Gondnokság...???


bericse # 2011.06.25. 15:28

Köszönöm! Megnyugtattál.

ObudaFan # 2011.06.25. 13:10

Ettől még szerintem lehetsz. A gondnok képviseli a gondnokoltat a különböző jognyilatkozatok megtétele során és erről rendszeresen beszámol a gyámhatóságnak.

bericse # 2011.06.24. 19:54

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha eltartási szerződésem van az édesanyámmal, akkor valóban nem lehetek a gondnoka? Ha ez így van, akkor miért nem? Ha kijelölnek valakit, akkor az mit tesz a gyakorlatban? Köszönöm.

kriszta91 # 2011.06.24. 16:28

Kedves Zsanett 88

Nekem is pszichiátriai beteg az édesanyám szerencsére ő meg se közelíti a ön rokona állapotát.
Nem igazán értem, hogy a beteg rokont: Renit, hogy nem veszik be intézetbe hiszen veszélyes önmagára és nem utolsó sorban a környezetére (késsel támadás, fojtogatás) Úgy tudom, hogy kérvényeztetni lehet, hogy egy hozzá tartozó (természetesen a legközelebbi lenne a legjobb), hogy hadd lehessen a gyámja (itt nem számít, hogy Reni nagykorú mivel mentális betegségről van szó) ha ezt megítélik akkor utána kérheti, hogy kényszer gyógykezelésre ítéljék. Természetesen ezek már nagyon drasztikus módszerek - de ez esetében mivel már fizikai támadásokról is van szó nem csak üres fenyegetésről-. Ha nem szeretnétek meg tenni ezt, akkor valahogy meggyőzni arról a Renit, hogy a gyógyszerek szedése az ő érdeke, és hogy az alkohol fogyasztás csak évekkel vissza rontja az állapotát. Esetleg rávenni arra, hogy önként menjen kórházba.Gondolom ezeket már sokszor probáltátok, de hát majd most. :) Mivel ha ez az egész jogi utra terelődne akkor nem lesz benne köszönet. Nem vagyok se orvos, se ügyvéd, csak egy 20 éves főiskolás lány, nekem az édesanyám már 16 éve mentális beteg, de megfelelő orvosi kezeléssel, gyógyszerekkel -alkohol szoba se jöhet- megfelelő az állapota. Persze nálunk nem bántott soha! senkit "csak" saját magában akart kárt tenni. (viszont anno ajánlották, hogy gyámja legyen az apám, vagy otthon stb. nem választottuk ezt)Sok év és végül a jó gyógyszer beállítása után szinte már tünet mentes (persze csak amíg a gyógyszereket szedi, és nem iszik) Kívánom nektek, hogy sikerüljön valamit tenni ez ügyben!

