Gondnokság...???


Dr.Attika # 2010.09.12. 18:55

Önnek kell megtámadni gondnokság nélkü is. Arra kell alapozni, hogy szinlelt a szerzőés. Ha fennállnak a tartás feltételei, azt akkor is köteles teljesíteni a gyermek a családjogi szerződés 60.§-a rendelkezései szerint ha nincs tartási szerződés. Ezzel a szerződéssel nyilván önt akarták kijátszani az örökségből.

zsunak # 2010.09.12. 17:32

Gondoltam a bíróság egyúttal megszünteti a tartási szerződést.
2. kérdés: hogy gyorsabb a folyamat, ha saját magam indítottam, vagy a gyáámügy hivatalból?
mert most szinnte 1 nap különbséggel mindketten elindítottuk

köszönöm.

ObudaFan # 2010.09.12. 17:13

a te leszel a gondnok, pert indíthatsz a megszüntetés iránt.

zsunak # 2010.09.12. 13:31

Kérdésem a következő.
Öcsém tartási szerződést kötött édesanyámmal.
(természetesen nem teszi a dolgát.)
A családsegítő hivatalból elindíttatta a gondnokság alá helyezést a gyámhivatalnál)
Kérdésem: Megszűnik-e és ha igen, mikor a tartási szerződés?
Valószínű én leszek a gondnok.
A tartási szerződésben szereplő házrész visszaszáll édesanyámra?

köszönöm
zsunak

tzatziki # 2010.08.17. 19:11

Pimpoke: bocsanat, hogy csak most valaszolok, nagyon szepen koszonom a segitsegedet! A dolog idokozben sajnos targytalanna valt, miutan tegnap este meghalt a nagypapam - bar oszinten szolva talan jobb is neki.
Mindenesetre koszonom a segitsegedet, eddig mindig csak segitseget kaptam itt, a jogi forumon.

Bodnár Attila # 2010.08.15. 13:38

Még anyit az elözöhöz az ügyeimet én intézem mindent én ö semmitsem hajlandó csinálni mivel én NEM kizárón vagyok...Akkor minek tették rám?De ha oda kerül a sor hogy szeretném eladni a lakást mert vidéken szeretnék lakni akkor már ott van és Ö mindent és mindent akkar intézni...Látszik az egésznek pénz szaga van...És egy ilyen emberre bizták az életemet?!Mellékesen mindegyiknek szép vagyona van csilli vili verdákkal járnak a családnak pedig mindenkinek kocsi...A minisztériumban is van csendes társ azért irom igy mert konkrétat most nem...Önkormányzati lakásokkal dobáloznak csak ugy far zsebböl...És a fizetésük pedig 70 néhány ezer forint, nincsen apek aki ellenörizné öket?Igy hogy müködhetnek családi vállalkozásként mint HIVATÁSOS GONDNOKOK Az egyik az apa,a másik a lánya,a harmadik az ismerösük,a negyedik pedig egy allami szervezetnek a szociális munkása amely azért fontos mert Zuglóban müködtek és ö volt az egyik tag(HUMÁNSZTRÁDA) össze barátkozott az egyik gondnokkal és kedves családjával.Igy lett be szervezve....Ennyi erövel nem demokratikusak hanem az ellenkezöje...

Bodnár Attila # 2010.08.15. 13:19

Sziasztok!!! Én gondnokság alatt állok,(korlátozoi) lehet rossz helyre irok de nekem 8 éve tart a kálváriám.Elöször jöttek azzal nem tehetek semmit és nincsenek jogaim.Akkor amikor rá jöttem ,hogy tehetek valamit és erre jogszabály is van akkor kitalálták amit csak ök mondanak ugy van.És ezt formanyomtatványokal támasszák alá.A családjogi törvényt tanúlmányoztam és abban találtam 3.pontot amelyben a gondnoknak a dolga lenne hogy a gondnokoltat,havonta többször látogassa és évente állapotárol,illetve segitse tanulmányaiban ,hogy alkalmas legyen az önáló civil életre...Évente rólam olyan számadás történik melyben szám adat halmaz vagyok!!!!Ez igy teljesen Embertelen és a méltoságomat alázza,alkotmányosan csorbitja Emberi mivoltomat.Mivel itt Zugló-ban mindegyik gondnok ilyen és csak a PÉNZ-zel foglalatoskodnak,akkor hogy lehettek gondnokok amikor az Emberek akikell foglalkozniuk kéne hátérbe szorulnak!!!Nem épitö jellegü a tevékenységük...Legálisan illegális tevékenységet folytatnak én ezt tudom igazolni..Kérem önöket segitsenek rajtam,adjanak távpontot hogyan perelhessem be öket.Vagy olyan független szervezetett ami ezeket felügyeli Országos szinten..Köszönöm...

