Öröklés


Tompa # 2009.11.17. 05:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a választ. Apám barátnője füllentett a feladás dátumáról (kicsit megrendült a bizalmam és kezdek kételkedni hogy Apám személyes dolgait megkapom)és tegnap szerencsésen megérkezett a papír.

köszönettel
Tompa

Grád András # 2009.11.15. 21:35

Kedves Tompa!

Az anyakönyvvezető bármikor kiállít kérésre (és némi illeték lerovása mellett) halotti anyakönyvi kivonatot, úgyhogy ez a korlátlanul szaporítható javak közé tartozik, akár a születési és a házassági anyakönyvi kivonat. El kell tehát menni az anyakönyvvezetőhöz, aki az eredetit kiállította, és csinál másikat. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tompa # 2009.11.15. 21:25

Tisztelt ObudaFan!Kedves Fórumozók!

Édesapám halotti anyakönyvi kivonatát a barátnője állítólag sima levélben adta föl nekem, de már két hete nem jött meg. Hol és hogyan lehet pótolni?

Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.03. 21:11

Örökséget nem lehet részben visszautasítani. (Van néhány kivétel, de az autó nem az.)

zsuzsa49 # 2009.11.03. 19:49

A férjem halála után egy gk.lizing maradt fenn , melyet nem fedez a gk. értéke. A kérdésem, hogy két gyerekem örökli ezt, ha visszautasítjuk az örökség ezt a részét akkor mentesülünk-e a hiteltartozás kifizetése alól. A bank gondolom elviszi az autót, de még igy is 1 millió-t kellene a hitelre fizetni.Az örökségben ezenkivül ingatlan is van, azt lehet-e külön kezelni, mármint,hogy az nem lesz elutasítva.

ObudaFan # 2009.11.03. 17:31

A gyermekek öröklik, de ez a mostani, használatra vonatkozó jogosultság fennmarad.

honorata # 2009.11.03. 16:23

a házasság felbontásakor megegyezés született a közös ingatlan tulajdonról, oly módon hogy az ingatlan 50%-50%-ban továbbra is közös tulajdon maradt, használatra a volt feleségnél. A volt férj új házasságot kötött. Kérdésem, halál esetén van e továbbra is lakhatási jogom(volt feleség) az ingatlan megállapodásban rögzített részére, vagy az örökösök "kitehetnek". Örökli e a jelenlegi feleség az ingatlan részt, vagy csak az elhunyt gyermekei?
Válaszukat köszönöm: Honorata

oldrider # 2009.11.03. 13:51

A következőt szeretném megtudni:
A hagyatéki eljárás során a közjegyzőnek csak a rokonok vagy netán a végrendelet alapján érdekelt személyek nyilatkozatai elmondása alapján kell informálódnia és az alapján formálisan (személyi okmányok stb.) döntést hozni avagy közokiratok alapján neki kell vizsgálódni és felkutatni a családi parentélát. Milyen mélységűnek kell lennie az ő vizsgálódásának? Elég, ha megtudja valakiről pl. hogy leszármazó nélkül, özvegyen halálozott el, vagy ilyen esetben azt is ellenőriznie kell, hogy mikortól vált özveggyé. ill. egyáltalán volt-e valaha leszármazója. Ha volt, akkor mioóta nincsen stb.

(Sokszor a közjegyző számára maga a hozzátartozó még ha jó indulatú, akkor sem tud információt adni vérszerinti rokonokról, hisz olyan távoliak vagy mert egyáltalán nem tartottak kapcsolatot. A közjegyzőnek viszont lenne módja a közokiratokba, különböző nyilvántartásokba (halotti, születési anyakönyvi kivonatok, földhivatali ingatlan nyilvántartások stb.) betekinteni, melyekből hiteles információt nyer. Civil állampolgárnak a hivatalok erősen korlátozottan adnak ki információt, adatot.)

Csak már peres eljárás során lehet részletesen vizsgálódni, vagy a hagyatéki eljárás - mint "nemperes" eljárás - során a közjegyzőnek is meg kellene ezt tenni, ha a végrendelet értelmezése, illetve a hagyaték odaítélése ezt indokolja.

ObudaFan # 2009.11.02. 17:56

Nem ez az osztozkodás alapja? Akkor mi alapján állapítjuk meg hogy mennyit ér az ingatlan és mennyit kellene fizetniük nekünk a tulajdonjogunkért cserébe? Bocs, de én laikusként ezt nagyon nem értem:(((

Két eset van: 1. a közjegyző előtt megállapodtok, ahogy szeretnétek. 2. Polgári perben dől el a dolog, ahol nem ezt a szakvéleményt fogja a bíróság felhasználni, hanem igazságügyi szakértőt rendel ki.

„Nem, a gazdagodás értékét követelheti.“ Ezt meg pláne nem értem.

