Ha bíróság nem állapította meg a tartási kötelezettséget, akkor valószínűleg nem.
Öröklés
Mint írtam nagyapám már meghalt és pont a kötelesrészről folyik a vita. A kérdésem az lenne, hogy a lenti tények alapján megalapozott-e a kitagadás.
Igaz, van amikor a kitagadás a kötelesrészre is vonatkozik, szóval ezért kell jogásznak látnia mindkét okiratot.
Egy link:
http://www.mhk.hu/hj/200103/4.htp
Mind a nagyapád végrendeletét mind a megtámadott örökösödési szerződést mutasd meg ügyvédnek - részletekben a lényeg. (Amúgy kitagadni nem könnyő valakit az öröklésből, ha semmi más a kötelesrész - mindannak a fele amít egyébként örökölne - járhat neki.)
Szóval te is mondod a magadét és nagyapád is, a jogász majd megpróbálja a te oldaladról látni a helyzetet.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórum! Arról szeretnék érdeklődni, hogy nagyapám jogosan tagad-e ki a végrendeletéből arra hivatkozva, hogy nem tettem eleget eltartási kötelezettségeimnek, miközben én még halálakor is tanulmányaimat folytattam, én is eltartásra szorultam, valamint nem csekély nyugdíjjal rendelkezett és élettársával egy háztartásban lakott. Hivatkozik még arra is, hogy korábban jogi úton megtámadtam az örökösödési szerződést is, amit az élettársa javára kötött, szintén kitagadási céllal. Állítása szerint ezzel megkíséreltem megakadályozni az "örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását". Köszönöm.
Köszönöm a választ.
Pontosítva: 1890 cm hengerűrtartalomíg 18 Ft/cm3, azon felül 24 Ft, míg dizelnél egységesen 34 Ft/cm3.
Még egy esetleg négyvégtagbéna emberhez is lehet közjegyzőt hívni végrendelet készíttetése végett - bár költséggel jár...
Gépkocsi öröklése esetén nem un. öröklési illetéket hanem tulajdonjog átírási illetéket kell fizetni a motorköbcenti alapján, ha nem tévedek 17 Ft/cm3 a mérték, valamint dizelnél más.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Le volt bénulva, írni sem tudott.
De valaki azt írja már meg, ha mégis elfogadnák az unokának kell-e illetéket fizetni, vagy nem.
Puszta akadályoztatás nem elég, a törvény rendkívüli élethelyzetet ír, ami azt jelenti, hogy egészen a haláláig írásbeli végrendelet készítése teljesen ki kellett, hogy legyen zárva. A mozgásképtelenség meg még nem jelent írásképtelenséget is.
Több helyen szt olvastam, hogy két tanú egybevágó állítása, illetve a végrendelkező akadályoztatása kell a szóbeli végrendelet érvényességéhez. Nálunk mindkét feltétel adott. Édesapám halála előtt hónapokig mozgásképtelen volt.
„egköszönném ha tájékoztatna a lehetőségekről, érdemes e perelni és honnan tudom meg mi történt valojában?”
A lehetőségekről már kaptál tájékoztatást - a többit pedig csak te tudhatod, mi nem.
Nem érvényes a szóbeli végrendelet. (Hacsak nem Afganisztánban, egy ütközet előtt tette az elhunyt, amely ütközetben aztán el is hunyt.)
Üdv.
Édesapám meghalt, én mint a lánya vagyok az egyedüli örököse, van egy autó, amin még hitel van ezt fizetjük tovább. Életében ezt az autót az unokájára, aki az én fiam szerette volna hagyni ezt többször szóban tanúk előtt ki is jelentette. Nekem sem lenne ez ellen kifogásom, de ha el is fogadják a szóbeli végrendeletet, az illetéket ebben az esetben ki kell-e fizetni, és ez mennyi. A fiam tizenhét éves, a gyámhatóságnak van-e köze az egészhez.
