Öröklés


monalisa1 # 2011.02.28. 15:50

maresz76

Ha sehogy se adja ki a dolgaidat, akkor 3-4 éves használt tv, mikro stb. bagóért kapható már és jó esetben évekig gond nélkül tovább használható.

ObudaFan # 2011.02.28. 11:56

Polgári perben követelheted az ingóságok kiadását.

maresz76 # 2011.02.28. 06:06

Szép,Jó Napot kívánok

Segítséget szeretnék kérni de nem tudom kihez tudok fordulni.Az ex párommal össze költöztem kb 3 hónapra.Vittem tv-t,mikrót mindent.Kirakott de a tv-t,mikrót nem adja vissza.Megbeszélt időpont volt a nálam és nála lévő dolgok kicserélésére de ő nem vette fel a telefont,nem válaszolt az sms-re.Nagy nehezen utól értem a munkahelyi számán és közölte a fiatalember,hogy ő is várt eleget majd szól ha rá ér.Sértve van mert mikor békülni akart én kikosaraztam.Nem nagy értéket képviselnek a dolgaim de ha újat kellene venem 150 ezer alatt nem úsznám meg és egyébként is...
Lakáskulcsom van hozzá de nem merek bemenni csak úgy.Rendöi segítséget meg hiába kérnék szerintem nem állna ott míg kipakoltatom a lakást és sajna papírjaim már nincsenek meg csak tanuim vannak,hogy azok az én dolgaim.
Segítségüket előre is köszsönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 20:27

Iza, annyiszor leírtuk már, szerintem ebben a rovatban is: az örökösök az örökség tárgyaival illetve annak erejéig felelnek az örökhagyó tartozásaiért. Kizárt dolog, hogy a közjegyző mást mondott volna, bizonyára félreértetted.

De a kocsira költött kölcsönért kezesként te is felelsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 20:23

Pindury, rövidesen az fog következni, hogy mielőtt küldenék azt a kártyát (haha), szóval előtte még legyenek szívesek x dollárt átutalni a számlanyitási, adminisztrációs stb. költségekre.
De mi ebben a jogi kérdés?

iza.82 # 2011.02.24. 20:17

Sziasztok!

Ha tudtok kérlek segítsetek.

A férjemmel 1.5 éve elváltam, azóta külön éltünk. Tőle van két gyermekem (5,10 évesek). A napokban a volt férjem elhalálozott.

8 éve közösen vásároltunk egy családi házat, hitelre, aminek fele az én tulajdonom. Az adós a férjem volt. A volt férjem szüleinek a háza a jelzálog. A házon 2.5 millió hitel van, a ház jelenleg 3.5 milliót ér. A volt férjem használati tulajdonosa volt a háznak, ezt követően csinált kb. 50 ezer víz és villany tartózást. A férjemnek volt egy személygépkocsija, ami szintén hiteles, a hitelnél kezes vok, a személygépkocsin 300 ezer Ft hitel van. A hitelkártyáján 300 ezer forint tartózás van. Az előfizetéses mobiltelefonján 140 ezer forint tartozást csinált.

Jelenlegi jegyző közölte velem, hogy a gyermekeim örökölnek minden tartozást, ezért nekem kell majd fizetni. Hagyatéki tárgyalás még nem volt.

Valóban a gyermekeim öröklik a tartozásokat, és nekem kell majd fizetni?

Kérem mihamarabbi válaszotokat! előre is köszönöm.

pindury # 2011.02.24. 19:05

tisztelt ügyvéd úr!!
hát nem is tudom hol kezdjem a férjem nek csináltam egy kőzőségihonlapon egy oldalt ahol egy 2-3 hét után kapot egy üzenetet egy bizonyos Thomas valakitől hogy meghalt egy külfőldőn élő rokona és őrőkőlt,hát egy kicsit érdekes a dolog mert sokk hasonlo nevü él a városunkban .Mindegy belementem a játékba most ott tarunk ,hogy a bank nak megadta a freemail cimemet a bank üzent hogy adjam meg a lakcimemet ahová a kártyát rajt a sok millio dolláral nevünkre kipostáza .Nah ma kaptam egy imailt amibe elküldte a okirat rajt a férjem nevével ellátott másolatott és megkért hivjam fel a részlek megbeszélése végett Nem vagyok naiv nem hiszek a csodákban sem de mi a véleménye jentsem fel?nem értem mi a jo neki ebben vagy igy megtud kárositani valahogy ?ezzért nem tudok szo nélkül elmenni a dolgok melett kősszőnőm válaszát előre is

ObudaFan # 2011.02.23. 16:33

blili

El lehet birtokolni tulajdoni hányadot is. Hacsak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonossal , vagy az örökösével nem lehet megegyezni, itt is az lesz a megoldás.

