Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Üdv:melinda55
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Üdv:melinda55
Kedves Fórumozók!
Hosszasan olvasgattam az eddigi eseteket és válaszokat, de saját esetemhez hasonlóra nem bukkantam, így konkrétan vázolnám a helyzetet, mellyel kapcsolatban akad néhány kérdésem.
Édesapám 2 hónapja hirtelen elhunyt. Házasságban élt 6 éve egy hölggyel, aki a házasságba a ruháin és használati tárgyain kívül nem vitt semmit. Édesapám nevén volt egy ingatlan a házasságkötéskor, illetve ingóságok. Házassági szerződés, végrendelet nincs. Édesapám kb.2 éve az ingatlant eladta, majd egy kisebb értékűt vett, kizárólag saját nevére.
Tudomásom szerint jelen esetben felesége "csak" haszonélvezeti jogot szerezhet.
Kérdésem az, hogy jól tudom-e, és ha igen, akkor a közjegyző kötelessége-e megállapítani mindezt ("nyomozni"), vagy peres úton érvényesíthető csak?
üdvözlettel
apámlánya
A közjegyző nemhogy nem nyomoz, de még bizonyításnak is alig van helye a hagyatéki eljárásban.
Ha pedig a felek nem egyeznek erről meg, akkor házassági vagyonjogi igényeket sem fog elbírálni.
HA per lesz, neked kell esetleg bizonyítani, hogy az új ingatlan vételára a korábbi ingatlan eladási árából lett fedezve.
Édesapád különvagyona eladásából vásárolt lakás továbbra is különvagyona volt, ezt örökölted meg. A lakás eladásakor/vásárlásakor bizonyára volt banki pénzmozgás melyet számlakivonat igazolhat.
Ha a hölgy netán azt állítaná hogy a "közösen" vásárolt lakáshoz neki is köze van akkor bizonyítsa azt.
Az özvegyi haszonélvezet megváltható, bár nem köteles lemondani ezen jogáról.
Előfordulhat hogy volt közös számlájuk, ha igen akkor az azon lévő pénz felét is megörökölted, a kamat az özvegyé.
---Már megint ki akarod javítani a szakember helyes válaszát. Nagyon rossz szokás.
Óóó! Szóval akkor az özvegytől függ, hogy mennyire tartja tiszteletben édesapám szándékát és "mond le" a tulajdonjogról. Szerencsére/sajnos még ilyen ügyben nem találkoztam közjegyzővel, nem ismerem a hagyatéki eljárást, de tkp. a közjegyző előtt kell megegyeznünk, ha nem sikerül, nem zárják le a hagyatékot (nem tudom jól fogalmazok-e)?
KBS, én másról írtam.
Barátnőnk után ingatlant és ingóságokat örököltünk végrendelet útján. A banki folyószámláról nem rendelkezett, bár a halála előtt a kórházban átadta nekem a bankkártyáját azzal a kéréssel - PIN kódot megadva - hogy vegyek le róla minden pénzt, azzal a szándékkal, hogy a temetési és a lakásrezsivel kapcsolatos költségeket abból fedezzük. A közjegyző tavaly szeptemberben az ingatlan és ingóságok ügyében úgy rendelkezett, hogy azt a végrendeleti örökösök kapják, de a folyószámlát egy törvényes örökösnek, egy unokatestvérnek adta át, aki el sem jött a tárgyalásra. Később visszautasitotta az örökséget, fellebbezett, az ügy azóta nem zárult le. Most kiderült, hogy van még egy unokatestvér, aki kimaradt a hagyatéki eljárásból, de ő sem kéri az örökséget. Ezért most új tárgyalást tűztek ki. Kérdésem az lenne, hogy ezek után mi várható, ha ott, helyben mindenki lemond arról, amit nem akar átvenni, véget érhet-e az egy éve tartó kálváriánk? Jelzem, a folyószámlán - az utolsó pénzkivételkor 100 ezer forint volt - amit a hagyaték bejelentésekor át is adtunk az ügyintézőnek, és a felvett pénzzel együtt az ATM bizonylatokat is átadtuk. Lezárulhat-e végre az ügyünk,mert az ingatlan azóta is le van pecsételve, és a vele járó kiadásokat pedig ki kellene fizetni. Előre is köszönöm a választ.
