Öröklés

polgar # 2009.07.23. 09:44

Köszönöm a választ. Most már okosabb lettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.23. 09:37

Ne keverd. A mérőóra cseréje vagy javítása nem a lakás javítása.
HA valóban a haszonélvező áll szerződésben a hőszolgáltatóval, akkor a tartozást nem terhelhetik rá a te tulajdonodban álló lakásra. Másképp mondva: ez nem a te ügyed, hanem a haszonélvezőé és a szolgáltatóé.

polgar # 2009.07.23. 07:28

Akkor most a mérőóracsere nem rendkívüli javítás?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.23. 06:20

rendkívüli javításba

Ez pótlás, nem javítás.

_Wasp_ # 2009.07.22. 18:30

igen

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

pestszentlorinc # 2009.07.22. 18:15

Nagymamának három gyermeke volt, egyik meghalt. A meghalt gyermek leszármazottainak, azaz a nagymama halott fiától származó unokáinak jár-e örökség ha a nagymama meghal?

polgar # 2009.07.22. 18:10

Sajnos azért vagyok gondban mert nem tudom hogy beletartozik a rendkívüli javításba vagy sem a mérőcsere.Ha igen akkor sajna bebuktam rendesen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 12:52

Igen, csak ügyvéddel lesz érvényes.

Ha a telek a te nevedre kerül, akkor az építési engedély kérelemnél kell egy megállapodás közöttetek, miszerint hozzájárulsz, hogy a férjed ráépítsen a telkedre, ha az építési engedélyt mindkettőtök nevére kéritek.
Amikor a házassági vagyonszerződésben rögzitítek a tulajdoni arányokat, akkor az illetékmentes.

Vius # 2009.07.22. 12:39

Nagyon köszönöm! Az ilyen megállapodásoknak van valamilyen illetékköltsége? Illetve gondolom ezeket ügyvéd előtt kell kötni, tehát lesz valamennyi ügyvédi költség de ez a legkevesebb. Ha nincs illetékköltség egy ilyen megállapodásnál, akkor igazából nem kell most aggódnom, hogy később a mostani vásárlásunk levét kell innunk, mert nem kellett volna saját névre íratni. Jól értem, ugye?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 12:32

Vius!

Lehet az, hogy a telek kizárólagosan a nevedre kerül és később kötsz egy újabb szerződést a pároddal, hogy hozzájárulsz, hogy a telekre ráépítsen és a felépítmény fele-fele részében lesztek tulajdonosai. Ilyenkor a telek és a felépítmény elkülönül egymástól.

Aztán azt is lehet, hogy olyan megállapodást kötsz a pároddal, hogy a telek és a felépítmény közös lesz, de ebben az eseben a tulajdoni arányok eltolódnak a megállapodásotok arányában. Ez a telek értékétől és az egész felépített ingatlan arányához kell viszonyítani.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 12:27

A mérőóra ugyan a lakás tartozéka és itt elvitatkozhatnánk a fórumozókkal, de én úgy gondolom, hogy az egy olyan használati tárgy, mely a haszonélvező használata során ment tönkre, és a mérőórát 4 vagy 6 évente amúgy is cserélni kell, mert elkopnak és nem mérnek rendesen. Tehát a melegvíz szolgáltatás része. Úgyhogy még mindig az én véleményem, hogy jogosan mondta a vízszolgáltató, hogy a szerződésben lévő ügyfél kötelessége a csere.

Vius # 2009.07.22. 11:43

Tisztelt Szakértő!
Telekvásárlásra adtuk a fejünket, a héten írjuk alá a szerződést. Mivel az én szüleim adják a pénzt a telekhez, ezért az kizárólagosan az én nevemre kerülne. Párommal, akivel még nem vagyunk házasok, közös házat szeretnénk építeni a telekre. Milyen jogai lesznek neki egy olyan telekben, ami az én nevemen van, de közös ház van rajta egy esetleges haláleset vagy válás esetén? Lesz-e esetleg illetékfizetési kötelezettsége, ha örökli utánam a telket?
Köszönettel várom válaszát.

polgar # 2009.07.22. 10:14

Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdésem lenne a mérőóra csere rendkívüli javításnak minősül?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.22. 05:49

Két választásod van.

Vagy befizeted a számlát és rögtön fizetési meghagyás kibocsátását kéred a bíróságtól a költségeiddel együtt, amit a bíróság meg fog neked ítélni. Lehet, hogy a haszonélvezető ettől megijed és a továbbiakban fizetni fogja a rezsi költségeket.

Vagy megvárod, hogy a tetemes számla felhalmozódjon, aztán tényleg a lakásra terhelik, ebben az esetben az adósság kiváltásával kérheted a haszonélvező jogainak korlátozását.
A csekkeket nem tartanám magamnál, hanem visszaküldeném neki egy felszólítással, hogy az ő kötelessége fizetni és amennyiben önként nem fizet, kénytelen leszel bírósághoz fordulni és ellene végrehajtást kérni.

monalisa1 # 2009.07.21. 16:41

Azt mindenképpen eléri, hogy az átalányból ki nem fizetett sok számlát a lakásra terhelik, melynek te vagy a tulajdonosa...