Pimpőke # 2010.08.08. 20:46

A nagypapa haszonélvezeti jogának értéke - ha jól számoltam - 1.840.000 Ft. 1990.évi XCIII. tv. 72.§-a.
Szerintem először gondnokság alá helyezés, aztán szerződéskötés, aztán annak gyámhivatali jóváhagyása, aztán a nagypapának gyámi számlanyitás és befizetése ennek az összegnek, aztán a gyámhivatal záradékolja a szerződést, aztán bejegyzi a földhivatal is.
A pénzt már a szerződéskötéskor is be lehet fizetni a nagypapa számlájára.

tzatziki # 2010.08.08. 18:59

Es ez a kifizetes a gondnoksag ala helyezes elinditasa nelkul is megtortenhet, vagy annak elfogadasahoz is kene az alairasa, tehat amennyiben nem kepes alairni, inditsuk el a gondnoksagot, majd utana fizessunk neki?
Sosem lakott amugy ott (nagymamam mar sajnos nem el, igy csak a nagypapamrol van szo), csak haszonelvezokent van o is es edesanyam is bejegyezve (ezaltal biztositottak 20 eve, hogy egyedul egy 4 eves gyerek [akkor en, a tulaj] ne rendelkezhessen a lakas felett). Jelenleg nagypapam egy idosek otthonaban el, ahol 2 eve vettunk neki egy szep kis apartmant, elotte pedig egy masik lakasban (aminek edesanyam a tulaja, es nagypapam a haszonelvezoje) elt, amig el tudta magat latni. Szoval a szoban forgo garzonhoz a haszonelvezeten kivul mas "koze" nincs, nem lakott ott, sot, szerintem nem is jart ott meg sose.
Nem akarok a joindulatoddal visszaelni, de szerinted az osszeg, amit meg kene fizetnunk neki, milyen nagysagrendu? A lakast -ha toroltetjuk a haszonelvezetet- 9,2 M-ert adjuk el, nagyjabol annyit is er a jelen ingatlanpiaci korulmenyek kozott.

Tordesillas # 2010.08.08. 17:29

A haszonélvezeti jog forgalmi értékét ki kell fizetni a nagypapa részére, ez egy 89 éves embernek nem egy nagy összeg.
A nagyszülők a budapesti garzonlakásban laknak?
A haszonélvezet megszűnése után lakhatásuk hogyan lenne biztosítva?

tzatziki # 2010.08.08. 16:55

Szia Tordesillas!

Koszonom a valaszod! Nem tudom, milyen reszletek befolyasoljak az ugyet, de az eset a kovetkezo: szegeny nagypapam 89 eves, es anyukammal egyutt haszonelvezeti joga van egy olyan kis budapesti garzonlakason, ami az en tulajdonom. Most, egy csaladi epitkezes miatt edesanyammal eladnank a lakast, de nagypapam sajnos epp most kerult olyan allapotba, hogy jogilag a legtisztabb a gondnoksag ala helyezese lenne, mert ervenyes jognyilatkozatot valoszinuleg nem tehetne. Ha elinditjuk a gondnoksag ala helyezest, edesanyam elvallalna a gondnoksagot. A kislakasra viszont "sajnos" mar lenne is vevo, ezert kerdeztem, hogy lehetseges-e egy ideiglenes gondnoknak (aki szinten edesanyam lenne, ha ebbe van beleszolasunk) ebben az esetben a "nagypapam neveben" lemondani a kislakas haszonelvezeterol, es ha igen, milyen feltetelekkel.

