Öröklés

ObudaFan # 2014.05.08. 13:12

Eurika1969

A Ptk. szerint a visszterhességet kell vélelmezni, nem az ingyenességet.

Eurika1969 # 2014.05.08. 13:29

Immaculata, természetesen az én ügyvédemmel beszélek. :) Ezt a hozzászólását segítő szándékkal tette, hogy fel lehessünk készülve minden eshetőségre.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.08. 14:22

Eurika1969

:) Látom bizonytalan vagy az ügyvéded válaszaiban. Helyesen látod.

Ha az özvegy a kórházban dolgozott, akkor jobban ismerte az édesapád állapotát, mint Ti. Azt is tudhatta előre, hogy mennyi ideje van hátra.
Lehet úgy is perelni, hogy elsődlegesen az egészre, amennyiben nem nyer bizonyítást, akkor a kötelesrészre.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.08. 14:24

Nem életszerű, hogy édesapád az özvegyének akart egy nagyobb értékű lakást juttatni.

Cornerstone # 2014.05.08. 15:00

Immaculata!
Ha lehet akkor én perelném. Csak a falugazdász azt mondta, hogy az a haszonbérleti nem érvényes amit 3 éve készítettünk, mert azt ki kellett volna függeszteni mi meg nem tudtuk, tehát nem volt kifüggesztve, csak magunk között íródott. A tulajdonos azért visszakozik egy kicsit a szerződés érvénytelenítésévek kapcsolatban, mert a keresztszülei (akik sajnos döntésképtelenek) vissza kellene fizetni a szerződés érvénytelenítésével a szerződésben szerepelt összeget, amit sajnos a gyermekek nem találnak. Tehát annyit adtak nekik amennyit akartak a két idős ember nem tudja, még azzal sem voltak tisztában, hogy eladták a földet. Nem tudom, hogy számít e a bíróságon, hogy az örökös elmondja, hogy mi műveltük a földet 3 éve a többi tulajdonos tudtával.Az új tulajdonos január 22-től társtulajdonos, mi meg 3 éve műveljük a földet.
Üdvözlettel:
Cornerstone

Eurika1969 # 2014.05.08. 16:38

Mindenkinek köszönöm hozzászólásait, tanácsait.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.08. 17:43

Cornerstone

Amikor 3 éve megkötötték a haszonbérleti szerződést, akkor nem volt érvényességi feltétel a kifüggesztés, csak a földhivatali nyilvántartás. Erről pedig azt nyilatkoztad, hogy be lettél jelentve a földhivatalba. A földhivatal pedig csak úgy jegyez be jogokat, jogosultságokat, ha az szabályos. Emiatt ne aggódj.
A földhivatali nyilvántartásnál nincs hitelesebb, azt a bíróság is elfogadja.

Ha már 3 év óta vagy haszonbérlő, akkor megelőzted volna a vevő elővásárlási jogát egy szabály adásvétel esetén.

Erre menj rá. A szerződést Te is tudod érvényteleníteni, ha hajlandó vagy azon a vételáron megvásárolni, amennyit a vevő adott érte. Ha pedig a pénz rendelkezésre áll, akkor minden rendben. Ugyan abban a perben kártérítést is követelhetsz a vevőtől.

El kell menned egy ügyvédhez.

Cornerstone # 2014.05.08. 19:27

Immaculata!
Köszönöm szépen a választ.

kiss.bal88 # 2014.05.12. 08:03

Tisztelt Hozzáértők,

az alábbi kérdésre keresem a választ:Az édesanyám halála után a húgommal örököltünk egy apró ingatlant, három éve. Nem mondtam le a fele részemről, a húgom pedig beköltözött az élettársával.Azonban hiányosan fizetik a számlákat, már ha fizetik, és igen tekintélyes adósságok kifizetését követelik rajtam is levelekben, bírósági végzésekben a közmű szolgáltatók.
Ez a helyzet meddig fajulhat, rám háríthatják a fizetést, esetleg hozzányúlhatnak a saját nevemen levő telekhez is, hogy abból rendezzék az adósságot?

Lehet, hogy rossz forumon teszem fel a kérdést, ebben az esetben elnézést kérek.

ObudaFan # 2014.05.12. 09:31

Kötöttél olyan szerződést, ami alapján kezesként felelsz a közműszolgáltató felé? Távhő van az ingatlanban?

Heki65 # 2014.05.12. 12:28

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség arra, hogy a végrendeleti örökös még a hagyatéki tárgyalás előtt kifizesse a kötelesrészt? (egyetlen ingatlanról volna szó, melyhez csak neki van tulajdonjoga és egyezségre jutnak a fix összeget illetően)
Ha igen, milyen megállapodást kell ehhez írni/íratni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.12. 12:40

Mi akadálya lenne? (A rendelt örökös számára kockázatos ugyan, de ha ő nem fél, a jog nem tiltja.)
Nem megállapodást kell arról írni, hanem nyugtát.