Azt az értéket követelheti, amennyivel a beruházás miatt többet ér a tulajdoni hányadod.

vacsa # 2009.11.02. 17:51

"csak az illeték mértéke miatt van jelentősége"

Nem ez az osztozkodás alapja? Akkor mi alapján állapítjuk meg hogy mennyit ér az ingatlan és mennyit kellene fizetniük nekünk a tulajdonjogunkért cserébe? Bocs, de én laikusként ezt nagyon nem értem:(((

"Nem, a gazdagodás értékét követelheti." Ezt meg pláne nem értem.

ObudaFan # 2009.11.02. 17:43

Kérdéseim: mi alapján állapítják meg az ingatlan értékét?

Szakértő állapítja meg. Tekintettel arra, hogy csak az illeték mértéke miatt van jelentősége, nem nagyon érdemes újraértékeltetni.

A ráfordítás teljes összegét levonhatná a mi részünkből?

Nem, a gazdagodás értékét követelheti.

vacsa # 2009.11.02. 17:30

Örökléssel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
A nagyszüleim ingatlana az öröklés tárgya. A nagypapám halála után apué lett a ház 1/6-ának tulajdonjoga. Ha jól gondolom a mamámé 3/6-od, és a három testvér mindegyikéé 1/6. Apu halála után az öcsémmel mindketten 1/12-ed tulajdonjogot örököltünk. Most meghalt a nagymamám. Az örökösök a két gyereke és apu után mi ketten az öcsémmel lennénk. Az egyik testvér lemondott a másik javára, így a végeredmény az lett, hogy hárman maradtunk örökösök, 4/6 (mama egyik gyereke) és 1/6 (öcsém az egyik unoka), 1/6 (én a másik unoka) mértékű tulajdonjoggal.

Kérdéseim: mi alapján állapítják meg az ingatlan értékét? Csak a fele ingatlan képezte most az örökség tárgyát, akkor a megállapított összeg csak a felére vonatkozik? 3.7 tized millió szerepelt az iratban, még a feléhez képest is nevetségesen alacsony összeg.
Ha volt helyszíni szemle az ingatlannál, arra nem kellett volna idézést kapnunk?
Ma volt a hagyatéki tárgyalás, nem sikerült megállapodnunk, mert bár a teljes ingatlan 4/6-ában tulajdonossá váló rokon ki akar minket fizetni, de azt mondta hogy neki 800 ezer forint ráfordítása volt (fürdőszoba felújítás, gáz bevezetése) és ezt az összeget a mi részünkből vonta le teljes egészében. Tehát úgy gondolta hogy kb. 1,2 millió járna nekünk fejenként, de levont 400-400 ezret és csak 800 ezret fizetne nekem is és az öcsémnek is.
A ráfordítás teljes összegét levonhatná a mi részünkből? Az ingatlanban a mamámmal együtt a most 4/6-ot öröklő fia és hat éve az élettársa lakik. Van egy közös gyerekük. (Természetesen mama szerintük egy fillért sem hagyott hátra, amit kétlek, de legyen az övék, nem érdekel. De a ház más téma. Az a rész apué lenne, mi miatta örököljük, ezért nem szeretnénk úgymond elherdálni apu részét.)
A hagyatékit elnapolták, két hét múlva folytatjuk. Mit tehetünk?

Bocs hogy ilyen hosszúra sikeredtem....

ObudaFan # 2009.11.01. 20:28

1.Árverésen, vagy milyen módon történik?

Árverésen.

2.Hány napon belül indul el, és milyen határidővel?

Egy ilyen per másfél-két év, és a végrehajtás sem rövid. Plusz kérdés, mikorra lesz egyáltalán végrehajtási vevő.

3.Melyik hatóság lesz az illetékes az értékesítés levezetésében?
4.Kijelölnek egy végrehajtót?

Önálló bírósági végrehajtó.

5.Családtag/hoz­zátartozó is megszerezheti a kényszerértéke­sítés során?

Igen.

Ha még a jogi eljárás megindítása előtt szerzünk egy biztos vevőt a házra, aki piaci áron megvenné, akkor van rá mód, hogy a kényszerértékesítés elrendelését követően biztosan az ő kezébe, és piaci áron kerüljön a ház?

Nincs.

adatok # 2009.11.01. 18:12

Tisztelt Szakértő!

Öröklésnél 3 testvérből 2 el akarja adni az örökölt házat. A harmadik testvér nem akarja eladni, se kifizetni nem akarja őket. Ezért jogi útra terelődik az ügy. Ha a bíróság kényszerértékesítést rendel el:

 1. Árverésen, vagy milyen módon történik?
 2. Hány napon belül indul el, és milyen határidővel?
 3. Melyik hatóság lesz az illetékes az értékesítés levezetésében?
 4. Kijelölnek egy végrehajtót?
 5. Családtag/hozzátartozó is megszerezheti a kényszerértékesítés során?

Ha még a jogi eljárás megindítása előtt szerzünk egy biztos vevőt a házra, aki piaci áron megvenné, akkor van rá mód, hogy a kényszerértékesítés elrendelését követően biztosan az ő kezébe, és piaci áron kerüljön a ház?

