Öröklés

ius latratus # 2014.10.17. 10:38

Nem láttam a választ. Mindegy, a lényeg ugyanaz.

ius latratus # 2014.10.17. 10:36

.Elég felháborító a viselkedésük,a temetés még meg sem történt,de már jelentkeztek a rokonok,hogy mit örökölnek..."

Pont, mint te. Nem tűnik fel? Csakhogy míg ők örökölni is fognak, addig te csak a körmödet rághatod. Te szegény...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 10:15

Mint a falónak az epsomi derbin.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 10:15

és esély arra,hogy a szüleim örököljenek?

tmaria # 2014.10.17. 09:14

Jó napot kívánok!

Szüleim gondoztak egy idős bácsit kb 7 éven keresztül,akire a rokonai rá se néztek...Az utóbbi négy évben eltartási szerződést kötöttek.Kb két hónapja felbontották a szüleim kezdeményezésére családunkat ért betegség miatt,így minden visszakerült a bácsi nevére.Nem szerette volna ha a rokonai örökölnek utána,ezért többször hangoztatta,hogy Anyukám nevére akarja íratni a tulajdonát,de ez nem történt meg.Kórházba került és sajnos egy hete meghalt.A temetését mi intézzük,mert helyezett el pénzt Apukám nevére,amit csak a halotti anyakönyvi kivonat ellenében lehet felvenni és nem kerül a hagyatékba.Elég felháborító a viselkedésük,a temetés még meg sem történt,de már jelentkeztek a rokonok,hogy mit örökölnek...Soha nem érdekelte őket,hogy mi van a bácsival.Mivel felbontottuk az eltartási szerződést a rokonok fognak örökölni.Szeretném megkérdezni hogy van-e értelme pereskedni Velük és esély arra,hogy a szüleim örököljenek?

Köszönettel

ujfiju # 2014.10.16. 23:30

Kedves szakertok!

Csaladunkban varatlanuk elhunyt (edes)testverem. Edesanyam mar par evvel korabban. Edesanyam meg idejeben gondoskodott lakasarol es testveremnek ajandekozta. Meg edesapam el, de mar o is boven benne jar korban, tervezzuk, hogy a csaladommal magunkhoz koltoztetjuk.

A kerdesem az lenne, hogy jol tudom-e, hogy testverem lakasa utan mi ketten vagyunk az orokosok 50-50%ban?
Milyen orokosodesi illetekre lehet szamitani? Ha jol olvastam, akkor edesapam illetekmentesen orokol, en azonban nem. Nem jarnank-e jobban, ha o orokolne a lakast, majd kesobb elajandekozna nekem (o pedig marad haszonelvezo, ha akar).

Koszonottel:
ujfiju

ObudaFan # 2014.10.15. 22:00

Semminek, a kitagadást nem tartalmazó végrendeletet nem kell indokolni.

borica # 2014.10.15. 19:59

Köszönöm a választ.
1.Nem tudom mire fogja alapozni, (gyanítom beszámíthatatlanságra vagy befolyásolásra, édesanyám a végrendelet írásakor 82 éves mozgásképtelen volt, korából adódó feledékenyebb állapotban)
Még csak október 28-án lesz a közjegyzőnél a hagyatéki tárgyalásunk, igaz a második mert az elsőre nem jött el a testvérem.
Édesanyám halálakor tudattam vele hogy végrendeletet hagyott hátra, amiben a gondozás fejében az ő részét egyedül rám hagyja. Akkor ezt elfogadta, semmi ellenvetése nem volt. A temetési költségeknél újra mondtam, és felajánlottam hogy én fizetek mindent épp emiatt mert igy etikus. Ő akkor azt mondta, hogy ennek ellenére beszáll 100 ezer forinttal amit ide is adott. Ez az össz.költség kb. harmada.
Okt. 6-ra volt kitüzve a hagyatéki tárgyalás, amire ő nem jött el, (azt mondta elfelejtette)de ellenvetése akkor sem volt. Múlt héten közölte velem, hogy megtámadja a végrendeletet mert neki kell a fele.
2. A gondozás a végrendelet írása előtt már 13 évvel megelőzően fenn állt. Akkor érte egy olyan betegség, hogy a kórházból úgy adták ki, hogy nem lehet egyedül. Mivel a testvérem mereven elzárkózott, így más lehetőség hijján hozzánk költözött. Azóta viselem gondját. A végrendelet azért készült, mert édesanyám honorálni szerette volna a gondoskodást, ápolást, úgy érezte mivel sosem néz felé sem a fia, neki csak a köteles rész járjon és én kapjak többet. Ennyi is van csak indoklásként írva, hogy az éveken át tartó ápolásért, gondozásért hagyja egyedül rám az ő részét. Ez így nem tudom minek minősül és mennyire támadható?

