Öröklés

ObudaFan # 2013.03.11. 21:18

Ajándék volt, vagy mi volt?

Fallen # 2013.03.11. 21:18

Ha tippelnem kellene akkor ajándékozás útján...

ObudaFan # 2013.03.11. 21:21

Ha ajándék volt, akkor jár a kötelesrész, kivéve, ha a mama él még 15 évet az ajándékozástól számítva.

Viszont a kötelesrész mértéke az új Ptk-val jelentősen csökken, a kormányzó pártjaink érdemi indoklás nélküli és szerintem indokolhatatlan döntése nyomán.

Fallen # 2013.03.11. 21:25

Értem, köszönöm a választ!
Valamilyen úton-módon akkor meg lehet támadni ezt a döntést? A köteles rész mértéke ebben az esetben mennyit jelent?

Fallen # 2013.03.11. 21:37

A telefonban többször hangoztatta a "kedves" testvér, hogy édesapámnak "semmi köze" a részéhez. Jelenthet ez valami jogi intézkedést amivel esetleg el lehetetlenítheti a köteles részhez való jogot?

Elnézést, ha hülyeséget kérdezek/írok, de iszonyatosan ideges vagyok a kialakult helyzet miatt.

ObudaFan # 2013.03.12. 06:48

A telefonban többször hangoztatta a "kedves" testvér, hogy édesapámnak "semmi köze" a részéhez. Jelenthet ez valami jogi intézkedést amivel esetleg el lehetetlenítheti a köteles részhez való jogot?

Nem lehetetlen. Elképzelhető, hogy valamilyen visszterhes átruházás történt, pl. tartási szerződéssel. Ebben az esetben meg lehet gondolni egy pert, ha színleltnek tűnik a szerződés. A földhivatalban be tudsz tekinteni ingyenesen a tulajdoni lapba, ott látszik, hogy milyen jogcímen történt az átruházás.

Valamilyen úton-módon akkor meg lehet támadni ezt a döntést?

2014-ben választások lesznek.

A köteles rész mértéke ebben az esetben mennyit jelent?

1/3-a a törvényes örökrésznek. (Ez a jelenlegi szabály szerint még a fele.)

Bolyamama # 2013.03.12. 07:53

Tisztelettel kérnék segitséget a következő problémámra!
Férjemtől nem születhetett gyermekünk, ezért 7 év után örökbe fogadtunk egy gyermeket, akivel 10-12 éves kora óta súlyos magatartásbeli problémáink voltak!
A végeredmény az lett, hogy szült két gyermeket, akiket 2, ill. 3 éves korukban elhagyott és az Édesapjuk neveli, új Feleségével! Velük a kapcsolatunk nagyon jónak mondható, gyakran vannak velünk az unokák /hétvégén, nyaralások alkalmával.../ Ennek 10 éve, amióta a lányom nem látogatja a gyermekeket, nem érdeklődik felőlük.....
Időközben én külön költöztem a férjemtől és élettársi kapcsolatban élek 15 éve.
Azt szeretném, ha az én vagyonomat UNOKÁIM örökölék, ill. élettársam!/Erről végrendeletet is írtam!/
Ebben az esetben van-e köteles rész a lányomat illetően, ill. hogy tudom őt kizárni és az UNOKÁKAT előtérbe helyezni!
A lányomról semmi hírünk nincs....nem tudjuk hol él, mit csinál....

ObudaFan # 2013.03.12. 09:51

Van kötelesrész. Szabályszerű kitagadással lehet ettől megfosztani, ha ennek a feltételei fennállnak, így kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c)az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

1. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  2. erkölcstelen életmódot folytat;
  3. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

A másik megoldás az örökbefogadás felbontása lehet. Az örökbefogadást a bíróság egyoldalú kérelemre felbontja, ha akár az örökbefogadó, akár az örökbefogadott olyan magatartást tanúsított, amely miatt az örökbefogadás fenntartása a másik félre elviselhetetlenné vált.

