Öröklés

katica1967 # 2013.07.02. 16:28

Kedves ObudaFan!

Nem a számlatulajdonos akarata volt hogy a pénzt kivegyék. Egészségi állapota megromlott, tudata beszûkült. Szoc. otthonba volt, ezért a pénz nem került hozzá. A meghatalmazás is ezért vált szükséggessé, a nevét már nem tudta leírni. 10éve egyedül élt már, törvényesen nem vátak el. Ennek kapcsán lett az egyik gyermek a meghatalmazott, és nem a feleség. Az ügy annyiban változott tegnap óta, hogy az egyik gyermek, még a pénz létezésérõl sem tudott. Ezért sem gondolnám, hogy az ügy megoldodna.

ObudaFan # 2013.07.02. 17:25

Ráépítéssel vélhetően nagyobb tulajdoni hányadot szerzett az egész ingatlanon.

Kirácska # 2013.07.02. 20:48

Azt nem értjük,hogy miért nincs a felső szinthez közünk,hogyha a Földhivatalba azt mondták,hogy azért lett 16 rész,mert Ő ráépített még 1szintet.
És így lett neki 8/16-od része.
16-részre van osztva az ingatlan és abból 8 a felső szint,de mivel nekünk Édesanyámmal 1-1/16-od részünk van,ezért az mind két szintre érvényes. (Szerintem!)
Mert különben nem lenne csak 8ad részünk Anyummal.

Szerintem!

Vélemény?
Köszönettel:
Kirácska

ObudaFan # 2013.07.02. 21:19

Vélhetően egy helyrajzi számon van az ingatlan, és akkor a tulajdoni arányok az egész ingatlanra értendők. Így nem sok értelme lenne ennek a kérdésnek. Viszont egyvalamire biztosan nem alkalmas egy internetes fórum, tényállást nem fogunk tudni megállapítani. Látni kellene a tulajdoni lapot, és ennél egy kicsit pontosabb leírás kellene arról, hogy mi is történt és mi is a kérdésed.

Peyron # 2013.07.03. 11:51

Tisztelt Fórumozók!
Az egyik nagymama ismerősöm nevében kérem a segítségeteket.
Fiának 1990- ben született egy kislánya.Fiának megromlott a kapcsolata a feleségével, így a kislány 4 éves korában válás lett a vége.Az apuka próbált az anyukával jól kijönni, de sajnos nem engedte a kislányt sem látogatni. Pár éves huzavona után az anyuka kérte az apukát, hogy hivatalosan mondjon le a lányáról, és ne is küldjön több gyermektartásdíjat se.Ez meg is történt, és sajnos 16 évig nem is tudtak róluk semmit sem. A nagyszülők sem látogathatták. A nagymama kb: 4 évvel ezelőtt azért felvette a kapcsolatot az akkor már nagykorú unokájával, és a kislány évente egyszer hajlandó volt elmenni hozzájuk.
( Az apuka nem nősült újra, a szüleivel élt mostanáig. ) Sajnos az apuka a múlt héten elhunyt, és a nagymama magára maradt.Az apukának van 2 szobás lakása amit bérbe adott, a nagymamának viszont egy nagy kertes háza van, aminek a fele az apai örökségből az apukáé.
Kérdésem az lenne, hogy a kislány ( unoka ) akkor most örökölni fog az apuka után? Az anyuka kényszerítette ki a gyermekről való lemondást, és utána az anyuka a saját lánykori nevére változtatta a kislány vezetéknevét.Akkor ezzel az örökösödésről is lemondott vajon jogilag?
Várom mielőbbi választ!

Kirácska # 2013.07.03. 20:48

Jó Napot Kívánok!

Törökbálint-on örököltünk egy kétlakásos családi házat.

