Öröklés


ObudaFan # 2009.08.12. 07:31

Ha létezik ez a szerződés, akkor abban az esetben van csak remény, ha bizonyítani tudod ennek az érvénytelensgét. Pl. azt, hogy a felek nem is szándékoztak ilyen tartási szolgáltatást kikötni (pl. az eltartónak erre nem volt anyagi lehetősége, stb.)

Török Gábor # 2009.08.12. 07:19

Tisztelt ügyvéd Úr!

Nagyszüleim 3 hónapja haláloztak el. Mi a testvéremmel nem tartottuk velük a kapcsolatot, mióta meghalt édesanyánk, ami ugyan rajtunk múlott, de csak halasztgattuk, hogy majd meglátogatjuk néha. Soha nem kedvelt minket nagyszüleink, mert régimódiak, és édesanyánk is beszámolt nekik a testvéremmel való húzásainkról. Valóban sok rossz dolgot tettünk, de a következő dolog kissé kellemetlenül érintett bennünket.
Mivel a köteles rész ránk esett (édesanyánk után), úgy gondoltam öröklünk onnan. De nem így van, vagyis nagyon úgy néz ki. A temetés után közölte velem a nagyszüleim gyermeke, hogy eltartási szerződést kötöttek... Mondtam neki mutassa meg, hiszem, ha látom. A helyzet az, hogy már 8 hónapja megkötötték, az illetéket befizette a 2 gyerek az ingatlanok után, és a szerződésben is az áll, hogy 99 óta ők viselik gondjukat a szülőknek. Tudjuk nagyon jól a testvéremmel, hogy ez így van, hiszen szerették a nagyszüleim, mi meg nem, de akkor is igazságtalanságnak tartom. Az ingóságokról is van papír kb 10 milliós készpénzről. Nekem egy ügyvéd azt mondta teljesen feleslegesen fordul bírósághoz, mert nem szeretik az ilyen ügyeket bolygatni, főleg, hogy jogosan kötötték, minket kitagadva a teljes öröklésből.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e reményünk?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.28. 19:54

Lemondani nem lehet, ha megvolt a hagyatéki tárgyalás, akkor már visszautasítani sem. De nem is kell.

Szabócsalád # 2009.07.28. 19:33

Kedves Fórumozók!
Apósom 9 hónapja halt meg. Mi már nem igazán tartottuk velük a kapcsolatot, mert a mi gyermekeinket nem igazán tekintették unokáiknak.
Sógornőmék laktak velük, és csak apósom halála után derült ki, hogy rengeteg banknál van adósságuk.
Kb.4 millió . Az még nem derült ki. hogy ebből mennyi az apósra eső rész, de attól tartok, hogy sok.
Egy rozzant házuk van ami ennyit sem ér!
Szeretnénk minden örökségről lemondani, akkor is kell valami után fizetnünk?

ObudaFan # 2009.07.23. 17:52

Az apai kötelesrésznek biztosan nem, ugyanakkor ez után nem csak kötelesrész kogcímén lehetne igényt érvényesítni, hanem édesanyád a teljes gazdagodást követelhetné. Ha ezt nem teszi, marad a kötelesrész.

anda100 # 2009.07.23. 13:50

Kedves Fórumozók,
szüleim unokahúgomnak ajándékozták a lakásukat,kizárva engem az örökségből. Apám meghalt és én perre mennék a köteles részért. Anyám megbánta, hogy ellenem igy tettek, de nem tud változtatni a helyzeten.
Édesanyám most haszonélvező és felújitja a lakást - nem kevés pénzébe fog kerülni- növelve ezzel a lakás értékét. A felújitásra költött pénz alapja lehet-e az apai köteles résznek vagy ez már csak az anyai köteles részbe tudható majd be anyukám halála után?

polgar # 2009.07.23. 09:45

Köszönöm a választ, most már okosabb lettem.

polgar # 2009.07.23. 09:44

Köszönöm a választ. Most már okosabb lettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.23. 09:37

Ne keverd. A mérőóra cseréje vagy javítása nem a lakás javítása.
HA valóban a haszonélvező áll szerződésben a hőszolgáltatóval, akkor a tartozást nem terhelhetik rá a te tulajdonodban álló lakásra. Másképp mondva: ez nem a te ügyed, hanem a haszonélvezőé és a szolgáltatóé.

polgar # 2009.07.23. 07:28

Akkor most a mérőóracsere nem rendkívüli javítás?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.23. 06:20

rendkívüli javításba

Ez pótlás, nem javítás.

_Wasp_ # 2009.07.22. 18:30

igen


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

pestszentlorinc # 2009.07.22. 18:15

Nagymamának három gyermeke volt, egyik meghalt. A meghalt gyermek leszármazottainak, azaz a nagymama halott fiától származó unokáinak jár-e örökség ha a nagymama meghal?

polgar # 2009.07.22. 18:10

Sajnos azért vagyok gondban mert nem tudom hogy beletartozik a rendkívüli javításba vagy sem a mérőcsere.Ha igen akkor sajna bebuktam rendesen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 12:52

Igen, csak ügyvéddel lesz érvényes.

