácstalan vagyok.

pazs # 2013.11.06. 08:59

Hogyne és amíg meg nem szerzi az első szakképesítését indokolatlan halasztások nélkül (praktikusan amíg rendesen végzi az egyetemet).

pazs # 2013.11.06. 09:00

ööö, ez nem tudom, miért itt jelent meg és hogy hol van az, amire válaszoltam...

magdaszabo # 2013.11.08. 15:59

Tisztelt ObudaFan!
Kiderült, hogy a gyerek anyja idéztetett be tanúnak. Továbbra sincs ötletem, mit akar tőlem kérdezni, nem sok közöm van az ügyhöz, de ez valószínűleg már csak a bíróságon fog kiderülni.

marcipán1 # 2013.11.11. 17:01

Sziasztok!
A 20 éves nagylányom fizetős nappalira jár. Albérletben van, felvette a diákhitel plafont az 1-ből és 2-ből.(Havi 50 + tandíj) Sok milliós adósságot halmoz fel. Most másodéves lett, de eddig 6 tárgyból nem sikerült levizsgáznia.(állítólag majd úgy vizsgázhat, hogy az előző évi anyagból kell levizsgáznia belépőként) Meddig kell fizetnem a rokontartást, ha a credit rendszer jóvoltából beiratkozhat a következő szemeszterre úgy, hogy tolja maga előtt a nem sikerült vizsgákat?
2 kiskorú gyermeket nevelünk feleségemmel, és nagyon nehezen élünk, devizahitelt vettünk fel még 2007-ben a házunk felújítására, mert akkor nem lehetett halogatni tovább a javításokat.A nagy gyerek nem akarta eddig tartani sose a kapcsolatot, most szóltak neki, hogy néha írjon sms-t, nehogy ez miatt érdemtelenségre tudjak hivatkozni.Évi 1 db sms-ről van szó.Közben én sosem felejtettem el a évnapján, születésnapján megköszönteni, Karácsonykor ajándékot vinni.Ő ezt sosem viszonozta életében egyszer sem.
Mit tekint érdemtelenségnek a bíróság a gyakorlatban?

arenda26 # 2013.11.28. 09:37

Sziasztok!

Próbáltam megkeresni a problémámnak megfelelő topicot, remélem sikerült
  • ha nem, kérem a moderátorokat, hogy helyezzék át a megfelelő helyre!!!

Most készülök szociális alapon tandíj csökkentést kérni az orvosin. Egyedül élek, 26 éves vagyok, van egy párom, aki alkalmanként tud segíteni anyagilag, de önfenntartó vagyok. Diákhitel 1-et felvettem (havi max összeg).
Szüleimtől külön élek, és anyagilag ők sajnos nem tudnak támogatni (óriási hitelük van).
A Tanulmányi Osztályon azt javasolták nekem, hogy írassak részükről egy anyagi támogatás lemondó nyilatkozatot, így is bebiztosítva magamnak a maximális tandíj csökkentést.

Az állandó lakcímem még az otthoni (bankkártya, jogsi, stb stb átíratása macerás lenne... és sátoros ünnepekkor amúgy is haza szoktam menni
  • ennyire van időm és lehetőségem sajnos )
Ideiglenes lakcímként természetesen a mostani albérletem van bejelentve (szívességi lakhatás).

Ehhez a támogatás-lemondáshoz kell közjegyző? Van valakinek vmi fomranyomtatványa, vagy h honnan tölthetném le?
Akadály-e ebben a dologban, h az állandó lakcímem még a szüleimnél van?

Nagyon megköszönném a gyors segítséget!!!
Szép napot Nektek!
arenda26

obi van # 2013.11.28. 22:18

Tisztelt Fórumozók!
2 kérdésem lenne:

• vissza lehet-e mondani keresetet, ha idéző végzést küldött már a bíróság?
  • milyen hátránya van annak, ha a gytartásdíj fizetési kötelezettségemet nem szüntetem meg? Arról jogerős végzés van -anya kérésére, -hogy a gytdíj végrehajtását megszüntetik.(letiltás útján fizettem)mivel 22 éves gyerekem nem tanult tovább.

köszönöm!

ObudaFan # 2013.11.29. 14:51

obi van

Elállhatsz a keresettől.
Attól függ, miről szól az a végzés. NEm biztos, hogy kizárja azt, hogy bármikor újra végrehajtást indítson. Biztosabb lenne, ha bíróság előtt megállapodnátok arról, hogy nincs kötelezettséged.

butterflyblue # 2013.11.30. 19:59

Tisztelt Ügyvéd Úr

Gyermekem betöltötte a 18. életévét és első éves hallgatója egy főiskolának.
A kérdésem az lenne, meddig kell gyerektartást fizetni?

Köszönettel
Butterflyblue