Öröklés


káreset # 2009.08.29. 16:09

köszönöm a megnyugtató választ

Katakomba # 2009.08.29. 15:49

Édesanyádnak egyáltalán nem jár abból a pénzből, ami a te gyámi fenntartásos számládon volt. A gyámhivatal ugyanis csak és kizárólag a gyerek pénzét felügyelheti, tehát ami esetleg az anyukádnak járt volna akkor, ahhoz semmi köze nem lett volna a gyámhatóságnak. Az meg, hogy ő harcolta ki neked, kész röhej. Ha a hagyatéki eljárásban kiskorú van (volt)), a gyámhatóságot hivatalból kell(ett) értesíteni, tehát akkor is a tiéd lett volna az a pénz, ha édesanyád a kisujját sem mozdítja. A gyámhatóságnak ugyanis az a feladata, hogy a kiskorú vagyonát megvédje - ha kell még a saját szülőjétől is.
Édesanyád egyébként sem örökölhetett édesapád után, még akkor sem, ha házasok lettek volna, de így meg végképp nem. A szülő után ugyanis, ha van leszármazó, mindig az örököl (ő az állagörökös). Ha túőélő házastárs van, ő csupán a haszonélvezeti jogot kapja. Itt tehát még erről sem lehet szó!
Ne hagyd magad!!!

káreset # 2009.08.29. 15:00

1996-ban elhunyt Édesapám aki élettársi kapcsolatban élt Édesanyámmal.Mikor elhunyt a apai nagyszüleimmel éltünk közös háztartásban. Azután 1997-ben elköltöztünk mert édesanyám férjhez ment. 2002-ben elhunyt az apai nagyapám és akkor az egyharmad részt megörököltem az elhunyt édesapám után, mivel akkor én még kiskoru voltam édesanyám volt a gyámom és a hagyatéki tárgyaláson kérte hogy váltsák meg a részemet a másik két testvér; ezt meg is kaptam és a Gyámügyön lett letétbe helyezve és utánna édesanyám hol ilyen hol olyan ürüggyel a részemre is és az uj házasságából született hugomnak is ebböl az összegből vásárolt több tartós dolgokat. 2008. decemberében nagykorúvá váltam és megkaptam a Gyámügytől a letétbe helyezett pénzemet, de közben megromlott a kapcsolatunk és én elköltöztem a szülői háztól és vittem magammal a pénzemet és most követeli tőlem a fele összeget azzal az indokkal hogy ő harcolta ki a pénzt a részemre (nem kis összegről van szó). Édesanyám azt állítja hogy ő is örökölt ebböl a házrészből de ezt nem tudja papírokkal alátámasztani ez ügyben kérem a tanácsokat. tisztelettel.

plankaagi # 2009.08.29. 13:50

Köszönöm!
Akkor ha jól értem,nyugdíjat kaphatnék ha igényelném..A házban meg csak haszonélvezetem van..

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.29. 13:45

A hagyaték egy gyermekrészét öröklöd - ha nem utasítod vissza. 50 Ft-os tartozásból azért túl sok nem jut rád.

Megkérek mindenkit, az élettársi kapcsoltaról nem írja oda, hoyg "nem volt bejegyezve". Ennek az információtartalma annyi, mint annak, hogy a Nam ma is keleten kelt fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.29. 13:43

Plankagi: a hatóság nem fogja különösebben firtatni, hogy a jogilag bfennállt házasság tényleges életközösséget jelentett-e. Ugyanígy a másik oldlaról: azt az ingatlant, amely az elhunyt kizárólagos tulajdonaként van nyilvántartva, a leszármazóknak adja át a közjegyző - ha te magad nem firtatod a tulajdonjogodat.
Ha gondolod, a haszonélvezetről is lemondhatsz.

Bea21 # 2009.08.29. 12:03

Üdvözlöm!

