Öröklés


ObudaFan # 2009.11.24. 12:53

Gyermeked 1/1-ben.

ObudaFan # 2009.11.24. 12:53

Gyermeked 1/1-ben.

maligam # 2009.11.24. 10:14

Tisztelt Válaszoló!

Második házasságban élek 26 éve. Jelenelegi feleségemmel együtt neveltül az ö első házasságából származó lányait, akik már férjhez mentek és kiköltöztek. Nekem az első házasságból van egy fiam, akit az édesanyja nevelt (én fizettem a gyermektartást)és szintén önállóan él házasságban. A lakás, amelyben feleségemmel lakom házasságkötésünk óta házasságkötésünkkor ez én külön vagyonom volt. (ezt az első feleségem közjegyző előtt elismerte) Jelenleg is kizárólag az én nevemen van, én fizetem a számlákat, a nevemen fut az összes szolgáltatói (viz, villany, gáz stb) szerződés.
Kérdés: Külön végrendelet nélkül halálom esetén ki örökli a lakást és milyen arányban.

monalisa1 # 2009.11.23. 20:49

Ellááá

Elsőre is meg lehetett volna írni ezen fontos tényeket - mi honnan tudnánk?! (Akkor a válasz sem az mint ami...)

Külön írva: ha apukátok azért íratta rátok a fele tulajdonát hogy a már meglévő adósság miatt ne vesszen a fél ház, akkor felmerülhet a vagyonátjátszás... (Ha a hitelező netán feszegetné ezt a dolgot utóbb még baj lehet!...)

Ellááá # 2009.11.23. 20:42

Ők már több éve elváltak és mint már az előzőekben leírtam a ház fele anyukámé a másik fele pedig enyém és testvéremé mert apa ránk íratta azért hogy ne vegyék el az adósság miatt.

ObudaFan # 2009.11.23. 20:36

Ha apukátok nem tud fizetni anyukátok lesz köteles helytállni (!) mert házasság ideje alatt vagyonközösség van, vagyis együtt nevetünk együtt sírunk…

Még akkor is ha esetleg nem volt tudomása a kölcsönfelvéte­lekről – bizalom a házastárs felé.

A kérdés alapján abban sem vagyok biztos a kérdés alapján, hogy apuka és anyuka még nem váltak el a hitelfelvétel előtt. Ha igen, akkor anyuka biztosan nem felel semmivel. De ha nem, valószínűleg akkor sem felel, mert a leírtak alapján a vagyonközösség már nem állt frnn a hitelfelvételkor.

monalisa1 # 2009.11.23. 20:08

Az hogy nincs ingatlan apukátok nevén az még nem jelenti azt, hogy esetleg nem lenne tulajdonos és/vagy tulajdonostárs - földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalma.

Valamint ha a cs.ház a házasság ideje alatt épült és/vagy lett vásárolva, akkor bizony közös tulajdon attól függetlenül, hogy tulajdonosként netán csak a mamátok van bejegyezve 1/1-ben.

Külön írom: azon mit kell érteni, hogy "... felének eredetileg ő a tulajdonosa." Ezen tulajdonjoga mikor és mi okból szünt meg??!

Ha apukátok nem tud fizetni anyukátok lesz köteles helytállni (!) mert házasság ideje alatt vagyonközösség van, vagyis együtt nevetünk együtt sírunk...

Még akkor is ha esetleg nem volt tudomása a kölcsönfelvételekről - bizalom a házastárs felé.

"Mona"
laikus hozzászóló

Ellááá # 2009.11.23. 19:33

Köszönöm a választ.
De semmilyen örökségre nem számíthatunk, mert nincs a nevén sem ingatlan, sem más ingóság.Tehát így sem száll ránk az adósság?

ObudaFan # 2009.11.23. 16:42

Az örökségetek értékének erejéig, ha az öröklést nem utasítjátok vissza.

Ellááá # 2009.11.23. 15:55

Sziasztok
Elég rossz helyzetben vagyok, így a segítségeteket szeretném kérni. Kiskorú vagyok, és anyukámmal lakom a szintén kiskorú testvéremmel albérletben. Apukám él a családi házunkban ami felének eredetileg ő a tulajdonosa, míg a ház másik fele anyukám tulajdonában van, viszont történ egy olyan dolog, ami mindent borított, vagyis apukámat átverték és így most kb. 20.000.000 forinttal tartozik különböző bankoknak. Az ügyben ugyan már vizsgálódnak a rendőrségen, mármint az átverő személy felé, de valószínűleg soha nem tudják bizonyítani bűnösségét és apukámtól akarják majd levonni a tartozást. Emiatt is írok. Tehát a kérdésem az lenne, hogy apukám halála után én és hugom örökölnénk a tartozást?(Ezalatt az ügy alatt a ház apai része a miénk lett ajándékozási címen.)

ObudaFan # 2009.11.20. 11:02

Nincs mit.

pumukli00 # 2009.11.20. 11:01

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.11.20. 10:51

pumukli00

A tulajdoni igények nem évülnek el, és ettől teljesen függetlenül a jogutódlás sem szünteti meg az igényt.

Tompa # 2009.11.20. 10:26

KBS!

Köszönöm a válaszod ha jól értelmezem akkor nem kell aggódjak.

Tompa

pumukli00 # 2009.11.20. 10:14

Sziasztok !

A segítségeteket szeretném kérni . Hosszú lenne leírni a peres ügyet amelybe csöppentünk. A kérésem annyi, h erősítsetek meg ,h jól értelmezem a jogszabályt .

