Ha idejében elvégzi, akkor addig, amíg el nem végzi.
gyerektartás 18 év után
Tisztelt Óbudafan!
Köszönöm válaszát - nem álltam el a keresettől végül.
Viszont: benyújthatom-e a tárgyalás napján, h én egyeszséget szeretnék kötni, bizonyítékként anya beadványát csatolva? (erről jott jogerős végzés,hogy anya kérésére a letiltást megszüntetik.Nem tartottam fontosnak, h a keresetben csatoljam, csak hivatkoztam a számára..hiszen úgyis ez a bíróság hozta a döntést a beadvány alapján.)
Ennek mi a formája/neve?
- méltányossági okból nem szeretnék perköltséget fizetni. Ezt is most kell kérnem? Mi ennek a pontos megnevezése?
Köszönöm!
Azt leginkább a másik féllel kell megbeszélned, ha szeretnél egyezséget kötni, az egyezségkötéshez bizonyítékot nem kell benyújtani, hanem ahhoz a másik fél hozzájárulása kell.
Költségmentességet kérhetsz, ehhez az erre szolgáló formanyomtatványt kell kitölteni.
Tisztelt Jogi Fórum!Az alább leírtakban szeretném a tanácsukat kérni:
2010-ben váltunk el.Gyerektartásként a fizetésem 50%-át,de min.havi 81 eFt-ot fizetek(gyerekenként 27 eFt)(2013-ban 1.2 MFt gyerektartást fizettem).A legnagyobb gyerek idén szeptembertől a 2.szakmáját tanulja,amely fizetős képzés.Én szeretném,ha utána már nem kellene gyerektartást fizetnem.Evvel szemben a volt feleségem azt kérte a bíróságtól,hogy továbbra is fizessem az 50 %-ot,ill.ha már nem jár,akkor a 2 gyerek után havi 74 eFt-ot szeretne kapni.Arra hivatkozik,hogy csökken az adókedvezménye és a családi pótlék,és a fiunk tandíja is igen magas,így sokkal kevesebb lesz a bevétele.Az igazsághoz tartozik,hogy a tandíjat és az utiköltséget(a gyerekek vidéken élnek)a szüleim fizetik,ők vettek a feleségemnek autót,és tőlük kaptak egy ingatlant is.Én sokáig albérletben laktam,szeptemberben költöztem haza a szüleimhez,ők tartanak el,így tudok csak spórolni(havi nettó bérem átlag 90-95 eFt).Az ő segítségükkel próbálom a közösen felvett hiteleinket visszafizetni.(az össz tartozás kb 2.5 MFt volt,de ebből már történt rendezés,ill.most is folyamatosan fizetem).Én havonta fix 65 eFt gyerektartást szeretnék fizetni a 2 gyerek után. A munkáltatómtól kapott jövedelem igazolás szerint a havi nettó bérem 217 eFt,ami valós,de ehhez havonta átlag 35-40 túlórát kell teljesítenem.(3 éve havi 200-210 órát dolgozom 3 műszakban.Túlóra nélkül kb.155 eFt a nettó munkabérem))
A kérdésem:van-e esélyem a bíróság elött a tartásdíj csökkentésére?
Köszönöm a választ!
Mivel a nagyobbiknak már van szakmája/végzettsége, igazából már nem járna utána t.díj. Ha a család mégis úgy döntött hadd tanuljon még valamit, akkor un. felnőttartásról beszélünk és annak havi díja általában már kevesebb mint az előzőekben volt.
A szüleidtől kaptak autót, vettek nekik egy ingatlant, ezt akként kellene tekinteni mintha tőled lenne(!), vagyis a t.díjba számítsák be mint vagyoni juttatás.
A nagyobbik után már nem jár az állami családtámogatás: az adókedvezményt és cs.pótlékot, az ex ne tőled várja ezek kompenzálását, sőt egyáltalán se.
Ha azt a sok túlórát "a" családért vállalod be, akkor arra is legyen figyelemmel - ne "megdöglésig" a munkavégzés.
Javaslom sűrgősen fogadj ügyvédet.
Amikor a bíróság vizsgálja a t.díj dolgát a gondozószülőnél is szoktak vizsgálódni: mennyi a jövedelme, milyen körülmények között él, stb. Tehát a t.díj összege nem kizárólagosan az apa jövedelme alapján, hanem a gyermekek tényleges szükséglete szerint.
Tisztelt monalisa1!
15 MFt-ot hogy lehet beszámíttatni vagyoni juttatásként, főleg úgy mintha tőlem lenne?
Köszönöm a választ!
Bocs de honnan nagy hírtelen ez a 15 M Ft, lentebb nem írtad. / Ha az autó és a ház amit a szüleidtől kaptak ennyit ért, azt ők vették/ajándékozták nekik, utólag nemigen lenne jogalapja a visszakövetelésnek, csupán azért, hogy a pénzből a továbbiakra a t.díjat megválthassad.
Az ex-el próbálj a két gyermekre a t.díj összegében egyezségre jutni, külön is figyelemme, hogy a nagyobbikra már csak rövid ideig kell fizetni.