Előre is köszönöm a segítségüket!

andi1980 # 2009.11.01. 16:56

Tisztelt Ügyvédek!
Végrendelettel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
Nagymamám, nagypapám halála után (2,5 éve) úgy döntött,hogy közjegyző jelenlétében írt végrendeletben Rám az unokájára hagyja az Ő fél házrészét.Mivel a ház másik fele Nagypapám után édesapámra és testvérére öröklődött,mert nem volt végrendelet.A baj csak az és ebből adódik majd kérdésem is,mivel a múlt héten nagymamám kórházban tartózkodása alatt Nagybátyámék átkutatták Nagymamám házát és rátaláltak a végrendeletre.A kérdésem az lenne hogy most hogy tudnak róla mit tehetnek ellene?Hozzáteszem mivel Nagymamám 87 éves igen zavart,és attól tartok hogy valamit aláírattatnak vele.Annyit még szeretnék hozzáfűzni hogy a végrendelet nagypapám kérésére is történt mivel hosszú betegsége alatt Én gondoztam ha kellet és Én voltam mellette.Hogyan tudják megtámadni a végrendeletet?A jelenlegi végrendeletet elvitték Nagybátyámék Magukkal.
Kérem mielőbbi válaszukat hogy miben tudják a végrendeletet megtámadni.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:andi1980

hópehely # 2009.11.01. 16:43

Úgy tűnik a leírtak alapján, hogy nincs vesztenivalóm és nyugodtan belemehetek a dologba,aminek köszönhetően talán lesz esélyem végre nyugodt otthont teremteni magunknak.Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 17:39

A végrehajtó csak azt foglalhatja le, ami a férjed tulajdonában van, vagy aminek tulajdonosa. Ha az örökséget visszautasítja, a gyerekek fognak örökölni helyette és a gyerekek lesznek tulajdonosként bejegyezve az ingatlannyilvántartásba. Arra végrehajtást nem lehet foganatosítani.

Ha esetleg te is felelnél a férjed adósságai miatt,(együttélésetek alatt felvett hitel stb.) a gyerekek öröksége még akkor is teljes biztonságban van.

végrehajtó1 # 2009.10.31. 16:01

Ebben az esetben megtörténhet az,hogy hiába utasítja vissza az örökségét,a végrehajtó azt lefoglalja és elvesznek mindent”?

Nem

hópehely # 2009.10.31. 15:55

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.Ez legalább már tiszta,de időközben felmerült még egy kérdésem.A volt férjemnek a tart.díjon kívül van még más adóssága is,ami mostanra szintén végrehajtásra került,a lakására bejegyezték a vh-i jogot is,az ő követelésük sokkal több,mint a lakás értéke.Ebben az esetben megtörténhet az,hogy hiába utasítja vissza az örökségét,a végrehajtó azt lefoglalja és elvesznek mindent?Közel 1 millióval tartozik nekem,ill.a gyerekeinknek,nem szeretném elbukni.Belemehetek így is a dologba?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 14:18

Javítanám magam. Unokák esetében kell örökösödési illetéket fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 17:47

Ptk. 607.
§ (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.

(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.

Ptk. 600. § Kiesik az öröklésből

 1. aki az örökhagyó előtt meghal;
 2. aki a hagyatékot az öröklés megnyílásakor törvénynél fogva nem szerezheti meg;
 3. aki az öröklésre érdemtelen;
 4. aki lemondott az öröklésről;
 5. akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;
 6. aki az örökséget visszautasította.
hópehely # 2009.10.29. 15:14

Megpróbálom röviden összefoglalni:elváltunk,gyerekek hozzám kerültek,"apuci"saját lakást vett,mi meg átmeneti otthonba.Fizetni nem akart,feketén dolgozik,munkanélkülijéből 10 ezer ft körüli összeget kapok.Végrehajtást indítottam,a lakásán bejegyzett vh-i jogom van,árverezés kitűzésére várok,tehát én megtettem mindent,amit kellett és lehetett.Emiatt ajánlotta fel ezt a megoldást.Pontosan nem tudom a hagyaték értékét,de volt apósom jómódú volt,több ingatlan és autó is maradt utána.Az örökség visszautasítását viszont most kéne neki jelezni,de előbb alá kéne írnom hogy rendeztük a dolgot és a végrehajtási eljárást a lakására megszüntetni.Anyagilag nem járnának rosszul a gyerekek,ha valóban ők kapnák meg az örökség rá eső részét.Emiatt szeretném biztosan tudni,hogy törvényesen megkapják-e a gyerekek az apjuk részét,ha ő azt visszautasítja.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 14:28

Öröklési illeték, igen, ha az az ingatlan több mint 60m.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.29. 14:18

Értettem magyarázat nélkül is. Csak semmi értelme egy ilyen egyezség megkötésének az anya részéről, ezzel a gyerekek nemigen járhatnak jól. Még öröklési illetéket is fizethetnek, ha betöltik a tizennyolcat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 13:34

Khmm. Mert így egyeznének meg. Az örökség fejében mond le a gyerektartásról. Lehet, hogy ingatlan az örökség.