Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.21. 17:25

Hű.
Az örökösök az örökhagyó tartozásaiért egyetemlegesen, de csak az örökrészük erejéig kötelesek helytállni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.21. 17:27

Steri, erre most mit mondjak? Ne foglalkozz vele!

Majordomus # 2022.08.21. 18:04

..malac
Ajánld fel a 2 széket és az ágyat...

Griffike # 2022.08.25. 07:39

Sziasztok!

Van egy örökhagyó, akinek nincsenek leszármazottai, testvérei, nincsen házastársa, párkapcsolata. Szülei elhunytak.
A szüleinek vannak testvérei. Ebben az esetben a szülei testvérei és leszármazottai örökölnek vagy még feljebb szükséges menni és a nagyszülők teljes leszármazotti táblázatát felrajzolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.25. 08:45

Az nem ugyanaz? A nagyszülők leszármazói nem a szülők testvérei és azok leszármazottai?

Griffike # 2022.08.25. 08:58

Nem teljesen, mert az elhunyt egyik nagypapájának volt egy második felesége is, aki nem vérrokona az elhunytnak.
Az elhunyt nagypapájának második feleségétől származó leszármazotti vonal számít?
Az elhunyt nagymamája a nagypapa első felesége.

Szeretnék segíteni a közjegyzőnek összerakni a családfát, és itt megakadtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.25. 09:29

Az elhunyt nagypapájának második feleségétől származó leszármazotti vonal számít?
Aki az apád gyereke, az neked mid?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.25. 09:31

volt egy második felesége is, aki nem vérrokona az elhunytnak.
A feleség nem. De a feleségnek a nagyapától származói gyerekei (és azok utódai) igen.

Ez tényleg ilyen nehéz lenne?

Griffike # 2022.08.25. 09:36

Én, aki nem vagyok jártas jogügyletekben, nekem nem egyértelmű, hogy féltestvérek vagy csak édestestvérek számítanak.
Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.25. 09:41

A féltestvér is édestestvér. (Amivel kevered, a mostohatestvér - de ott nincs közös szülő.)

karesz73 # 2022.08.27. 13:46

Sziasztok! Nemrég tudtam meg, hogy édesanyám 2009-ben elhunyt testvére után másik testvérének lánya (sem édesanyám, sem a másik testvér nem élt már akkor, neki pedig nem volt gyereke) örökölt egy lakást, és nem végrendelet alapján, hanem törvényes örökösként. Elvileg felerészben én lettem volna az örökös, hiszen nekem az elhunyt ugyanúgy a nagynéném volt, de mivel nem voltunk szoros kapcsolatban, a haláláról is csak évekkel később értesültem, az meg fel se merült bennem, hogy örökös lennék, unokatestvérem meg úgy látszik "elfelejtett" megemlíteni a hagyatéki eljárásban. Azóta már unokatestvérem is több éve elhunyt, gondolom a gyerekei örököltek utána, de a nagynénénktől örökölt lakást még életében eladta.
Szeretnék érdeklődni, hogy mik a jogi lehetőségeim az ügyben? Gondolom arra semmi esély, hogy a lakás fele a nevemre kerüljön így, hogy unokatestvérem már rég eladta, de arra van-e lehetőség, hogy az eladási ár felét behajtsam unokatestvérem gyerekein?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.27. 13:50

Sok múlik a dátumokon és a tényleges rokonsági viszonyokon. Nem fogod megoldani ügyvéd nélkül.

karesz73 # 2022.08.27. 16:36

Köszi, azért örülnék némi érdemi információnak. Nem akarok nagy bírósági ügyet csinálni, talán valamiben meg lehet egyezni a többiekkel. Csak szeretném nagyvonalakban átlátni a helyzet jogi hátterét, ha tud ebben itt valaki segíteni.

drbjozsef # 2022.08.27. 17:26

karesz73,

Jogi hátteret? Pereskedni nem szeretnél? Hát.

A jogi hátteret leírtad : ha te is törvényes örökös lettél volna, neked is örökölnöd kellett volna az ingatlanból. A tulajdonjogi igények nem évülnek el, ugyanakkor ha már eladták, akkor a jóhiszemű, közhiteles nyilvántartás alapján vásárló harmadik féltől nem követelhetsz. Helyette a követelhetsz az eladótól.
Tekintve, hogy neked az elhunyt unokatestvéreddel szemben már pénzbeli igényed van, az a tudomásszerzésedtől kezdve elévülhetett, ezért írta szerintem KBS, hogy itt a dátumoknak jelentősége lehet. Ha a gyereke volt az örököse az elhunyt unokatestvérednek, tehát jogutódja, akkor tőle követelhetsz. Hogy esélyed van-e ténylegesen az a dátumoktól függ.

karesz73 # 2022.08.27. 18:28

drbjozsef,

Miért, ki szeret pereskedni az ügyvédeken kívül? :) Viccen kívül, arra gondoltam, bár lehet naiv vagyok, hogy ha jogilag egyértelmű a helyzet, akkor pereskedés nélkül is meg lehetne egyezni unokatestvérem gyerekeivel. Ha meg nem egyértelmű vagy egyértelműen nincs esélyem, akkor nem érdemes erőltetni az ügyet.
Egyébként köszönöm az infókat. Tehát ha jól értem, ha unokatestvérem nem adta volna el a lakást, akkor bármeddig követelhetném a fél tulajdonjogot, így viszont csak az árát követelhetem unokatestvérem gyerekeitől, és csak ha nem évült el, ami pedig a tudomásszerzés idején múlik?
Arról, hogy nagynéném elhunyt, kb. 2011-ben értesültem, de arról, hogy mi volt a hagyatéka és azt ki és milyen alapon örökölte, és ezáltal hogy én is örökös lettem volna, csak idén, pár hónapja szereztem tudomást. A lakás eladása 2012-ben történt, de ezt is csak most tudtam meg.