2hete szereztem tudomást arról, hogy a soha nem látott édesapám(szüleim elváltak, és sosem keresett minket)meghalt.
Ma kaptam kézhez az örökösödési bionyítványt.
Újra nem nősült, élettársa volt, nem bejegyzett, ill.született tőle egy lánya aki most felvette velem a kapcsolatot.
Az mondja az életbiztosítása 350.eft amit szétosztanak a testvérek között de kéri mondjunk le róla a javára.
Ingó, ingatlan nem maradt utánna csak a tak.szvnél 50ft-os tartozás.
kérdésem, mit örökölhetek, kell e bármi után illetékelnem, érintenek e a tartozásai ha lemondok a biztosítási összeg engem megillető részéről, vagy mi ilyenkor a jó megoldás?
mire kell figyelnem?
Segítségét köszönöm.
Üdv:Bea

plankaagi # 2009.08.29. 11:22

Jó napot!
Választ szeretnék kapni pár kérdésre ha lehet.
A férjemtől hivatalosan nem váltam még el,de 2 éve külön éltünk.Sajnos a közelmúltban meghalt.Kiskorú gyermekünk már nincs.Azt szeretném tudni,hogy ilyen esetben ugye nem jár özvegységi nyugdíj?Aztán..Öröklés..Pontosan ezt sem tudom hogyan van..Van egy családi ház,ami az ő nevén volt mindig is,de 21 évig voltunk házasok,jár-e onnan jogilag valami nekem és ha igen,hogyan mondhatok le erről a gyerekeim javára?Előre is köszönöm a segítséget!

_Wasp_ # 2009.08.29. 10:26

megemlíthetted volna, hogy olasz öröklési jogi a kérdés - az olasz öröklési jogban ugyanis csak alig valamivel vagyok kevésbé otthon, mint a nagybőgőzésben.

ezzel szerintem a többi fórumozó is így van, javaslom tehát a ptk lapozgatásának a felfüggesztését, mert azon ügyfelek körét gyarapíthatod vele általa, akik nagyon értékesek, hiszen sokba kerülnek - maguknak.

Magyar jog szerint pedig viszonylag korrektül megadtuk a választ: akkor lenne nagyon jó esélyed, ha az örökhagyónak nem élne a gyermeke, szülője, házas és élettársa.

___________________
http://wasp.hu/nekeress

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Privát e-mail-ekre általában nem válaszolok!
A jogi fórumban elbeszélgethetünk bármilyen témáról.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

atamu # 2009.08.29. 10:12

Köszönöm a válaszát. hétfön megyek ügyvédhez. csak adig is megprobáltam tájékozodni hogy mik az esélyeim.Amugy meg egyetlen egy ügyvéd sem tudott érdemlegest választ adni a kérdésemre mivel olaszországban lesz a hagyatéki tárgyalás, és az olasz jog-hoz nem értenek. 20- ügyvédböl 20-lerázott ezzel a szövegel hogy az olasz jogot nem ismerik.Eddig ezért nem is irtam hogy olasz-ba lesz a tárgyalás.Kiváncsi voltam hogy a Magyar jog szerint mik az esélyeim. Mivel ugy tudom hogy az olasz jog-ban is a Romai-jog a mérvado,mint a mi jogrendszerünkben.Sajnálkozva tapasztaltam hogy több ügyvéd véleménye teljesen megütközött egymással szenben.Egy hete olvasgatom a törvényeket a neten , de meg merem kockáztatni hogy némelyik ügyvédnél már többet tudok.Persze ez nem mindegyikre vonatkozik.Visza térve az ügyhöz. Még azt nem értem hogy a törvény azt mondja ki hogy : az örökhagyo végakaratát teljes mértékben ki kell elégiteni . vagyis ha csak az apám volt megjelölve a végrendeletben és senki más, akkor nyilván mást nem akart örökösévé tenni.És ha az apám örököl akkor nyilván valahol én is öröklök ö utána egyszer, nem?.. Nem tudom hogy az nem e minösül kizárásnak ha nem emliti meg a végakaratban mondjuk a gyerekét. Erröl elég kevés feljegyzést találtam.

_Wasp_ # 2009.08.29. 09:31

halott embernek nincs öröklési képessége. ha nem törvényes örökös, hanem csak végrendeleti, akkor nem jár nektek semmi. Ez alól kivétel, ha egyúttal törvényes örökös is, mert akkor a törvény feltételezi, hogy helyette az örököseit nevezték volna.

akkor törvényes örökös, ha az örökhagyónak sem leszármazója, sem házastársa vagy bejegyzett élettársa, sem szülei nem örökölhetnek - pl mert nem élnek, vagy mert érvényesen kitagadták őket.

de ha ezt a választ egy ismeretlen fórumozónak elhiszed egy 250 milliós kérdésben, akkor nagy butaságot csinálsz.... honnan tudod, hogy nem csak egy fagylaltárus vagyok?

menj el ügyvédhez.

