Gondnokság...???


monalisa1 # 2009.08.22. 20:38

nora82

Meg kellene tudni hová/kihez jár az apukája orvoshoz és külön beszélni vele, legfőbb elmondani neki az itt leírt félelmet, problémákat - a tisztánlátás végett.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.08.22. 19:30

Te magad is megindíthatod a gondnokság alá helyezési pert, de a gyámhatósághoz is fordulhatsz, hogy a hatóság indítsa meg.

nora82 # 2009.08.21. 14:17

Kedves Fórumozók!

Látom sokaknak segítettek, de az én problémámra nem találtam választ, legalábbis nem 100%-at.
Édesanyám pszichikailag beteg, nem tudni mi a baja, mert ha el is megy orvoshoz néha, annak sem mond igazat, hazudik folyamatosan nekünk is. Már lopja a pénzünket, hogy a szorongásait szenvedélybetegséggel társítsa.
Félek eladja potom pénzért a házát is, amiért meg sem dolgozott, az a nagymamáim verejtékével épült fel. Mit tehetek, hogy őt és értékeit megóvjam. Ha felvetem a gondnokság alá vételt, nem hajlandó rá, orvoshoz nem megy el, vagy ha igen akkor csak hazudozik össze vissza, nem számít kiderül e a hazugság, akkor is köti az ebet a karóhoz...
Ilyenkor mit lehet tenni?
Hogyan lehet megvédeni?
Előre is köszönöm a válaszukat.

monalisa1 # 2009.06.11. 14:19

Ha a gondnokság nem is, de a majdani örökség gondot okozhat még neked...

ObudaFan # 2009.06.11. 13:57
  1. Nem jár.
  2. Amennyiben együtt is éltek, az életközösség megszakadása előtti időben keletkezett tartozásokért a közös vagyon rá eső részéig felel.
Aspar # 2009.06.11. 12:39

Tisztelt Ügyvéd Úr/Urak!

Érdeklődék, hogy amennyiben súlyos demenciában szenvedő, gondokságra egyértelműen rászoruló édesapámnak tetemes adóssága van az APEH felé be nem fizetett TB, munkavállalói és egyéb más a Bt.-jét terhelő járulékok formájában, melyek elmulasztása a betegségének köszönhető, úgy a gondnokság alá helyezés jár-e bármilyen anyagi felelősséggel számomra, mint leendő gondnoknak.

Másik kérdésem, mely ugyan a témához kapcsolódik, ugyanakkor nem teljesen a fórum témájába vág -, hogy édesanyámnak, mint e Bt. kültagjának van e bármilyen anyagi felelőssége, miután 1 éve váltak el, de az adósságok egy része régebben keletkezett, valamit édesapám betegsége is hivatalosan fél éve lett megállapítva. Ugyanakkor a betegség - alzheimer kór - egyértelműen nem adott (a nyugdíjazása napján) dátumon jelentkezett.

Válaszukat előre is köszönöm!

Grád András # 2009.05.29. 17:55

Kedves CrasyFawn!

Obudafan kérdése teljesen jogos, valószínű, hogy az ingatlan a tartási szerződés folytán eleve az öccse nevére került. Ha valamilyen okból mégsem, a gondnokolt jogról való lemondását tartalmazó szerződéshez eleve a gyámhatóság engedélye lesz szükséges. Nem lesz könnyű megszerezni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.05.29. 16:12

Ez azzal a tartási szerződéssel még nem történt meg?

Crazy Fawn # 2009.05.29. 15:25

T. dr. Grád András

Édesapám gondnokolási eljárását indítottam el nem rég, ezt egészségi állapota indokolja sajnos.
Viszont öcsémnek eltartási szerződése van édesapánkkal, amit néhány éve kötöttek. Ez kizárja őt mint gondnokot. Azt szeretném tudni van-e lehetőség arra, hogy a gondnokolási eljárás befejeztével - ha engem jelöl ki a bíróság gondnoknak - édesapánk ingatlanját ráírassuk a testvérem nevére?

