Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 13:34

Az illő eltemetés költségei az örökösöket terhelik. (A tényállást, amelyet közöltél, hagyjuk. Az tele van badarságokkal.)

vörös # 2014.09.03. 13:20

szép napot. Segítséget szeretnék kérni.
Édesapám meghalt. Második feleségével saját lakásában lakott, amit még házassága előtt vásárolt. Végrendelet van, amiben felesége 3 hónap alatt elhagyja a lakást.
Két élő gyermeke és meghalt gyermeke öröklik a lakást. Feleségével 37 évig együtt élt, halálakor is. Kinek kell a temetés költségeit állni?

dolgozómunkavállaló # 2014.09.03. 10:10

Édesapámmal 1/2-1/2 arányban részesedünk egy kis panel lakás tulajdoni hányadain. A lakást egykor saját önerőből én vettem, a hitelfelvétel miatt volt szükség adóstársra, aki egyben tulajdonostárs is lett Apám személyében. Az összes fizetendő díjat, költséget a hitel lezárásáig egyedül rendeztem és a családban mindenki tudja, hogy valójában csak formaságból lett Apám a történet részese. Felmerült azonban, hogy egy későbbi örökösödési eljárás során vitás helyzet állhat fenn, ha időben nem kerül dokumentálva a szándék, hogy a lakás kizárólag saját tulajdonomba kerülhessen. A vita a későbbi átíratási illetékeken alapulhatna, hogy az összes tulajdonrész (anyu, két testvérem) rám íródhasson. A legkevesebb illetékfizetési kötelezettség lehetőségét keresve kérdezem tisztelettel, hogy milyen okiratba és mikor kellene foglalnunk az egyébként egész család által támogatott szándéknyilatkozatot. Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat.

jogatanar # 2014.08.30. 09:37

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.30. 09:21

Igen.

jogatanar # 2014.08.30. 08:49

Örököltem egy fél lakást. A lakás másik felének a tulajdonosa a nagynéném, aki egyedül él a lakásban. Nem kértem tőle bérleti díjat soha (3 év), haszonélvezete nincs rajta senkinek. Ha szeretnék hozzájutni a fél lakásom árához - kötelezhető-e a nagynéném, hogy ezt kifizesse nekem, vagy kötelezhető-e, hogy közösen eladjuk?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.30. 08:32

Eladhatod.

jogatanar # 2014.08.30. 08:31

Adott egy külterületi telek, aminek 5-en vagyunk a tulajdonosai öröklés és ajándékozás miatt.
Az én részem 1/10, ami kizárólag örökléssel került a tulajdonomba. A telek értéke kb. 700.000 Ft, tehát az én részem 70.000 Ft.
Az egyik 1/10-es tulajdonos eladósodott és emiatt a tulajdoni lapra végrehajtási jogot jegyeztek be 55.000 CHF és járulékai értékben, ami horribilis összeg a telek értékéhez képest.
Az a kérdésem, hogy mit tudok tenni, ha szeretnék megszabadulni az 1/10 telekrészemtől? Milyen lehetőségeim vannak?

ObudaFan # 2014.08.29. 17:50

Ebben az esetben meg kell nézni, mikori ez a rendelkezés. Ha 2014. március 15. előtti, akkor a többi örökös kötelesrésze annak a fele, mint ami az örökrészük lett volna, ha nincs nyilatkozat. Ha 2014. március 15. utáni, akkor csak a harmada.

kislany_ # 2014.08.29. 12:27

Ezen a bankszámlán kívül nincs semmi más. Ebben az esetben mi a helyzet? Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 12:22

Ennyire nem egyszerű.
Van hagyaték? Miből áll, mennyi az értéke?

kislany_ # 2014.08.29. 12:19

Köszönöm szépen a választ. Tehát ha a köteles rész alapjába beletartozik a számla, és a 3 örökös (az élő lánya és az elhunyt lánya két gyermeke) benyújtja az igényét a köteles részre, akkor végső soron ők öröklik a bankszámlát is 50-25-25 arányban vagy ilyenkor mi történik? Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 12:06

Valószínűleg nem pont úgy szól az a nyilatkozat, ahogyan írod. Bizonyára úgynevezett halálesetre szóló rendelkezést tett, és ez esetben a bankszámlaegyenleg nem tartozik a hagyatékba. De azért a köteles rész alapjába igen.

kislany_ # 2014.08.29. 12:01

Tiszteletem,
Örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem. Nagymama elhunyt, özvegy volt. Két lánya volt, az egyik már nem él, annak van két gyermeke, így a törvényes örökösök 50%-ban a lánya, 25-25%-ban az elhunyt lánya két gyermeke. Nagymamának volt egy bankszámlája, és a banknál kitöltött egy nyilatkozatot, amely szerint halála esetén az egyik unokája (az életben lévő lánya gyermeke) rendelkezhet a számla felett. Ebben az esetben ez a nyilatkozat vajon felülírja az öröklés sorrendjét és tényleg az az egy unoka a jogos örököse a számlának? A szokásos sorrend szerint ugye ő benne sem lenne az örökségben. Köszönöm szépen előre is a választ.

mancsa # 2014.08.29. 10:04

Koszonom szepen, tenyleg nagyon sokat segitettek!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 10:00

Az örökségről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződésben lehet.

mancsa # 2014.08.29. 09:58

kszonom, hogy figyelmeztet!
Nem gondoltam magamtol, hogy nekem is ala kell irnom azt hogy lemond.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 09:50

Hogy mind a ketten írjátok alá.

mancsa # 2014.08.29. 09:45

Koszonom szepen!

Hogy erti Ugyved Ur, hogy ne egoldaluan?

ObudaFan # 2014.08.29. 09:23

NE egyoldalúan mondjon le, hanem kössetek erről egy írásos szerződést. És külön legyen benne a kötelesrészről való lemondás is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:33

Azt természetesen lehet.

mancsa # 2014.08.29. 08:29

Es az oroksegrol elore lemondani nem lehet?
Ugy ertem, megkerem a felesegem, mondjon le irasban most az oroksegerol.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:17

A köteles részi igény kikerülésére irányuló ügylet szigorúan véve érvénytelen, mert jog megkerülésére irányul.

mancsa # 2014.08.29. 06:48

Koszonom szepen a valaszukat.
Szeretnek esetleg tanacsot kerni abban, hogy lehetne megoldani ezt a kerdest.
Az, hogy en a lanyomat szeretnem egyeduli orokoskent, onnan adodik, hogy felesegem lemondott a lakasarol a fia javara, aki az elso hazassagabol van, rairatta a nevere.
Mi az en lakasomban lakunk, az en nyaralomat hasznaljuk, ami nem is problema, amig egyutt elunk.
Azonban ugy erzem, hogy ezek utan teljesen rendjenvalo, hogy en azt szeretnem, ha az en kulonvagyonkent szereplo lakasomnak, nyaralomnak es a bankszamlamon levo keresetemnek az egyeduli orokose a lanyom legyen, aki egyebkent mashonnan nem szamithat semmi oroksegre.
Tudnanak esetleg ebben tanacsot adni?
Elore is koszonom a segitseguket.
Udvozlettel:
Csaba

ObudaFan # 2014.08.28. 21:20

Kötelesrészre pedig végrendelet esetén is igényt tarthat a feleség.