Tordesillas # 2010.08.08. 16:30

Amiket leírtál elég kevés, mondhatni általános.
Ha az ideiglenes gondnokrendelést a bíróság fenntartotta, akkor igen.
Ehhez kell az illetékes gyámhivatal előzetes hozzájárulása, amit akkor fognak megadni, ha az a gondnokolt érdekében áll.

tzatziki # 2010.08.07. 16:07

Bocsanat a duplazasert, de az elobb tul hamar kuldtem el a hozzaszolast. Szoval az imenti kerdesem egy komplikalt ugy resze, aminek az egyik felet mar ObudaFan segitett egy masik topikban felderiteni, most pedig a masik felenek probalok segitsegetekkel utanajarni.

tzatziki # 2010.08.07. 16:03

Sziasztok!

A kerdesem a kovetkezo lenne: ideiglenes gondnok toroltetheti-e gondokoltja 50%-os haszonelvezeti jogat egy ingatlanrol, es ha igen, milyen feltetelekkel, kinek a felulbiralataval.

Valaszaitokat elore is halasan koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.18. 11:19

Gyám nem lehet. De gondok igen.

Pysti # 2010.07.18. 10:08

Lehet, hogy rossz helyre irom, de azért megkérdezem.Lehet-e gyám akire ápolási dijat állapitottak meg? Ugyan is van olyan személy aki megkapja.

Tordesillas # 2010.06.30. 08:39

Vajon ez érvényes pszichiátriai betegek esetén is?

Igen. Ha mindenki ellen tiltakozik illetve nem jelöl meg senkit sem akit gondnokául szeretne, vagy az nem vállalja el, akkor a gyámhivatal végül hivatásos gondnokot rendel ki, akinek kirendelése ellen hiába tiltakozik már.

2357 # 2010.06.30. 06:55

Hát ez nehéz ügy. :S
Köszönök mindent, most megyek a területileg illetékes gyámhivatalba.
Átfutottam a linkelt törvényeket is, sajnos van benne egy nehéz pont, nem lehet olyan gondnokot kirendelni aki ellen a gondnokság alá kerülő kifejezetten tiltakozik...
Vajon ez érvényes pszichiátriai betegek esetén is? Így problémás lesz, ő mindenki ellen tiltakozik, pont főleg a családtagjai ellen.
A buktató az az egészben, hogy tulajdonképpen nem is a gondnokság alá helyezés lenne a cél, hanem az elhelyezése egy olyan otthonban, ahonnan ha akarják, akkor szüleim hazahozhatják mondjuk hétvégenként, ha nem akarják akkor meg nem. Csak így lennék biztos benne, hogy nincs gond itthon.
Gyógyszerekkel kapcsolatban, tudom hogy elég jók vannak már, a szellemi leépülés viszont elkerülhetetlen 15 év szedés után bármilyen jó is. A másik ami felgyorsítja, az a betegséggel járó depresszió, zárkózottság, egyedüllét. Abban bízom hogy sikerül jó elhelyezést találni ahol esetleg foglalkozások, csoportos terápiák vannak, akkor valamennyire ezek is visszaszorulhatnak.
A gyógyszerek szedése pedig felügyelhetetlen, többször előfordult, hogy gondolt egyet és csökkentette az előírt adagját, sajnos számunkra ez csak akkor derült ki mikor már tört-zúzott, mentőt kellett hívni hozzá. Kiderült az is, hogy még az orvosai is tudott róla, annyit mondott neki, hogy ő nem javasolja, és ezzel le is zárta a dolgot...
És ilyenkor azért megkérdezi az ember, hogy miféle orvos az ilyen??? Legalább 1 telefont megereszthetett volna, hogy számítsunk rá, hogy éjjel 2-kor megint "jönni fognak a gyilkosok"...
Hát ezért kell neki az állandó felügyelet.
Nah mindegy, köszi még1x mindenkinek!

