Gondnokság...???


monalisa1 # 2010.03.07. 15:18

Köszönöm, értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.07. 15:15

Lisa, én nem egy ilyen kérdésre válaszoltam, hanem ennek a kérdezőnek erre a kérdésére. Vegye már a fáradságot, és keresgéljen, ahelyett, hogy hetente újra megkérdezi.

monalisa1 # 2010.03.07. 14:07

Egy magára hagyott ingatlannál megvan annak veszélye hogy ami csak mozgatható széthordják...

Az ajándékozáson túl (5%) szerintem szóba jöhet az adásvétel (4 M Ft-ig 2% az illeték, azon felül 6%). Ezen kívül a tartási, életjáradéki, öröklési szerződés, elbirtoklás útján.

A Google keresőben mindegyikre találsz részletes leírást, valamint az okiratszerkesztő ügyvéd is elmagyarázza majd.

Az a lényeg hogy a bácsi hajlandó legyen mielőbb letudni a házzal járó teher/gond dolgát, és onnantól gondtalan élet az idesek otthonában.

Valamelyik variánsra nektek kell tudni rábeszélnetek...

"Lisa"
laikus hozzászóló

aket # 2010.03.07. 11:46

Tisztelt Mindenki!

Köszönöm a válaszokat!!!
Igen, az világos, hogy kit lehet gondnokság alá helyezni.
De a kérdésem továbbra is fönnáll: mi legyen az "elhagyott" ingatlannal??
Hogy előzhetjük meg, hogy azt, hogy esetleg "elvegyék"???
Csak az a megoldás van amit "monalisa1" írt???

Előre is köszönöm a válaszokat!!
Önök mit tennének???

ObudaFan # 2010.03.07. 11:19

Gondnokság alá azt lehet helyezni, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége legalábbis nagymértékben csökkent. Abból, hogy valakit idősek otthonába helyeznek el, ez még nem következik.

monalisa1 # 2010.03.06. 17:26

Én aztán nem... De akinek szüksége van rá az itt balra az "Adattár" rovatban találja a keresőt és ha ott beírja a "gondnokság" kifejezést 1-10 találat jelenik meg - azok közt bizonyára megtalálható kbs egy előző válasza.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.06. 17:13

Erre egyszer már valaszoltam. Keresd meg!

monalisa1 # 2010.03.06. 15:20

Egy esetleges végrendelet azért nem lenne jó mert ír ma egyet holnap esetleg egy másikat...

Tehát próbáljátok rábírni hogy még életében ajándékozza nektek az ingatlant és akkor megnyugtatóan pont kerülhet a problémára. (Lakóingatlan esetében 18 M Ft-ig 5% az illeték és indokolt esetben részletfizetés kérhető.)

Ebben az esetben a gondnoksággal járó bírósági hercehurca elkerülhető lenne mely vélhetően senkinek sem hiányzik.

Ügyvéd és/vagy közjegyző elkészíti az ajándékozási szerződést és a földhivatalban is ő jár el.

"Lisa"
laikus hozzászóló

aket # 2010.03.06. 11:24

Tisztelt Mindenki!
Szeretném röviden vázolni a problémámat, illetőleg szeretném ha tudnának nekem tanácsot is adni. Idős apósomat idősek otthonába fogjuk helyezni (ő is akarja, beleegyezett).
Van egy ingatlana, amit nem szeretnénk ha esetleg "elvennék" tőle (egy kicsit bizonytalanok vagyunk ebben a témában), vagy esetleg aláíratnának vele olyan jellegű iratot ami az ingatlan eladásra vonatkozna. Mit tehetünk ebben az esetben? Nekünk is gondnokságot kell kérni ilyenkor (itt a férjemre/saját magamra gondolok)?
Ha igen, ezt megtehetjük, ha már az otthonban lakik, vagy mi a teendő?
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.02.01. 18:54

Gondnokság alá helyezni azt lehet, aki nem (teljesen) cselekvőképes. Iyesmit nem írtál. Nem is kell, hogy fizessétek a rezsit, de nem árt a közműszolgáltatók felé jelezni, hogy ti biztosan nem kívántok velük szerződéses kapcsolatban lenni.