A volt feleséged kapott "tőletek" annyit, hogy t.díj igényét ne túlozza el.
Az ingatlan és az autó kb.ilyen értéket képvisel.
"A szüleidtől kaptak autót, vettek nekik egy ingatlant, ezt akként kellene tekinteni mintha tőled lenne(!), vagyis a t.díjba számítsák be mint vagyoni juttatás."-akkor ezt végkép nem értem:-(
Eszünkbe sem jutott visszakövetelni az autó és az ingatlan árát.
A másik ami nem világos:"külön is figyelemmel, hogy a nagyobbikra már csak rövid ideig kell fizetni."-most akkor kell fizetnem vagy nem?
Köszönöm a választ.
A nagyobbikkal kapcsolatban: a t.díj csak az első önálló szakma/végzettség megszerzéséig jár, onnantól el lehet menni dolgozni...
Ha a jelen tanulmányait felsőfokú nappali tagozatos tanintézetben végzi - főiskola vagy egyetem - akkor továbbra is megillető őt a t.díj, ellenben ha csak valamilyen "nappali" tagozatos oktatás az a suli, akkor már nem.
Úgyis fizeted a havi nem kis összegű tandíjat.
Ha azt akarod hogy a t.díj fizetési kötelezettség a nagyobbikra megszünjön, az anyja ellen keresetet kell beadni a bíróságra., azért ekként mert anno az akkor még kiskorú gyermek után a bíróság neki itélte meg. (T.díjat visszamenőleg nem lehet követelni, azt a gyermek elköltötte stb.)
zolibp17
Kérdezted: "A 15M Ft-ot hogy lehet beszámítani vagyoni juttatásként, főleg mintha tőlem lenne."
A kérdést megválaszoltam, utólag ne tegyél úgy mintha tőled el sem hangzott volna...
Kedves Zolibp17!
Bár én is csak laikus vagyok, mivel látom, hogy elég nehezen megy, megpróbálnék egy picit segíteni néhány tévedés kiigazításában – ha elfogadod:
Az egyik, hogy az eddig adott ajándékokat, a gyerekre pluszban fordított összegeket nem lehet a tartásdíjba beszámíttatni. (Hogy mást lehet-e velük kezdeni – ha akartok – azt tényleg szakember mondhatja meg.)
A másik, hogy a nagykorú továbbtanuló gyerek után nem kell tartásdíjat fizetni, ha a korábbival azonos, vagy annál alacsonyabb szinten folytat tanulmányokat. Vagyis, ha ugyanolyan szinten szerzi a második szakmáját, akkor elvileg már nem kell. Kivételek vannak, pl., ha az első szakmában egészségügyi, vagy valamilyen más, tőle független ok miatt nem tudna elhelyezkedni, stb.
A harmadik dolog: a tartásdíj várható mértéke, ha két gyerek után ítélik meg. Havi 217e nettó bőven lehet alapja az anya által kért tartásdíjösszeg megítélésének. Nagyon elvileg nézve, a többletmunkákat nem kellene alapul venni, de szerintem ez a gyakorlatban nem működik, pláne, ha egy munkáltatótól, így egyben kaptál egy jövedelemigazolást.
Viszont, az ilyen ügyekben egy rakás befolyásoló tényező van. Neten, ha akarnál sem tudnál minden lényeges információt megosztani velünk, de ha igen, akkor sem adhatnának még az itt fórumozó jogi szakemberek sem biztos választ. Ahogy monalisa1 is javasolta, el kellene menned egy ügyvédhez, aki minden momentum ismeretében megmondja neked, hogy jobban jársz-e ha két gyerkőcre elfogadod az édesanyjuk kérését, vagy érdemes küzdened. (A közöltek alapján, ha egy pereskedés költségeit is hozzáveszem, én elfogadnám a 74-et, de ha van lehetőséged, a tájékozódás egy tisztességesen dolgozó ügyvédnél, nem lehet kidobott pénz.)
Tisztelt Kaméleon!
Köszönöm a segítséged!
Tudod azt nehéz egy kicsit elfogadni,hogy amennyiben a bíróság megítéli a feleségem által kért összeget,akkor avval egyfelől gyakorlatilag kötelez a túlórára,másfelől engem teljesen ellehetetlenít,mivel a maradék 50 %-ból kellene a KÖZÖSEN felvett hitel-tartozásunkat rendeznem.(havi 80 eFt)(mert ha nem rendezem akkor jön a végrehajtás).
Még egyszer szeretném megköszönni a segítségeteket!
Mint bizonyára tudod egy gyermekre a t.díj 15-25% közötti, tehát nem okvetlenül kell a bíróságnak a 25%-ot meghatároznia - az a körülményektől függő. Ami a nagyobbik gyermek t.díját illeti már ketten is írtuk, hogy nem biztos, hogy ez jár neki - a körülményeket te ismered.
Ha valaki non-stop túlórázni kénytelen - azért amiért - azt az egészsége előbb-utóbb megsinyli.
És még azt, írtam hogy az anya körülményeit is meg szokták vizsgálni: jövedelme, életkörülményei stb. melyek szintén befolyással lehetnek a 15-25% közötti mérlegelésnél.