Köszönettel:
Crazy Fawn

Grád András # 2009.05.20. 07:15

Kedves Slick!

Túlságosan sok mindent nem tud csinálni. Az édesanyja amíg nem áll gondnokság alatt saját akarata szerint rendelkezhet a vagyonával, amibe sajnos az is belefér, hogy elherdálja a lakását, ami végülis az Ön potenciális öröksége. Ha a tartozások meghaladnák a hagyaték értékét, visszautasíthatja, vagyis nem kell felelős legyen a tartozásokért.

A gondnokság alá helyezése megoldás lehetne, de az Ön által leírtak alapján nem biztos, hogy ezt ténylegesen el is rendelnék. Ha nem akarja, hogy még rosszabb legyen a viszonyuk, bemehet a gyámhatóságra, hogy indítsák el hivatalból a gondnokság alá helyezést anélkül, hogy az Ön neve itt felmerülne, de ismétlem, nem egyértelmű, hogy ők megindítják, pláne hogy a bíróság el is rendeli. Ez innentől ugyanis elsősorban orvosi kérdés, hogy milyen mértékű a belátási képessége. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Slick # 2009.05.19. 21:45

Kérdéseim merültek fel a gondnoksággal kapcsolatosan, nem is tudom, hogy vajon ez jó megoldás lenne-e a problémámra.
Édesanyám 57 éves lesz ebben az évben. Egyedül él a saját lakásában, állása nincs, rokkantnyugdíja bőven fedezi a megélhetését. Sorozatos életvezetési kudarcait követően komoly pszichés beteg lett, azonban az orvosi kezeléseket nem veszi fel, illetve a felírt gyógyszereket nem veszi be. Az utóbbi néhány évben a kapcsolatunk véglegesen megromlott, főként agresszív viselkedésének köszönhetően. Az őt körülvevő embereket (családot, volt férjét, szomszédokat) rendszeresen zaklatja személyesen és sms-ben is. Egy hónappal ezelőtt rendőrségi feljelentést tett, mely szerint betörtem a lakásába és onnan iratokat tulajdonítottam el, ezért okirattal való visszaélés gyanújával eljárás indult. A feljelentést visszavonta, állítása szerint nem tudja mi történt, az iratokat megtalálta. (Én a lakásában huzamosabb idő óta nem jártam, mivel nem éreztem magam vele biztonságban és a 10 éves fiam is fél tőle.) A valóságtól teljesen elszakadt, az általunk is felajánlott és támogatott orvosi kezelést nem fogadja el. Jelenlegi ismereteim szerint - mivel mint betegnek, jogai vannak - akarata ellenére kényszerkezelésre nem küldhetem. A szociális gondozót, aki járt hozzá elküldte. Kiszolgáltatott helyzetét ismeretlenek kihasználják és a bizalmába férkőznek. A tehermentes lakását hetenként el akarja adni és új lakásokat foglalóz le, mely ügyletek rendre meghiúsulnak. Meglátásom szerint sajnos teljesen alkalmatlan az ügyei vitelére, ráadásul mostanában mozgásában is nehézkes és ellátni sem látja el magát rendesen. Mindezekre tekintettel felmerült a gondnokolás, mint részmegoldás.
Kérdéseim:

  • olvastam, hogy az eljárás során orvosi vizsgálatra van szükség, de mi történik akkor, ha erre nem tudom rávenni?
  • az eljáráshoz szükséges okiratokat beszerezni nem biztos, hogy módomban áll (tulajdoni lap, nyugdíjszelvény), mivel engem nem enged be a lakásba, jelenleg engem az ellenségének tart.

