Öröklés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.05. 19:24

Ez így védi az örököst?

A balikra gondolsz?

HusztiKati # 2009.03.05. 18:01

Sziasztok!

Egy idős bácsi szomszédom segítségeteket kéri az alábbi ügyben:

Van két fia, az egyiket szereti, nevelte, a másikkal viszont születése óta nem tartotta a kapcsolatot.
6 évvel ezelőtt vásárolt egy lakást a "jobbik" fiának, a bácsi haszonélvezeti jogával. Erre lakásra (vagy valamennyi részére) igényt tarthat a bácsi halála után a másik fia? Mit kell tennie azért hogy ne kaphasson semmit a másik?

A bácsi OTP-s bankszámlámán van egy kis pénz, a teljes összeget szeretné ha szintén a "jobbik" fia örökölné, ezért közös a fiával a bankszámla + amikor kötötték az OTP aláíratott vele egy papírt hogy a bankszámlán lévő pénz a másik bankszámlatuljadonosé, halálozás esetén.
Ez így védi az örököst?

Köszönöm a segítségetek!

ObudaFan # 2009.03.03. 11:08

Az illetékes közjegyzőnél érdeklődhetsz.
Nem derül ki a leírásból a pontos tényállás, de az értéknövelő beruházásaira tekintettel vagy tulajdonrészt, vagy pénzbeni térítést követelhet az élettárs.
Mindenki a tulajdoni hányadának megfelelő mértékben használhatja az ingatlant.
A saját tulajdoni hányadát már most eladhatja bárki, de a tulajdonostársak elővásárlási jogára figyelemmel kell lenni.

erika26 # 2009.03.03. 10:00

Ha valaki tudna segíteni, kérem írjon. Apukám 2008 májusában halt meg. Hagyatéki tárgyalás nem volt. Az összes irat az élettársánál van. Ahogy írták, hivatalból is meg kellene indítani a tárgyalást. Ez mikor történhet meg? Nekem kellene bemenni az örkormányzatba? Egy ingatlan az örökösödés tárgya. 50% a nagymamán nevén, 50% apukám nevén volt. Az élettársával és a féltestvéremmel laktak apuék ebben a házban. A mamámé a fele, ez biztos. Az élettársa állítólag pénzt rakott a ház karbantartására. Ezt követelheti? Köteles rész jár, de nem akarja eladni a házat. Esetleg beköltözhetnék, ha igen, csak a hagyatéki után? Mi a helyzet ilyenkor, hiszem a mama még él? A házat csak a tárgyalás után lehet eladni, igaz? Köszönöm előre is.