Fallen # 2013.03.12. 11:10

@Obudafan: Nem tudom mennyit számít, de nagymamám tavaly ilyenkor kb. öngyilkosságot kísérelt meg, és a "búcsúlevélben" édesapámat jelölte meg mint a hibást mindenért.

Bolyamama # 2013.03.12. 11:59

Köszönöm szépen gyors válaszát!
Válaszból adódóan két kérdésem lenne még:

• hogyan lehet intézni az örökbefogadás megszüntetését, ill.

Fentiek esetén az UNOKÁK törvényes örökösök maradnak-e, vagy ezzel nekik is megszünik a családi kapcsolatuk velem jogilag?

dr.beata.beres # 2013.03.12. 12:24

A következő kérdésem lenne:

az örökhagyónak van egy fia és az elhunyt másik fiának 3 gyermeke

végrendelkezni szeretne az élő fia javára, de ilyenkor

járna kötelesrész a másik fia leszármazóinak?

mmucika # 2013.03.12. 15:36

Tisztelt Szakértők.Segítségüket kérem:
Édesanyám tavaly májusban hunyt el,rövid betegség után.Testvéremmel megromlott a kapcsolatuk,ahogy az enyém is a testvéremmel.Együtt éltem édesanyámmal,abban az ingatlanban,aminek a felét már korábban megvásároltam testvéremtől.Pont a rossz viszony miatt.Most jelenleg "beszélőviszonyban" vagyunk.A hagyatékot egy 5 Ha föld képezi,melyhez haszonbérleti szerződés kapcsolódik.Szeretném megvásárolni az ő 1/2tul.hányadát.Mindenképpen kell neki adót vagy egyebeket fizetnie?Mert gondolom,ha közjegyző előtt állapodunk meg,akkor beleírják hogy x összeget kap tőlem ezért, akkor az neki adóköteles jövedelemnek minősül,ugye?Milyen lehetőségeim vannak?Mindenképpen előtte meg kéne egyeznünk?Ha nem sikerül megegyeznünk,akkor mi lesz a haszonbérleti szerződés sorsa?Kell azt módosítani,hogy változtak a tul.viszonyok?Szeretném,ha nem kellene közösködnöm vele semmin se...Nagyon rosszul bánt Édesanyámmal.Nagyon közeleg a hagyatéki tárgyalás időpontja.
Segítségüket és gyors válaszukat köszönöm!

Erika1966 # 2013.03.12. 15:53

Tisztelt Ügyvéd úr!

Két kérdésem lenne, szeretném ha felvilágosítana a következőkben: - szabályosan járt-e el a közjegyző akkor, amikor teljes hatállyal adott át olyan hagyatékot, amelyben az örököstársak között csak az ingatlanok megfelelő elosztásában értettek egyet, az ingóságok (illetve a két örököstárs által elértékesített ingóságok készpénz által történő kiegyenlítése a harmadik örököstársnak)ebben egyáltalán nem volt egyetértés?
A másik kérdés:- törvényszéki eljárásban, mely a közjegyzői döntés ellen fellebbezés útján lett beadva, a T. törvényszék ez értékesített ingóságoknak a hagyaték keletkezésének időpontjában felvett forgalmi értékét, vagy az időközben értékesített hagyatéki tárgyak vételi árát állapítja meg? Köszönöm válaszát.

dr.beata.beres # 2013.03.12. 19:16

következő kérdésem lenne:

az örökhagyónak van egy fia és az elhunyt másik fiának 3 gyermeke

végrendelkezni szeretne az élő fia javára, de ilyenkor

járna kötelesrész a másik fia leszármazóinak?

ObudaFan # 2013.03.13. 06:05

dr.beata.beres

Igen, járna.

ObudaFan # 2013.03.13. 06:06

Erika1966

Szabályosan.
Mire irányult egyáltalán a fellebbezés?