Ezek a hiányosságok mennyiben hátráltatják az ügyet?
Kérdésem továbbá az is, hogy amennyiben az eljárás alatt, vagy előtt történik vele valami, netán másnak/másban kárt okoz, akkor milyen felelősség terhel engem?
A fiamat egyedül nevelem egy középfokú köztisztviselői fizetésből, az állásom megtartása létkérdés.Sajnos édesanyámat magamhoz venni nem áll módomban, és nem is vállalnám a gyerek mellett, aki dadogása és érzékenysége miatt stabil, nyugodt környezetet igényel és aki édesanyámtól szorong, mivel tapasztalta már agresszivitását.
Minden hasznos iránymutatást megköszönnék!

Tordesillas # 2009.03.27. 11:04

Kedves Recus!

Szívesen, én is tanulok belőle és hasznát veszem, ha utánagondnolok és utánaolvasok a jogszabályoknak és gyakorlati problémáknak.

Üdvözlettel:
Tordesillas

Recus # 2009.03.27. 10:23

Kedves Tordesillas,

nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Úgy néz ki, hogy a napokban átkerül a Nagyapám a belgyógyászatra, mert a vitális feltételi prioritásban előbbre kerültek mint a mentális problémái. Sajnos egyik következménye a másiknak.

Ha időközben újabb kérdéseim lennének, keresni fogom!

Még egyszer köszönöm a válaszait!

Üdvözlettel,
Recus

Tordesillas # 2009.03.26. 18:55

Recus

3. Szerintem nem.
2. Attól függ mit akar vele kezdeni.

1. Nem tudom van-e a nagypapának valami készpénzvagyona, ha igen, akkor szerintem annak a terhére el lehet végezni a festést, fertőtlenítést,a gáz visszakapcsolását, ha szükséges, akkor a vízvezeték cseréjét. El lehet végezni a saját vagyona terhére is, aztán azt majd meg lehet fizettetni a nagypapával, gondnok és gyámhivatal közreműködése kell. Mindenről számla kell.
A WC, fürdőszoba létesítése a tulajdonost terheli.
Bérbe a lakást csak a nagypapa vagy nevében a gondnok adhatja.

Tordesillas # 2009.03.26. 18:40

Recus

6. Elvileg értesítenie kell, és gyakorlatilag a tapasztalataim szerint meg is teszi. Ilyenkor a gyámhivatal beidézi a perindításra jogosult hivatal által ismert hozzátartozókat, tájékoztatja a perindítás szükségességéről, perindítási jogaikról, a gondnokság intézményéről, felvilágosítást kér a hivatal által nem ismert perindítására jogosult más hozzátartozókról (kik ők), a gondnokság alá helyezendő vagyonáról és nyilatkoztatja a meghallgatottakat, hogy indítanak-e pert vagy nem.
Ha senki nem indít 60 napon belül vagy nem nyilatkozik 60 napon belül, akkor a gyámhivatalnak hivatalból meg kell indítania a pert.
Célszerűbb ezért, ha hozzátartozó indítja meg, mert gyorsabban lefolyik a per. Nem kell ettől a pertől annyira félni, a perindító lesz a felperes, a gondnokság alá helyezendő az alperes, illetékmentes a per, költségmentes is, ha gondnokság alá helyezés a vége. A bíróság mindig rendel ki igazságügyi pszichiáter szakértőt, meghallgatja a gondnokság alá helyezendőt, rendel ki neki ügyvédet képviselőnek a perben. A gondnokság alá helyezés a gondnokság alá helyezendő érdekvédelmét szolgálja, célszerű lefolytatni.
5. lásd a 6. pontot. Ha értesítik a gyámhivatalt, akkor megindul a gyámhivatali, majd peres eljárás. Ha senki nem értesíti a gyámhivatalt, akkor nem tud róla, akkor nincs miben eljárnia.
4. Van cselekvőképességet érintő és nem érintő gondnokság, mindenféle típusát nem fogom részletezni.
A lényeg, hogy mindig a bíróság helyez valakit cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá polgári perben, amit általában legfeljebb 5 évenként felül kell vizsgálni. A felólvizsgálat alól van kivétel, de most ez itt nem lényeges.
A perben nagy hangsúlyt kapnak a szakvélemények.
7. A peres eljárás a bíróság előtt indul. Az ideiglenes gondnokot a gyámhivatal rendelheti ki a perindítás előtt vagy azzal egy időben. Ha a perindítás előtt rendeli ki, akkor a pert a kirendeléstől számított 8 napon belül meg kell indítania. A bíróság hivatalból mindig felülvizsgálja az ideiglenes gondnokrendelést és azt vagy fenntartja vagy megszünteti, ha nem látja indokoltnak.
8. Mindig a gyámhatóság rendeli ki hivatalból, lehet családtag is, de inkább a hivatásos gondnok a gyakoribb.

