Öröklés

alexus # 2010.02.05. 13:25

A kérdésem a következő lenne:

Az anyai nagypapám hagyatékáról van szó.

Édesanyám 2 vér szerinti testvére elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be fele-fele részben az illetékes földhivatalnál a nagypapám ingatlanára,2002-ben.Édesanyám akkor már 3éve nem élt.Hogyan lehetséges ,h.fele-fele részben?Hogy lehetett,h az egészből kihagyták az édesanyámat,mint törvényes örököst(illetve leszármazóit,mivel akkor ő már elhunyt)?
Vagy volt öröklési szerződés??

Válaszukat előre is köszönöm!

alexus # 2010.02.03. 10:42

Köszönöm az érdemi hozzászólásokat és segítséget!

pazs # 2010.02.03. 08:50

alexus: az első hozzászólásomban írtam, hogy az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti közjegyzőnél kell érdeklődni. A közjegyzői kamara honlapján van illetékességkereső.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.03. 07:45

Pisa teszt negatív. Ketten is egyértelműen közölték veled, hogy az öröklésen alapuló igény tulajdonjogi jellegű, és a tulajdonjogi igények nem évülnek el.

alexus # 2010.02.02. 22:30

A póthagyatéki eljárásra vonatkozik valami határidő?(A hagyatékátadó végzéstől számítva?)Hisz ha esetemben ez áll fenn,akkor ez a dokumentum nincs a birtokomban.A végzést ki lehet kérni a hagyatéki elj-t lefolytató közjegyzőtől?Illetve honnan tudom meg,melyik közjegyző folytatta le az eljárást?

Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.02. 22:12

A feleség nem örökölt, hanem eleve övé volt az 1/2 hányad házassági közös vagyon címén. Ha adóstárs volt, akkor neki is fizetnie kell a kölcsönt, ha nem volt az, akkor csak az örökösöknek.

Laci87 # 2010.02.02. 22:02

Jó napot!

Kérdésem az lenne.
Meghalt az élettársam.
Volt egy háza, két gyermek örökölte az apai részt.
A másik fél részt meg a felesége.
A házon van még 4 évig havi 10eft hitel.
A hitelt is a három örkösnek kell fizetnie?
Vagy csak a feleségének?
Köszönöm válaszát előre is.

üdv Jutka

zizgő # 2010.02.02. 21:17

Édesapám után kötelest részt öröklünk a testvéremmel. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanról készítettek adó értékbizonylatot, aminek lakatlan értékét vagy a lakott értékét kell Nekünk figyelembe venni? Mivel 20 millió forint alatt van az örökség, így nem kell illetéket fizetnünk, csak az élettársának. Minket, melyik alapján kell kifizetni?

hunfrakk # 2010.02.02. 20:32

Polgári Törvénykönyv

115. § (1) A tulajdonjogi igények nem évülnek el.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

monalisa1 # 2010.02.02. 20:27

Ingatlan tulajdonával kapcsolatos igény nem évül el.
Póthagyatéki eljárást kell kérni.

A közjegyző nem minden esetben szerez arról tudomást hogy még más örökös is lett volna...

"Mona"
laikus hozzászóló

alexus # 2010.02.02. 20:04

Köszönöm válaszát!

Lenne még kérdésem:

Érvényesíthetem-e még ezen igényemet,azaz követelhetem-e még törvényes részemet?Van-e elévülési idő e tekintetben?
Igazából azt nem értem,hogy hogyan kerülhettek ki minket akkor az öröklésből?
Hagyatéka volt a nagyszüleimnek,ingatlan és ingóságok egyaránt.

Előre is köszönettel!

pazs # 2010.02.02. 14:44

Ja igen, és ha volt végrendelet, akkor neked és testvérednek az édesanyátok törvényes örökrészének a fele jár, ami (ha összesen 3 gyermeke volt a nagyszülőnek), 1/12-1/12 rész.

pazs # 2010.02.02. 14:43

Amennyiben egyik nagyszülőd sem hagyott végrendeletet és volt hagyatékuk, akkor jól gondolod, neked és testvérednek édesanyád része kellett járjon fele-fele. Első körben nézz utána, volt-e egyáltalán hagyaték: utolsó lakhely szerinti közjegyzőnél lehet érdeklődni, már ha nem tudsz/nem akarsz közvetlenül édesanyád testvéreivel beszélni.

alexus # 2010.02.02. 14:32

Üdvözletem!

Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Egy másik öröklési fórum-témában is kérdeztem,csak nem érkezett rá válasz,úgyhogy itt is megpróbálom...