Zsanett88 # 2011.06.24. 10:42

Megpróbálok még egyszer tanácsot kérni.Kérem segítsenek.Már nagyon nem bírom.Íme a történet:
Sziasztok!
Sajnos nem tudok hová fordulni,fogalmam sincs már mitévő legyek,szeretnék itt tanácsot kérni.
A történet a következő.Én egy 22 éves egyetemista vagyok,anyukám két hugával lakom együtt.Nevezzük őket néven is az egyszerűség kedvéért.Helga,ő a nagyobbik hug,ő volt a gyámom 18 éves koromig és ő finanszíroz most is az egyetemen, a kisebbik,Reni,na őróla lenne szó.A nagypapám velünk élt,2001-ben sajnos meghalt.Ekkor kezdődtek csak igazán a gondok,bár előtte is voltak.Reninél évekkel ezelőtt paranoid skriofréniát állapítottak meg,többször volt kórházban,hosszabb-rövidebb ideig.Gyógyszerkezelésen van a mai napig és havonta injekciót kap.Leszázalékolták nagy nehezen a betegsége miatt,csekély nyugdíja van,aminek a felét havonta a kijelölt gyámja kapja meg,aki csak annyit csinál hogy ezt az összeget valamilyen úton-módon eljuttatja Reninek.Ide van bejelentve hozzánk,a ház a Helga nevén van kizárólag,nincs Reninek semmilyen joga a házhoz csak ide van bejelentve.Ezek voltak nagyjából a történet kerete,most jön a lényeg.Reni hol megkattan hol egész normális,de a gyógyszereit nem szedi csak nagy ritkán ha eszébe jut,akkor is iszik rá,alkoholista.Ez még nem minden,sokszor jött ki hozzánk rendőrség,mentő is akár mert rám székkel támadt,és ha akkor éppen nem vagyok itthon hogy leszedjem Helgáról akkor még meg is fojtja.A rendőrségen és a kórházban is csak hümmögnek.Van amikor késsel támad nekünk,és beleszúrogatja az ajtóba ami bezárva van előtte hogy ne férjen hozzánk.
Ellopja a pénzünket,amiből amugy is kevés van és feléli a piázással meg a cigijével bőven a nyugdíját és akkor még lop is.Én nagyon szerettem őt,de mostmár nagyon szeretnék tőle megszabadulni mert nem akarok sem megőrülni sem késsel ébredni a hasamban valamelyik éjszaka és nem szeretnék többet a saját otthonomban bezárkózva élni.

Annyit még hozzáírnék hogy volt most felülvizsgálat nemrég a gondnoksággal kapcsolatban,hiába mentünk be a bíróságra és mondtuk el,egy otthonban szeretnénk tudni,úgy látszik senkit nem érdekel.

Kérlek Önöket,írjanak valami okosat!Nagyon Várom válaszotokat!Köszönettel Zsanett

C a s a b l a n c a # 2011.06.21. 08:43

Ha már nem gondoskodtok a néniről - de a pénzéről igen - mit gondoltok, a Szociális Otthon ingyen gondozza, eteti? A Magyar Államnak minden felfér?

Mit gondolsz, neked mennyit kellene fizetni egy albérletért + ápolónak azért, hogy ellássa a nénit?
(Ehhez képest a Szociotthon jóval olcsóbb, átlag 75 ezer forint/hó.)

Egyébként se rendelkezzél más pénzével. Tudtad, hogy a néni még él? Még pedig azért, mert nem halt meg...

derill # 2011.06.20. 00:04

dida22: azért, mert az az ő pénze. Egyébként az egyenesági leszármazó részére életkezdésre adhatnak ki belőle, de nem láttam példát rá, hogy meg is tették volna.
Ptk. 16. § (2) A gyámhatóság kivételesen indokolt esetben hozzájárulhat

  1. a cselekvőképtelen személy gondnoka, korlátozott cselekvőképesség esetén pedig a gondnokolt és a gondnok közös kérelmére a gondnokság alá helyezett személy leszármazójának önálló háztartás alapításához, fenntartásához, illetve más létfontosságú célja eléréséhez a gondnokság alatt álló vagyonának terhére; a támogatás mértéke a leszármazó kötelesrészét nem haladhatja meg;
  2. a korlátozottan cselekvőképes gondnokolt és gondnoka közös kérelmére a gondnokolt által történő - az a) pontban foglaltak alá nem tartozó - ajándékozáshoz vagy jogokról ellenérték nélkül lemondásához, illetve közcélra történő felajánlásához, feltéve, hogy a jogügylet a gondnokolt megélhetését nem veszélyezteti.