Erika1966 # 2013.03.13. 06:49

A fellebbezés arra irányult, mert ebben a végzésben az ingóságok csak a két másik örökös javára lettek megállapítva. Az értékesített ingóságok ellenértékéért lett a fellebbezés a harmadik örökös részéről beadva.
Tisztelettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 08:48

Ez így nem éppen kristálytiszta. Próbáld mellőzni a jogi szaknyelvet (amit használsz, az úgysem az), és egyszerűen, röviden,magyar köznyelvi kifejezésekkel előadni a tényállást, mi a vita lényege. Pl.: "meghalt az apa, három gyereke örököl. A hagyatéki leltárba felvett dolgok egy részét a gyerekek közül kettő eladta. A harmadik szeretné, hogy a dolgokért kapott pénz harmadát neki kifizessék."

Erika1966 # 2013.03.13. 09:13

Pontosan erről van szó, amit tetszett idézni. Vagyis a 2 örökös először is letagadta a 3. számút, ezért megismételt eljárást kellett lefolytatni.Közben mindent elértékesítettek.A pénzbeli ellenértéket szeretné a 3. számú örökös a rá eső részben megkapni. De mivel a teljes hatályú végzés úgy lett kiadva, hogy erre utalás nincs, (vagyis az ingóságok csak a két örökös számára lettek átadva azzal a kitétellel, hogy közben ezeket eladták) ezért kellett a felebezést beadni a T. Törvényszéknek. Kérdésem az, hogyha mint az előző válaszban kiderült, hogy a teljes hatályú végzés ez esetben szabályos volt, akkor a 3. számú örökös az értékesített ingósági tárgyak ellenértékét a két örökös által bevallott pénzbeli értékben, vagy a hagyaték megnyílásakor keletkezett forgalmi értékben kapja meg a rá eső részt, mi ilyenkor a T. Törvényszék álláspontja, ez érdekelne?Köszönettel.

ObudaFan # 2013.03.13. 10:13

A törvényszék nemperes eljárásban nem fog nekiállni bizonyítani az értéket szerintem, ehhez pert kell majd indítani.

Erika1966 # 2013.03.13. 10:30

Megértettem, nagyon szépen köszönöm szíves segítségüket, további szép napot kívánok Önöknek!

svédjogos123 # 2013.03.13. 21:46

Üdv.
Segítségüket szeretném kérni.

Magyar Viktor vagyok tavaly Októberben költöztünk ki Svédországba párommal.
Párom édesapja tavaly júniusban elhunyt és most lenne a hagyatéki leltár, a végrendelet sajnos jogilag nem volt érvényes. Ezért párom "pénz éhes" kettő testvére (apai ágon, első házasság) mindent vinni akarnak párom édesanyjától. Azt is amihez semmi közük sem volt.
Hogyan lehetne ezt lezárni ? Párom tartson igényt tárgyakra amit ők elakarnak vinni ?
Kérem adjanak tanácsot. Nagyon köszönöm válaszukat.

Üdv Magyar Viktor

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 12:07

Ez nem igény kérdése. Az örökösök a hagyaték megnyíltakor egymás között egyenlő arányban tulajdonosaivá válnak mindannak, ami az örökhagyóé volt. Hogy aztán melyik tulajdonostárs vesz önkényesen birtokba, az más kérdés.
De ha jól látom, van ott egy haszonélvező, neki lenne rá leginkább módja, hogy megakadályozza a juss széthordását. (És persze, érdekében is áll.)

monalisa1 # 2013.03.14. 13:06

Összeírni mi minden közös ingóságuk volt a szülőknek, valamint az esetleges autó, bankbetét, életbiztosítás, értékpapír stb.
A listát eljuttatni a közjegyzőhöz.
Ha netán valamint már széthordtak a közösből, utóbb kötelesek vele elszámolni.

Párod akár e-mailban is tarthatja a kapcsolatot a közjegyzővel, anyukájának meg adjon írásbeli meghatalmazást, hogy helyette és nevében eljárhat, és alá is írhat. (A postai levélben megküldött meghatalmazás oda-vissza időben megjárja az utat.)

---
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 13:07

Jaj...