(és kérlek, le ne írd többet, hogy "eszármazolya", mert ez olyan, mintha kést forgatnának az agyamban)

___________________
http://wasp.hu/…lyenlap.html

póker és jogi problémák ingyenes és felesleges megoldása

Privát e-mail-ekre általában nem válaszolok! A jogi fórumban viszont elbeszélgethetünk bármilyen témáról.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Márta29 # 2009.08.29. 09:16

Tisztelt Válaszadó!

Augusztus 6.-án elhunyt a párom, akit 12 éves ismerek, és 9 évig éltünk élettársi kapcsolatban. Nem volt bejegyezve hivatalosan az élettársi kapcsolat.
2006-ban vettünk egy lakást, én adóstársként vagyok feltüntetve, a tulajdoni lapon fele-fele arányban van a lakás. Ezenkivül van még 2 autó, és 1 motor, az egyik autóra visszavan 6 év lizing, a motorra 1,5 év.
A kérdésem az, hogy ki örökli a lakást, és ezeket a gépjárműveket, illetve, én öröklek-e a lakásból egyálatlán valamit, ha nem voltam a felesége.
Igényt nem tartok a lakásra, mert egyedül nem tudnám fizetni, ha jogosult lennék is rá, mivel 32 év hitel van még rá, és egyedül nem merném bevállalni.

Köszönöm előre is a válaszát.

Márta

atamu # 2009.08.29. 08:56

Üdv. ezt egy kicsit nem értem. ugy tudtam hogy a törvényes helyettes örökös , az a leszármazo ( a gyerek )Tehát ha az apa kiesett az öröklésböl a leszármazolya viszont nem. A 2. b pont ezt jelenti nem ? ( törvényes helyetes örökös) És ha nincs leszármazolya a kiesett örökösnek . csak legutolso sorban következik be a törvényes öröklési rend,.Nagyon örülnék ha valaki tudna érdemleges választ adni, mivel sajnos ez csupán csak kb 250-millio forintos kérdés. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.29. 06:41

Édesapád a testvérének törvényes örököse lenne?

atamu # 2009.08.29. 05:43

ismét én vagyok.. A 2.b pontra gondoltam

atamu # 2009.08.29. 05:41

Köszönöm válaszát. de akkor nem értem ezt a törvényt amit most ide beillesztek. Maga ezt hogy értelmezné.

Mivel apám kieset az öröklésböl ez ránk vonatkozik.

Kiesés az öröklésből
Az érintett személyt a törvény rendelése folytán örökösként / hagyományosként és – meghatározott esetekben – kötelesrészre jogosultként figyelmen kívül kell hagyni. 600.§
Kiesik az öröklésből

  1. aki az örökhagyó előtt meghal;
  2. aki a hagyatékot az öröklés megnyílásakor törvénynél fogva nem szerezheti meg;
  3. aki az öröklésre érdemtelen
  4. aki lemondott az öröklésről;
  5. akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;
  6. aki az örökséget visszautasította.

A kiesés általában RELATÍV hatású – a kiesett személy rokonait nem kell kihagyni.
A kiesés következtében öröklő személyt:
(1) TÖRVÉNYES ÖRÖKLÉS ESETÉN a törvény határozza meg
(2) VÉGINTÉZKEDÉSen alapuló öröklés esetében

  1. HELYETTES ÖRÖKÖS – Az örökhagyó arra az esetre, ha az örökös az öröklésből kiesik, mást nevezhet örökössé (helyettes örökös). [640.§ (1)] Ilyen hiányában:
  2. TÖRVÉNYES HELYETTES ÖRÖKÖS – Ha a nevezett örökös az örökhagyónak egyben törvényes örököse is, kiesése esetére leszármazóját – ellenkező végrendeleti intézkedés hiányában – helyettes örökösnek kell tekinteni. [640.§ (2)] Ilyen hiányában:
  3. NÖVEDÉKJOG, ilyen hiányában:
  4. TÖRVÉNYES ÖRÖKLÉS

várom válaszát

Atti66 # 2009.08.28. 21:21

Köszönöm a választ, akkor ha jól értem: nem örökölhet és lehet hogy kap özvegységi nyugdíjat, ami csak azért érdekel, mert egy csomó papírt kért tőlem és, hogy csináltassak róluk hiteles másolatot. (ehhez nincs sok kedvem)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.28. 20:42

Nem, és lehet. De az utóbbi téged miért érdekel?