A tulajdoni igény nem évül el [Ptk. 115. § (1)], ezért érvényesíthetô az élettársi kapcsolat fennállása alatt, annak peren kívüli felszámolása során, illetôleg az élettársi közös vagyon megosztása iránt indított peres eljárásban is. Annak sincs akadálya, hogy az egyik fél halála, ehhez képest az élettársi jogviszony megszűnése után a túlélô élettárs vagyonközösségi igényét volt élettársa örököseivel szemben érvényesítse, ha a közös gazdálkodás eredményeként elôállt teljes vagyonszaporulat a hagyatéki leltárban az örökhagyó hagyatékaként szerepel. Az örökhagyó halálával ugyanis a polgári jogon alapuló vagyoni jellegű jogok és kötelezettségek, mint a hagyaték részei az örökösökre átszállnak (lásd a Ptk. 598. §-hoz fűzött magyarázatot). Ebbôl az is következik, hogy az életben lévô élettárssal szemben tulajdoni igénnyel az elhunyt élettárs jogutódjai is felléphetnek, hiszen jogelôdjük jogot szerzett arra, hogy az élettársi vagyonközösségbôl az ôt illetô részt megkapja.
Ez a bekezdés azt jelenti ,h arra az ingatlanra az örökösök nem érvényesíthetnek tulajdonjogi igényt ami a hagyatéki leltárban nem szerepel? Ezt jól értem ?
Bocsi kicsit hosszúra sikerült.
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2009.11.20. 09:55

Nincs mit.

Zsuzsimama # 2009.11.20. 09:39

Köszi a választ!

ObudaFan # 2009.11.20. 09:25

Klasszikus hagyatéki tartozás. Akármi van a kocsikkal, az egész örökséged értékének erejéig felelős vagy ezekért.

Zsuzsimama # 2009.11.20. 08:26

Tisztelt Fórumozók!

Ismét szeretném a segítségüket kérni, ha lehet.Fiam után megvolt a hagyatéki végzés, amely során örököltem többek között 2 autót, amelyről csak most, a jogerős végzés után derült ki számomra, hogy lízingesek. A közjegyzőtől annak idején meg is kérdeztem, hogy van-e tartozás az autókon, de ő azt mondta: nincs. Most azonban a bank küldi a csekkeket, és én nem tudom mit tegyek? A járművek átírására hétfőn kerül sor, már ha egyáltalán lehetséges ez. (mindenfélét hallottam már, pl. olyat is, hogy törzskönyv hiányában nem kerülhet a nevemre. Mert törzskönyve persze nincs az autóknak.S mindkettőt szeretném eladni, amint csak lehet.)

Kérem, legyenek szívesek tanácsot adni ez ügyben!

Hálás köszönettel:

Zsuzsimama

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.18. 18:28

Már bocsánat, de vagyoni jellegű vitákban a lelki meg fizikai sérelmek nem játszanak. Ugyanakkor tulajdoni igényt kötelmi jellegű jogviszonyra építeni sem lehet.

Vagy tévedsz, és a jogosult nem is azt kéri, amit te állítasz, vagy az az ügyvéd nem igazi ügyvéd.

Tompa # 2009.11.18. 18:21

Tisztelt Fórumozók!

Szüleim elváltak Édesapám nem fizetett gyerektartást, ezért Édesanyám nem fizetett rezsiköltséget. Apám halála után egy darab ingatlant öröklünk a húgommal. Ebben az ingatlanban lakik Édesanyám, a húgom, a kedvesem, apám anyja (2003. évi haláláig), keresztanyja, unokaöccse.
Apám keresztanyja most ügyvéd által követel 1/3 tulajdonrészt, mert nagymamám halála után 3 évig (a közmű órák leválasztásáig) ők fizették a teljes rezsiköltséget (520.000.-), valamint valamiféle kölcsön fejében ami Apám és a keresztanyja közt jött létre (állítólag 3.5 m). Én nem érzem úgy, hogy a hosszú évek alatt eltűrt lelki és fizikai sérelmek után ez nekik járna. Mik a lehetőségeim és az esélyeim?

Előre is köszönöm a segítséget
Tompa

silv # 2009.11.17. 23:16

Köszönöm Mona

monalisa1 # 2009.11.17. 22:21

Az örökös csak a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Vagyis a negatív örökséget nem kötelező felvenni - visszautasítható. Mindezek után az autóval- és a tartozáskülönbözettel azt csínál a bank amit tud.

Ettől függetlenül, javasolt a kfgb végett az illetékes biztosítónál, valamint az önkormányzat gépjárműadó részletnél tértis levélben bejelenteni, hogy az autó tulajdonosa az apukátok sajnos meghalt - nehogy évek múlva esetleg csekket küldjenek holmi nemfizetés okán...

"Mona"
laikus hozzászóló

silv # 2009.11.17. 21:26

Tisztelt Ügyvéd úr
Édesapám halála után csak egy autót hagyott maga után,amin banki hitel van. mivel nincs más amit örökölhetnénk ezért nem kell fizetni? vagy visszaútasítjuk ezt az egy örökséget és nem kell fizetni?

Köszönöm válaszát

Tompa # 2009.11.17. 05:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a választ. Apám barátnője füllentett a feladás dátumáról (kicsit megrendült a bizalmam és kezdek kételkedni hogy Apám személyes dolgait megkapom)és tegnap szerencsésen megérkezett a papír.

köszönettel
Tompa