Öröklés


drbjozsef # 2022.11.04. 16:41

Mejmi,

Ha visszautasítod a hagyatékot, akkor nem leszel örökös, nem kell közjegyzői díjat fizetned. Ez biztos.
Ha mindenki visszautasít, akkor a magyar állam lesz az örökös.

A nyomtatványba pont azért kell beleírnod a gyermekeidet, mert abból tudja a közjegyző, hogy a kiesésed miatt kell-e valaki mást idéznie.
De nem azt töltöd ki, hogy ő is visszautasít. Csak adatszolgáltatás.

Mejmi # 2022.11.04. 16:55

drbjozsef

Ó igy már értem, és látom is az értelmét,/ az úgy túl egyszerű lett volna/ csak akkor a lányomat külön befogják beidézni, ami nála nem egyszerű, hiszen egyetemre jár, és mellette dolgozik is. Köszönöm.

osztap # 2022.11.04. 17:10

Mejmi,

csak akkor a lányomat külön befogják beidézni
A lányodnak a lemondó nyilatkozatát nem kell személyesen bevinnie. Ha két tanú előtt aláírta, akkor beviheted Te is, vagy feladhatjátok postán.

Az ingyenes tulajdoni lappal kapcsolatban, nem az a gond h nem tudom a címet, helyrajzi számot, hanem azt írta ki, hogy nem találtunk ilyen ingatlant vagy valami ilyesmit
A Földhivatalnál helyrajzi számra jól lehet keresni, utcacímre nem mindig. A Közműtérképen keresd meg az ingatlant, és kapcsold be a helyrajzi számokat. Amit ott látsz a térképen, az a helyes hrsz. Azzal át tudsz menni a Földhivatal oldalára, és le tudod tölteni a tul. lapot. Vagy menj be a Földhivatalba személyesen, és kérj betekintést a tulajdoni lapba. Abból bármennyi ingyen van.

Mejmi # 2022.11.04. 17:36

osztap

Köszönöm, akkor viszem magammal az övét is.

A helyrajzi szám, és a pontos Cím is megvan/ város ,utca neve, házszám is megvan/ nem értem mit rontok el/ azért szerettem volna online, mert erős lábfájdalom, bevizesedés stb, nem igazán terhelném. a lábam. De ha más nem lesz akkor muszáj.
Köszönöm még1* a segítséget.

drbjozsef # 2022.11.04. 18:27

A helyrajzi szám, és a pontos Cím is megvan/ város ,utca neve, házszám is megvan/

Ha csak az egyik (hrsz VAGY cím) helyes, akkor mennie kellene annak a földhivatal online-on.
Próbáltad CSAK az egyiket beütni (hátha a kettő együtt sok, mert az egyik esetleg hibás, vagy nem teljes).

Mejmi # 2022.11.04. 18:45

drbjozsef

a honlap úgy kérdezi, hogy helyrajzi szám, vagy cím alapján szeretnék rákeresni. mindkettőt megpróbáltam, és semmi. / ezeket mind egy ügyvédi papírról írtam ki. A gyárat, telket is beütöttem a gugliba ott is egyezik .És mint írtam a saját lakásunkat is beütöttem, ott is ugyanezt dobta ki. Valószínű h. az én gépemmel van a baj. vagy nem tudom.

osztap # 2022.11.04. 18:54

Mejmi,

Most próbáltad? Néha egyes földhivatalok munkaidő után karbantartanak, és ezt nem jelentik be a Földhivatal Online-on. Próbáld meg a hétfőn napközben.

A másik ok lehet, főleg, ha ez a gyár egy nagy telek volt, hogy szétbontották több kisebbre. Azaz mondjuk hrsz 11111 helyett lett 11111/1 és 11111/2. Ilyenkor a kereső nem ismeri már meg az 11111-et. Ezért érdemes megnézni a mostani hrsz-t a Közműtérképen.

Mejmi # 2022.11.04. 19:21

osztap
, dél körül próbáltam ., De megpróbálom hétfőn is . Köszönöm.

Majordomus # 2022.11.04. 20:35

Hát egyharmad gyárat azért nem kellene visszautasitani.

De okosabb megvárni a hagyatéki leltárt.

Mejmi # 2022.11.05. 10:48

Majordomus

Az a gond, hogy van itt nálam kb ezer oldalnyi irat, /rendőrségi, ügyészségi stb./ És abban találtam egy olyat hogy lehet hogy már abból is kiforgatták, illetve egy ügyvédi levelet amiben apu ügyvédje írt a felszámolónak.
De ez még nem biztos h magára az ingatlanra vonatkozik. megvárom a hagyatékit, és ott kell majd döntenem.
De ez hogy nem talál ingatlant, sem helyrajzi szám alapján, sem pontos cím alapján sem., még a saját ingatlanomat sem találja.:( Mind1 próbálkozok még,. köszi

Majordomus # 2022.11.05. 20:04

Várd meg a hagyatékit,ráérsz utána dönteni.

