Öröklés


ObudaFan # 2012.02.13. 17:54

Sok mindent lehet tenni a feljelentéstől egy esetleges érvénytelenségi perig, csak az a kérdés, te ki vagy a történetben és mit szeretnél.

lolit@ # 2012.02.13. 17:35

Két papír van előttem. Az egyik egy meghatalmazás, amelyben az apa meghatalmaz egy ügyvédet,hogy a tulajdonában lévő ingatlan ajándékozása tárgyában helyette eljárjon. Az ingatlant lányának ajándékozza.
A másik egy ingatlan ajándékozási szerződés,mely alapján az ingatlan a lány tulajdonába kerül.
A két okiraton az ajándékozó aláírása szemmel láthatóan nem egyforma, de az apa már nem él.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 17:25

Előkérdés, hogy "kinek"?

lolit@ # 2012.02.13. 17:02

Tisztelt Fórumozók!

Mit lehet tenni, ha egy ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződésen és a hozzátartozó meghatalmazáson szemmel láthatóan nem egyezik az aláírás, és az ajándékozó már elhunyt?
Köszönettel

ObudaFan # 2012.02.13. 10:59

A haszonélvezet az újabb házasságkötéssel szűnt meg. És ha nem akar egy közös tulajdon megszüntetési pert, a gyerekek hozzájárulására szükség lesz ahhoz is, hogy a teljes ingatlant lehessen árulni. Az 50%-ra meg ilyen lakáspiac mellett nem lesz vevő.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 10:24

Kérdezze meg a gyerekeket. (Egyébként haszonélvezet sincs már, nem hogy a vételár tulajdonostársakra eső részével egyedül rendelkezhetne.)

tolerans # 2012.02.13. 10:17

Segítséget szeretnék kérni!

Sógornőm férje fiatalon elhunyt 17 éve. Közös lakásuk felét utána a 2 -akkor még kiskorú- gyereke örökölte, a lakás egészén a Sógornőm haszonélvezeti jogával.
Azóta újabb házasságot kötött, és még egy gyerek született.
Közben a 2 gyerek nagykorúvá vált. Sógornőm az új férjével el szeretné adni a lakást, az árából építkezni.
Mi történik a 2 gyerek részével? Felhasználhatja a kapott vételárat, vagy a felét a gyerekeknek köteles adni?

Köszönöm, ha segítenek!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 16:28

OFF
Kolléga, el lehet téged érni telefonon? Ha igen, küld már el a számot emilben. Köszönöm.
ON

ObudaFan # 2012.02.10. 10:08

Ha viszont kifizetitek, nem követelhetitek vissza, így véletlenül se legyetek engedékenyek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 09:16

Az elévült tartozás megfizetését szépen lehet kérni. Ha ez nem hat, akkor a jogosultnak más eszköze nincs, leírhatja a követelését.

Dorothyea # 2012.02.10. 08:56

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi ügyben kérném segítségüket. Édesapám 2004-ben elhunyt és most derült ki egy véletlen folytán,hogy volt egy folyószámla hitel tartozása aminek a lejárati ideje 1999.12.30. Életében ezek szerint ezt a tartozást nem tudták behajtani. A halála óta eltelt 7,5 év minket örökösöket semmiféle úton nem kerestek meg,hogy rendezzük a tartozást.(a hagyatéki eljárás során sem szerepel ez a tartozás sehol).Felhívtam a behajtó céget ahonnan a levelet kaptuk (akik egyébként elévült behajtásokkal foglalkoznak),hogy mi a teendő a tartozással (egyébként nem egy nagy összegről van szó 100 ezer forintos tétel). Ők azt ajánlották,hogy elengedik a tartozás egy részét és fizessük ki a maradékot. Na most ha jól tudom mivel az édesapám halála óta eltelt 5 év és minket örökösöket nem kerestek meg semmilyen úton így a bírósági úton való behajthatóságra már nincs lehetőségük,mert ez elévült. Az lenne a kérdésem milyen más úton érvényesíthetik ők ezt a tartozást?-vagy csak akkor érvényesíthető az ilyen jellegű tartozás ha mi örökösök önként vállaljuk annak teljesítését?