Sajnálatos módon édesanyám több,mint 10éve elhunyt.Rá két évre elhunyt az édesanyja(nagy­mamám) és utána nem sokkal az édesapja is(nagypapám)­.Édesanyámnak 2 élő vér szerinti testvére van.Az lenne a kérdésem,hogy a nagyszüleim után mi(azaz én és a testvéreim) örökölhettünk volna-e(nem örököltünk semmit..)?Sajnos azt nem tudom,végrendel­keztek-e a nagyszüleim.(mi a felállás,ha végrendelkeztek,és mi,ha nem???)
Járt/jár-e nekünk édesanyám után(hiszen akkor Ő már nem élt) törvényesen valami a nagyszüleim részéről?

Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.01.27. 08:37

hzsu76

Te és a mamád együtt menjetek be a bankba és az anyukád készítsen elhalálozási nyílatkozatot - melyet neked is alá kell írni.

Elhunytát követően a halotti anyakönyvi kivonatot felmutatva a bank minden további nélkül kifizeti neked akár az egész összeget, vagyis ezzel nem kell megvárni a hagyatéki eljárást.

A felvett tőkeösszeg utáni kamathozam a papádat illeti.

Ha esetleg rosszul írtam kéretik fejemet kiméletesen venni...

Legjobb a dolgot a bankban megérdeklődni, illetőleg mindenik banknak van e-mail információs szolgáltatása is.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.27. 08:25

Igen.

hzsu76 # 2010.01.27. 06:47

Olyan kérdésem lenne,hogy ha édesanyám nevén lévő bankszámlát én örökölném,akkor arra édesapámnak van-e haszonélvezeti joga?

monalisa1 # 2010.01.25. 10:22

katababy

A t.dij nem az anyát illeti hanem a gyermek ellátásához/gondozásához hozzájárulás. (Ha neked ez a pénz nem hiányzik /.../ adományozd valamelyik ismertebb segélyszervezetnek stb.)

A majdani esetleges apai örökségről ma még idejekorán van beszélni.

És legfőbb arról ne feledkezz meg, hogy egy gyermeknek az apjára is szüksége van - és fordítva is igaz ez. Tehát bármiképp is "állapodtatok" meg az apával, nincs igazad.

És előfordulhat hogy úgy hozza a sors, hogy az apának kell a gyermeket felnevelni - te is csak egy halandó ember vagy...

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.25. 10:06

A válasz még mindig az, hogy nincs.

katababy # 2010.01.25. 10:02

Sziasztok!
Gyermekem édesapjával megegyeztünk még a terhességem elején, hogy kizárólag egyedül vállalom a kislányunkat, és semmilyen anyagi követelésem nem lesz. Ehez a megállapodásunkhoz mai napig tartom magamat.
Kérdésem lenne, hogy mivel gyermekem apja szerepel hivatalosan a születési anyakönyvi kivonatban, van e arra mód és lehetőség hogy a gyerektartásdíjról és a gyermekemet a későbbiekben megillető örökségről is lemondjak hivatalosan..

Válaszokat előre is köszönöm!!

monalisa1 # 2010.01.24. 11:24

Javasoltam hogy olyan ingatlanost kell felkérni az értékbecslésre akinek számszerű eredményét mindenki elfogadja magára nézve kötelezőnek.

monalisa1 # 2010.01.24. 11:19

N-JOY

Egy ilyen helyzetben a "többségi szavazat" nem ér semmit, mert amíg csak egy is nem járul hozzá az eladáshoz addig a többi sem fér hozzá a vagyoni értékéhez, a pénzéhez.

Ha sehogy sem tudtok megegyezni akkor marad a bírósági eljárás, vagyis a közös tulajdon megszüntetése iránti kérelem.

Javasoltam: a pénzedet egyenlőre tedd félre, mert ha árverezés lesz "félpénzért" hozzájuthatsz a többiek tulajdonrészéhez...

A házat addig meg az lakja/használja akit a többiek ebben nem gátolnak, mivelhogy csak a tulajdoni arány van megosztva.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.24. 11:03

Szívesen.

Egy kivülálló "könnyen" ad javaslatot - nem az ő házrésze-, nem az ő pénze- és nem az ő további élete, szóval a legjobb segítő szándék mellett is a kérdezőé a döntés felelőssége.

Üdv.

hzsu76 # 2010.01.24. 10:48

Köszönöm a választ MonaLisa!

N-JOY # 2010.01.24. 06:58

Szia Monalisa és mindenki!

Én szeretném őket kifizetni az értékbecslő által mondott összeg rájuk eső részük alapján, de ők jelenleg nem hajlandóak elfogadni ezt. Enyém az 5/8 rész, a többiek pedig a maradék 1/8 - 1/8 - 1/8 részben részesülnek. Figyelembe véve azt hogy enyém a döntő többség...nincs valami előnyöm ezzel kapcsolatban?

Ismét köszi a segítséget!

Üdv