Recus # 2009.03.26. 14:14

Kedves Tordesillas,

köszönöm a kimerítő válaszokat.
1-2 dolgot tudnánk még pontosítani, csak, hogy jól értem-e?

  1. ha jelenleg a lakás olyan állapotban van, hogy azt kiadni nem lehet, mert: - nincs benne WC, nincs benne fűtés (el van zárva a gáz), nincs benne fürdőszoba, a vízvezetékek cserére szorulnak, ennek hiányában csak korlátozottan használható a víz az ingatlanban, 40 éve nem volt kifestve, nem volt takarítva, és még sorolhatnám -, mi a teendő? Mindenképpen fertőtleníteni kell, festeni, fürdőszobát/WC-t kialakítani a bérbeadás előtt.
  2. Amíg kórházban van, esetleg hosszabb ideig is, addig a lakással nem lehet semmit se kezdeni?
  3. Ha a felújításhoz hitelt veszek idénybe (jelzálog), ahhoz a beleegyezése szükséges?
  4. Szóval a cselekvőképtelenséget minden esetben a bíróság mondja ki, az eljárás végén a rendelkezésre álló meglévő orvosi szakvélemények és az igazságügyi szakértői vélemények figyelembe vételével?
  5. Lehet-e olyan verzió, hogy ha ki is adják a kórházból, a család nem indít eljárást, hanem maga próbálja megoldani a kérdést? (jól gondolom-e, hogy ez nem járható, mert gyorsan ki fog derülni, hogy a nyugdíját nem képes átvenni, nem a bejelentett lakcímén tartózkodik, stb.:o( )
  6. Tehát, ha a kórház úgy ítéli meg, hogy a nála kezelt, majd kiadott beteg 24 órás felügyeletet igényel, ön-és közveszélyes, akkor a kórház erről a tényről a gyámhatóságot hivatalból értesíti, majd megindul az eljárás, függetlenül a családtól?
  7. Ideiglenes gondnok csak akkor lehet, ha a gyámhatóságnál a peres eljárás megindult?
  8. Ideiglenes gondok családtag is lehet, vagy azt hivatalból a gyámhatóság rendeli ki?

Már kezdtem örülni, hogy van fény az a alagút végén, de újra elbizonytalanodtam:o(.

Bocs, a sok új kérdés és pontosítás miatt!

Köszönöm,
Recus

Tordesillas # 2009.03.26. 13:40

Szörnyű ez a fórummotor.Már egyszer beírtam egyetlen hatalmas hozzászólásban a kérdésekre a válaszokat, de eltűnt, most részkre szedve írom, így is fagyogat.
Kapkodva írok éppen ezért, bocsánat az elírásokért.

a lakás amiben lakik 100%-ban az én tulajdonom (unokája vagyok), viszont holtig tartó haszonélvezet van bejegyezve rá a nagypapám nevére. Amennyiben oda jut az ügy, hogy a családból nem kerül ki gondnok, hivatalból mi történik az ingatlannal? Felújíttathatom? Vagy engedélyek és hivatali jóváhagyások szükségesek, hogy a tulajdonomat rendbe tegyem? Cselekvőképtelenség esetén, mit jelent a haszonélvezeti jog?
Ha nagypapa intézetben lesz, akkor hasznosítani kell valahogy az ingatlant, pl. bérbeadással, és a bérleti díj a nagypapát illeti.Ezt vagy gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe kell befizetni vagy ha nem elég a nyugdíja az intézeti térítési díjra, akkor ebből ki kell pótolni és a maradékot befizetni a gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe.
Gondnok felé jelezni kell a felújítás szükségességét.
A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.
A fenntartási, állagmegóvási költségek terhelik a haszonélvezőt.
A felújítás ezen túlmutathat, ezt elvégezheti, de kell hozzá a gondnok és agyámhivatal hozzájáruása is.
A haszonélvezeti jogot a cselekvőképességet kizáró gondnokolt nevében, helyett a gondnok gyakorolja.

