Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.31. 10:15

A tulajdonjogi igények nem évülnek el.
(A lányodat eddig is elvihették volna intézetbe, és akkor is elvihetik, ha te is tulajdonosa vagy az ingatlannak. Ezeknek egymáshoz sok közük nincs.)

szapa # 2023.01.31. 10:48

Kovács_Béla_Sándor
De elévülhet. A részhagyatéki végzés szerint 3 hét múlva a törvényes öröklés címén a lányom nevére kerül az ingatlan amennyiben nem indítok pert házastársi vagyonközösség címén a fél tulajdonra.
Legalább is a hivatalos verzió szerint.

szapa # 2023.01.31. 10:56

Kovács_Béla_Sándor
Egy volt bíró szerint a gondnokolt kizárólagos ingatlantulajdona növeli az intézetbe kerülés kockázatát.

drbjozsef # 2023.01.31. 11:32

szapa,

A hagyatéki eljárásban ha igazolod határidőn belül a per indítását, akkor nem adja át a vita bírósági eldöntéséig a közjegyző a hagyatékot az örökösnek végleges jelleggel, hanem elhalasztja azt, vagy idegilenes jelleggel adja át, és a per kimenetelétől függően véglegesíti majd.
Az, hogy EZ a határidő lejár, semmilyen szempontból nem akadályoz abban, hogy később bármikor pert indítsál.

szapa # 2023.01.31. 11:47

drbjozsef,
Akkor mire vonatkozik a 60 napos perindítási határidő?
Előre is köszönöm a válaszod.

szapa # 2023.01.31. 12:51

drbjozsef,
A gyámhivatal minden vagyonra ráteszi a kezét ami a gondnokolt kezén van. Az ingatlant haszonélvezettel terhelten is el lehet adni ha a haszonélvező idős (pl. én).

drbjozsef # 2023.01.31. 13:37

Akkor mire vonatkozik a 60 napos perindítási határidő?
Fogalmam sincs. Eddig nem volt szó ilyenről.

drbjozsef # 2023.01.31. 13:39

A gyámhivatal minden vagyonra ráteszi a kezét ami a gondnokolt kezén van. Az ingatlant haszonélvezettel terhelten is el lehet adni ha a haszonélvező idős (pl. én).
Igen, ha a gondnokolt érdekei ezt kívánják.
Ez természetesen semmiben sem korlátozza a te lakhatásodat a haszonélvezeted miatt.
Feltételezem, ha szükség lenne a gondnokoltnak pénzre (mert mondjuk eladósította magát), akkor igen, pénzzé tehető az ingatlan, de ha egyébként magát ellátni képes, ez is legfeljebb az ő haszonélvezetével terhelten, hogy az ő lakhatási is biztosítva legyen (miután te meghalnál).

szapa # 2023.01.31. 13:44

drbjozsef,
Az ideiglenes gondnok nem ismerte el a házastársi vagyonközösségi igényemet és ezt kellene perben érvényesítenem.

Szomorú örökös # 2023.01.31. 14:34

szapa

Az ideiglenes gondnok nem ismerte el a házastársi vagyonközösségi igényemet

Persze, mert neki semmi se drága, főleg hogy így majd azt hiszik, a gyámhatóság rendelkezhet az egész ingatlan felett.

szapa # 2023.01.31. 15:34

Szomorú örökös,
Pontosan. Erről van szó. Attól félek, ha nem perelek és elvesztem tulajdoni igényemet, fél év múlva haszonélvezettel terhelten is egy jól menő ügyvédi iroda nevén lesz az egész ingatlan.

Vadsuhanc # 2023.01.31. 16:09

Kedves szapa!

Előre megmondom, hogy polgári peres eljárásokhoz nem ( sem ) értek. De ha egy hozzáértőt megkérdezel, hogy az általad kívánt pert az ügygondnok ellen kell-e megindítani vagy az ügygondnok az meghatalmazottnak tekinthető-e és a válasz igen akkor felmerül a Pp. 89. § -ban megfogalmazott törvényhely

"[A perköltség viselése az ügygondnok ellen megindított per esetén]

Ha jogszabály értelmében a pert ügygondnok ellen kell megindítani, az ügygondnok helyett a perköltséget - jogszabályban meghatározott módon - az állam téríti meg. "

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.31. 16:17

Persze, mert neki semmi se drága
Épp ellenkezőleg. A hivatásos gondnok ilyet nem ismerhet el (a nem hivatásos sem nagyon), azért vonhatnák felelősségre, ha megtenné.