Moric # 2022.11.13. 20:22

Férjem féltestvére 2021. október 19-én elhunyt. Az 1/1 tulajdonú lakását ketten örökölték az édesanyával. Halála előtt néhány nappal (ezt az információt az édesanyja szóban mondta el és a hagyatéki leltárba sem vetette fel a FLK megtakarítást) a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-nek adott átutalási megbízást lakás jelzáloghitel tőke-törlesztésre X banknak. Mindkét számla tulajdonosa a férjem húga volt.
A hagyatéki eljárás során a közjegyzőnek a FLK kiadott egy igazolást, miszerint 2021.11.15-én átutalásra került az összeg. Az örököstárs édesanya a férjemmel akarja megfizettetni az összeg felét a közölt kimutatásra hivatkozva, miközben az eljárás elején Ő mondta el, hogy a halál napja előtt intézték a megbízást.
Az X banknál vezetett hitelszámlára az átvezetés 2022. 03.03.-án történt meg a banki kimutatás szerint.
Két kérdésem van:
Lehetséges hogy a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-nek 2021. október közepén adott átutalási megbízást 2021.11.15-én teljesítették? Nem mindegy hogy a hagyaték részét képezi vagy sem.
A volt élettárs a mai napig jogcím nélküli lakáshasználó, aki persze nem fizet használati díjat. Ha sikerül lezáratni a törvény szerint a hagyatéki eljárást, akkor a közös tulajdon megszüntetése iránt pert és kiürítési pert együtt lehet indítani, vagy ez külön ügy?

Majordomus # 2022.11.13. 21:33

Kizárt hogy 3 hét után teljesitik az átutalást. Még aznap de legkésőbb másnap átvezetik.

Az a kérdés kit akarsz perelni?

A volt élettársnak ha nincs tulajdona a házban akkor kiüritési per,a társtulajdonos ellen közös tulajdon megszüntetése. Két külön per,ügyvéd szigorúan ajánlott.

Moric # 2022.11.13. 22:52

Köszönöm a választ!
Sajnos nem megbízható az édesanya, összevissza beszél. Valami nem stimmel a dátumok környékén az elmondása alapján. A lakáskassza megtakarításra még állami támogatás is jár, ezért nem tartottam kizártnak a három hetet. Gondoltam valaki tudja mi a menete a FLK eljárásnak.
Az élettársat kellene kitenni a lakásból. Az édesanyának van lakása.
Holnap délelőtt megyünk az ügyvédhez.

oligaliga # 2022.11.14. 04:48

A Fundamentánál egész biztosan megtalálható az átutalási megbízás eredeti példánya, amin rajta van, hogy mikor kelt és a szolgáltató mikor kapta meg. Ezz nemcsak a papíralapú, hanem az elektronikus megbízás is tartalmazza.

Ami a peres ügyeket illeti: nem lehet egy perben elintézni, mert az alperesek mások. A közös tulajdon megszüntetése iránti perben a tulajdonostársat, a kiürítés iránti perben a lalás birtokosát kell beperelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.14. 06:20

Nem igazán értem, mi a problémád azzal a lakáskasszával. Ha még az örökhagyó halála előtt kifizették, akkor nincs dolgotok vele. Ha az örökhagyó halála után fizették ki, akkor az örökölt tartozást csökkentette - megint csak nincs dolgotok vele.

Azt különösen nem értem, mire perelnéd az anyósodat, amikor (ha jól értettem) ő támaszt követelést a férjeddel szemben.

drbjozsef # 2022.11.14. 06:56

Moric,

Ha ez egy lejárt (a munimális megtakarítási időt elérő, ezért kiutalásba kerülő), vagy felmondott (mert szintén lejárt a megtakarítási idő, de kedvezményezett nevezése miatt így egyzerűbb) az az LTP szerződés, annak van egy ún. kiutalási ideje. A kiutalási időszak 60 nap, a felmondás utáni kifizetés minimum 30 nap. Ez nem banki átutalás, nem vezetik át azonnal. (Hitelintézeti igazolást kell beszerezni, személyesen azonosítania magát a bankfiókban, tulajdoni lapot bemutatni, stb...)
Minden bizonnyal ez teljesen szabályos volt.
(azonkívül, ahogy KBS is leírta, hogy kár nem érhet, mert rosszabb esetben is az örökölt tartozást eleve csökkenti)

Az örököstárs édesanya a férjemmel akarja megfizettetni az összeg felét a közölt kimutatásra hivatkozva,
Ebben akár igaza is lehet : a kérdés az, hogy ki volt az LTP szerződésben a szerződő, és ki volt a kedvezményezett. Van pád variáció, de ha az örököstárs édesanya benne volt valamelyik szerepben, akkor a fele akár járhat is neki.
Ha nem volt köze a szerződésehez, az az elhunyté volt teljes egészében (vagy valaki más volt kedvezményezett), akkor nem jár neki.

A volt élettárs a mai napig jogcím nélküli lakáshasználó,
Ez minden bizonnyal tévedés. Ha az elhunyt halála előtt is ott lakott, mint élettárs, akkor bizonyosan nem jogcím nélküli.

Zso # 2023.01.02. 14:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném megérdeklődni,hogy a megörökölt ingatlanomat
hogyan tudom eladni? Ugyanis egy lakásból édesapám után
1/6-od részt örököltem amibe bent lakik az új feleség. két féltestvérem örökölte
a 1/6-od- 1/6-od részt, a feleség pedig az 1/3-ad részt és a haszonélvezetet.
Én szeretném a részemet értékesíteni ,a testvéreknek felkínáltam, de ők nem akarják
megváltani ezt a részt.
Kérdésem van-e valamilyen lehetőség ennek a résznek az eladására?
Várom válaszát.
Üdvözlettel Zsó

osztap # 2023.01.02. 14:25

Zso,

Jogi akadálya az eladásnak nincs. Akár ma is eladhatod a haszonélvezettel terhelt 1/6-odat, ha találsz rá vevőt. Nyilván az ilyet csak nagyon olcsón lehet eladni, ha egyáltalán.

Ha sem a testvérek, sem az özvegy nem akarja megvenni, akkor bíróságtól, perben kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Elsősorban természetbeni megosztással, ha az nem megy, akkor megváltással, ha az sem megy, akkor végső esetben a bíróság árverezteti az egész házat, az özvegy haszonélvezeti jogával terhelten. Ez utóbbi miatt nehéz lesz eladni, és nem sokat fogtok érte kapni, ha lesz is licitáló.

A gyakorlatban ezért általában megvárják az örökösök, amíg az özvegy meghal, és csak utána adják el az ingatlant.

Majordomus # 2023.01.02. 21:37

Gondolom az özvegy 32 éves kiváló egészségben?

Orokos49 # 2023.01.03. 07:26

Kedves Fórumtársak!

Van egy jogerős hagyatéki végzés, amiben két kiskorú gyermekem örökös több másik féltestvérrel együtt. Pénzről van szó, a bankban közölték, hogy nincs pénz a számlán, megkaptam a kivonatokat is, minden egyértelmű.
A kérdésem mindössze annyi, ki ellen inditom a pert és pontosan milyen pert inditok, hogy a gyerekek hozzájussanak az örökölt összeghez? Nézegettem a dokumentumokat, de valahogy egyik sem az igazi.
Köszönöm

gerbera317 # 2023.01.03. 07:36

A bank a hagyatéki leltár készítésekor még azt nyilatkozta, hogy van pénz a számlán. Ha most azt közli, hogy nincs, akkor azt időközben valaki jogosulatlanul felvette. A bank meg kiadta neki. Ennek kell a végére járni.

Orokos49 # 2023.01.03. 07:47

gerbera317

A bank fél évvel a haláleset után szolgáltatta csak ki az első adatot a közjegyzőnek, akkor tévesen és nem tüntette fel a lekötött betétet, amit úgy bő 8 hónapra rá korrigált, hogy van.
A pénz 15 nappal a haláleset után került levételre és átutalásra, ezt látom a kivonatokból, tehát már eleve eltelt fél év, mire a bank értesült a halálesetről. Addig a korábbi rendelkezési joggal biró illető használta az elhunyt kártyáját is (fél évig még).

drbjozsef # 2023.01.03. 09:27

Orokos49,

minden egyértelmű
Akkor mi a kérdés?

Jól értelek, tudod ki az, aki a "korábbi rendelkezési joggal biró illető "?
Én első körben hozzáfordulnék.
Akár tértivevényes levélben.
Megkérdezném, hogy miért nem jelentette be a halálesetet a banknak azonnal. Azt is, hogy ő használta-e a kártyát, vagy ő indított-e a haláleset után átutalást. Azt is, hogy az elhunyt számláján lévő összegről tud-e igazolást felmutatni, hogy az nem az ő pénzeszköze volt, ha pedig nem, mert az bizony az elhunyt pénze volt, akkor tudja-e igazolni, hogy az elhunyt érdekében költötte el. Ha utóbbira is nem a válasz, akkor felszólítanám, hogy a két kiskorú gyermekedet illető részt 8 napon belül utalja át a te számládra.

Ha nem hajlandó válaszolni, vagy nem igazolja a levételt, de nem utalja át a pénzt, akkor lehet pert indítani, esetleg előtte fizetési meghagyást - ha annak ellentmond, úgyis per lesz belőle.

Orokos49 # 2023.01.03. 10:33

drbjozsef

az az egyértelmű, hogy mi történt, az nem volt egyértelmű teljesen, hogy ki ellen kell a pert inditani. Azon már túlvagyunk, hogy tértivevényes felszólitás, az ügy rendőrségen is van, de olyan lassan halad, hogy közben pert is inditanék végre. FMH is volt, ellentmondott. Per csak azért nem lett abból, mert az ügyvéd szerint a jogcim kérdőjeles volt. A pénz útját látjuk.Arra várnék, hogy a rendőrség vádat emel, mert a rendelkezési joga a halállal megszűnt, nem az elhunyt érdekében költötte a pénzt sem. De mivel 2 éve képtelenek kinyomozni amit én már rég tudok, igy pert inditanék.