Gondnokság...???


Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.26. 05:56

Az egy tévedés volt. Azért is nem "találják".

De ez nagyjából mindegy is. Most mit szeretnél, és mi a problémád?

mne # 2024.04.25. 18:50

Elnèzést ,tehát a hugom 2009 ben került gondnokság alá anyukám lett a gondnoka De akkor a Gyámügynél aki foglalkozott ezzel azt mondta anyukámnak mivel akkor Ö 63 èves volt hogy èrdemes lenne egy kèrelem formályában megneveznie egy gondnokot ha vele törtènne valami ez a kèrelem megtörtént 2009 ben a Gyámügy elfogadta ennek adott egy hivatkozási számot ès bekerült az iratárba is , 2019 ben az anyukám gondnoki feladatát ujra felülvizsgálták ès ahogy írtam szerintem akkor ezt a 2009 ben kèszült kèrelmet is felül ill. ujra meg kellett volna néznie a Gyámhivatalnak de ez nem törtènt meg , mivel ezt a 2009 es kèrelmet- határozatot NEM TALÁLJÁK , vagy .meg kellett volna kérdezni anyukámat ujra 2019 ben hogy mit szeretne mivel akkor Ö már 73 èves volt De ez sem történt meg ..Èn aGyámüggyel valo beszèlgetésünkor erre a 2009 ben kèszült határozatra hivatkozom állandoan MERT ANYUKÁM AZT KOMOLYAN GONDOLTA ès azèrt irta le , ha vele törtènik bármi akkor a hugom gondnoka Én legyek .Mivel még csak pár nappal ezelött érkezett meg a halotti anyakönyvi kivonat , és mivel a Gyámhatóság az anyukám 2009 ben kèszült kèrelmèt - ès abbol lett határozatot nem találja igy a hugomnak jelenleg nincs gondnoka..Akkor ugy kérdezem hogy On szerint is amit anyukám 2009 irt kèrelmet az semmis ? akkor Miért kèrte a Gyámügy ezt a kèrelmet anyukámtol ha nem veszik figyelembe most amikor baj van ?

drbjozsef # 2024.04.25. 12:14

Én sajnos nem értem.
Milyen kérelem, milyen határozat? Mit nem talál a gyámhivatal? A saját határozatát? Ki a gyám most?

mne # 2024.04.25. 08:07

Elnézést de újjabb kérdéseim lennének , mert bonyolódik az ügyünk és segítségre - jogi tanácsra van szükségem ujra 2 x beszéltem a gyámüggyel és elküldtem a 2009 Gyámügyi határozatot mire a válasz az volt az már nem érvényes mivel 2019 ben felülbírálták az anyukám gondnoki tevékenységet hogy Ó továbbra is alkalmas- e. erre De ezt a határozatot nem bírálták felül mivel nem “ találják “ nem tudnak róla .igy szeritük hatályát vesztette ,a másik amit mondtak : ez az csak “egy “ kèrelem volt anyukám részéröl . Szerintem meg eg verös akarás - nyilatkozat volt az anyukám részéröl hogy Ö mit akar ha történik velem valami és ez a kèrelem a Gyámügy részéröl Hatàrozatként jött vissza iktatószámmal ellátva ugy ahogy kell .Kèrdésem : ez igy igaz hatályát vezítette ha nem mit tudok tenni ?
A màsik . a növèrem miután megtalálta ezt a határozatot anyukámnál, minden kapcsolatot megszakított velem söt már a fiának is megtíltotta, Így mindent Ö intéz , egyedül dönt mindenben ( legyen papir forma vagy az ingóságok eladása, ès nemsoká kezdödik a ház eladása, ) semmiröl nem tályékoztat ,pedik3 - an egyenlö arányban öröklünk .Mindezeket elmondtam a Gyámügynek is hogy ha nekem ügyvéd álltal kell a jogaimat megvèdeni ( és én egèszsèges vagyok) akkor a hugom hogyan vèdi meg magát a növèremmel szemben .(/ès most ott tartunk hogy mivel Ö gondozza a hugomat igy a Gondnokságot a Gyámügy neki akarja odaadni ) Erre a kishölgy azt mondta hogy “ ilyen vitás családi helyzetben a Gyámügy kirendel EGY HIVATÁSOS GONDNOKOT . Sajnos eröl a gondnoksági tevékenységröl nem sokat tudok, a kérdésem hogy a Hivatásos gondnok csak a hugom èrde,eit fogjja kèpviselni , mit fogunk mi ebböl èrezni , vagy csak majd a ház eladásnál fogunk csak találkozni vele.?Elnèzést hogy kicsit hosszu lett , remèlem èrthetö is Köszönöm a válaszát