ObudaFan # 2014.10.15. 17:59
  1. Konkrétan kellene tudni, hogy mire alapozva támadja, de mivel általában aki állít valamit, az köteles bizonyítani, így általában aki egy okirat érvénytelenségét állítja, az köteles ezt bizonyítani.
  2. Ha a gondozás a végrendeleti juttatás reményében történt, akkor igen.
borica # 2014.10.15. 17:55

1./ Konkrétan azt kérdezném, hogy végrendelet megtámadásánál kinek mit kell bizonyítani?
2./ Mivel ő gazdag, nyugodtan fogadhat "sztár" ügyvédet, én pedig semmilyen jogi képviseletet nem engedhetek meg magamnak. Előfordulhat hogy elveszítem a pert.Akkor ugye egyenlő részben öröklünk, függetlenül attól hogy minden anyagi és egyéb teher csak rám hárult évtizedeken át. Én kérhetek-e ekkor - vagy a per közben - valamiféle beszámítást, vagy ellenértéket a gondozásért mivel ő teljesen elutasító volt semmilyen formában soha nem vett részt sem az ápolásban, sem semmilyen segítség nyújtásban édesanyámmal kapcsolatban.(Ha nagy ritkán kértem volna, hogy ő szállítsa édesanyánkat az orvoshoz,vagy vigyázzon rá egy-két órát, mindig az volt a válasz, oldjam meg, nem ér rá, holott úgy tudom ez mindkettőnk kötelessége lett volna egyenlő arányban.)Van-e erre valamiféle törvény?
Megjegyzem egy 1905-ben épült vályogház az örökség és 2 ha föld, aminek az 1/4 része már édesapám halála után az ő tulajdona, bár már akkor sem nyitotta rájuk a kaput soha.

ObudaFan # 2014.10.15. 17:47

feca001

Ha államosították, akkor azért nem kapja meg. Legfeljebb a kárpótlás jöhetett volna szóba.

kokusz2000 # 2014.10.15. 16:51

Téényleg, először észre sem vettem, köszönöm szépen! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.15. 15:30

Igen. :)

marijjja # 2014.10.15. 15:27

Kedves Hozzáértők!
Élettársam több mint 10 év együttélés után elhunyt, az ő első házasságból született felnőtt gyermeke, s a mi közös kiskorú gyermekünk örököl. Kérdésem, hogy nekem jár e esetleg haszonélvezeti jog arra lakásra, amiben élünk? A másik kérdés, hogy a közösen vásárolt autó, ami az élettársam nevén van, hogyan lehet az enyém?

A válaszokat előre is köszönöm:
Marijjja

Sherlock # 2014.10.15. 14:08

Kaptál.

kokusz2000 # 2014.10.15. 13:37

Az enyém elég konkrét volt, kaphatnék rá választ esetleg? :) Fontos lenne, megköszönném!