Válaszukat előre köszönöm! O. Dóra

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 08:08

Polgári perben a bíróság nem vezet hivatalból bizonyítást, az egyik fél által előadott tényeket, ha a másik fél elismeri vagy felhívásra sem vitatja, valónak fogadja el.
Ha viszont az egyik fél által előadott értéket a másik fél vitatja, akkor a fél általmegbízott szakértő becslése akkor se ér szinte semmit, ha aznap készült.

k.viki # 2012.02.09. 23:32

egy lakás felbecsült értékét meddig fogadja el a bíróság?van annak esetleg "lejárati ideje" vagy csak akkor van új becslés ha az egyik "peres" kéri?
létezik-e olyan hitel amivel ki lehet vásárolni a másik két öröklőt az előtt hogy az ügy lezárult volna?

ObudaFan # 2012.02.09. 20:49

Mondjuk úgy, hogy a közjegyző akkor szerintem átadhatja neked a hagyatékot.

gytibi75 # 2012.02.09. 17:59

A kérdésem akkor most az, hogy a végrendelet érvényesnek tekinthető, ha a hagyatéki tárgyaláson a törvényes örökösök azt mondják elfogadják érvényesnek? Ebben az esetben a közjegyző lezárhatja az ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 11:48

Szvsz az összeférhetetlen személy közreműködése nem formahiba. Pláne nem nyilvánvaló formahiba, amit a közjegyzőnek hivatalból észlelnie kell. (Igen, már azt sem lett volna szabad megkérdeznie, hogy ki írta.) Az olyan okokat, amelyek csak megtámadás esetén teszik érvénytelenné a végrendelkezést, csak az érdekeltek vethetik fel, a közjegyző nem. Szerintem.

ObudaFan # 2012.02.09. 10:07

gytibi75

Nem értek egyet KBS-sel, szerintem a közjegyzőnek ezt a formahibát kell vizsgálnia, de annak nem látom akadályát, hogy a törvényes örökösök érvényesnek ismerjék el a végrendeletet. Az pedig azért lenne jó, mert a fizetendő öröklési illeték kevesebb lenne, mint az az ajándékozási illeték, amit akkor kellene fizetni, ha csak ajándékozás útján lenne megoldható, amit szeretnétek.

ObudaFan # 2012.02.09. 10:01

Mert az örökhagyó halála utáni kamat, meg az esetleges perköltség már nem hagyatéki tartozás. Azzal már nem az örökhagyó tartozott.

Vitka # 2012.02.09. 09:59

Felbukkanó örökösök

Tisztelt Fórumozok!

Örökösödési ügyben szeretnék tanácsot kérni.Talán tudna valaki valami okosat mondani.A történet ott kezdődik,hogy nagyszüleim halálát követően 2007-ben a testvéremmel örököltünk egy ingatlant 75%-ban.A maradék 25%-ot nagybátyánk örökölte,aki mindig is ebben az ingatlanban élt,így a hagyatéki tárgyalás után nem kívánt velünk osztozkodni az örökségen.Ezután következett a szaladgálás bíróságra,ügyvédhez...míg végül is tavaly nagybátyám elhunyt.Azt hittük,így már hozzá tudunk jutni az örökségünkhöz,hiszen nagybátyánknak tudomásunk szerint egy nagykorú fiúörököse volt,aki velünk jó viszonyt ápolt.Édesapjával viszont nem tartotta a kapcsolatot.Ám tévedtünk.Mikor több év után éppen bejutottunk az ingatlanba,megjelent egy hölgy a rokonaival és felvilágosított minket,hogy nagybátyámtól született három gyermeke,melyeket az elhunyt a nevére vett,elismert.A három gyermek kiskorú,így aztán a tiszta beszéd helyett a hölgy és a rokonai fenyegetőzni kezdtek gyámüggyel,rendőrökkel,ha bemegyünk az ingatlanba.Illetve a hölgy közölte velünk,hogy a hagyatéki tárgyalást követően be fog költözni a gyermekeivel az ingatlanba,mivel rossz körülmények között lakik.Alapvetően nyugodt természetű vagyok,de ezeknek az "új rokonoknak" sikerült kihozniuk a béketűrésemből.Ilyenfajta agresszív viselkedéssel és a kompromisszum készség teljes hiányával még nem találkoztam.Kérdéseim:
1.Kivel kell egyáltalán egyezkednünk az ingatlan sorsáról a hagyatéki tárgyalást követően,mely februárban lesz?Mivel a gyermekek kiskorúak,így a gyámügy fogja őket képviselni,de mikor lép fel?
2.Mit ér a 75% tulajdonunk?Vagyis meg tudjuk-e akadályozni,hogy a gyerekek anyjukkal beköltözzenek.Tudom,hogy lehet ingatlanmegosztást kérni.De őszintén nem szeretnék megint bíróságra járni,ha van más megoldás.
Az a félő,hogy a hagyatéki tárgyalást követően ezek az új örökösök beköltöznek,mivel az örökölt ingatlan az ő városukban található,mi pedig onnan 200 kilométerre lakunk.Így aztán nem tudjuk ellenőrizni mikor mi történik.Megint ott tartunk,mint az elején.
Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:Vitka