andidem:igen, gyorsabb, ha Te indítod, mert kiesik a közgazgatási határidő (30 + 30 nap, ami gyakorlatilag sokszor fél év is lehet). Igen, egyik lassú, a másik meg előfordulhat, hogy még lassabb. Ritkán gyors.
A támogatás lehetősége nem attól függ, hogy gondnokság alatt van-e vagy sincs, hanem attól, hogy rászorul-e vagy sem. Ha nincs jövedelme, jogosult lehet segélyre, feltéve, hogy önhibáján kívül nincs jövedelme. A gondnokság alá helyezéssel mondjuk az önhiba megállapítása kikerülhető.
Ha a testvéred nem képes az ügyei vitelére, akkor elviekben a lakást sem irathatja senkire, ráadásul ha utána helyezik gondnokság alá, akkor a szerződés megtámadható. Ha nincs a nevén semmi és hitelt vesz fel (ha egyáltalán kap), akkor az örökösök kötelesek a tartozást a hagyaték erejéig megfizetni, de ha nincs semmije, akkor a passzív vagyon öröklését nyilvánvalóan a törvényes örökösök visszautasítják.
Több lehetősége is van a gondnoknak, eladhatja a házat, a pénzt takarékba teheti és abból vesz ki rendszeresen pénzt a gondnokolt ellátására, köthet életjáradéki vagy tartási szerződést, vagy kérhet segélyt (ezeket kombinálhatja természetesen a logika szabályainak figyelembevételével) A közös tulajdon megakadályozhatja az eladást, de a tulajdonostársnak is felajánlható megvételre, ill. ilyen esetben az életjáradéki v. tartási szerződés megkötése gyakorlatilag szinte teljesen kizárt. A közös tulajdon megszűntetése iránti per megindítása nem oldja meg a helyzetet, mert a per évekig is eltarthat.
Az otthonban elhelyezés nem biztos, hogy számításba jöhet, az otthonok általában túlzsúfoltak, kihalásos alapon jutnak be a gondnokoltak és évekig várnak egy helyre. Új lakásról nem tud gondoskodni, ha a gondnokoltnak nincs annyi pénze, hogy vegyen. Gyakorlatilag a 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet szabályai szerint a gyámhivatal utasításai alapján jár el, figyelembe véve az egyéb szabályokat is, nem kiszámítható, hogy mit fog tenni.
zare: sajnos azt kell mondanom, hogy a gondnokság alá helyezés az alkoholizmust nem oldja meg. Tudni kellene az okát. Volt egy ügyem, ahol egy "alkoholista" néni eltartója jött hozzám, hogy helyeztessük gondnokság alá, mert már annyira alkoholista a néni, hogy az eltartója 10 ezer forintos parfümjét is megitta. Javasoltam neki, hogy szerezzen be kombuchát (az interneten találsz rá infót), amit meg is tett az eltartó. A néni azonnal leszokott az alkoholról, ugyanis kiderült, hogy igen komoly bél és emésztési problémái voltak, amit alkohollal "kezelt", amíg nem kapott kombuchát. Ettől kezdve nem érdekelte az alkohol, mert a kombucha jobb hatásfokkal csinálta ugyanazt, amit az alkohol (elősegítette az emésztést). Ez azóta is így van, a néni nem került gondnokság alá. Tehát kérdés hogy mit vársz a gondnokság alá helyezéstől? Ha azt, hogy ne írhasson alá önállóan, arra jó, de alkoholizmust nem gyógyít, nem helyez el sehol, tehát bizonyos problémákat nem old meg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dida22 # 2011.06.14. 20:30

Szeretném meg tudni,!! A férjem édesanyja, Szociális otthonba került. De mikor be került, Gyám alá vették. Ő az egyetlen fia. A házat el adtuk. Be kelet rakni a pénzt a takarékba. ' fillért sem vehetünk ki belőle. A nyugdíjával el kell számolni. Mit vettünk belőle. Hova raktuk. Meg értenénk ha volna még testvérei. De csak ő az egyetlen örökös. De mivel idős anyukáról van szó, nem pedig gyerekről. akinek alapozni kellene a jövőjét. Ha ki kerül az intézetből akkor tudjon mit kezdeni a pénzel. De ő idős, beteg. Szeretnénk meg kérdezni ,hogy ezzel a kérdéssel hova forduljunk.Sajnos ő már ezt a pénzt nem tudja soha fel használni semmire. Akkor miért nem veheti ki a férjem. Tudjuk ,hogy temetésre meg meg kell hagyni a pénzt. De a többit miért kell bent tartani. A válaszukat előre is köszönjük.

andidem # 2011.04.29. 19:45

Nekem is hasonlo a gondom, nem vagyok szakerto es meg rengeteg a megvalaszolatlan kerdesem de az eddig osszegyujtott info alapjan senkit nem lehet kezelesre kenyszeriteni vagy bezarni valahova ha csak nem kozveszelyes.

zare # 2011.04.29. 08:46

Tisztelt Fórumozók!

Problémám a következő: Édesanyámnak már több éve alkohol és pszichés problémái vannak, az állapota pedig az elmúlt két évben sokat romlott. Vannak hetek-hónapok, amikor látszólag összeszedi magát, de a vége mindig ugyanaz. Napokon-heteken keresztül tartó folyamatos alkoholizálás, ezáltal önkívületi állapot. Már többször került a Sümegi Pszichiátriai Osztályra, és én is több ízben próbálkoztam különféle módszerekkel, hogy segítsek neki, és meggyógyuljon, de minden hiába. Bár néha látszólag együttműködött, előbb-utóbb minden kezelést és segítséget megtagadott, saját felelősségére eltávozott a kórházakból. Sajnos mára nagyon kicsúszott a lába alól a talaj, néha én sem tudom eldönteni, hogy az alkoholizmusa miatt depressziós, vagy a depresszió miatt alkoholista.
Tavaly elmentem a bíróságra egy nyilvános félfogadási napra, ahol kértem édesanyám cselekvőséget korlátozó gondokság alá helyezését, de ezt megszűntettem az akkori ideiglenesen megjátszott változása miatt. Természetesen miután elálltam a keresettől, minden folytatódott tovább.
Kérdésem pedig az lenne, lehetőség van-e arra, hogy édesanyámat úgy kezeltethessem, hogy neki ne legyen lehetősége ezt megakadályozni, onnan eltávozni. Amennyiben újra élnék a gondokság alá helyezéssel, a cselekvőképessége korlátozásával, én, mint gondnok ezt megtehetném?
Esetleges bármilyen jellegű javaslatukat, segítségüket köszönöm!

andidem # 2011.04.26. 14:24

Kedves forumtagok,

Szeretnek feltenni nehany kerdest a gondnoksaggal kapcsolatban. Elkezdtem olvasni a regebbi hozzaszolasokat es nagyon sokat tanultam beloluk de meg is van egy ket dolog ami nem vilagos.
Mar leirtam a problemamat egy masik topikban de atkoltozok ide mert most vettem eszre hogy itt mar sokan irtak errol a temarol. Csak roviden aki meg nem olvasta :a 38 eves testveremet szeretnem gondnoksag ala helyeztetni , akivel van egy kozos tulajdonunk, mielott eladja a hazat vagy hitelt vesz fel ra. Munkahelye nincs mindenre konnyen raszedheto szellemi allapota miatt. En kulfoldon elek.
A kerdesek:

  • Itt azt olvastam hogy ha en szemelyesen inditom a pert akkor az gyorsabban indul, egy hivatasos gondnok meg azt ajanlotta hogy gyorsabb ha a gyamhivalat kezdi el. Ez gyamhivataltol fugg? Egyik gyorsabb masik lassubb?
  • ha a testveremet gondnoksag ala helyezik es megallapitjak hogy nem kepes ugyeit egyedul intezni mert nem teljesen normalis van lehetoseg valami fele tamogatasban reszesulnie? Ezt azert kerdezem mert fizetese nincs es gondolom nyugdija sem lesz ha csak nehany ev munkaviszonya van.
  • ha a perben veletlenul megallapitjak hogy nem kerulhet gondnoksag ala nekem fizetnem kell a per koltsegeit ?(azert ezt jo tudni)
  • ha sikerul testveremmel megegyezni hogy a hazat irassuk ram ugy hogy ugyveden keresztul talalunk valami megallapodast hogy havi reszletben fizetnem ki neki akkor is szukseg lehet a gondnoksagra ?En most egyenlore a hazat feltem de ha nem lesz tulajdona?
    • ha a haz nem lesz mar az o neven es hitelt vesz/fogad el valakitol akkor azt en koteles vagyok megadni helyette mivel a hazat torlesztessel vasaroltam meg?
  • ha gondnoksag ala kerul es nincs fizetese tehat nem tud megelni de van egy tulajdona akkor egy gondnok hogyan jar el konbkretan? Peldaul, eladja a hazat, vagy a mi esetunkben keri a kozos tulajdon megszunteteset? Intezkedik az uj lakhatasarol ( kissebb lakas vagy otthonban elhelyezes stb ) Kifizeti a szamlakat a megtakaritott penzbol addig ameddig van belole esetleg kap egy kis zseb penzt belole? Es ha elfogy?

Ezt azert kerdezem mert nekem eleg sok gondom van vele mindig telefonalgat penzert (nalam van a penze amit edesanyam ram bizott halala elott), hatalmas szamlakat csinal (sokat locsol, masra mos, kolcson adja lelefonjat stb)vagy eppen a hitelbe vasarolt arut kell kifizetni 3 szoros aron mert ha nem...gond lehet, vagy a szomszed neni fozott neki es azt kell ki fizetni,maskor benzinre meg kocsijavitasra kell es tovabb nem sorolom. Szomszedok lakot szeretnenek oda be vinni hozza, hogy abbol legyen penze. A lenyeg az, hogy ugy gondoltam hogy ha egy idegen kezelne a penzet az nekem es neki jobb lenne mert a noverke mindig engedekenyebb es igy hamar lefogy a penz a bankszamlarol.
Ugy vettem eszre hogy sokan felnek ettol a gondnoksag ala helyezestol mert nehez…. Es nem merik el se kezdeni. Tenyleg ilyen bonyolult? 

monalisa1 # 2011.04.08. 16:19

Ha a barátnőd az egészségi állapota miatt esetleg nem tud maga eljárni a nagymama gondnokság alá helyeztetése dolgában, a gyámhatóság hivatalból ügygondnokot (= ügyvédet) rendel ki.

Tehát írány a gyámhatóság, a többit ott elmondják. (Magát a gondnokság alá helyezést a bíróság rendelheti el - igazságügyi elmeszakorvosi vizsgálat eredménye alapján.)

monalisa1 # 2011.04.08. 16:10

Egyik baj a másikra...

póniló # 2011.04.08. 16:07

köszönöm szépen a választ!

Sajnos nem tudja felvállalni, mert ő SM beteg és a napi teendőjében is segítségre szorul. Nem tudja felvállalni még őt is, ezért kérdeztem ezt most én.

monalisa1 # 2011.04.08. 15:45

Vagyis ha a barátnőd nem vállalja fel a saját nagymamáját...

monalisa1 # 2011.04.08. 15:44

Gyámhivatal és bíróság, ez az ügymenet, költségbe nem kerül. Kijelölhetnek külső személyt is mint gondnokot - ha nem vállalod...

póniló # 2011.04.08. 13:34

Üdvözlök Mindenkit!

A barátnőm szeretné a nagymamáját hivatásos gondnokra bízni, mert neki nincs elég kapacitása, csak azt szeretné tudni, hogy ennek van-e anyagi következménye rá nézve??
A nagymámank van nyugdíja tudtommal, de egyedül él és másra nem tudnak számítani. A nagymama nagyon rossz pszichés állapotban van, ezt a megoldást már többen tanácsoltuk neki!

Előre is köszönöm a választ!

Tordesillas # 2011.01.27. 18:24

Senora

Először is, ha még nem tud róla a gyámhivatal, akkor be kell nekik jelenteni, hogy hol és mikor halt meg a gondnokolt.