Eurika1969 # 2014.05.12. 13:59

Teljes információ káosz.... Ma voltam a közjegyzőnél, aki közölte, hogy kötelesrészre csak akkor lennénk jogosultak a testvéremmel, ha elhunyt apám úgy végrendelkezett volna, hogy másra hagyja a vagyonát. De mivel nincs végrendelet, így a köteles részt is felejtsük el. Az ügyvédem nem elérető, neten nem tudom biztosra értelmezni amit olvasok.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.12. 14:21

Közjegyző ilyet nem mond. Ő is nagyon jól tudja ugyanis, hogy a köteles rész alapjába nem csak a végrendelettel másnak rendelt vagyon, hanem a hagyaték megnyílta előtti 15 évben bárkinek ingyenesen juttatott érték is beleszámít.

Eurika1969 # 2014.05.12. 14:46

De nálunk nem volt végrendelet, és a hagyatékban sincs említésre méltó vagyontárgy.

Eurika1969 # 2014.05.12. 14:48

Tehát a lényeg, ti állítjátok, hogy a kötelesrészre való követelésemnek nem feltétele az, hogy végrendelet útján legyek kisemmizve?

ObudaFan # 2014.05.12. 15:03

Nem feltétele.

Eurika1969 # 2014.05.12. 18:00

Köszönöm.

babika # 2014.05.15. 13:44

Örököltem egy lakás 1/6 részét ami annyit jelent,hogy 1/6 rész az enyém a másik 1/6 rész a hugomé és 4/6 rész pedig a bátyámé ez igy tiszta. 61m2 a lakás,és a testvérem benne lakik mivel a hugom nem egyezik bele abba,hogy eladjuk. Kérdésem a következő én mikor jutok az örökségemhez? Ha a hugom netalán beköltözik a lakásba akkor mi a teendő az örökségemmel.,?köszönöm előre is a választ

pazs # 2014.05.15. 13:49

Már hozzájutottál (ha nem is így érzed). Bármelyik tulajdonos indíthat pert a közös tulajdon megszüntetéséért, ha nem tudtok megegyezni, a végén árvereznek.

tessanoel # 2014.05.15. 19:14

Kedves Szakértők!

Nagymamám után 3 testvéremmel együtt örököltünk 1/9-ed részt, az egyik 1/6 tulajdonos perre akarja vinni a többi tulajt, hogy beköltözhessen, de senki nem akarja engedni. Egyszer már kárt is tett az épületben, erről fényképes dokumentáció is van, továbbá korábban ott lakott, de bírósági határozat miatt ki kellett költöznie.
Szerintem veszett az ügye, viszont a munkáltatóm nem valószínű, hogy díjazná a bírósági tárgyalások miatt hiányzást. Meg kell jelennem? Meghatalmazhatom a nem tulajdonos édesanyámat, vagy bárkit a többi tulajdonos közül?
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.05.16. 10:08

Nem kötelező megjelenned, de célszerű legalább írásban kifejtened a véleményed. Meghatalmazhatod az édesanyádat, illetve bármelyik pertársadat. A meghatalmazást teljes bizonyító erejű magánokiratba (gyakorlatilag az egészet kézzel írod, vagy ketten letanúzzák) kell foglalni.

tessanoel # 2014.05.17. 15:23

Kedves ObudaFan,

Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Most egy olyan probléma merült fel, hogy nyilatkoznom kellene, hogy a házrészem eladni szeretném, illetve nem élek a felvásárlási jogommal. Akkor ezt elegendő szépen megfogalmaznom és két tanúval aláíratnom, vagy kellene hozzá ügyvédi hitelesítés is?
Még egyszer nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2014.05.19. 13:10

Az a pertárgyértéktől függ, hogy kötelező-e a jogi képviselet az adott ügyben. Előfordulhat, de akkor a bíróság felhívása ezt vélhetően tartalmazza. Az egy más kérdés, hogy a saját érdekedben esetleg nem árt az iratokat megnézetni ügyvéddel.

babika # 2014.05.22. 08:26

Tisztel Kovács Béla Sándor Úr!Örököltem egy lakás 1/6 részét ami annyit jelent,hogy 1/6 rész az enyém a másik 1/6 rész a hugomé és 4/6 rész pedig a bátyámé ez igy tiszta. 61m2 a lakás,és a testvérem benne lakik mivel a hugom nem egyezik bele abba,hogy eladjuk. Kérdésem a következő én mikor jutok az örökségemhez? Ha a hugom netalán beköltözik a lakásba akkor mi a teendő az örökségemmel.,?köszönöm előre is a választ