Atti66 # 2009.08.28. 19:10

Hárman vagyunk testvérek. Édesanyánkat 15 éve elvesztettük. Édesapánknak talált egy élettársat, akit 8 éve egyház előtt elvett. Az élettársával nem volt jó kapcsolatunk, mert nem bírta elviselni, ha apánk velünk volt, ő ezekre a találkozásokra el sem jött.
Sajnos elvesztettük az édesapánkat is.

A kérdésem az örökléssel kapcsolatban az alábbi. A szüleim nevén levő ingatlan felét már örököltük édesanyánk után. Az édesapánk tulajdonrészéből az élettársa fog e örökölni?
Nem vagyunk ebben tájékozottak, nem tudjuk, hogy az egyházi esküvő hogyan befolyásolja az öröklést. Válaszukat előre is köszönöm.
Továbbá az érdekel, hogy az élettársa özvegyi nyugdíjra jogosult-e?

ObudaFan # 2009.08.28. 17:00

msmarple

A férj nyilván maga is meg tudja indítani a saját nevében a szülőtartási pert, de csak saját javára. A haszonélvezet arra jó, hogy a lakhatás meg van oldva, ettől még lehet a tartási igény alapos.

ObudaFan # 2009.08.28. 16:57

Ilyenkor a törvényes öröklés rendje szerint kell átadni a hagyatékot. (Hacsaknem rendelt az örökhagyó helyettes örököst.)

atamu # 2009.08.28. 14:44

Üdvözlöm. sziasztok
A következö ügyben kérném a segitségeteket illetve a véleményeteket

Az lenne a kérdésem hogy, Meghalt az apám testvére aki a vagyonát az apámra hagyta a végrendeletében. Ez idáig sima ügy is lenne csak sajnos az apám az örökhagyo halála elött 1 honappal korábban meghalt. Igy az apám nem örökölhet ha jol tudom, mivel az öröklés feltétele hogy tul kell élni az örökhagyot. Informácioim szerint az örökhagyonak volt egy örökbeadott gyereke,és nem tudom hogy az örökbeadás titkos vagy nyilt örökbeadás volt, de tegyük fel hogy nyilt volt. ugy tudom hogy ha végrendeleti öröklés van, az állitolag kizárja a törvényes öröklési sorrendet, de igy hogy apám kieset az öröklésböl,( ö volt egyedül megnevezve a végrendeletben) Apám után én vagyok a következö a sorendben, vagy igy már a törvényes öröklési rend kerül elötérbe.. A lényeg hogy melyik van elöbb, a végrendeleti öröklés , még akkor is ha az örökös meghalt az öröklés megnyilása elött, de van leszármazoja ( én ) Vagy ilyenkor életbe lép a törvényes öröklési rend. Várom válaszát . köszönöm

msmarple # 2009.08.28. 14:03

Kedves Óbudafan, köszönöm a gyors választ. Közben rájött a lány vagy az ügyvéd ismerőse felvilágosította, hogy mekkora buta volt ezzel a saját számlára való utalással. Most már kénytelen volt bevállalni, hogy ebből a pénzből fog törődni az anyjával. De mi lesz a férjjel???
Ja, nagynénémnek haszonélvezete van a lánya lakásán. Lehet ezzel valamit kezdeni???

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.28. 09:11

Tartok tőle, hogy ez már az eredeti hagyatéki tárgyalás során megtörtént; és az örökösöknek az egyenleg összegét át is adták.

ObudaFan # 2009.08.28. 08:59

Próbálj meg póthagyatékit kérni, és a kérelemben a közjegyzőt felhívni arra, hogy szerezze be a számlakivonatot.