Sapa, ez butaság. Egyszerre sértegeted a hivatásos gondnokokat, a gyámhatóságot és az ügyvédeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.31. 16:18

Ne beszélj zöldeket, Vadsuhanc! Ennek a pernek az alperese természetesen a leány lenne.

szapa # 2023.01.31. 16:33

Kovács_Béla _Sándor,
Bocsánat, lehet hogy paranoid vagyok és semmi alapja a félelmeimnek. Nem akarok senkit megsérteni. Sok mindent mondtak ismerős "szakértők". Én abszolút nem értek a joghoz. Lehet, hogy el kéne engednem ezt a dolgot és maradjon meg nekem csak a haszonélvezet.
Csak a lányom miatt aggódom, ha velem történik valami neki ne legyen hátránya.
Még egyszer elnézést, ha valakit megsértettem.

Vadsuhanc # 2023.01.31. 17:08

Tisztelt KBS!

A kérdező sehol nem írja, hogy a gyermeke kiskorú lenne inkább azt írja finoman, hogy mentális problémákkal küzd. ( Kérdező 70 éves így a lány szerintem nem kiskorú ). Azt nem tudjuk, hogy A korlátozó gondnokság teljes vagy részleges.

A kérdező kijelentéséből arra lehet következtetni ami szerint " Az öröklés tekintetében nem tehet jognyilatkozatot mindenről a kirendelt ideiglenes gondnok döntött.".. , hogy a korlátozó gondnokság nem részleges, hanem teljes........

Fő szabály szerint cselekvőképtelen személy jognyilatkozata semmis, nevében gondnoka jár el. Ha egy perben a " beperelt " személy nem tehet jognyilatkozatot miért is kell neki viselni a költségeket a nevében eljáró ügygondnok helyett?

A kérdés nem számonkérő hanem tiszteletteljes. Valóban érdekel.......

szapa # 2023.01.31. 17:11

A lányom 40 éves.

Timcsi0105 # 2023.02.02. 01:33

Tisztelt Szakértő!
Adott egy özvegy aki évek múltán új házasságot fog kötni. Az előző házasságából származó vagyonát, amit öröklés útján szerzett elhalálozása esetén a gyermekei öröklik majd?
Az új férj csak a házasságkötés utáni közös dolgok után örököl?

drbjozsef # 2023.02.02. 05:46

Timcsi0105,

Igen is meg nem is, főleg, ha hivatkoznak rá - főszabályként, alapesetben, "automatikusan" nem.
A közös vagyon-külön vagyon reláció csak akkor számít, ha elválnak. Válás esetén az életközösség előtt szerzett vagyon a különvagyon, abból nem kap a házastárs.
Halál esetén a törvényes öröklésnél - tehát ha nincs végrendelet, vagy öröklési szerződés - az elhunyt teljes vagyona a hagyatékba kerül, és az osztódik szét az örökösök között, ebből a megfelelő szabályok szerint a házastárs is örököl.
Viszont kivételt jelentenek az ún. "ági vagyon" hatálya alá eső vagyontárgyak - ezek pedig azok,amelyeket az elhunyt a felmenőitől (bizonyos feltételek esetén oldalágról is) örökölt, vagy ajándékba kapott. Ezek jellemzően jó átfedést mutatnak a "külön vagyon" halmazzal, mert legtöbbször az ember a felmenőitől kap ajándékot, vagy örököl tőlük. De ez nem mindig van így, amit nem felmenőtől örököl vagy ajándékba kap az ember, az a külön vagyonába beletartozhat, és válás esetén nem kap belőle a másik fél, de az ági vagyonba nem feltétlenül, és halál esetén örökölhet belőle a túlélő házastárs.
Az ági vagyonra hivatkozni, és igazolni is kell, csak akkor jár!

drbjozsef # 2023.02.02. 05:47

Javítás :

Válás esetén az életközösség előtt szerzett vagyon a különvagyon” = Válás esetén az életközösség előtt szerzett vagyon, illetve az életközösség alatt örökléssel vagy ajándékozással szerzett vagyon a különvagyon.