Tordesillas # 2010.06.29. 10:04

"A gondnokság alá helyezés arra lesz megoldás, hogy az ügyeit ne önállóan intézze. " pontosan

kicsit részletesebben: vagyoni ügyeiben (nyugdíja, ingóságai) idegenek ne befolyásolhassák és ne használhassák ki: pl. iratnak vele egy meghatalmazást, hogy x.y. veheti fel a nyugdíját vagy iratnak vele egy ajándékozási, vagy öröklési szerződést vagy végrendeletet, stb.
Bentlakásos szociális otthoni elhelyezését elintézheti a gondnoka, ha szakorvos, szakértő ezt javasolja, akarata ellenére is, ha kizáró gondnokság alá helyezik, míg korlátozó gondnokság esetén csak a beleegyezésével.
Gondnoka kérheti a kényszergyógykezelését is, ha "olyan" állapotba kerül a háziorvostól, stb.

monalisa1 # 2010.06.28. 18:34

2357

Bizonyára vannak korszerű jó gyógyszerek melyek segíthetnek egy betegség folyamatát lassítani, tűnetmentes szinten tartani, a probléma inkább az hogy élethosszig be kell őket venni... - rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett.

Van-e ill. lesz-e kontroll arra hogy a testvéred nap mint nap beveszi-e majd őket, valamint ki fogja őt időről időre az orvoshoz elvinni, elkisérni.

Szóval vannak betegek akik amúgy jól elvannak ha rendszeres a felügyelet körülöttük - érdekükben.

Idős szüleid ezt hosszú távon valószínűleg nem tudják felvállalni, te pedig önálló új életet szeretnél kezdeni.

Innentől kezdbe hadd ne én mondjam ki mi lenne a legmegfelelőbb megoldás mindannyiótok részére.

ml.

ObudaFan # 2010.06.28. 14:24

A gondnokság alá helyezés arra lesz megoldás, hogy az ügyeit ne önállóan intézze.

2357 # 2010.06.28. 14:10

Köszönöm a válaszokat!
Természetesen fel fogom keresni a gyámhivatalt is.
Az "ügyei vitelére képtelen" dolog nem tudom milyen feltételek mellett áll meg. Egyáltalán nincsenek ügyei, természetesen a rokkatsági nyugdíját fel tudja venni.
A baj nem is ezzel van, hanem az állandó agresszivitással, a téveszmékkel, sajnos egyre lejjebb csúszik a lejtőn.
Ilyen esetben milyenek az esélyek? Ez azért ilyen fontos, mert ha nem sikerül, semmiképpen nem tenném ki se őt, se a szüleimet ilyen tortúrának.

ObudaFan # 2010.06.28. 11:06

Aztán majd kiderül, hogy egyáltalán gondnokság alá helyezendő-e. Ugyanis attól, hogy valakinek vannak mentális problémái, még nem biztos, hogy az ügyei vitelére is képtelen. Nem épp valószínűtlen, de nem biztos.

monalisa1 # 2010.06.28. 09:40

Javaslom fordulj a gyámhatósághoz. Bírósági döntés szükséges valaki gondnokság alá helyezéséhez, hát még közveszélyesség okán az intézeti elhelyezéshez. (Lesz majd igazságügyi elmeszakértői vizsgálat - elképzelhető hogy mindenközben bizonyos ideig intézeti megfigyelést rendelnek el.)

A szüleiddel neked kell megértetni hogy "jót" tenni a beteg gyermekük érdekében hosszútávon, másképp nemigen lesz mód.

Ha eljárás indul, a testvéred mellé hivatalból ügygondnok ügyvédet rendelnek ki.

"Mona"
laikus hozzászóló

2357 # 2010.06.28. 04:44

Üdvözlök mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni.
Szüleimmel és testvéremmel együtt élek, mindketten nagykorúak vagyunk. Testvérem több mint 10 éve pszichiátriai kezelés alatt áll. Nem közveszélyes, de rendszeres rohamai vannak, és az azok közti állapotban is egyre elviselhetetlenebb, agresszívebb, sajnos a szellemi leépülés egyre jobban mutatkozik rajta.
A gond az, hogy én szeretnék elköltözni szüleimtől, de nem igazán tudnám magukra hagyni őket (sajnos pár évig mikor nem laktam együtt velük, láttam hová tud fajulni a helyzet).
A kérdésem az, lehet-e gondnokság alá venni, otthonban elhelyezni testvéremet a szüleim "akarata ellenére". Tudják ők is, hogy ez lenne a megoldás, de úgy gondolják, hogy amíg élnek, gondját akarják viselni. Viszont erre képtelenek, hiába szeretnék.

(vagyoni, öröklési kérdés nem téma, sose volt az, egyszerűen szeretném biztonságban tudni szüleimet)

Köszönöm a válaszokat!