mne # 2024.04.12. 15:09

Most màr èrtem . Köszönöm a kielègitö-ès korrect válaszàt ès csak megerösiìtett Abban amit èn is gondtam . Hètfön felveszem a kapcsolatot a Gyàmüggyel hogy hogyan tovàbb, csak annyit Tudok hogy a növèrem a halotti anyakónyvi kivonatot vàrja ès utàna el akarja Inditani a gyàmsàgot .- gondnoksàgot Azt irtàk hogy mivel nem Lakom Magyarorszàgon igy a gondnoksàgot automatikusan elvesztettem , ezt igy nem èrtem , nem igazàn Tiszta szàmomra , igaz nemtudok a hugom mellett lenni de a legjobb neki valo intezetet ahol teljeskörü ellàtàst kaphat azt eltudom neki intèztem I
Köszönöm minden segìtsèget

drbjozsef # 2024.04.12. 08:36

mne,

Nem nem mondhatsz le senki "javára". Kérheted a gondnokság megszüntetését, ha erre alapos indokod van, és a gyámhatóság majd jelöl ki másikat.

Még egyszer : a "gondnokság" jogi értelemben nem azonos azzal, ki "gondozza" (fizikailag) a gondnokoltat, ha az magát ellátni képtelen. A (jogi) gondok a gondnokolt ügyeit intézi, a jognyilatkozatait teszi meg helyette, kezeli a vagyonát és jövedelmét. Az hogy ki ápolja, teljesen más kérdés. Összefügghet, lehet azonos személy, de ez nem szükségszerű.

Lehet a nővéred a gondnoka a húgodnak úgy is , hogy nem fogadja be a saját háztartásába. Persze, ha 24 órás ellátást igényel, akkor azt nyilván meg kell oldani máshogy, intézet, otthon.

mne # 2024.04.12. 07:49

Az lenne a jo ha Ö lenne a hugom gondnoka , mert ismert környezetben lenne ,de szerintem ez lehetelen mivel a hugom 24 h ellàtàst igènyel nàla meg most van mèg 4 kiskoru gyerek , de ezt majd a bírosàg eldönti, I’ll.ha jól vettem ki a szavaiból mèg èn vagyok a gondnoka igy a növèrem javàra lemondhatnèk ?
A màsik, pàr hete mèg szèpen tudtunk kommonikàlni megbeszèlni dolgokat aztàn a temetès óta semi azóta talàltàk meg a gyàmhivatali papìrt , ( szerintem ) ès mivel ismerem a növèremet , sajna valamiben ügyködik , azèrt Akar Leni a gondnoka mert a hugom Teljes rèszèt akarja majd ,” mivel Ö fogja gondozni “Ön szerintem ez lehetsèges , ?
A “ feltehetöleg “ mi öröklünk majd ,a hugom utàn elnèzèst de ezt nem èrtem ..Jelenleg 3 egyenlö arànyban öröklünk anyukàm utàn ès a tulajdoni lap szerintem is , de ez vàltozhat ?
Köszönöm

drbjozsef # 2024.04.12. 05:35

mne,

Ami biztos, hogy a húgod vagyonát a gondnoka kezeli, az érdekében fel is használhatja megfelelő szabályok és keretek között.
De örökölni a gondnok természetesen nem örököl. Az öröklés a törvényes rend szerint történik majd, feltehetőleg te és a nővéred lesznek az örökösök.

A húgod gondnoka vagy, amíg le nem mondasz róla, vagy más módon meg nem szűnik a megbízatásod. Amíg nincs új állandó gondnok kijelölve, addig a gyámhivatal rendelhet ki ideiglenes gondnokot.

De miért ne lehetne a gondnoka a nővéred? A gondnok egy jogi fogalom, nincs (feltétlenül) köze ahhoz, hogy fizikailag ki ápolja, gondozza a húgodat.