Ahogy a gondnokolt meghal, a gondnok tisztsége is megszűnik.

A temetési költséget kifizeti a pénzintézet, legalábbis az OTP a volt gondnoknak számla alapján.

A fennmaradó összeg vélhetően a törvényes öröklés rendje szerint fog öröklődni.

A végszámadást az örökösök felé kell előterjeszteni.

Senora # 2011.01.27. 17:41

Tisztelt Válaszadó. Szeretném megkérdezni, hogyan kell intézkednem, ha a nagyon beteg gondnokoltam elhalálozik. Vagyona, csak a betétkönyve, amibe a befizetett nyugdijából fennmaradó összeget befizettem, amikor nem volt rá szükséglete. A gondnokoltam fogyatékos, nem kommunikál, betegségének utolsó stádiumában van. Édesanyám volt élettársának a fia, akit édesanyám sulyos betegsége miatt átadott nekem, hogy hivatalosan is folytassam a gondnokságot.

Mint gondnok, halálesetkor hogyan kell intézni a temetést?
A betétkönyvből a gyámtól mikor kérhetek pénzt a temetésére?

A fenn maradó összeg kit illet meg?

Az összeg 1 millió. A vagyonával nekem, mint gondnoknak kell elszámolnom a Gyám felé, ezért szeretném tudni, hogyan kell intézkednem. Tisztelettel Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2011.01.27. 13:46

Azt szeretném tudni, hogy halála esetén ez a betét hogyan öröklődik? Jelent-e valamit, hogy a gondnok és az örökös ugyanaz a személy?

Nem.

Terheli-e adó az örökölt összeget ?

Nem.

Szeretném továbbá tudni, ha én halok meg előbb, mi történik a gondnoksággal?

Új gondnokot kell kijelölni.

És az örökösödés, hogyan alakul? ( feleségem, két felnőtt gyermekem van.)

Ha más leszármazója nincs a gondnokoltnak, akkor a két gyermeked fog örökölni.

guti # 2011.01.27. 12:51

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
Édesanyán évek óta kizárólagos gondnokság alatt áll. A gondnoki teendőket én (fia) látom el.
A nyugdíja megmaradó része gyámi-betétkönyvben kerül elhelyezésre és ez mára már jelentősebb összegnek tekinthető. Egyéb vagyona nincs.
Azt szeretném tudni, hogy halála esetén ez a betét hogyan öröklődik? Jelent-e valamit, hogy a gondnok és az örökös ugyanaz a személy? Mi az eljárás rendje? Terheli-e adó az örökölt összeget ?
Szeretném továbbá tudni, ha én halok meg előbb, mi történik a gondnoksággal? És az örökösödés, hogyan alakul? ( feleségem, két felnőtt gyermekem van.)
Köszönettel

ObudaFan # 2011.01.27. 11:33

asgard

Ha ilyen megállapodást kötnél, akkor ezt ügyvéd nélkül ne tedd.

ObudaFan # 2011.01.27. 11:24

El tudja adni, a gyámhatóság hozzájárulásával. Ahhoz pedig az kell, hogy a gondnok kimutassa, hogy ez a gondnokolt érdekében áll. Az ajándékozás viszont nem fog menni.