T.Óbudafan! Fél éve,jogerősen megkaptam egy hagyatékot,NAV felé tetemes illetéket megfizettem. Ugyanazon végrendelet "aggálytalannak látszó" alaki példányával próbálkozik végrend.örökös új hagyatéki eljárást indítani.Eddig minden rendes jogorvoslatról - fellebbezés, majd hagyatékiper indítás - saját hibájából lemaradt, sőt elsőfokon indított perétől is önként állt el. Én teljesen jóhiszeműen, a jogerős végzés birtokában a pénzt elköltöttem /NAV-ra is/, lakásra vevőm van. Most mi lesz? Kiírható egyáltalán az új eljárás? Nekem nincs már sokmillióm, hogy "utólag" fizessek,rémálom az egész. Várom tanácsát,köszönettel: N.Zoltán
A hagyatékátadó végzésnek és az eljárást megszüntető végzésnek anyagi jogereje nincs, a tulajdoni igények meg nem évülnek el, így nincs akadálya az új pernek. Ha bukod, akkor nyilván az öröklési illeték nem téged terhel.
dwzsike
Legalább körvonalaiban ismerni kellene a fellebbezést. Mindenesetre ha megtámadja a törvényes örökös hagyatéki perben a végrendeletet, akkor nem biztos, hogy át lehet adni teljes hatállyal az ingatlant. Ami pedig azt jelenti, hogy bérbe pl. ki tudnátok adni, vagy be is költözhetnétek, de nem adhatnátok el, nem terhelhetnétek meg.
T.Óbudafan! Csakhogy nem akarnak pert indítani, hanem a h.eljárás megismétlését elérni...! Amúgy régi ügy, közjegyző anno feljelentette őket végrend.hamisitás miatt, most azért bátorodtak fel, mert a rendőrség nem nyilvánitotta bűnüggyé a kétlaposból egylapossá való összefénymásolást,mondván mindkettő szövegileg azonos.... No comment! Még a kikapart oldalszám-karakterre is kitér a szakértő. Pedig az összefénymásolással egy vagyon sorsát fordították meg. Ez nem bűntény!? 10 példányban készült anno a végrend., több példányon az első,ill.2. lap tintája se azonos az aláírásokon, amit meg egylaposnak tákoltak össze,ott az első lapon nincsenek is szignók..., minő véletlen a többi 9-en meg van szignó. Nem magánokirathamisitás miatt kellett volna feljelentést tennie a közjegyzőnek, hanem megállt volna a hamis tanúzás? Nekem már ott magas,hogy miért nem Nekik kell perelni, miért áll velük szóba újfent a közjegyző? Köszönöm,ha válaszol: N.Zoltán
Csak perben tudja érvényesíteni az igényét. Ha nem perel, az neked jó.
Egy éven belül vannak még, szerintem lehet kérni a hagyatéki eljárás megismétlését.
Nem támadta meg senki a végrendeletet. Az ingatlant és az ingóságokat már egyszer hagyatéki végzésben átadták nekünk, de nem lett jogerős, mert van az elhunytnak egy lakossági folyószámlája, valamint egy teljesen külön számlán lévő devizahitel számlája, ami tartozást mutat, viszont a hitelfedezeti biztosítás van rajta. A bitzosító fizet is, de csak jogerős végzéssel. A kedves rokon semmmiféle örökségbe nem akar belefolyni, ezért bár nem jött el tavaly a tárgyalásra, később fellbbezett, hogy nem kiván örökölni semmit. Próbáltunk vele egyezkedeni, kértünk részhagyaték átadást, semmi nem jött be. Viszont előrkerült egy még létező unokatestvér, igy lehetőségünk nyilt arra, hogy új hagyatéki eljárást kérjünk, és a fellebbezést visszavonták. Ma már kicsit okosabbak lettünk, - jövő héten lesz az új tárgyalás. Ha visszautasitják a örökséget, akkor az ő gyereke örököl, - nincs kiskoru, sőt ha az is visszautasítja, akkor annak a gyareke. Az sem kiskoru.Az ügyvédjük szerint mindenkitől beszerezte a lemondó nyilatkozatokat, igy a folyószámlát a magyar állam fogja örökölni. Erről én már tavaly kértem itt tanácsot, de még azóta sem tartunk sehol. Közben gyűlnek a rezsitartozások, a lakás hatóságilag lepecsételve, sőt ma már leszerelték a villanyórát is, mert fél év óta nem mért fogyasztást. Hiába küldtük el minden szolgáltató felé a halotti ak.kivnatot, három hónap után átadták végrehajtó irodáknak. Ki a fene fogja megfizetni a sok kárt, ami nem a mi hibánkból keletkezett?
Ezt ebből a leírásból nem igazán lehet kideríteni.
Tisztelt Ügyvédek!