Tordesillas # 2009.03.26. 13:23

Ha megindul egy ilyen eljárás, amíg nincs jogerős ítélet, addig mi történik a cselekvőképtelen személlyel? „Átmenetileg“ a család köteles gondoskodni róla, vagy igénybe vehet addig is külső, hivatalos segítséget, mint szociális munkás, otthon, magánintézmény?
Ha cselekvőképtelenséget kizáró gondnokság alá helyezés tűnik valószínűnek orvosi szakvélemény szerint és azonali intézkeés szükséges, akkor a gyámhatóság vagy a bíróság ideiglenes gondnokot rendelhet, aki a végleges gondnok kirendeléséig látja el a gondnoki tisztséget.Az ideiglenes gondnok dönthet az intézeti elhelyezésről a gondnokolt helyett, ha erre feljogosítják,de ez akkor sem megy egyik napról a másikra.
Próbálják minél tovább húzni, hogy kórházban maradhasson, aztán ha hazabocsátják kérni szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást, átmeneti segélyt, lakhatási támogatást, fűtési támogatást, idősek napközi otthonát, gázártámogatást a részére. Meg lehet keresni a vöröskeresztet is, hátha tudnak valamit segíteni. Egyébként a családtagok is amennyire tudnak gondoskodjanak róla.Persze, ha a nagypapa mindent visszautasít, mindekit elzavar, akkor önveszélyesség miatt háziorvossal beutaltatni pszichiátriára pl.
Ha nincs ideiglenes gondnok, akkor a nagypapa hozzájárulása is kell intézeti elhelyezéséhez.

Recus # 2009.03.26. 13:22

Kedves Tordesillas,

köszönöm az eddigi válaszokat. Remélem a maradék kérdésben is tudsz segíteni, ha nem akkor akad olyan aki ért ehhez a részéhez!

Mégegyszer köszönöm!
Üdv,
Recus

Tordesillas # 2009.03.26. 13:13

a pert, az Édesapámnak kell megindítani (Ő a közvetlen rokona), vagy unoka is megindíthatja? (nem él már a nagymama)
Mindketten megindíthatják, ha unoka már elmúlt 18 éves.

Aki megindítja a pert az lesz a gondnok?
Nem feltétlen. A bíróság által gondnokság alá helyezett személy részére a gondnokot a gyámhatóság rendeli ki.
Gondnok lehet minden cselekvőképes, nagykorú személy. Gondnokul csak az rendelhető ki, aki a gondnoki tisztséget vállalja.
Gondnokká - ha ez az érdekeivel nem ellentétes - a gondnokság alá helyezett által még cselekvőképes állapotában közokiratban kijelölt vagy a gondnokság alá helyezést követően megnevezett személyt, ha ez nem lehetséges, akkor elsősorban együttélő házastársát kell kirendelni. Ha ilyen nincs, vagy a házastárs kirendelése veszélyeztetné a gondnokság alatt álló érdekeit, a gyámhatóság gondnokul olyan személyt rendel ki, aki a gondnokság ellátására az összes körülmények figyelembevételével alkalmasnak mutatkozik.
A gondnok kirendelésénél az arra alkalmas személyek közül a szülőket, illetve a szülők által - a haláluk esetére - közokiratban vagy végrendeletben megnevezett személyt, ilyenek hiányában más hozzátartozókat - akik szükség esetén a személyes gondoskodást is el tudják látni - előnyben kell részesíteni.
Ha a gondnok a fentiek szerint nem rendelhető ki, a gondnokolt számára hivatásos gondnokot kell kirendelni.
Nem lehet gondnokul kirendelni azt, akinek a személye ellen a gondnokság alá helyezett kifejezetten tiltakozik, kivéve a hivatásos gondnokot.