mne # 2024.04.11. 19:49

Üdvözletem
A segítsègüket szeretnèm kèrni Van egy beteg magatehetlen - szellemi fogyatèkos hugom aki gondnoksàg alatt àllt èdesanyàm volt a gondnoka , sajnos Ö nemrèg meghalt Amikor a gondnoksàgàt intèztem anno ahugomnak a Gyàmhivatalnàl a kedves hôlgy mondta mivel anyukàm màr idôs volt hogy nevezzûnk meg egy szemèlyt aki ha anyukàmmal tôrtènik valami àt tudja majd.venni a gondnoksàgot ez a szemèly èn lettem a Gyàmhivatal àlltal is De.. idöközben mi külföldre költöztünk igy sajnos most a hugom gondnoksàgàt nemtudom ellàtni A nôvèrem szerenè àtvenni ès gondnoka Lenin de szerintem ez nem fog men I mert Ô nevelô szûlô ès jelenleg 4 kiskoru gyerek van nàla szerintem igy Ô nem Lehet gondnok, de majd a bîrosàg meghozza a döntèst ebben . Ugy gondolom ha ez nemsikerül akkor keresnünk kell majd ahugomnak egy intèzetet
A kèrdèsem ax lenne hogy amig a bìrósàgi eljàràs zajlik addg maradok èn a. hugom gondnoka vagy nem ?
A màsik kèrdèsem , a hugom is örökölt most az Ö vagyona letètbe lesz majd tève de ha Ö is meghal akkor az Ö vagyonàt ki fogja majd órökölni a gondnok mivel Ö gondozta vagy mi a kèt testvèr fogjuk örökölni ?
Köszönöm a vàlaszaikat

Majordomus # 2023.08.13. 20:14

Ajánlatos lenne egy találkozó...
Messze él tőletek??

wwicat # 2023.08.13. 19:40

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Kicsit tisztult a kép :) Remélem sikerül a testvéremmel megegyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.08.13. 19:12

Nem járul hozzá a gyámhivatal, csak ha lemond a gondnokságról.

drbjozsef # 2023.08.13. 16:29

wwicat,

Ennek mi a módja? Lehetséges anya állapotában?
Ha te vagy a gondnoka, akkor nyilván a nevében magaddal nem köthetsz szerződést.
De lehetséges a dolog, ha a testvéred hajlik rá, és a gyámhivatalt is meg tudjátok győzni, akkor eseti gondnok kirendelésével nyélbe üthető egy öröklési szerződés.
Ha a bátyád nem meggyőzhető, akkor pedig ugyanilyen módon köthetsz eltartási szerződést édesanyáddal, bár ha utána hosszabb távon is te vagy a gondnoka, akkor az azért probléma lehet talán.

Milyen ügyvéddel érdemes majd beszélnem erről?
Bármilyennel. Mondjuk jó családjogi ügyvéddel.

wwicat # 2023.08.13. 13:53

Üdvözletem,

Édesanyámnál Alzheimert állapítottak meg, jelenleg ideiglenes gondnok vagyok, a tárgyalás folyik, valószínűleg teljes gondnokságot fogok kapni. 1 éve stoppot tettem az életemre a férjemmel együtt, hogy segítsünk édesanyámnak, hozzáköltöztünk, jelenleg középsúlyos állapota van. Idősek otthonába így már beadhattam a jelentkezéseket, de mindenhova 1-2 évet kell várni, ami elég jó hely, mert a legjobbat szeretném neki. Még nem nyugdíjas, így én fogom fizetni az otthonokat és most is mindent én fizetek. Remélem anyu még sokáig velünk lesz. Viszont amíg nincs meg az idősek otthona, addig mi nem tudunk családot alapítani, élni az életünket.
Van egy bátyám aki semmit sem segít, külföldön él, meg se látogatta anyát, láthatóan nemigen érdekli hogy mi van vele. Mindenki azt mondja körülöttem hogy az áldozatom miatt az lenne a korrekt ha mindent én örökölnék, és ilyenkor gyakran már ilyenkor történik ajándékozás a szülő részéről. De én szeretnék valahogy a bátyámmal megegyezni, hogy megkapják az autót most, de mondjon le az örökségéről, ha ennyire nem akar segíteni.
Ennek mi a módja? Lehetséges anya állapotában?
Ha a bátyám hajthatatlan mire lehetek jogosult? Esetleg gyámüggyel kell beszélnem?
Milyen ügyvéddel érdemes majd beszélnem erről?

Előre is köszönök minden választ!

drbjozsef # 2023.06.22. 06:28

nevemsenki,

Az édesanyád mint örökös, jogutódja a szüleinek.
Ez egy csomó dolog esetén releváns, például az általuk kötött szerződések, a tartozásaik, követeléseik, ilyesmik tekintetében.

De a személyhez köthető estekben nem. Például ha lett volna haszonélvezetük, az a halálukkal a törvény erejénél fogva megszűnik, azt te nem öröklöd.