Majordomus # 2022.08.27. 20:00

Az a hajó már elúszott!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.27. 20:03

Az, hogy ki az örökös, nem azom múlik, mi a hagyaték. Ha tudtad, hogy nincs házastársa, leszármazója, akkor azt is tudnod kellett, hogy az örököse vagy; már '11-ben.

Majordomus # 2022.08.27. 20:09

Eléggé késői ötletnek tűnik.

karesz73 # 2022.08.27. 21:35

Miért kellett volna tudnom? Lehetett volna végrendelete is. Engem senki nem keresett meg a hagyatéki eljárásban, miért kellett volna feltételeznem, hogy örökös vagyok? Tény, hogy annak idején fel se merült bennem, hogy örökös lehetnék, de ha akkor logikusan végiggondoltam volna, akkor is arra jutottam volna, hogy ha volt utána hagyaték és azt a törvényes örökösök örökölték, akkor a hagyatéki eljárásban nyilván megkerestek volna, és megkaptam volna az örökrészem (ha másért nem is, mert unokatestvérem nyilvánvalóan tudta, hogy én is örökös lennék, tehát ha részt vett a hagyatéki eljárásban, akkor ezt el kellett volna mondania). Mivel ez nem történt meg, ezért biztos nem is örököltem semmit. Nyilván ez utólag már téves gondolatmenet, de miért kellett volna nekem ezt feltételeznem addig, amíg nem volt róla semmilyen információm? Most is csak véletlenül tudtam meg az egészet.
Egyébként csak hogy megértsem a dolog logikáját, akkor is azt mondanád, hogy tudnom kellett volna róla, hogy örökös vagyok, ha mondjuk nem törvényes örökös lennék, hanem most került volna elő egy végrendelet, ami engem nevez meg örökösnek?

Szomorú örökös # 2022.08.28. 04:39

karesz73

Engem senki nem keresett meg a hagyatéki eljárásban, miért kellett volna feltételeznem, hogy örökös vagyok?.....unokatestvérem nyilvánvalóan tudta, hogy én is örökös lennék, tehát ha részt vett a hagyatéki eljárásban, akkor ezt el kellett volna mondania

Szerintem a közjegyzőnek kellett volna minden örököst felkutatnia. Gyanítom, hogy ott nem törvényes öröklés lehetett, ha kihagytak belőle - bár téged, mint törvényes örököst lehet akkor is meg kellett volna hívnia a közjegyzőnek - hanem valami végrendeleti öröklés, amiről nem tudsz. De ha mindenáron biztosan állítod az igazadat, akkor fogadd meg Kovács Béla Sándor tanácsát:
Nem fogod megoldani ügyvéd nélkül

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.28. 06:54

de miért kellett volna nekem ezt feltételeznem addig, amíg nem volt róla semmilyen információm?
Volt információd: tudtad, hogy nagynénéd, és tudtad, hogy meghalt. (Szerintem ez már elég is, de azt is tudtad, hogy házastárs és leszármazók nélkül halt meg, és hogy a szülei sem élnek.) Ennyi információ alapján örököse voltál. Az örököstől elvárható, hogy bejelentkezzen a hagyatéki eljárásba.

karesz73 # 2022.08.28. 13:52

Szomorú örökös
Abban a részében biztos vagyok, hogy törvényes öröklés történt, csak engem kihagytak belőle, mert éppen erről szereztem tudomást nemrég.
Kovács Béla Sándor
A hagyatéki eljárásba már nem tudtam volna bejelentkezni, mert annak már vége volt, mire tudomást szereztem nagynéném haláláról. Éppen azért nem feltételeztem, hogy örököltem volna, mert semmilyen értesítést nem kaptam a hagyatéki eljárással kapcsolatban vagy akár azon kívül arról, hogy bármit örökölnék. Ez simán elképzelhető lehetett volna akár azért, mert nem volt hagyatéka, akár azért, mert nem a törvényes örökösök örököltek utána. Nyilván ha mondjuk szüleim hagyatékáról lett volna szó, akkor gyanús lett volna a dolog, de nagynéném esetében, akivel nem volt szoros kapcsolatom, semmi furcsa nem lett volna abban sem, ha mondjuk végrendeletben másra hagyja a vagyonát.
Továbbra is elég furcsának tartom, hogy nekem abból a feltevésből kellett volna kiindulnom, hogy egy szigorú szabályok szerint zajló hivatalos eljárást biztos tévesen zárnak le. Valóban ennyire súlyos hiba volt nem feltételeznem, hogy egy hagyatéki eljárás hibásan zajlott, hogy ennyi elég ahhoz, hogy kisemmizzenek a jogos örökségemből?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.28. 15:03

Butaságokat beszélsz, olyan állításokra hivatkozol, amelyet itt senki nem állított rajtad kívül. Csinálj, amit akarsz!

Majordomus # 2022.08.28. 19:55

Az eljárás lezárulta után még mindig kérhettél volna póthagyatéki eljárást az igényed érvényesitésére.

drbjozsef # 2022.08.28. 20:28

Póthagyatékit erre természetesen nem kérhetett volna.
Azt akkor kell, amikor olyan vagyonelem kerül elő, ami az elhunyté volt, de nem szerepelt a hagyatéki leltárban.
Ez nem az az eset.
Ha igénye van, arra ott a megegyezés, vagy a bíróság.