vizsla1 # 2010.02.01. 14:09

Tisztelt Mindenki!
Az alábbi problémám lenne: édesapám meghalt és mi, a gyerekei örökölnénk a lakását, viszont még benne lakik az édesanyja, akinek haszonélvezeti joga van a lakáson. A lakásnak nagyon nagy a rezsije, amit mi nem tudunk és nem is akarunk fizetni (nem lakunk ott), ezt mondtuk a nagymamámnak. Ő azt mondta, hogy nem költözik el, de nem is fog semmit fizetni, mivel az a mi feladatunk (eddig édesapám fizetett mindent, mert ő is ott lakott). Eltartási szerződés nincs, de ezt őt nem érdekli, ő azt mondta, hogy nem fog semmit fizetni, nem hajlandó megérteni, hogy a haszonélvezeti jog nem egyenlő az eltartási kötelezettséggel és azt sem, hogy édesapám eddig nem törvényi kötelezettségből, hanem merő jószándékból tartotta el. Az a gondunk, hogy csak készpénz vagyona van, amit folyamatosan "átjátszik" a lányának, így még csak behajtani sem lehet majd rajta a tartozást, mert az örökösökre (aki ugye a lánya lenne) csak a tartozást fogja hagyni, aki meg le fog erről mondani. A lánya sem együttműködő, ő is azt akarja, hogy mi tartsuk el (pedig tudtommal neki kellene, mint legközelebbi rokonának, nem?). Van annyi spórolt pénze (illetve még kapna tőlünk is a haszonélvezeti jog megváltásáért cserébe), amiből gond nélkül elélne egy öregek otthonába, de nem akar. Mit lehet ilyenkor tenni? A gondnokság ilyenkor járható út? Ha nem, akkor milyen fórumon lehet ezt jelezni? Lehet ezzel bármit is csinálni megelőzésképpen?
Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.20. 12:37

Gondnokság alá helyezni akkor fogják, ha az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége részben, vagy teljesen hiányzik. Ez tulajdonképpen független attól, hol lesz elhelyezve. Ha te vállalnád a gondnokságot, és a lányod tartási szerződést szeretne vele kötni, akkor ehhez eseti gondnok kirendelését kell kérni a gyámhatóságtól.

Csipkebokor # 2010.01.19. 21:01

Még folytatás az előzőhöz:
Lehet, hogy én vállalom a gondnokságot, majd lányom tartási szerződést köt vele, eladja a nyaralót és gondoskodik élete végéig az apjáról?
Talán úgy tűnök, mint aki ki akarja forgatni exférjét a maradék nyaralójából, de egyáltalán nem így van. Inkább szeretném, ha nem elfekvőben végezné. Nekem a nyugdíjam, lányomnak a fizetése kicsi ahhoz, hogy azokból beugrót vagy magas havi díjat tudjunk fizetni egy rendes öregek otthonához.
Csipkebokor

Csipkebokor # 2010.01.19. 20:41

Kedves Fórumozók!
Láttam hasonló problémákat, de mivel különböznek is, megírom az enyémet. Segítsetek, mit tehettünk.
20 éve elvált férjem mégrosszabb társaságba keveredett, lakását elvesztette, egy hajléktalan szálló állandó lakója lett. 2 hete agyvérzést kapott, kórházban van. Jobb oldala lebénult, nem tud írni, beszélni. Átteszik valami rehabilitációs központba, ahol állítólag megtanítják beszélni.
Nem tartottuk a kapcsolatot, lányommal sem tartotta. Most nemrég, még az agyvérzés előtt megkereste lányomat, aki most a kórházban meglátogatta.
Mi lesz vele, ha a rehab-ról kikerül? Egyenesen elhelyezik valami elfekvőbe? Segíthet lányom, hogy valami jobb helyre kerüljön? Vagy ha segít, mindent ráhárítanak?
Van egy nyaraló, aminek fele-fele arányban tulajdonosai. Éppen készültek eladni, hogy exférjem kis lakást vehessen.
Most nem lehet eladni? Gondnokság alá kell helyezni és a gondnokkal megbeszélni, hogy jobban jár az exférjem, ha rendes öregek otthonába kerül, mintha elfekvőben egy fél nyaralóval? Mennyi idő ez?
Lehet olyan megoldás, hogy mielőtt a rehab-ról elküldenék, a lányom magához veszi, gondját viseli, eladják a nyaralót, eltartási szerződést kötnek? Az agyvérzés után nincs igazán cselekvőképes állapotban, de a lányomon kívül senki hozzátartozója nincs, a nyaralóhoz sincs köze senkinek és az ellátásáról sem fog gondoskodni senki.
Lányomnak nincs módja arra, hogy élete végéig fizesse az öregek otthonát, ehhez szükséges a nyaraló ára. Ha bíróság gondnokot jelöl ki, az mint olvastam min. 3/4 év, utána sem lehet rögtön eladni, addig muszáj elfekvőben lennie?
Mi a leghumánusabb megoldás?
Kérem tanácsaitokat.
Csipkebokor