A többit Immaculata már megírta.

"Lisa"
laikus hozzászóló

polgar # 2009.07.21. 14:16

Köszönöm.Ha jól értelmezem akkor ha nem fizetem be se baj.Ha összegyűlik sok tartozás akkor a bíróság már az én javamra dönt.Gondolom az hogy elküldte nekem a csekket azzal se ér túl sokat.?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 13:49

Ptk. 159. § (1) A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.

Csak annyit tudsz tenni, hogyha a számláját kifizeted, akkor a bíróságtól kérheted annak megtérítését, fizetési meghagyás kibocsátásával.

Ha megemelkedik, vagy tetemes lesz a felhalmozott költség, akkor kérheted a bíróságtól, hogy korlátozza a haszonélvező jogait, mert veszélybe kerül a tulajdonod.

polgar # 2009.07.21. 13:42

Sajnos még szüneteltetni sem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 13:40

Haszonélvezőnek, nem lehet a melegvizet lekapcsolni a rendszerről?

Az első számla benyújtásakor leszerelném az összes vízcsapot, vagy megszűntetném ezt a szolgáltatást.

polgar # 2009.07.21. 13:31

Tisztelt Szakértő.
Érdeklődni szeretnék arról hogy van egy haszonélvező a lakásomban.Tönkrement a meleg víz mérő mely a haszonélvező nevén van.Kapott egy felszólítást, hogy javíttassa vagy cserélje ki.Ezt továbbküldte nekem azzal érvelve hogy nincsen pénze kicseréltetni.Felvettem a kapcsolatot a hőszolgáltatóval és ők azt mondták mivel a haszonélvező van velük szerződésbe az ő kötelessége kicseréltetni.Ezt nem tette meg.Át állt a szolgáltatás átalánydíjas fizetésre.A mai napon kaptam egy levelet hogy nem áll módjában a megemelkedett számlákat kifizetni és a hőszolgáltató csekkjét hogy fizessem be.Mi a teendő?Kinek kell ezt most kifizetni?Köszönöm

monalisa1 # 2009.07.21. 07:14

Kedves anonim2!

Szívességi lakáshasználók vagytok az anyós tulajdonában lévő lakásban. Az anyós bármikor felszólíthat benneteket távozásra, ha nem mentek bírtokháborítás miatt bejelentést tehet a jegyzőnél aki aztán elkezd bírságolni benneteket...

Ahhoz hogy az ő lakása is komfortos legyen (= víz és villany) ezen közműveket be kellene vezettetnie és saját órákat felszereltetni. A költségeket bizonyára nem akarja vállalni...

Az örökölt lakás az anyós haszonélvezete miatt haláláig nem bírtoba vehető... (A férjed és a testvére mint tulajdonosok eladhatnák a lakást - és ehhez nem szükséges az anyós hozzájárulása -, de kicsi a valószínűsége, hogy valaki egy haszonélvezettel terhelt ingatlant vegyen - még nyomott áron se.)

Szerintem egyet tehettek: az anyós lakását a saját költségetekre komfortosítjátok, valamint örültök annak ha a lakáshasználatért nem kér tőletek bérleti díjat...

Vagy gyorsan kerestek magatoknak egy független bérleményt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

anonim2 # 2009.07.21. 06:46

Tisztelt Szakértő!
Apósom elhunyt, a Férjem és a testvére örökölték az ingatlanját. Anyósomnak haszonélvezete van a lakáson. Érdeklődnék, hogy anyósomnak mihez van joga? Az örökölt ingatlanban lakik, mi pedig közvetlenül mellette, az ő saját lakásában.(Anyósomé) Ahol mi lakunk, sajnos csak úgy van víz és villany, hogy az örökölt ingatlanon keresztül kapjuk ezt. Van két gyermekünk, és sajnos a minap, olyant csinált anyósom, hogy lekapcsolta tőlünk a vizet is, és az áramot is. A gyermekeim létfontosságához való anyagok, ételek megromlottak. Ilyenkor mit tudunk csinálni? A férjemnek milyen jogai vannak? És anyósnak?
Tisztelettel

ObudaFan # 2009.07.17. 15:13

Akár pár hónap alatt is elkölthet -eltüntethet sok millió forintot a feleség anélkül, hogy megkérdezhetném tőle – ha édesapám meghalna, mire ment el a ház ára?

Nem, édesapád költheti el, hiszen övé a vagyon.

_Wasp_ # 2009.07.17. 07:51

vagy együttes hozzáférést ad nektek a nagyobb pénzösszeget tároló bankszámlájához, ami lehetővé teszi a kölcsönös kontrollt.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

pazs # 2009.07.17. 07:15

kisrobi: sajnos, ez a helyzet. Illetve annyiban nem sajnos, hogy azért mégiscsak édesapád pénzéről beszélünk, nem a tiedről. Viszont esetleg beszélhetsz vele, hogy ez a félelmed, hátha a rád jutó részt még most, életében neked ajándékozza.