Köszönöm a válaszokat. Abban az esetben, ha megegyezünk, akkor elég egy ügyvédi ellenjegyzés vagy mindenképpen bírósághoz be kell adnia?
Mikor nem kell fizetni gyerektartást?
DAS,
Szerintem az ügyvédi ellenjegyzés itt nem kell. Nem kötelező a közokirat (közjegyző általi ellenjegyzés), és a bírósági jóváhagyás sem, de a sima (akár teljes bizonyító erejű) magánokirat nem alkalmas a közvetlen végrehajtásra.
Ha a jogosult nem biztos a teljesítésben ezer százalékban, akkor érdemes közjegyzőhöz, vagy bírósághoz fordulni az egyezséggel.
Nos mivel nagykorú gyermek tartása áll szemben gyerektartással, így a legújabb információim szerint a gyerektartást fizetni kell a kisebbik után és a nagyobbik költségeit kell felezni, de az anya nem nekem, hanem a gyereknek utalja már. Gyerektartást viszont csak a másik szülőnek lehet.
Olyasmi, de te tudod.
Jó napot!
17 èves gyermekem otthagyta az iskolát megszűnt a tanúlói jogviszonya, erről kikèrtem az igazolást az iskolától.
Tudomásom szerint dolgozik de ezt nem vallja be ès azt sem tudom be van e jelentve a munkahelyèn.
Kèrdèsem az lenne, hogy köteles vagyok gyerektartást fizetni ebben az esetben is?
Delena1985,
A kiskorú gyermek tartásra való rászorultsága mellett törvényi vélelem áll. Ptk. 4:214.§, 4:215.§
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ezért főszabályként fizetned kell a gyermektartást a jogosultnak.
Ha saját jövedelme fedezi a tartását, akkor nem vagy köteles fizetni, de ha ítélet, vagy jóváhagyott egyezség kötelez a gyermektartásra, akkor annak fizetését önhatalmúlag nem szüntetheted be.
Ha a tartási kötelezettségben változás van, akkor azt a jogosult köteles jelezni a bíróságnak.
Tehát a helyedben először szóban, majd ha szükséges, egy tértivevényes levélben jelezném a jogosultnak (akinek fizeted a gyerektartást), hogy teljesítse a kötelességét, és jelentse be a változást, mert ha nem teszi meg (mondjuk) 8 napon belül, akkor te fogsz a bírósághoz fordulni, és akkor a jogosulatlanul felvett tartásdíj visszafizetése mellett a bíróság meg is fogja őt büntetni.
Majd a bíróság változtathatja meg a gyermektartás módját, összegét, vagy szüntetheti meg, akár visszamenőleg, ha szükséges.
drbjozsef köszönöm szèpen a gyors választ.
Sem a jogosult sem a gyermek nem hajlandók sem együttmüködni sem bármit közölni, így marad a bíróság.
Delena1985,
A tértis levelet küldd el, ezzel a bíróságon is tudod igazolni, hogy te megpróbáltad rendezni az ügyet.
Ahhoz a bírósághoz kell fordulnod, amelyik a tartásdíjról a végzést hozta.
drbjozsef,
Na ez komoly válasz volt, gratulálok! Pfff....
DAS,
Nem kérdeztél semmit, szóval nem válasz volt. Az "újabb információid" alapján pedig nem gondolom, hogy megint javítgatnom kéne, higgy annak, és tégy ahogy jónak látod.
@Delena
A gyermektartásra szorultság vélelme megdönthető, de azt csak perben tudod megtenni. A perben a bíróság meg fogja kérdezni, hogy tettél-e kísérletet a peren kívüli megoldásra, és nem hátrány, ha erre igennel tudsz válaszolni, majd pedig bizonyítani is tudod.
gerbera317
Levèlben kèrtem válaszokat az èrintettektől válasz nem èrkezett. A keresetet benyújtottam az illetèkes bíróságra a mai nappal a nekik írt levelek mellèkkelve ès minden rendelkezèsre alló okirattal pl.a tanulói jogviszony megszűnèst igazoló dokumentummal. Az ügy bonyolult hiszen kèt kiskorú gyermek is van mèg a háztartásomban. Az ügyben èrintett gyermek az iskolát azèrt hagyta ott mert lakhelyètől távol volt a kollègiumból a magatartása miatt kirúgták így nem kívánt napi 100 km oda vissza buszozni. Egyenlőre nem maradt más mint várni a bíróságra. Majd beszámolok a fejlemènykeről.