Crazy Fawn # 2009.10.09. 05:46

T. Mindenki

Egy a számomra elég bonyolult helyzetre szeretnék felvilágosítást kapni!

Édesapánknak volt három gyereke. A legidősebb már meghalt és maradt utána egy gyermek, így maradtunk ketten és az unokahugi.
Édesapánk egészségi állapota miatt volt nem képes magát ellátni. Eltartási szerződést a testvéremmel amiben természetbeni tartás szerepel és apukának haszonélvezete maradt az szülői házon.
Ezt követően apuka súlyos beteg lett és gondnokság alá helyeztük, én lettem a gondnoka és sajnos idősek otthonába kellett elhelyezni. (csak vegetál)
Ezek után jön a csavar a dologba mert a testvéremnél rákot diagnosztizáltak.
Arra kérnék felvilágosítást ha ne adj isten a testvérem elhalálozik várhatóan ki és hogyan örökölhet és nekem mint gondnoknak ilyenkor mi a teendőm?

Köszönettel

Györgyi

Katakomba # 2009.09.27. 15:33

Kedves bendyz!

Abból, amit leírtál, valószínűleg meg fog állani a bíróságon a cselekvőképességet kizáró gondnokság (már ameddig nem lép hatályba az új Ptk., mert akkor a gondnokságban igen nagy káosz lesz! - de ez más tészta).
Édesapádnak egyáltalán nem kell elválnia édesanyádtól, édesanyád ugyanis beteg. Az elmebetegség is egy betegség, amiről maga a beteg nem mindig tehet, viszont ha lehet, még nagyobb segítségre van szüksége, mint ha fizikálisan lenne valami probléma. Nagyon helyes, ha ilyenkor a családja mellette van. Tudom, hogy nagyon nehéz, főleg, hogy édesanyádat leginkább saját magától kell megvédeni. Nyugtasson meg az a tudat, hogy érte teszitek az egészet.
Valóban el lehet indulni a gyámhivatalnál, de a gyámhivatalnak a perhez elmeorvosi véleményt is csatolnia kell a bíróságra, amit nem biztos, hogy be tud szerezni, főleg, ha anyukád nem hajlandó orvoshoz menni. Édesapád, vagy ti, a gyermekei közvetlenül indíthattok pert a bíróságon cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés iránt, a családtagoknak ugyanis nem kell orvosi igazolást produkálni a perindításhoz. A per maga is "ingyenes" számotokra, annak minden költségét az állam viseli. A perben egyébként a bíróság mindenképpen elrendeli az igazságügyi elmeorvos-szakértői vizsgálatot, főként erre fog támaszkodni döntése során a bíróság. Ezt már ki is kényszerítik, ha esetleg anyukád nem akarna a vizsgálaton megjelenni.
Tanácsért és az eljárás menetété részletesen megismerni mindenképpen ajánlott a gyámhivatalt felkeresni. Esetleg, ha mégis sikerülne elmeorvosit szerezni és indokolt, a gyámhivatal tud ideiglenes gondnokot rendelni, aki már addig is képviselheti édesanyád érdekeit, és eljárhat helyette, amíg a per folyik.