Tordesillas # 2009.03.26. 13:05

ha kiadják a kórházból, egy cselekvőképtelennek nyilvánított zárójelentéssel, azzal már el lehet menni, hogy keressünk számára megfelelő intézményt?
Már most lehet keresni a megfelelő intézményt, nem kell menni míg kiadják. A kórház nem nyílváníthat senkit cselekvőképtelennek, csak javasolhatja azt, amíről a bíróság dönt egy gondnokság alá helyezési perben.
AZ intézti elhelyezéshez olyan szakorvosi vélemény kellene, hogy folymatos, állandó ápolásra gondozásra szorul, vagy legalább napi 4 órát meghaladóra naponta és kérni kell a soron kívüli elhelyezést egyszerre több intézményben is.

a gondnokság alá helyezést, cselekvőképtelenség esetén kötelező megindítani, vagy a családnak, vagy a gyámhatóságnak?
A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.
Ha a gondnokság alá helyezés szükségességéről a gyámhatóság tudomást szerez, a gondnokság alá helyezési eljárást meg kell indítania, ha ezt a fent meghatározott közeli hozzátartozó a gyámhatóságnak a perindítás szükségességéről való tájékoztatását követő 60 napon belül nem teszi meg.

Recus # 2009.03.26. 10:12

Kedves Fórumozók,

elolvastam Vicababa történetét és a kapott kommenteket. Sajnos hasonló cipőben járok, ám vannak bizonyos részletek amelyek mások.
Van egy nagypapám, aki 82 éves. 2 éve kapott 1 súlyos agyvérzést amivel meg is kellett operálni. Szerencsére fizikai következmények nélkül (bénulás) felépült belőle, azonban szellemileg nagyon is sérült általa. A kórházi kezelést nem várta végig, az Ideggyógyászatról 2 nap után saját felelősségére hazament. Bár leírták a zárójában, hogy szükséges lenne a beteg kezelése még, nem egyezett bele. Az elmúlt 2 évben ez az állapot csak romlott, szinte az egész családdal összeveszett, majd mindenkit kitagadott, tartozásokat halmozott fel, lelakta és tönkretette a lakást ahol él, agresszív lett és kezelhetetlen. Az ügy odáig fajult, hogy a háziorvost sem engedte be, az alapvető higiéniát se tartotta be, nem evett, nem ivott nem fűtött, ugyanakkor segítséget sem volt hajlandó elfogadni. Mi megpróbáltunk a házi orvosánál segítséget kérni, de Vicababához hasonlóan azt a választ kaptuk, hogy jogában áll így élni, hisz nem cselekvőképtelen, semmire nem kötelezhető. A napokban elkószált otthonról, majd kórházban kötött ki a pszichiátrián, ahol közölték, hogy pszichésen teljesen zavarodott, kezelést igényel, nagyon rossz állapotban van. Egyelőre nem tudni meddig tartják bent, de fennáll az a lehetőség, hogy kiadják és akkor nem tudjuk mit tegyünk vele hisz 24 órában senki sem tud vigyázni rá.