bajos # 2012.02.09. 08:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válaszával kapcsolatban azt szeretném még megtudni, hogy ebben az esetben hogyan érvényesül akkor - vagy miért nem érvényesül - az örökös korlátozott felelőssége elv?
Ez alapján ugyanis csak a tulajdonban lévő ingatlannal illetve ha nem lenne meg, annak értékével felelnének az örökösök.

Várom válaszát, üdvözlettel

gytibi75 # 2012.02.08. 18:15

Tisztelt Sándor!

Köszönöm a választ. A többi kérdésben tud valaki segíteni.

Üdv,

gytibi75

gytibi75 # 2012.02.08. 15:38

Kedves Sándor,

Akkor nem is tehette volna fel a kérdést, hogy azt ki írta?

Üdv,

gytibi75

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.08. 15:31

Itt valami tévedés van. A közjegyzőnek ezt a fajta érvénytelenséget nem kell - nem is szabad - hivatalból vizsgálnia. Ha valamely érdekelt fél bíróság előtt megtámadja, akkor majd a bíróság vizsgálja. A közjegyző csak adja át szépen a hagyatékot a végrendeleti örökösöknek, és ne fontoskodjon.

gytibi75 # 2012.02.08. 15:18

Üdvözlöm,

Elnézést, de folytatom az örökség csak ingatlanból, folyószámlából és értékpapír számlából áll.

Segítségüket köszönöm.

Üdvözlettel,

gytibi75

gytibi75 # 2012.02.08. 14:05

Üdvözlöm,

A következőre szeretnék választ kapni. Nevelőapám (csak nevelt gyereke vagyok) rám és a feleségemre végrendelkezett. A hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy a végrendelet érvénytelen, mivel azt a feleségem írta saját kezével és én is jelen voltam a két tanúval együtt a végrendelet megírásánál. A végrendelet kórházban készült, melyet apukám két tanú jelenlétében aláírt. Ezután letétbe helyeztük közjegyzőnél.
Ott tartunk, hogy mi nyilatkoztunk, hogy a végrendelet szerintünk érvényes. Gondolom ez már nem is ér semmit. Most márciusra beidéztek minket és a törvényes örökösöket (4 db). Ebből hárman úgy gondolják, hogy az én és nevelőapám viszonyunkat tekintve minden minket illet. A negyedik fél egy elszigetelten élő rokon, aki elérhető, de messze lakik és nem biztos, hogy eljön. A következő kérdéseim lennének.

  1. Nyilatkozhatnak-e úgy hogy a végrendelet, ami érvénytelen elvileg, szerintük is érvényes?
  2. Ha nem érvényes a végrendelet, akkor az örökösök lemondhatnak a mi javunkra az örökségről vagy hogy nyilatkozzanak, hogy az a miénk legyen?
  3. Abban az esetben, ha lemondanak kinek kell illetéket fizetni?
  4. Vagy el kell fogadniuk az örökséget és utána nekünk ajándékozni, ebben az esetben nekünk kell állni az örökösödési és ajándékozási illetéket is?