Elme-szociális otthon? Ha önkormányzati fenntartású, a várakozási idő átlag 9-10 év, ha rendkívül sürgősséggel utalják be, akkor "csak" 6-7 év. Lehet persze magánintézménybe is menni, oda szinte azonnal be lehet kerülni, vagy 3-5 millás beugróval és/vagy havi 150.000 Ft-os gondozási díjért. Ja, ami a legfontosabb: a gondozott beleegyezése nélkül nem megy (kivéve, ha kizáró gondnokság alatt van, de a per minimum egy év).

monalisa1 # 2009.09.25. 15:14

Szerintem apukátok sürgősen váljon el tőle, mert mint házastárs jogilag ő felel érte - és az általa felvett hitelek visszafizetéséért is. A bíróság majd valamelyik gyermekét kinevezi gondnoknak - a papa ettől függetlenül továbbra is pátyolgathatja...

A hitelekkel kapcsolatban sajnos megtéveszti az embereket és/vagy a bankot, és ezt a továbbaikban is folytatni fogja.

Az öngyilkosággal való fenyegetést már rég beválthatta volna (...) vagyis ő sem veszi komolyan a dolgot.

Azonban saját érdekében intézetben lenne a helye., vannak elég nyított szellemben tevékenykedő elmeszociális otthonok - oda kellene bejuttatni., nem lesz könnyű, több okból sem.

Bocs de az orvosok nem állnak a helyzet magaslatán, mert rég megoldást kellett volna találniuk a beteg/sérült páciensük érdekében.

Keresd fel a gyámhatóságot, ott indul a gondnokság alá helyezés ügymenete. (Mivel egészségi problémáról van szó nem hiszem hogy pénzbe fog kerülni a családnak az eljárás.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

bendyz # 2009.09.25. 14:51

Szeretnék segítséget kérni...A kérdésem a következő lenne;
Édesanyám kb. 10 éve pszichés betegsége miatt folyamatos orvosi kezelés alatt áll.Többször volt már pszichiátriai osztályon, összeszámolva talán éveket. Azóta sajnos nemhogy javult volna az állapota, hanem folyamatosan romlik. Egyik orvosi papírján az állt, hogy skizofrén, pánikbeteg.Sajnos ettől függetlenül nem túl alapos orvosai semmit nem közöltek velünk és néha látszólag normális mederben folytak a dolgok. Aztán jöttek az újabb hóbortok, mint pl. a kleptománia, öngyilkossággal való folyamatos fenyegetés és az összes családtag állandó terrorizálása lelkileg.Odáig fajult a helyzet,hogy többször el is szökött, még azt sem mondta meg,hogy hová ment, sem nekünk(3-an vagyunk testvérek) sem édesapámnak aki minden hülyesége ellenére végig mellette volt. Persze mindenkit és mindent szid és vádol mindennel és egy percre sem ismeri el mennyire mélyen van mentális állapotát tekintve.Mi a körülötte élők már mindannyian túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ön és közveszélyesnek tartjuk. Költözései során nem kevés pénzt elvisz és ingóságokat is. Mindezt egyik pillanatról a másikra, minden előjel nélkül. Jelenleg összeállt egy az ő általa megszokott színvonalnál lényegesen rosszabbul élő alakkal, aki már legszívesebben kitenné, mert ott is csak a problémát szítja. Állandóan öngyilkossággal fenyegetőzik és nem hajlandó válásról vagy bármilyen értelmes dologról beszélni senkivel. Mintha fel sem fogná mit tesz és annak mekkora súlya van. Most attól tartunk ha visszajön meddig marad megin és mit visz...?Hiteleket vesz fel mindenki háta mögött és a tartozást másra próbálja hárítanai..Kérdésem az lenne,hogy lehetőség van arra, hogy elmeorvosi szakértő gyámság alá helyezési perben megvizsgálja és függeltlen véleményt mondjon arról egyáltalán tudja e még mit miért tesz.Az is érdekelne ilyen per indítását,hol lehet kezdeményezni?Édesapám elindíthatja e? Mi kell hozzá? Valamint milyen anyagi vonzata van egy ilyen pernek a felperes (édesapám) szempontjából?

A választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.09.17. 06:37

Katakomba: köszönöm a kiegészítést.

A továbbiakat lilly76-nak írom: tehát a gondnokság vállalása javasolt, de ettől függetlenül nem vagy köteles a testvéredet magadhoz venni, mint ahogy egy hivatásos gondnok sem szállásolja be magához a gondnokoltját.