Szerintem a gondnokság önmagában ilyen. Egészen biztosan nem örökölte ezt a "tisztséget".
A teendője annyi, hogy a legjobb tudása szerint, jóhiszeműen, amennyire lehetéges úgy járjon el, ahogy ez ebben a helyzetben elvárható. Nem kell neki semmit tennie.
Én a helyébe összepakolnám ami van irat, pénz és minden, aztán kész. Írnék egy tértis levelet a gyámhivatalnak, hogy ez van, összeraktad amit szerinted a gondnoksághoz tartozik, vigyék el ha akarják. Ha szerintük teendőd van, akkor írásban kérd meg, hogy jelöljék meg mi az pontosan, és azt is, milyen törvény alapján kellene neked azt tenned. Nehogy már én keresgéljem mit kell tenni.

Majordomus # 2023.06.21. 19:23

Őrizze meg a papírokat és a pénzt is,akinek hiányzik majd jelentkezik érte!

Nem az ő dolga hogy felkutassa az örököst a nagyvilágban.

nevemsenki # 2023.06.21. 17:00

Kedves Jogi Fórum!
A nagyszüleim hivatásos gondnokok voltak. Idősek voltak már ők is, ezért leadták a gondnokságot, és folyamatban is volt ennek a jogi ügyintézése. Gondolok itt arra, hogy gondnokoltakat leadtak, dokumentumokat, pénzzel való elszámolásokat elintéztek. Ennek a nagy része meg is történt, de sajnos a folyamat közben mindketten elhaláloztak. Haláluk után a házuk átnézése során került még elő korábbi, addigra már halott gondnokoltnak papírjai, pénzei. Édesanyám összegyűjtött mindent és bement a gyámhivatalhoz, tisztességesen leadni mindent, ami ezzel kapcsolatos volt (dokumentumok, pénz), de a gyámhivatal hárította a felelősséget anyámra, hogy ezzel neki kell foglalkozni, mint a nagyszüleim örököse. Viszont anyám nem gondnok, nincs semmilyen joga ezzel foglalkozni (pláne mindkét szülője elvesztése után ereje sem). Közjegyző ismerősünk is ugyan ezt mondta, hogy anyámnak képesítés hiányában nincs felhatalmazása, hogy ezzel foglalkozzon, a törvény által is büntethető volna, ha ő elkezdené keresni a halott gondnokolt örökösét, és hogy vele örökséget intézzen. Szerintem nem csak felhatalmazása nincs erre, de alapvetően köze sincs egy számára vadidegen ember örökléséhez. Ettől függetlenül a gyámhivatal továbbra sem hajlandó átvenni tőle sem dokumentumot, sem pénzt, sem felelősséget, holott szerintem annak ez volna a dolga. Kérdésem, hogy mit lehet ilyen helyzetben tenni? Létezik olyan törvényi paragrafus, ami ilyen esetben világosan leírja, hogy mi a teendő?

ObudaFan # 2015.01.31. 11:41

Mint gondnok, ki kell-e fizetnem a saját keresetemből a hitelt, vagy nem.

Nem.

ancus58 # 2015.01.28. 14:30

Tud-e segíteni valaki az alábbiakban.
Anyu gondnokságát kell elvállalnom, de a nyugdíjából fizetnem kell az ápolási költséget és a rezsit is.
Évekkel ezelőtt elment kezesnek egy nagyobb összegre, és megjött az első felszólítás.
Mint gondnok, ki kell-e fizetnem a saját keresetemből a hitelt, vagy nem.
Ha nem vállalom el a gondnokságot, akkor természetesen nem felelek a hitelért. De mihelyt gondnok leszek, nem tudom, hogy mi vonatkozik rám.
Milyen kötelezettség terhel?

Ha valaki tud, segítsen a kérdés megválaszolásában.

joody # 2015.01.04. 13:21

Bocsi kedves mamamacoka :-)

joody # 2015.01.04. 13:19

Kedves mamamóca.
Én elnéznék és elviselnék bármit szó nélkül ha fizetésem ezt megengedné. De!
Az hogy ide költöztem havi 30000 minusz mivel másik városba kellett költöznöm. A fizetésem az maradz ami volt.
A mamának semmi költsége csak gyűjtögeti a pézt mint akinek fegyvert tartanának a fejéheu holott ha nem lennék itt vizet, villanyt, kaját, és természetesen FÁT kéne vennije magának ahogy 82 éven keresztül ezt megtette.
Ergó rajtam akar spórolni??????
Örülök ha kijövök a plusz költségekkel hó végéig nincs pénzemaző tüzelőjére! Ez a problémám, hogy én tehetetlenül toporgok. Most akkor énfagyjak meg hogy nálla meleget tudjak csinálni? Vagy ne együnk egy hétig? Akkor egy hét tüzelőt tudok venni. Nekem ez a problémám ez a tehetetlenség az ő hülyeségével szemben.

joody # 2015.01.04. 12:41

Tisztelt groszfater.
Kívánom , hogy legyen része abból a helyzetből amiben nekem van részem.