A következők miatt kérek tanácsot. Apám meghalt, első házasságából 3 vér szerinti gyermeke született, köztük én. Második feleségével 1970 óta élt házastársi vagyonközösségben. 2002-ben megvásárolták az akkor tanácsi lakásukat, de tulajdonosként csak a feleséget jegyezték be, apámat csak haszonélvezőként. Emellett öröklési szerződést is bejegyeztek földhivatalnál a lakásra, a második feleség fia javára.
Lakáselőzmények: a nőnek volt egy egyszobás tanácsi lakása, amit elcseréltek a mostani 2 szobásra ráfizetéssel, akkor a ráfizetést a nő fia vállalta. Majd amikor l980-ban eladták nagyapám balatoni villáját /amit nagyapám nekünk az unokáinak szánt/ abból a pénzből apám kifizette a lakásráfizetést a nej fiának.
Kérdésem, hogy 2002-ben mivel házastársi vagyonközösségben éltek, érvényes-e az a tulajdoni bejegyzés, hogy csak az egyik fél nevére jegyzik be a tulajdonjogot, vagy ez közös vagyonnak számít, s akkor örökölhetjük a lakás felét.
Figyelembe véve azt, hogy az ági vagyon árából apám kifizette nekik a lakáscsere árát, s emellett szemben a feleséggel ő magas nyugdíjjal is rendelkezett és a nyugdíj mellett 71 éves koráig dolgozott is, s így mindenképpen a közös pénzből vásárolták meg a tanácsi lakást.
S, ha örökölhetjük a lakás felét most mi a teendőnk?
Előre is köszönöm a segítséget.
Ez egyáltalán nem az online kézrátétellel gyógyítás kategóriája. Keress meg egy ügyvédet!
Lehet ott közös vagyon, de hát az öröklési szerződéssel ki is üresedhet a hagyaték.
Tisztelt Jogi Fórum!
A következő visszatetsző ügyben kérnék szakszerű segítséget.
Apám tavaly decemberben elhunyt, a napokban kapott bírósági levél szerint bizonyos összegű tartozást hagyva maga után. valószínű, hogy bank felé volt tartozása, ez nem derült ki pontosan a levélből. a második felesége, a lánya (a mostohatestvérem) és én közöttem osztották szét a tartozást, azaz nekem is fizetnem kell(ene). kérdem én, hogy nekem miért kell fizetnem? ha banki tartozás, akkor miért nem a családon hajtja be a bank? nem nagy összeg, nem milliókra kell gondolni. hogy jövök én a képbe?
nem volt hagyatéki tárgyalás, csak kaptuk a levelet.
nincs szándékomban fizetni.
válaszukat előre is köszönöm.
tisztelettel: G.Z.
Az örökös az örökrészével, illetve annak értékéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Az viszont a kérdésből nem derül ki, mi ez a "levél", így konkrétabb válasz erre nem adható.
Tisztelt Szakértők.
Édesanyám tavaly májusban hunyt el,rövid betegség után.Testvéremmel megromlott a kapcsolatuk,ahogy az enyém is a testvéremmel.Együtt éltem édesanyámmal,abban az ingatlanban,aminek a felét már korábban megvásároltam testvéremtől.Pont a rossz viszony miatt.Most jelenleg "beszélőviszonyban" vagyunk.Szeretném megvásárolni az ő részét.Mindenképpen kell neki adót vagy egyebeket fizetnie?Mert gondolom,ha közjegyző előtt állapodunk meg,akkor beleírják hogy x összeget kap tőlem ezért, akkor az neki adóköteles jövedelemnek minősül,ugye?Milyen lehetőségeim vannak?Mindenképpen előtte meg kéne egyeznünk?Szeretném,ha nem kellene közösködnöm vele semmin se...Nagyon rosszul bánt Édesanyámmal.Nagyon közeleg a hagyatéki tárgyalás időpontja.
Segítségüket és gyors válaszukat köszönöm!
Tisztelt szakértők!
Reméltem nem kell ezzel a problémával ide fordulnom, de sajnos eléggé elmérgesedett a helyzet.
Édesapámék hárman voltak testvérek. Az idősebb testvér 2003-ban elhunyt, így ketten maradtak. Édesapám és a húga. Nagymamám lakását(amit időközben a a fiatalabbik testvér nevére írattak)pár napja eladták.
Nagymamám és a fiatalabbik testvér meggyőződése, hogy édesapámnak semmi örökösödési joga nincsen, ezáltal lényegében az öröklésből teljesen kitúrták.
Kérem segítsenek, félek hogy édesapám ebbe lelkileg beleroppan.
Milyen jogcímen kapta meg a fiatalabbik testvér és mikor?
Tavaly lett átíratva nagymamám nevéről a fiatalabbik testvér nevére. Azóta nagymamám csak haszonélvező.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02