A felmerült kérdések, amiket kérem segítsenek megválaszolni:

  • ha kiadják a kórházból, egy cselekvőképtelennek nyilvánított zárójelentéssel, azzal már el lehet menni, hogy keressünk számára megfelelő intézményt?
  • a gondnokság alá helyezést, cselekvőképtelenség esetén kötelező megindítani, vagy a családnak, vagy a gyámhatóságnak?
  • a pert, az Édesapámnak kell megindítani (Ő a közvetlen rokona), vagy unoka is megindíthatja? (nem él már a nagymama)
  • Aki megindítja a pert az lesz a gondnok?
  • Ha megindul egy ilyen eljárás, amíg nincs jogerős ítélet, addig mi történik a cselekvőképtelen személlyel? "Átmenetileg" a család köteles gondoskodni róla, vagy igénybe vehet addig is külső, hivatalos segítséget, mint szociális munkás, otthon, magánintézmény?
  • a lakás amiben lakik 100%-ban az én tulajdonom (unokája vagyok), viszont holtig tartó haszonélvezet van bejegyezve rá a nagypapám nevére. Amennyiben oda jut az ügy, hogy a családból nem kerül ki gondnok, hivatalból mi történik az ingatlannal? Felújíttathatom? Vagy engedélyek és hivatali jóváhagyások szükségesek, hogy a tulajdonomat rendbe tegyem? Cselekvőképtelenség esetén, mit jelent a haszonélvezeti jog?

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe.

Ha valaki tudna segíteni a fentiekben, nagyon hálás lennék!

Köszönöm!
Recus

Vicababa # 2009.03.04. 12:43

Hát nagyon szépen köszönöm mégegyszer...nem túl egyszerű kérdés ez...Elvileg holnap hazaengedik a kórházból, megpróbálom rávenni valahgy hogy menjünk el az ideggondozóba...:SSSS

Csipke # 2009.03.04. 10:50

kedves Vicababa,

hűűű, de sokat kérdezett. Na lássuk sorjában:

Ha nem vállalja senki a gondnokságot (nem gyámság ez, hanem gondnokság, gyámot kiskorú kap, a "felnőtt" meg gondnokot), vagy édesapja kifejezetten tiltakozik minden rokona ellen, aki vállalná, akkor hivatásos gondnokot rendelnek ki.

A gondnok a gondnokolt vagyonkezelője és törvényes képviselője. Az, hogy meddig terjed a dolga, az attól függ, hogy milyen gondnokságot állapítanak meg (korlátozót-kizárót).

De nézzünk egy példát: ha cselekvőképességet általános jelleggel korlátozó gondnokság alá helyezik, akkor azt úgy tudja elképzelni, hogy édesapja úgy fog "funkcionálni" jogi értelemben, mint kvázi egy kamaszgyerek. A keresménye 50%/-ával fog rendelkezni édesapja, a másik 50%-kal a gondnok, és a jognyilatkozatai érvényességéhez - néhány kivételtől eltekintve - a gondnok hozzájárulása szükséges.

Ha például a kötelezettségeit (például a számláit) az édesapja a nála lévő 50%-ból nem teljesíti, majd a gondnok a nála lévő 50%-ból fizeti azt meg.

Addig, amíg nincs gondnokság alatt édesapja, addig "lazán" adósságba tudja magát verni, hiszen jogi értelemben véve teljesen cselekvőképes. Az édesapját majd csak az "fogja megvédeni. Az adósságait édesapján, pontosabban az ő vagyonán "hajtják be" (nyilván van jelentősége annak, hogy milyen "adósság" ez).

Előrebocsátom, hogy nem egy leányálom egy ilyen per nyilván (sem az indítónak, aki pedig az alperes lesz - édesapja - meg pláne), de a széles körű társadalmi ellenérzéssel szemben a gondnokság alá helyezés elsősorban a gondnokolt - jelen esetben - az édesapja érdekeit szolgálja, nem ellene irányul. Erre gondoljon Ön is, illetve ezt próbálja megértetni az édesapjával is.

Üdvözlettel,


Csipke

ObudaFan # 2009.03.04. 09:09

Ha nincs olyan rokon, akit gyámként ki lehetne jelölni, akkor a gyámhatóság hivatásos gyámot fog rendelni. Ő is pontos elszámolást köteles készíteni arról, hogy mit mire költött, így ellenőrizhető, hogy a gondnokoltra legyen fordítva az a nyugdíj.