A nagymama világ életében ilyen volt. Ez csak rosszabbodott. Most már tarthatatlan.
Sajnos nekem nem fog megadatni hogy 82 évesen ezt megengedhessem magamnak amit ő megenged, és megtehet. Nem is akarok én neki rosszat, ha ezt akarnàm nem költöztem volna ide hanem magárahagyom.
De nem minden áron! A pofátlanságnak is van határa!
A baj csak az hogy ő ezt már nem fogja fel.
30 évesen az életemet kéne élnem és gyereket nevelni, és nem azt amit nap mint nap megteszek egy öregasszony kívánságàért aki világ életében rosszindulatú volt. A saját fiát se temettette el mert nem volt mit utánna örökölni, aztán a mellét verte mikor meghalt nagyapám is akinek lopta a pénzét és az özvegyi nyugdíjból sírt csináltatott. Életükben szidta mindketőt anyástól apástól. Ennek a szegény öregasszonynak próbálom teljesíteni a kívánságát erőmön felül, hogy itthon halhasson meg!

groszfater@gmail.com # 2015.01.04. 10:59

. Engem nem véd a törvény az ilyen helyzetben semennyire
Dehogynem ! Ha nem halsz meg fiatalon Te-is megöregszel...

joody # 2015.01.04. 10:44

Tisztelt fórumozók. A segítségeteket szeretném kérni. Már másfél éve a nagymamámhoz költöztem a párommal, mivel a mama már fizikailag és szellemileg képtelen az önellátásra. A napi mozgása az ágyból való felkelés, felöltözés, és a wc székre való átülés. Ha nagyon megerőlteti magát esetleg az ágya melletti redőnyt is képes lehúzni de ez már súlyos megerőltetés a számára. Gerince felismerhetetlenül tönkre van menve, térde,csípője szintén. Súlyosan demens, skizofrén, és rosszindulatú. Sajnos emiatt nagyon sok gond van vele amit nem képes már felfogni. A pénzét állandóan dogdossa általában maga elől és emiatt minket vádol, hogy elloptuk. Mivel intézménybe nem hajlandó menni, az intézmény többszöri kérésére sem, ezért költöztünk hozzá hiszen már egyszer majdnem magára gyújtotta a házat aminek a fele az én tulajdonomban van. Sajnos nincs központi fűtés és hitelt se tudok felvenni az ingatlanra, hogy megcsináltassam hiszen ő nem îr alá semmit. Így viszont négyen az anyukámmal, a párommal és egy gondozóval próbáljuk megoldani, hogy egész nap melegben legyen. Nem is ez a gond. Amikor ideköltöztünk megbeszéltük, hogy semmilyen számlát nem kell természetesen fizetni, se a rezsibe se, csak a saját tüzifáját rendezze. Mert azt már nem tudom finanszírozni. Sajnos nem fogja fel hogy elfog fogyni az a kis tüzifa amit már èn vettem neki mégsem hagyhatom megfagyni, de nem tudom ezt az állapotot fenntartani úgy hogy ő meg dugdossa a nyugdíjját és a fogyatékosságiját a temetésére amire már egyszer nekem adott pénzt bent van a számlámon.ezt is elmondtam neki de nem érdekli azt mondogatja hogy most csak párezer forintot kapott nincs pénze fára. Felháborító, hogy az unokáján élősködik saját ônálló jövedelme mellett miközben a székletét hordom ki alóla. Persze orvoshoz nem tudom elrángatni, mozgás képtelen, és ő nem hülye! Így viszont nem tudom mit tehetnék. Engem nem véd a törvény az ilyen helyzetben semennyire??????

ObudaFan # 2014.10.06. 11:48

Tefortun

Gyámság alá nagykorú személy nem helyezhető. Gondnokság alá igen, ha az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége hiányzik, vagy korlátozott. Ebben az esetben is egyébként ha a gyámhatóságnak bejelented a fenntartásaidat, akkor vélhetően nem a testvéred lesz a gondnok, hanem hivatásos gondnok kirendelésére kerülhet sor.
A gondnok esettől függően a gondnokolttal együtt, vagy önállóan tehet jognyilatkozatokat, ennyiben "rendelkezik" a vagyon felett, de a tevékenységét a gondnokolt érdekében köteles kifejteni.
A tartási szerződés ettől még nem szűnik meg, de a tartási szerződéssel kapcsolatos jognyilatkozatokat - így a megszüntetésére az esetleges perindítást - is a gondnokság formájától függően a gondnok egyedül, vagy a gondnokolttal közösen teszi meg.