Ha a telek a te nevedre kerül, akkor az építési engedély kérelemnél kell egy megállapodás közöttetek, miszerint hozzájárulsz, hogy a férjed ráépítsen a telkedre, ha az építési engedélyt mindkettőtök nevére kéritek.
Amikor a házassági vagyonszerződésben rögzitítek a tulajdoni arányokat, akkor az illetékmentes.

Vius # 2009.07.22. 12:39

Nagyon köszönöm! Az ilyen megállapodásoknak van valamilyen illetékköltsége? Illetve gondolom ezeket ügyvéd előtt kell kötni, tehát lesz valamennyi ügyvédi költség de ez a legkevesebb. Ha nincs illetékköltség egy ilyen megállapodásnál, akkor igazából nem kell most aggódnom, hogy később a mostani vásárlásunk levét kell innunk, mert nem kellett volna saját névre íratni. Jól értem, ugye?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 12:32

Vius!

Lehet az, hogy a telek kizárólagosan a nevedre kerül és később kötsz egy újabb szerződést a pároddal, hogy hozzájárulsz, hogy a telekre ráépítsen és a felépítmény fele-fele részében lesztek tulajdonosai. Ilyenkor a telek és a felépítmény elkülönül egymástól.

Aztán azt is lehet, hogy olyan megállapodást kötsz a pároddal, hogy a telek és a felépítmény közös lesz, de ebben az eseben a tulajdoni arányok eltolódnak a megállapodásotok arányában. Ez a telek értékétől és az egész felépített ingatlan arányához kell viszonyítani.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 12:27

A mérőóra ugyan a lakás tartozéka és itt elvitatkozhatnánk a fórumozókkal, de én úgy gondolom, hogy az egy olyan használati tárgy, mely a haszonélvező használata során ment tönkre, és a mérőórát 4 vagy 6 évente amúgy is cserélni kell, mert elkopnak és nem mérnek rendesen. Tehát a melegvíz szolgáltatás része. Úgyhogy még mindig az én véleményem, hogy jogosan mondta a vízszolgáltató, hogy a szerződésben lévő ügyfél kötelessége a csere.

Vius # 2009.07.22. 11:43

Tisztelt Szakértő!
Telekvásárlásra adtuk a fejünket, a héten írjuk alá a szerződést. Mivel az én szüleim adják a pénzt a telekhez, ezért az kizárólagosan az én nevemre kerülne. Párommal, akivel még nem vagyunk házasok, közös házat szeretnénk építeni a telekre. Milyen jogai lesznek neki egy olyan telekben, ami az én nevemen van, de közös ház van rajta egy esetleges haláleset vagy válás esetén? Lesz-e esetleg illetékfizetési kötelezettsége, ha örökli utánam a telket?
Köszönettel várom válaszát.

polgar # 2009.07.22. 10:14

Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdésem lenne a mérőóra csere rendkívüli javításnak minősül?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 05:49

Két választásod van.

Vagy befizeted a számlát és rögtön fizetési meghagyás kibocsátását kéred a bíróságtól a költségeiddel együtt, amit a bíróság meg fog neked ítélni. Lehet, hogy a haszonélvezető ettől megijed és a továbbiakban fizetni fogja a rezsi költségeket.

Vagy megvárod, hogy a tetemes számla felhalmozódjon, aztán tényleg a lakásra terhelik, ebben az esetben az adósság kiváltásával kérheted a haszonélvező jogainak korlátozását.
A csekkeket nem tartanám magamnál, hanem visszaküldeném neki egy felszólítással, hogy az ő kötelessége fizetni és amennyiben önként nem fizet, kénytelen leszel bírósághoz fordulni és ellene végrehajtást kérni.

monalisa1 # 2009.07.21. 16:41

Azt mindenképpen eléri, hogy az átalányból ki nem fizetett sok számlát a lakásra terhelik, melynek te vagy a tulajdonosa...

A többit Immaculata már megírta.

"Lisa"
laikus hozzászóló

polgar # 2009.07.21. 14:16

Köszönöm.Ha jól értelmezem akkor ha nem fizetem be se baj.Ha összegyűlik sok tartozás akkor a bíróság már az én javamra dönt.Gondolom az hogy elküldte nekem a csekket azzal se ér túl sokat.?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 13:49

Ptk. 159. § (1) A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.

Csak annyit tudsz tenni, hogyha a számláját kifizeted, akkor a bíróságtól kérheted annak megtérítését, fizetési meghagyás kibocsátásával.

Ha megemelkedik, vagy tetemes lesz a felhalmozott költség, akkor kérheted a bíróságtól, hogy korlátozza a haszonélvező jogait, mert veszélybe kerül a tulajdonod.

polgar # 2009.07.21. 13:42

Sajnos még szüneteltetni sem.