Üdvözletem!
Ha apaként megszűnt a munkahelyem és nem tudom tovább fizetni a gyerektartást, akkor milyen módon kérhetem annak csökkentését?
Jelenleg munkanélküli vagyok, bevételem mindössze a korm.hivataltól kapott járadék, ami semmire sem elég.
A korábbi ügyszám alatt tudok benyújtani egy (mondjuk P23-as jelű) beadványt az elsőfokú bíróságra? Vagy más menete van?
Köszönöm!
P01 lesz az, és majd a bíróság ad neki ügyszámot.
Üdv!
Kis segítségre szorulnék, én mint édesanya.
2010ben született egy kisfiam az édesapjával azóta elváltak útjaink.
Az életem úgy hozta, hogy 2016.ban a gyermek apukához került. Akkor a bíroság havi 20e forint tartasdíj megfizetésére kötelezett. Illetve kéthetente hétvégi láthatásra ill szünetek felezésére.
Fizettem, ha pedig nem tudtam egyszer a gyereket nem adta oda és aztmondta neki, hogy nem érek rá. A kétheti hétvégéket nem biztositotta, mert a gyermek sportol akkor epp meccse volt. Belementem a gyermek javára.
2018ban elköltöztem a városból a férjem munkája miatt. Akkor már az első közös gyerekünket várva. 2020ban megszületett a második gyerekünk.
A helyzet azóta úgy áll, hogy 200kmre lakunk így ritkább a találkozás de megyünk érte elhozzuk stb. Ha apuka úgy dönt, hogy jó az időpont. Nyáron is kevés az idő mert edz a gyermek stb. Én idén szeptembertől vagyok munkakereső de a család távolléte miatt nehézkes. Ahol élünk nem is sok a lehetőség.
Nyáron a férjem súlyos fejsérülést szenvedett ami miatt 2hónapra kiesett a munkából. Ezt jeleztük apukának is, mert táborba ment a gyermek aminek összege 110e forint. Mondtam neki, hogy most nem áll módunkban ez. (Tavaly is volt akkor a felét mi álltuk)
Most az apuka értesítés nélkül bíroságra adta a dolgot a régi lakhelyemre,(a lánykori nevemre) (az újat is ismeri) ahol a nagyszüleim élnek.( 70éves mamám ment a levél után. )
Kéri a bíróságtól 70e forintra emelni a tartásdíj összegét mert bár nem tud nyilatkozni a helyzetemről de nyaraltunk… így gondolja, hogy belefér. A gyermeknek a vitaminokat mi vesszük, ágyat, íróasztalt, ruhákat vettünk neki. Mi illetve az én rokoni köröm is.
Nem zárkózom el a magasabb tartásdíjtól, de szeretném tudni mit tegyek… 70e forintot sokallok a férjem az egyedüli családfenntartó gyakorlatilag 4főt tart el.
Apuka az édesanyjával él egy háztartásban a gyermekkel, ő rendszeresen nem főz főtt ételt hanem apuka pizzat rendel mekizni járnak. A birósági papírban pedig az áll, hogy havi 140e forint az étkeztetése a gyermeknek. Illetve, hogy havi 20e forintot ad neki zsebpenzkent… ezek hamis állítások.
Köszönöm a válaszokat
Daliszo3,
Mi a kérdés?
Hogy mit tegyél?
Hát vezesd elő ezt a sok szép betűt a bíróságon is majd, az exed is ezt teszi, aztán a bíró dönt. Nagyon mást nem tehetsz, szerintem.
A tartásdíj összegét elsősorban a gyerek szükségletei határozzák meg, csak másodsorban a szülő teherviselő képessége - a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját tartásának rovására is köteles. Ami esetleg számít, hogy van másik kiskorú is a háztartásodban.
Ha engem kérdezel, a 70ezer manapság nem számít soknak.
Esetleg annyit tehetsz, hogy felhívod a férjed figyelmét, hogy mostantól majd amire nem kötelez az ítélet, azt nem fizetsz, ellenben a láthatást másodpercre pontosan betartatod. Ez persze neked is teher lehet, mert az téged is kötelez, ha önhibádból mulasztasz akár egy percet is, már bukod a láthatást, többedik alkalomra pedig ismét bírósághoz fordulhat a férjed.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02