ObudaFan # 2011.02.23. 16:31

Úgy látszik nem érted: a szóban tett végrendelkezést a negyedik naptól mindenképp írásba kell foglalni különben olyan mintha nem is végrendelkezett volna.

Ez így nem igaz. Ha érvényes lett volna a szóbeli végrendelet, akkor utána azért a negyedik napon az még nem hatálytalanodott volna.

ObudaFan # 2011.02.23. 16:30

csaszi100

Miből is gondolta volna az ajándékozó, hogy ő lesz az egyedüli örökös? Már ha egyáltalán ez ajándék volt.
Az örökös, mint mondtam, az örökrésze értékének erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

monalisa1 # 2011.02.23. 15:29

igazságtalansággg:

monalisa1 # 2011.02.23. 15:28

Úgy látszik nem érted: a szóban tett végrendelkezést a negyedik naptól mindenképp írásba kell foglalni különben olyan mintha nem is végrendelkezett volna. (A tanúk által hallottakat a negyedik naptól a bíróság már nem fogadja el.)

Amit a beteg állapotáról írsz sajnálatos, de ismétlem KBS válaszát: közjegyzőt kellett volna hívni. (Kiegészítem: kérésre akár a kórházi ágyhoz is elmegy).

A végrendeletet vagy magunk írjuk = magánvégrendelet, vagy közjegyzővel készíttetjük = közvégrendelet, és ez utóbbi esetben akkor is hatályos ha a végrendelkező bármely okból nem tudna írni, vagy olvasni, vagy hallani.

Persze pénzbe kerül de messze nem annyiba mint egy esetleges pereskedés, ahol érvényes végrendelet hiányában adott eseben nagy valószínűséggel vesztesek leszünk...

igazságtalansággg # 2011.02.23. 14:08

Köszönöm a válaszokat.Monalisa1,sajnos nem hogy nem tudta leírni a végrendeletét,mikor szóban mondta el,a tanúk adtak neki papírt,tollat,és képtelen volt leírni még a saját nevét sem.Én etettem,enni nem volt képes,a kanalat sem tudta megfogni,hogy ne essen ki a kezéből.Perköltség gyanánt:akkor semmit nem kell előre kifizetnem a bíróságnak,a válaszok alapján.

blili # 2011.02.23. 12:49

Tisztelt Címzett!

Az alábbi ügyben kérném tanácsukat:

Édesapám 2005-ben, édesanyám 2010-ben halt meg. Kiderült a hagyatéki eljárás során, hogy az 1971-ben megvásárolt intaglanuk felét "elbirtokolta" 1978-ban a régi tulajdonos. A megtalált papírok alapján a testvéremmel a következőket derítettük ki:

  • 1971-es adásvételi szerződésben az eladók 1/1 arányban adták el a tulajdonukat.
  • a földhivatal nem írta át, mivel kiderült, hogy az azt megelőző tulajdonos 1/2 része nem került átvezetésre.
  • beszereztek a szüleim egy nyilatkozatot az eladóktól, és az említett megelőző tulajdonostól is, amelyből egyértelműen nyilatkoztatak, hogy (ez 1973-ban történt) 1/1 arányban adták el az ingatlant.
  • a szüleim megnyugodtak, és nem jártak utána, hogy a földhivatal nem jegyezte be a másik 1/2-ed részt.
  • 1978-ban az eladók valószínűleg rájöttek a hibára, és "elbirtokolták", gondolom a régi tulajdonostól.Midenesetre csak az elbirtoklás ténye derül ki a tulajdoni lapról. Ez hogy lehetett, mivel résztulajdont nem lehet elbirtokolni állítólag, egyébként pedig 1971-óta a szüleim lakták (laktuk) az ingatlant, viseltük közterheit stb.És az eladókat soha nem is láttuk többet, valószínűleg már meghaltak.

Lehet e kérnünk (van e jogunk) utólag a földhivatalt a meglévő régi adásvételi szerződés, nyilatkozatok alapján, hogy írják át a nevünkre az 1/2 részt? Vagy nyújtsunk be elbirtoklást erre a részre?
Várjuk válaszukat
Tisztelettel:
Szalainé

csaszi100 # 2011.02.23. 12:25

Köszönöm a válaszát. Bocsánat, hogy érthetetlen vagyok,
de a közjegyző a hagyatéki tárgyaláson azt mondta, hogy
az adósságot is megörökölte. Ezen kívül szeretném meg-
kérdezni, hogy a szóban forgó házat a fiam vette. Neki
volt egy 1/1 tulajdonú családi háza,(Földhivatalnál bejegyezve) azt eladta, és
amikor megvette a nevelőapja nevére íratta a ház felét,
mondván ha meghal (rákos beteg volt már akkor) úgy is
vissza szál rá a ház 1/2 része. Ezt a részt a fiam kér-
heti? Ugyanis ha Ő akkor nem íratja a beteg nevelőapja
nevére a ház felét, akkor most az örökös semmit sem
örökölne. Sem hitelt, sem házat.
Szeretném ebben is a tanácsát kérni.
Köszönettel Erzsébet.