Tulajdonviszonyok:

Szabó Lajos István:8/16
Gerákné Szabó Irén:1:16
Szabó Lajos István:6/16
Gerák Marianna:1/16

Telek területe:663nm
Épületek redukált hasznos alapterülete:175nm

A tulajdoni lap másolata szerint:
8/16 Szabó Lajos István Ráépítés jogcímen

1/16 Édesanyám Köteles rész kiadása jogcímen

2/16 Édesanyám testvére végrendeleti örökös jogcímen

1/16 Én végrendeleti örökös jogcímen

4/16 Édesanyám testvére (megint) tartás jogcímen

Az ingatlan becslő hölgy 33.400.000 Ft-ra értékelte fel a házat. A kérdésem az lenne,hogy nekünk édesanyámmal ebben az esetben 8adokban kellene számolnunk vagy 16odokban?
Szeretnénk megállapodni velük és ezért lenne nagyon lényeges.Mert Édesanyám testvére azt mondja,hogy a

Ingatlan vagyonértéke:33.400.000
Telek értéke:14.000.000
Földszinti épületrész értéke:4.900.000
Emeleti épületrész értéke:14.200.000

a telek 1/16-a a minénk valamint az alsó szint 1/8-a a miénk.

Akkor,hogy is van ez?

Köszönöm szépen:
Kirácska

Kirácska # 2013.07.03. 20:49

Egy régebbi "írást" másoltam be elnézést a köszönésért :) Jó Estét!.....

samlitunder # 2013.07.03. 22:57

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel van egy kiskorú gyermekünk, férjemnek előző házasságából két nagykorú lánya van. A lányok mindketten megkapták a várt örökség rájuk eső részét (a tulajdonukban van egy-egy lakás), ezért szeretnénk, hogy a most épülő családi házat teljes egészében a kiskorú gyermekünk örökölje. A gond az, hogy a ház 1/1 arányban a férjem nevén van.
Amennyire eddig sikerült körüljárni a témát:

• gyermekünk részére ajándékozás esetén, ha jól értelmezem a Ptk vonatkozó részét, 10 évig úgyis beleszámít a hagyatékba
  • végrendelet esetén kötelesrész jár a többi örökösnek

Kérdésem, hogyan lehetne megoldani, hogy az említett ingatlant teljes egészében a gyermekünk örökölje?

Köszönettel, samlitunder

csicsi1 # 2013.07.04. 05:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mindketten második házasságban élünk a férjemmel. Én az ország másik részéből költöztem a férjem családi házába 13 éve. A férjem fiai már felnöttek voltak, egyik családos is. Az idősebb 13 év után az apjától követeli az anyai rész pénzbeli kifizetését a családi házból, mondván szüksége van rá.
Ez a fiú a férjem alapította vállalkozás ügyvezetője, amiből tisztességesen meg él.
Velem pedig arrogánsan közölte, hogy kérhetne tőlem lakbért, mert használom a tulajdonát. Ez egy 300 nm-s családi ház kerttel, ami nem örömet, hanem munkát ad nekem, mert koros vagyok.
Jogos e a támadó követelése?
Köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel: Csilla1

ObudaFan # 2013.07.04. 05:58

csicsi1

Ha a férjedé a ház, akkor nem jogos. Akkor sem, ha házastársi közös vagyon címén az előző feleség után a gyerekei örököltek. Már csak azért sem, mert az ő részükön vélhetően özvegyi joga van a férjednek.

ObudaFan # 2013.07.04. 06:00

samlitunder

15 év az a 10 év. Probléma igazából csak akkor lesz, ha a nagykorú gyerekek felé történt ajándékozást követő 15 éven túl, de a te gyermekednek történt ajándékozást követő 15 éven belül halálozik el a férjed, mert ebben az esetben amit a nagykorú gyerekek kaptak, nem kell betudni a kötelesrészükbe, a te gyermeked ajándéka viszont a kötelesrész alapjához hozzászámít. Viszont ezt nem igazán lehet kikerülni. Kiskorú esetében még az a népszerű kiskapu sem jöhet szóba, hogy kössön tartási szerződést, mert életszerűtlen lenne.

ObudaFan # 2013.07.04. 06:03

Kirácska

Mi a kérdésed? Mert az, hogy 16-odokban, vagy nyolcadokban számolsz, teljesen mindegy. Az pedig, hogy úgy általában hogy is van ez, nem igazán válaszolható meg a kérdésedből. Az sem derül ki, hogy egyáltalán egy helyrajzi számon van-e az egész ingatlan, vagy fel van-e osztva valahogy.

Kirácska # 2013.07.04. 08:47

A tulajdoni lap és a hagyatéki papíron valamint a végrendeleten is 1helyrajzi számként van fel tüntetve a ház.
Azért kérdeztem,hogy 16-vagy 8-adokban,mert Édesanyám öccse azt mondta az alsó szint 1/8-a,illetve a kert 1/16-od része a miénk fejenként.Tehát ő szerinte a felső szinthez nincs közünk.Erről szerettem volna érdeklődni,hogy "ebben" az esetben ilyenkor hogyan kell számolni? Próbáltunk egyezkedni de 750.000 Ft-ot akar adni fejenként...Az,hogy fel lenne-e valahogyan osztva arról nekünk fogalmunk nincsen :/ Nagyon sok dologból kihagytak bennünket,illetve nagyon sok hivatalos levelet elzártak tőlünk,úgy tesznek vesznek abban a nagy házban mintha csak az Édesanyám testvéré-é lenne,illetve a mamáé...Mintha mi nem is lennénk tulajdonosok,aláírnak ezt-azt a nevünkben,bejelentettek oda egy idegent,átépítették a tyúkólat egy egy szobás-konyhás-fürdős lakrészé....

ObudaFan # 2013.07.04. 11:26

Ha egy helyrajzi számon van az ingatlan, akkor a teljes ingatlanra azonosak a tulajdoni arányok. Az elképzelhető, hogy a használat meg van osztva valahogy.

Kirácska # 2013.07.04. 12:46

És ha megvan osztva a használat abban az esetben a felső szinthez nincs közünk?
És ezt hogyan lehet meg tudakolni,hogy meg van-e osztva vagy sem?

Köszönöm válaszát.

Kirácska

Timcsi09 # 2013.07.04. 13:48

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni,hogy 2009 07.07 én nagyszülőm elhalálozott .Örököltem testvéremmel egy ingatlant amelynek az illetékét 2013 11 .15-ig lehet kamatmentesen megfizetnem ugyan is akkor töltöm be a 20-ik életévemet.
Én még nappali tagozatos tanuló vagyok a Szakközépiskolában jövedelemmel nem rendelkezem.Van -e mód rá hogy illetékmentességet kérjek.Rám vonatkozik-e az új törvény hogy vér szerinti rokon után illetékmentesség illet meg? Köszönettel várom válaszát.Gergő

ObudaFan # 2013.07.04. 14:28

Aki erre hivatkozik, annak fel kellene tudnia mutatni egy használati megosztást, vagy bizonyítania kellene tudni, hogy ez a megállapodás legalább ráutaló magatartással létrejött.

Kirácska # 2013.07.04. 17:47

Mi ilyenről nem tudunk,az a baj,hogy nagyon sok dolgot elsumákoltak,nagyon sok dologról mi sem tudunk pedig már 5éve tulajdonosok vagyunk ráadásul én tavaly Októberig ott is laktam.Mégis mindent a hátunk mögött csináltak.
És most kezdenek kiderülni a turpisságok.
Csak nem értik meg meg nem fogják fel,hogy ezzel nagyon megüthetik a bokájukat,hogy például helyettünk írtak alá nem egy iratot....

És ha ő ezt a bizonyos iratot nem mutatja fel nekünk "titkolja" vagy akármi akkor hogyan tudnánk utána járni?
Jó lenne már tudni,hogy megvan osztva vagy sem.

Köszönöm szépen az eddigi segítségét is.

Kirácska

samlitunder # 2013.07.04. 21:20

Tisztelt Obudafan,

Köszönöm a gyors választ. Valóban, 15 év (közben az új Ptk.-t is olvasgattam, az zavart meg:)).
Sajnos, probléma már most van, mert a nagykorú gyerekek felé történt ajándékozás anno semmilyen módon nem volt dokumentálva, így nagyon nehéz lenne bizonyítani.
Ami nekem nem tiszta még: feltéve, ha férjem kiskorú gyermekünknek ajándékozza az ingatlant és 15 éven belül halálozik el, akkor a másik két örökös kötelesrészt kap az ingatlanból, vagy az egyébként rá eső örökrészt (mintha nem is történt volna ajándékozás)?

Köszönöm még egyszer,

samlitunder

ObudaFan # 2013.07.05. 09:24

Kirácska

Sehogy, de akkor nem fogják tudni ezt a jogukat érvényesíteni.

samlitunder # 2013.07.05. 21:36

Tisztelt Obudafan,

Köszönöm a gyors választ.
Még egy kérdés: feltéve, ha férjem kiskorú gyermekünknek ajándékozza az ingatlant és 15 éven belül halálozik el, akkor a másik két örökös kötelesrészt kap az ingatlanból, vagy az egyébként rá eső örökrészt (mintha nem is történt volna ajándékozás)?

Köszönöm még egyszer,

samlitunder

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.06. 06:27

Ne mintha nem történt volna semmi, hanem épp az ajándékozásra tekintettel lesz köteles részi igénye. Ajándékozás nélkül örökölne. A köteles rész dupláját. (Jövő év március 16-tól a másfélszeresét.)

szabozoli # 2013.07.07. 12:34

Tisztelt Jogi Fórum!

Sok helyen próbáltam már utánanézni, de sehol sem találtam konkrét információt a következő öröklési esetre: tengerentúlon élt nagybátyám halálát követően - mint az egyik megtakarítási számlájának haláleseti kedvezményezettjének - a számlavezető bankja mindenféle levonás nélkül átutalta részemre a megtakarítás összegét. Az ottani szabályok szerint, a haláleseti kedvezményezettnek járó összeg nem képezi a hagyaték részét, vagyis a külföldi hagyatéki eljárásnak nem tárgya, és ebben a konkrét esetben kint illeték/adófizetés sem terheli.
Magyarországi hagyatéki eljárás nincs, mivel itt nem volt vagyona.
Itthon, 2013. jan. 1-el megszűnt a takarékbetétekre vonatkozó illetékmentesség, és mivel nem számítok egyenesági örökösnek, így ismereteim szerint öröklési illetéket kell fizetnem ezen összeg után.
Segítségüket kérném azzal kapcsolatban, hogy ilyen esetben, hogyan kell eljárni, mi módon és milyen határidőn belül kell bejelenteni az ilyen öröklést, ill. hol találhatnék erre vonatkozó konkrét útmutatást.

Segítségüket előre is köszönöm!

Vica09 # 2013.07.07. 13:22

Tisztelt Obudafan!
Testvéremmel örököltünk egy ingatlant az apukánk után. Az ingatlan a testvérem lakáshitelének a pótfedezete. Valószínű a hitelét az életben nem tudja majd kifizetni, mivel deviza alapú és az elmúlt 5 évben közel a duplájára nőtt, a futamidőből még 15 év hátra van, így az ingatlan kötelemből való kivonása szinte lehetetlen.A testvéremet ez a dolog nem nagyon érdekli, mondván az az ő hitele és semmi közöm hozzá...hagyatéki tárgyalás még nem volt.
Nagy segítség lenne, legalább egy iránycsapás, hogy merre induljak.
Köszönettel

Sztike74 # 2013.07.08. 07:22

Tisztelt Jogi Fórum!
Férjem halálával, végrendelet és köteles részről lemondó szerződés alapján, én örökölnék kettő ingatlant. Sajnos az ingatlanok egy kölcsönszerződés alapján hitellel vannak terhelve, illetve a banknak mindkét ingatlanra külön-külön vételi és opciós joga van. Tehát egy kölcsönszerződés amiben mindkét ingatlan szerepel fedezetként, külön két jelzálogjogi szerződés és két vételi, opciós szerződés. Tulajdoni lapok alapján mindkét ingatlan a teljes hitelösszegre és járulékaira terhelve van. Kérdésem a következő: ilyen esetben a hagyatéki tárgyaláson lemondhatok-e csak az egyik ingatlanról, míg a másikat megtartanám?

Előre is köszönöm válaszukat.