vezsu18 # 2011.01.26. 15:17

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
2008 évben történt egy 54 éves hölggyel egy baleset elütötték zebrán, ebből kifolyólag 90%rokkant lett(100%munkaképtelen) jelenleg otthonban van. Egy fia van aki 2 naponta látogatja, és ő lett a gondnoka. A fia kérelmezte a gondnokságot azt hitte könnyebb lesz így a hivatalos dolgokat intézni, de NEM minden nagyon nehéz lett. Például 2008 óta nagyon sok pénzt fordított a fia az anyukájára abból a pénzből amit a fiú keresett, és erre kártérítést is kapott utólag, de ez a kártérítés ami a fiát illeti azt a gyámhivatal zárolta és nem tud hozzáférni senki, mert mostani számlákat kérnek. De ez a költség az utóbbi két évben főleg a baleset után merült fel(kórházi ktg, orvosok,étkeztetés, látogatás 200km távolság, stb.) és ez egy szörnyű helyzet. Emellett van egy lakása a balesetet szenvedő hölgynek amin 10 millió hitel van, ezt a lakást valaha el tudják-e adni? Jelenleg mivel leszázalékolták a hölgyet a fia fizeti a törlesztést, de a lakás az anyukája nevén van. Ha el lehet adni akkor hozzá lehet-e férni annak a lakásnak az árához vagy azt is zárolják, és senkinek nem lehet hozzáférni? Ha nem lett volna a balesete akkor a fiának akarta adni a lakást amikor kifizeti a hitel nagy részét, de most neki tudja e adni valamilyen módón?

Kérem segítsenek...

Tanácstalanok vagyunk ...
Köszönöm
Zs

asgard # 2011.01.22. 17:51

Elég komplex az ügy, de remélem tudtok tanácsot adni:

Szóval nemsokára átveszek egy hagyatékot édesapám után, ami egy ingatlan, megterhelve tartási, haszonélvezeti és elidegenítési joggal egy idős hölgy felé. Tehát édesapám tartásban volt az idős hölggyel.

Viszont hamarabb meghalt, mint az eltartott, nagyon sok mindent megtett édesapám az idős hölgyért, ha ő nem lett volna akkor a hölgy szerintem már nem is élne. Ezt az idős hölgyet kizáró gondnokság alá helyezte a gyámhivatal, berakta egy szociális otthonba, gondnokául egy olyan hölgyet rendeltek ki, aki nemrég ment nyugdíjba a gyámhivatalból.
Azt tudni kell, hogy az eltartott néninek nagyon-nagyon vastag bankszámlája van. Erre lent még visszatérek.

Most elgondolkodtam arról, hogy én hogy vegyem át a hagyatékot, mert nem biztos, hogy el bírom tartani én a nénit, mert nincs rá pénzem. Ezzel kapcsolatban beszéltem a volt gyámhivatalos nővel, aki most a néni gondnoka. Ő azt mondta, hogy vegyem át az ingatlant a tartással együtt, viszont ő garantálja, hogy ez a tartás csak névleges lesz, a haszonélvezetet és az elidegenítést ő leveszi a közjegyzőnél, mert a néninek van pénze, nyugdíja és ebből futja a szociális otthonban a gondozása, stb. illetve a néninek a házra sincs már szüksége, mivel már szoc.otthonban marad.
Ennek fejében -hogy ezeket leveszi a közjegyzővel- csak a tartás marad, amit én egy megállapodott összegben csak a ház eladásakor kifizetek a néninek, vagyis neki a gondnoknak, és addig pedig nem lesz a nénire költségem.
Én nekem nem kell a néni pénze, csak mondjuk a házból egy nagyobb összeg, mert édesapám belehalt és a néni ápolásának is köze van a halálához.
Na most ez szép és jónak tűnik, én bele is mennék, de utánajártam, hogy igazából el is vehetné a gyámhivatal az egész házat, mert nem bírom eltartani a nénit.
Nem tudom, hogy miért ilyen kedves és segítőkész a gondnok hölgy, aki mellesleg két hete ment nyugdíjba a gyámhivatalból, miért ígért ilyen jókat? Szerintetek lehet alapja? Nem lehet, hogy át akar verni? Nem lehet, hogy az idős néni bankszámlája érdekli és ezért ilyen "segítőkész"? Mire figyeljek a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt, ha ebben a gondnokkal megállapodok?
Mire figyeljek, hogy nehogy átvágjon és tényleg nekem kellejen eltartanom a nénit. Mert akkor inkább visszaadom az örökséget az államnak.