"Tisztelt Hozzáértők!
Szeretném kérdezni, hogy amennyiben Édesanyámtól örökölnék egy családi házat és nekem van tartozásom (hiteltartozás, adótartozás) az esetlegesen általam örökölt ingatlan foglalható lenne? Jelenleg sem ingó sem ingatlan vagyonnal nem rendelkezem. Valakitől hallottam, hogy az örökség nem foglalható, nem árverezhető, nem terhelhető. Ez ügyben szeretnék segítséget kérni, nagyon szépen köszönöm előre is!
Tisztelettel: Kutasi Nándor"

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.15. 13:33

Nem mondhatnám, hogy konkrét a kérdésed.

borica # 2014.10.15. 12:48

Segítséget kérnék! Édesanyám halála előtt másfél évvel írt egy végrendeletet, amiben az Ő részét nekem adja gondozás fejében. 15 évvel ezelőtt súlyos beteg lett, akkor az otthonunkba vettük majd miután elváltam az Ő házában éltünk egy lakásban a haláláig. Nagyon sokat betegeskedett, rendszeresen kellett orvoshoz, kórházba vinni, ápolni és mivel nehezen mozgott, itthon is segítségre szorult. Pld. 10 évig csak akkor tudott a kapun kilépni ha vittem autóval, bolt, orvos, kórház stb.. A testvérem, bár 100 m-re lakik, de egy évben egyszer-kétszer nézett rá, de soha semmilyen segítséget nem adott neki, nem vett részt semmilyen szinten a gondozásában. Minden anyukámmal kapcsolatos teher reám hárult, ami nem kevés volt, hiszen az utolsó évben demenciában szenvedett, 24 órás felügyeletet igényelt. Dolgozni sem tudtam elmenni emiatt. Azért írta édesanyám a végrendeletet, mert nem érezte jogosnak hogy egyformán örököljünk holott a vele kapcsolatos gond csak az enyém volt és az is nagyon rosszul esett neki hogy bár rá szorult volna, de a testvéremtől semmilyen segítséget soha nem kapott.
És most ért a meglepetés, a bátyám meg akarja támadni a végrendeletet, egyenlő arányban akar örökölni.
Mi az eljárás ilyenkor? Mit tehetek? A gondozásért én nem kérhetek tőle semmit? Mert én úgy érzem ha a gondokból nem kért, akkor a köteles részen kívül nem illeti meg más.

Sherlock # 2014.10.15. 07:46

Igen.

kokusz2000 # 2014.10.15. 07:43

Tisztelt Hozzáértők!

Szeretném kérdezni, hogy amennyiben Édesanyámtól örökölnék egy családi házat és nekem van tartozásom (hiteltartozás, adótartozás) az esetlegesen általam örökölt ingatlan foglalható lenne? Jelenleg sem ingó sem ingatlan vagyonnal nem rendelkezem. Valakitől hallottam, hogy az örökség nem foglalható, nem árverezhető, nem terhelhető. Ez ügyben szeretnék segítséget kérni, nagyon szépen köszönöm előre is!

Tisztelettel: Kutasi Nándor

margit75 # 2014.10.13. 13:46

Az örökhagyónak van egy autója és egy lakása amit majd a fia örököl. Viszont ha a lakást is eladják mert albérletbe költöznek és az a pénz is a számlára kerül, akkor csak az autó marad...

ObudaFan # 2014.10.13. 12:19

Az, hogy a férjnek nem volt semmije házasságkötéskor, ebből a szempontból lényegtelen. Viszont ha az örökhagyónak sincs semmi egyebe, és így a kötelesrészt sérti ez a rendelkezés, akkor természetesen a gyerek kérhet kötelesrészt.
Az első kérdést én nem tudom értelmezni.

margit75 # 2014.10.13. 10:13

Akkor lehet például fenyegetés, de azt a volt felesége tudná alátámasztani, hogy nekik milyen életük volt? Ez állná a helyét? Az sem számít, hogy külön bankszámlán vannak, hogy a férjnek nem volt SEMMILYE házasságkötéskor?

margit75 # 2014.10.13. 10:12

Akkor lehet például fenyegetés, de azt a volt felesége tudná alátámasztani, hogy nekik milyen életük volt? Ez állná a helyét?

ObudaFan # 2014.10.13. 10:01

Ha így van akkor ez megtámadható?

Minden megtámadható, csak erre valamilyen okot kell felmutatni és igazolni, például kényszert, fenyegetést, tévedést, megtévesztést.