Szóval két gyermekre a 74 ezer forint nem sok, és ha a nagyobbikra egyáltalán nem jár (?!), akkor ezen összeg felét bizonyára simán teljesíteni tudod a napi 8 órás munkavégzéssel is.
A közösen felvett hitelről eddig nem írtál., ha az ex törlesztőjét is te fizeted feltétlen tájékoztasd a bíróságot.
A szülő köteles gondoskodni a gyermeke lakhatásáról (is), a gyermekeitől különélő apa - a nagyszülők segítségével - a gyermekek lakhatását biztosította: részükre lett vásárolva egy ház.
Ami a volt feleségeddel közös tulajdonú hiteles ingatlant illeti, az ex-nek el kellene gondolkodnia: t.díj is meg az egész havi hiteltörlesztés is, hát...
Talán legjobb lenne eladni ezt a házat, a hitelt lerendezni, aztán ami a pénzből marad (?) azzal a volt tulajdonosok saját belátásuk szerint.
Csak leírtam, "új megvitatni valót" ezzel a magam részéről nem kívánok.
Kedves Zolibp17, a közösen felvett hitelek közös visszafizetési kötelezettséget is jelentenek, tehát, ha egyedül fizeted, akkor annak a felét kérheted az extől. Bár, ahogy írtam, nem tudjuk pontosan mi hogyan történt, milyen egyezségeket kötöttetek, stb.
Ha ezek a kérdések nem tisztázottak, akkor tényleg nem marad más, hogy mielőbb értelmes, tisztességes ügyvédet keress, akivel ezeket aprólékosan tisztázzátok. Ő kereshet számodra kedvező és kihasználható lehetőségeket.
(Egyébként, talán a szüleiddel is megbeszélhetnéd, hogy mint gyereküket, ők téged segítsenek inkább, és akkor te is jobban meg tudsz felelni a gyerekeid veled szemben támasztott, méltányos elvárásainak. (Mert, valóban nem az ex elvárásai a mérvadóak, nem őt kell támogatni.))
Kedves kaméleon, köszönöm a kisegítést, meg mint más esetekben is.
Boldog Karácsonyt!
Lenne egy kérdésem. 13 éve váltam el. Van egy 19 éves fiam,aki most fejezi be a gimnáziumot és egy 23 éves lányom. Rendesen fizetem a gyt.,pedig 12 éve nem láttam a gyerekeket,a volt feleségem teljesen ellenem nevelte őket,azt sem tudom hol és milyen iskolába jártak,járnak.A régi lakásukból elköltöztek az exnejem új pasijához. A régi lakás ott áll üresen,de fenn tudják tartani.Néha ismerősöktől hallunk róluk,hogy itt nyaraltak,meg ott.Most derült ki,hogy a lányom hova jár fősuliba és a fiam Ausztriába megy tanulni. A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben mi a teendő,kell e tartásdíjat fizetni? Milyen jogi lépéseket kell tennem, úgy gondolom az efféle magatartás miatt már nem is kellett volna fizetnem,de a gyerekeimért tettem mert szeretem őket.De most már az egészségem megsínylette és magamra kell gondolnom. várom a választ. Köszönöm.
Ettől még lehet, hogy kell, mert az egyetem magasabb végzettség megszerzését teszi lehetővé, mint egy szakma.
„semmilyen formában nem akarja tartani a kapcsolatot”
Mondjuk ez jelenthet érdemtelenséget, de vizsgálni kell, hogy te mit tettél azért, hogy legyen kapcsolattartás.
Akkor érdemtelenségre hivatkozva meg lehet próbálni elindítani a pert a megszüntetésre.
A leírtak alapján van rá esély.
Mielőbb fordulj bírósághoz és kérd a t.díjra kötelezés felülvizsgálatát, az összegszerűséget, valamint a két nagyobbik igazolja a tanulmányokat.
A 20 éves idén végez, ha nem tanul tovább t.díjra aug. 31-ig jogosult. Azt hogy egy osztrák iskolába sikerül majd beíratkozni azt szept. hónapban igazolnia kell, valamint azt is hogy mit fog tanulni és előre láthatóan meddig. Az ő esetében a továbbiakban un. felnőttartásról lesz szó ami összegszerűen kevesebb lehet mint az eddigi t.díj. (Nem kizárt hogy valamilyen öszöndíjat stb. kap, valamint a tanulmányok mellett próbájon munkát találni.)
A 23 éves valószínűleg idén végez, ebben az esetben legtovább csak júl. 31-ig jogosult t.díjra.
Alperesnek a gyermekek anyját kell megjelölni mert anno a t.díjat őneki itélték meg. (Ha külföldön élnek kell az ottani címük ahová a bíróság a zidéző végzést
postázni tudja, illetőleg egy tuti biztos itthoni cím.)
A 9 évest csak érintőlegesen említsed, ő a saját édesapja után bizonyára kap t.díjat.
Legkésőbb az első tárgyalásra tedd le a bírósi asztalra a bruttó/nettó havi jövedelemigazolásodat.
----- laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02