Külön írva: a testvéred ha majd gyakorta lesz nálatok (...) elsajátítja azt, hogy mit szabad adni a gyerekeknek és mit nem - a pólyás baba süteménnyel való kínálása csupánhogy annyiban lehetett tudatos, hogy egy gyereket édességgel "kell" kínálni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Katakomba # 2009.09.15. 20:18

Nyugodtan elvállalhatod a gondnokságot, akár majd a véglegeset is. Egy hozzátartozó - hacsak nem kiforgatni akarja a rokonát - mindig jobb, mint a hivatásos gondnok (monalisának írom, gyám csak és kizárólag kiskorú gyermekl esetében van!).
A gondnokság ageéybként nem jelent gondozási kötelezettséget, "csupán" törvényes képviseletet. Kétségtelen, hogy ezzel a leírt eset szerint elég sok intéznivaló lesz, tehát amennyiben a két pici mellett ezt nem tudod vállalni, semmi gond, valóban hivatásos gondnokot fognak kirendelni. Aki azonban - bármilyen jó is - személyes érintettség híján sosem tudja annyira lelkiismeretesen vinni a dolgokat, mint egy szerető testvér.
Tehát még egyszer: a gondozást nem kell vállalnod.Fentiek ismeretében neked kell eldönteni, vállalod-e, vagy sem a feladatot. Egyébként, ha elvállalod, és később, ha mégis úgy gondolod, hogy nagy teher, bármikor lemondhatod a gondnoki tisztséget, és majd akkor rendelnek hivatásost.

monalisa1 # 2009.09.14. 20:39

Szerintem még ideiglenesen se vállald a testvéred gondnokságát - az okait leírtad. Majd hivatalból kirendelnek mellé egy gyámot/gondnokot, és a remélt mielőbbi intézeti elhelyezés ügyében is lehet hogy ekként lesz jó. Ettől függetlenül ahogy tudod látogassad, segítsed őt.

Neked elsősorban a tiéid (= kis családod) iránt van kötelességed., testvéred önálló embert volt amikor a sajnálatos eset történt vele - ez benne volt az ő paklijában.

Külön írva: manapság egy szociális otthonba bejutni/bejuttatni nem 1-2 hónap időtartamot igénylő várakozás. Tehát ha magadhoz vennéd a testvéredet (...) nagy gondot vennél le az önkormányzat válláról...

A nyugdíját nemigen tudják "elvenni" mert a gondnok a gyámhatóság felé köteles elszámolni, az más kérdés, hogy a gyámolt azt esetleg miként szórja szét...

"Lisa"
laikus hozzászóló

lilly76 # 2009.09.14. 19:31

Üdvözlöm! Egy nagyon fontos kérdésem lenne, előre is megköszönöm a segítséget.

Testvérem 2 hónap kóma után mentálisan sérült, így gondnokság alá kell helyezni. Szüleink nem élnek, házastársa nincs, ezért az ideiglenes gondnokságát én vállaltam el. Mindenképpen csak ideigleneset tuok vállani, azt is azért, hogy a papírjait, pl nyugdíj, szociális otthon, el tudjuk intézni.
Folyamatban van számára szociális intézmény keresése.
Én az otthonomba 2 picigyermek mellé nem tudom hazahozni, ezért választottuk az otthon.
A kérdésem az lenne, mivel a rehabilitációs intézetből kb 2 hét múlva el kell jönnie és ez idő alatt nem tudjuk elhelyezni otthonban, akkor én köteles vagyok őt hazahozni?
Pici lakásban lakunk, egy 3 és egy 20 hónapos gyermekem van, ezt nem tudom és nem is szeretném megoldani, mert pl a mai látogatás során is csak egy pillanatra nem néztem oda és a 3 hónapos gyermekemet próbálta süteménnyel megetetni.
Kérem, hogy amint tudnak válaszoljanak, mert szerdán megyek aláírni a gondnokságot és amennyiben elhelyezés hiányában köteles vagyok hazahozni, akkor sajnos nem tudom vállalni.
Köszönettel

ObudaFan # 2009.08.23. 09:16

Több értelme van a gyámhatósághoz fordulni.

monalisa1 # 2009.08.23. 09:01

Nem a beteg háta mögött, nem, hanem a hozzátartozó a betegről az orvosnak - a beteg érdekében.

ObudaFan # 2009.08.23. 08:57

Az az orvos az ő háta mögött aligha fog erről információt adni bárkinek.