Köszönettel
köszönöm ügyvéd Ur! de akkor én ezt honnan tudom meg hogy mi történt? és mikor lehet perelni és mikor nem? mert a jegyző két sorban ennyit irt:"az elhunyt nevén elhalálozása időpontjában nem volt örökölhető ingatlan, és ingoság" vagy valami ilyesmi. megköszönném ha tájékoztatna a lehetőségekről, érdemes e perelni és honnan tudom meg mi történt valojában? a testvérekkel nem tartom a kapcsolatot. köszönöm
zsumama
Kedves Zsumama!
Ha jól értem, az csak egy feltevés, hogy a korábbi vagyonát elajándékozta, el is adhatta (akár színleg is), de köthetett tartási, életjáradéki, öröklési stb. szerződést, nem tudjuk. Én megfontolnám, hogy érdemes-e ilyen körülmények között pereskedni, de Ön dönt. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Ha megegyezni nem sikerül, akkor pert kell indítani.
akkor ez azt jelenti hogy be kell perelnem valamelyik testvéremet? és hogy kezdjek hozzá?? tanácsot kérek köszi
zsumama
A köteles rész alapjába beleszámít mindaz, amit az örökhagyó a halálát megelző 15 évben bárkinek ingyenesen juttatott.
üdvözlet!! a kérdésem a következő: 41 éves vagyok édesapám nem nevelt külön éltek de fizetett gyerektartást. ritkán láttuk egymást már csaknem felnőttként ismertem meg... neki vannak a feleségétől gyermekei/én egy szerelmi kalandbol születtem/. nemrég tavaly oktoberben elhalálozott és mivel 5 n vagyunk testvérek azt hittem én i öröklök legalább a köteles részt. e helyett januárban tudtam meg hogy egyáltalán meghalt nem értesitettek... és irtama helyi jegyzőnek az örökléssel kapcsolatban és azta levelet kaptam hohy halála időpontjában nem volt semmi a nevén..... gondolom elajándékozta valamelyik testvéremnek.... kérdésem lenne hogy mit tehetnék? legalábba köteles részt lehet kérni? de kitől? akinek odaadta?
zsumama
Bocs, nem volt szándékom kétszer leírni nagyjából ugyanazt a szöveget, de a motor késve jelentette meg az előző hozzászólást - azt hittem egyáltalán se...
Akkor a tanúk felkutatása a múltból stb. sajnos nem jöhet szóba.
Meg kell próbálni eladni az ingatlant., az egyik/másik örököstársnak elővásárlási joga van a részedre - már amennyiben élni kíván ezzel.
Végső soron bírósághoz kell ill. lehet fordulni a közös tulajdon megszüntetése iránt - költséges és elhuzódó eljárás -, melynek során a kényszerértékesítés- árverezés zárja az ügyet. (Valószínűleg áron alul kerül eladásra a ház, ezzel előre számolni kell.)
Apukád által elvégzett munka mikéntjét és mennyiségét igazságügyi építészmérnök szakértői vizsgálat tudja meghatározni., annak alapján követelhető x összeg a többiektől - ha egyáltalán érdemes-e ez...
Ha nem lehet megállapodni a többiekkel, akkor elbirtoklási pert kell indítani. Mindenek előtt pedig le kell folytatni a hagyatékikat/póthagyatékikat.
Akkor a tulajdon (= egyedüli építtetés) kérdése nem jöhet szóba.
Értékesíteni kell az ingatlant, ezen belül az egyik/másik tulajdonostársnak elővásárlási joga van az általad megörökölt részre - már amennyiben ezzel élni kíván. Végső soron bíróságtól kérhető a közös tulajdon megszüntetése, de ez hosszadalmas és költséges peres eljárás.
Igazszágügyi építész szakértőt kell felkérni annak megállapítására, hogy apukád munkája mi volt az ingatlanon és annak összege/díjazása mekkorára is tehető.
Ez a kérdés mint költségtényező nem kerülhető el, mert ex has nem lehet pénzt követelni senkitől.
Javaslom fordulj ügyvédhez, mert egymagad nem fogsz eredményt elérni a többi örököstárssal szemben. (Végső soron a bíróság a felmerülő ügyvédi költséged megfizetésére is kötelezheti őket - az egyéb fizetnivalókon kívül.)
De azért jól gondold át a dolgot, mert pl. az épület állagmegóvása stb. az apukádnak is érdekében állt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02