ObudaFan # 2011.02.23. 11:20

Az örökös legfeljebb azzal tartozik, ami az örökrésze értéke. Hogy ezen belül pontosan mennyivel, ahhoz a hitelszerződést kellene látni, de főszabályként valóban az 1/3 lehet, ha tehát az örökrésze ezt eléri. A helyette történő túlfizetést perben lehet követelni tőle.

csaszi100 # 2011.02.23. 11:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni. 2006-ban férjem szabad fel-
használású jelzáloghitelt vett fel. 2008-ban meghalt.
Férjem adós és zálogkötelezett, én adóstárs,a fiam adós
és zálogkötelezett. A férjemnek van egy lánya, ő az örö-
kös. A hitelt 2008 óta a fiam fizeti, mert az örökös
azt mondja semmi köze hozzá.Létezik? Az összeg 3.600.000.-mFt. A házat 6 mFt- értékelték. Szeretném
tudni, hogy az örökösnek mennyit kell ebből az összegből
átvállalnia, és mi van a már befizetett összeggel, amit
neki kellett volna fizetnie. Ahhoz hogy juthat hozzá a
fiam. Azt is szeretném megtudni, hogy ezt a hitelt biz-
tosan három fele kell szétosztani? Vagy az örökösnek
annyit kell átvállalnia a hitelből, amennyi az öröksége?
Kérem szíves segítségét. Köszönettel Erzsébet.

ObudaFan # 2011.02.23. 11:10

Valóban, én néztem félre a kérdést.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 10:51

Kolléga, saját gyerekének akar ajándékozni... Az illetékmentes. A haszonélvezetet meg magának tartaná fent. Az is illetékmentes.

ObudaFan # 2011.02.23. 10:49

Mennyi illeték fizetendő, ha pl. 50 %-os tulajdonrészt ajándékozok el, de haszonélvezetet ... kötök ki a teljes ingatlanra.

Az ajándékozási illeték összegét - az egy-egy megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke alapulvételével - a következő táblázatokban foglalt kulcsok alkalmazásával kell kiszámítani:

  • lakásingatlanra: 18 millió forintig 5%

18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 8%
35 millió forint feletti rész után 12%

  • más ingatlanra: 18 millió forintig 11%

18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 18%
35 millió forint feletti rész után 21%.

A tiszta érték kiszámításánál a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a hagyatékot terhelő tartozást (Ptk. 677. §), illetőleg az ajándékot terhelő adósság és az egyéb teher értékének egy-egy megajándékozottra eső részét. A megajándékozottnak az ajándékot terhelő adósság és egyéb terhek után - ide nem értve az ajándékot terhelő vagyoni értékű jogot - visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. Ennek mértéke nem lakásingatlan esetén 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint; lakásingatlan esetén 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4%. A haszonélvezet, illetőleg használat jogával terhelten átruházott (átszállt) vagy ilyen teher egyidejű alapításával megszerzett vagyon esetében a tulajdonszerzőt terhelő illeték alapja a haszonélvezet, használat figyelembevétele nélkül megállapított forgalmi érték és a haszonélvezetnek, használatnak a következők szerint számított értéke közötti különbözet:
A vagyoni értékű jogok egy évi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni.
Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani:

  1. ha a vagyoni értékű jog jogosultja:

25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese;

  1. ha a vagyoni értékű jog tartama mind a jogosult, mind a kötelezett élete, házassága vagy özvegysége idejétől függ, az a) pontban megállapított szorzók alkalmazásánál a két személy közül az idősebbnek az életkora az irányadó.
Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 10:43

:) Sőt, aki sikeresen bizonyítja egy perben az igazát, az általában nem fizet perköltséget.

ObudaFan # 2011.02.23. 10:39

mivel én bízonyítom igazam(szóbeli végrendelet),gon­dolom a perköltséget is nekem kell állni.

A kettőnek nem sok köze van egymáshoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.23. 10:29

pl. 50 %-os tulajdonrészt ajándékozok el, de haszonélvezetet és elidegenítési tilalmat kötök ki a teljes ingatlanra.

Haszonélvezetet fenntarthatsz magadnak, de elidegenítési tilalmat nem köthetsz ki.

monalisa1 # 2011.02.23. 10:04

lajos47

Amennyiben nem fedezetelvonásként a tulajdonjog átadása akkor megoldható, kell hozzá ügyvéd és a gyámhatóság, valamint ha a tartozásod bank felé áll fennt akkor tőlük is a hozzájárulás. (Ezen utóbbi miatt simábban menne a dolog az előzetes tehermentesítéssel.)

Az ajándékozás az ingyenes, a többit az ügyvéd kiszámítja.

monalisa1 # 2011.02.23. 09:52

igazságtalansággg: