Öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.01. 12:43

Azt hiszem, a kérdező úgy értette, hogy a 3/24-ért a testvéreknek járó össezgből mit lehet levonni. Amely kérdésnek nincs sok értelme, hiszen az ő tulajdoni részük a 21/24 átruházásától függetlenül megmarad. Az apa csak ez utóbbit tudja a nevelt gyermekre "ráíratni", a "házat" nem.

ObudaFan # 2009.04.01. 12:28

Ha ők vér szerinti , vagy örökbefogadott gyermekei a nevelőapádnak, akkor kötelesrész jár nekik, ami annak a fele, amennyi a törvényes örökrészük lenne. Ezt el lehet kerülni, ha nem ajándékozási, hanem atrtási szerződést köttök a nevelőapáddal, és ténylegesen is nyújtasz tartási szolgáltatást.

vadocka80 # 2009.04.01. 11:52

Tisztelt Fórum!Anyukám 94 ben váratlanul elhunyt,nevelőapám, 7gyerek és elhunyt bátyám után 1kiskorú és2 nagykorú unoka örökölt.Mi a 7gyerek lemondtunk a nevelőapám javára még 94 ben, igy az ő része 21/24.Nevelőapám most szeretné rámiratni a házat.Az lenne a kérdésem,hogy esetleg milyen költségeket lehet levonni a rájuk eső részből/temetési költség rájuk eső része/?Azért érdekelne mert soha nem látogatták meg,még a temetésre se jöttek el,most pedig várják a részük,ami egyébként nem túl sok.Én laktam itthon velük,egyedül én kerestem, minden fennálló költséget nekem kellett állni/korházi költségek,temetési költség/!KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGET!

ObudaFan # 2009.03.15. 10:47

Te nem az ő javára utasíthatod vissza, hanem a testvéred javára. Ha mindketten visszautasítjátok, akkor már ő fog örökölni, ha nem előzi meg senki más az öröklésben.

zeberec # 2009.03.14. 11:03

Bevolt jegyezve csak mi nem tudtunk rolla!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 11:00

Nem volt az ingatlanra bejegyezve az édesapád tulajdonjoga?

zeberec # 2009.03.14. 10:22

Tisztelt Fórum!
Édesapám 1 éve elhunyt ketten vagyunk testvérek az örökösei. Testvérem a javamra lemondott az örökségről így én örököltem mindent . A napokban kiderült, hogy Apu régebben örökölt többedmagukkal egy földterületet, amit most értékesíteni szeretnének. Tudom, hogy nekem póthagyatéki eljárást kell kérnem.
KÉRDÉSEM: a póthagyatéki eljáráson lemondhatok-e az említett területről az Édesapám testvére javára, aki szintén örökölt anno a földterületből az említett rokontól?
Tisztelettel várom válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 22:08

Megpróbálhatod bizonyítani, hogy valóban kapott a hozzászámítás terhével olyan ingyenes juttatást, ami elérte a kötelesrésze mértékét.
A végrendelet ugyanis ezt nem bizonyítja.

geza021 # 2009.03.13. 20:14

T. fórum!

Szüleim autóbalesetben elhunytak. Végrendeletükben minden ingó és ingatlan vagyonukat rám hagyták.A végrendel azt is tartalmazza,hogy testvérem kötelerészt kielégítő juttatást kapott szüleimtől.
Ennek ellenére követeli kötelesrészét.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?
előre is köszönöm a válaszokat

krisztili # 2009.03.13. 18:41

Köszönöm a válazaitokat'
Bocsássatok meg,hogy ilyen hozzá nem értő vagyok ezekhez a jogi ügyekhez.A tulajdoni lapot én megtekinthetem?És ki,hol tekintheti meg?Bárki?
Hívjam föl telefonon a falu közjegyzőjét,vagy írjak neki levelet a problémámról?Személyesen egyelőre nem tudok Magyarországra menni.

ObudaFan # 2009.03.13. 17:45

Ha ez egy tartási szerződés volt, akkor a tulajdoni lap puszta megtekintése is elég ahhoz, hogy megtudd, hogy volt-e ilyen szerződés.

monalisa1 # 2009.03.13. 17:11

Az özvegy egész biztosan tájékoztatta anyukádat a papád elhunytáról, de a mamád ezt az információt valószínűleg már nem adta tovább neked - legalább is nehéz lenne az ellenkezőjét elhinni.

Javaslom olvassad el újra amit ObudaFan válaszolt a feltett kérdésedre.

krisztili # 2009.03.13. 16:46

Sziasztok!

Tehát,ha érvényes a tartási szerződés-és miért ne lenne az-,akkor én nem kapok semmit.
A történet röviden:19 évesen kerestem föl az édesapámat,mert nagyon kíváncsi voltam rá.Egész életemben nem érdeklődött felőlem.Első sokk a találkozáskor az volt,hogy betegen,kiműtött gégével,kis beszélőkészülékkel nyitott ajtót nekem.Mint kiderült,rákos volt.Utána megjelentek a rokonok,és kidobtak azzal az érvvel,hogy engem biztosan anyukám küldött a majdani örökösödés miatt.Nem érdekeltem őket,pedig amikor két éves voltam,állítólag imádtak.Senkinek nem kívánom azt a poklot,amit akkor átéltem.Azzal dobtak ki,hogy mondjam meg anyámnak,hogy semmi nem lesz az enyém az örökségből.
A hírt,hogy édesapám már régen meghalt,nemrégen tudtam meg anyukámtól,vagyis régi rokonoktól.Én külföldön élek tíz éve,saját családom van.
Az özveggyel sem én beszéltem,hanem anyukám.Az özvegy közölte édesanyámmal telefonban,hogy ne is akarjak semmit,mert tartási szerződést kötött az apukámmal.Igaz-e,vagy sem,nem tudom.
Ami nagyon fontos lenne,szeretném megtudni,hogy kinek kellett volna engem egyáltalán arról értesíteni,hogy édesapám eltávozott az élők sorából.Nekem olyan hihetetlennek tűnik,hogy ilyen halálesetben az embert nem értesítik hivatalosan.A régi címem anyukáméknál még mindig fönnáll Magyarországon,igaz,évek óta nem voltam otthon.

Hogy tudok utánajárni annak,hogy létezik-e az a tartási szerződés,vagy sem.Kihez forduljak innen külföldről?Lehet ezt telefonon is intézni?

jovedek # 2009.03.13. 16:07

kadaj01- nek igaza van, a végrendeletbe meghatározott személy így valóban nem tehet semmit..

kadaj01 # 2009.03.13. 11:15

941LaCi, sajnos valóban nem érvényes így végrendelet. Tenni ellene nem lehet semmit.

941LaCi # 2009.03.13. 11:07

T.Fórum!
Egyik hozzátartózónk sajnos öngyilkos lett, de előtte végrendeletet készített A4 es kockás lapon leírta, hogy kire kívánja hagyni vagyonát. Szabályosan aláírta, dátumnál sajnos a 2009. február mellett a napot nem írta le.A közjegyző ezt nem fogadta el hivatalos végrendeletként.
Kérjük, ha valakinek volt hasonló ügye akkor írja meg mi az amit tehetett, illetve mit tehet ilyenkor a végrendeletben meghatározott személy.
Üdv. 941LAci

ObudaFan # 2009.03.12. 20:43

Szükségesnek szükséges lett volna, ha van hagyatéki tárgyalás, csak valószínűleg nem volt.

monalisa1 # 2009.03.12. 19:54

krisztili

Ahogy ObudaFan felvetette: ha az a tartási szerződés érvényes, akkor megvan az oka annak, hogy miért nem kaptál értesítést a hagyatéki eljárásról - hiszen akkor nem örököltés semmit, így nem volt szükséges külön téged is kiértesítenie a közjegyzőnek.

A közjegyző is jogász, bizpnyára alaposan áttanumányozta azt a szerződést.

De ha esetleg kételyed van, nos egy ügyvéd még így utólag is beszerezheti az akkori papírokat és átnézi azokat.

monalisa1 # 2009.03.12. 19:43

A kérdezőnek nehéz lesz bizonyítani, hogy csak MOST szerzett tudomást édesapja haláláról, hiszen mint írja: 96-ban már halálos nagybeteg volt az apukája...

monalisa1 # 2009.03.12. 19:40

Bocs, miközben írtam, a tartási szerződés elkerülte a figyelmemet (...) pedig fontos lehet, nagyon is.

ObudaFan # 2009.03.12. 19:37

Ha a tartási szerződés érvényes, akkor nem örököltél semmit. Ha érvénytelen, akkor kötelesrészi igényed volt. Ha eddig tényleg nem tudtál róla, akkor egy évig még nem következik be az elévülés, de neked kell bizonyítani, hogy ezt csak most tudtad meg.

monalisa1 # 2009.03.12. 19:36

Póthagyatéki eljárás lefolytatását kell kérni attól a közjegyzőtől aki édesapád halála után "ügyeletes" közjegyzőként eljárt az ügyben. (A helyi önkormányzat jegyzője remélve meg tudja mondani, hogy a papírok alapján anno ki is volt a megbízott közjegyző - és akkor vele kell felvenni a kapcsolatot.)

Egy ingatlan tulajdonával (= öröklésével) kapcsolatos igény nem évül el, bár azt hitelt érdemlően neked kell tudni bizonyítani, hogy tényleg csak most szereztél tudomást édesapád elhunytáról - nem pedig közömbös volt számodta bő tíz éven keresztül az esetleges örökség dolga...

Igen, kellett volna kapnod értesítést mnd az elhnytáról mint a hagyatéki eljárásól magáról, de ezt az özvegy valahogy elfelejtette fontosnak tartani... (Biztos megvolt rá az oka...)

Ha a pótlólagos eljáráson a közjegyző megállapítja: igen, mindennek a fele a tiéd ami édesapád után maradt mint hagyaték, akkor az özvegy kénytelen lesz azt kiadni részedre - vélem természetben vagyis pénzben, hiszen ennyi idő után lehet hogy a papáddal közös ház ma már nincs meg.

De az is előfordulhat, hogy a ház stb. minden a házastárs különvagyona volt, ahol a papád csak mint házastárs lakott ott - ki tudja ezt innen?!

Legjobb lenne ha felkérnél egy ügyvédet és ő eljárna az érdekedben.

Monalisa
laikus hozzászóló

krisztili # 2009.03.12. 18:51

Sziasztok!

Véletlenül akadtam rá erre a topicra,és meg kell jegyeznem,hogy semmit nem értek a joghoz.
A kérdésem a következő lenne:1996-ban meghalt az édesapám,amit nemrégen tudtam meg.Két éves koromban elváltak a szüleim,18 voltam,amikor fölkerestem az apukámat.Akkor már halálos beteg volt-rák.Feleségül vett egy asszonyt,akivel állítólag eltartási szerződést kötött,és aki szerint én nem tarthatok igényt semmi örökségre.
1.:hogyhogy nem értesített engem senki hivatalosan édesapám halála után,és elévült-e már ez az örökösödési ügy.
2.:Igaz-e,hogy az eltartási szerződés miatt én úgysem örököltem volna semmit,mint édesapám egyetlen gyermeke.Egy vidéki házról és telekről van szó egyébként.

Előre is köszönöm a választ.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.12. 06:58

Szia Nandy!

Igen, fel kell venni a hagyatékba és a közjegyzőnek végzésben kell határoznia a hagyaték átadásáról.

Ezzel a végzéssel lehet menni a bankban felvenni a pénzt.

Öröklési bizonyítványt akkor állít ki a közjegyző, ha nem szükséges hagyatéki eljárást lefolytatni, nincs jogvita az örökösök között és a hagyaték értéke nem éri el a 300e Ft-ot, pld. utolsó nyugdíj kifizetéséről dönt, ilyesmik.

monalisa1 # 2009.03.11. 22:55

Én ezt találtam, vélem más pénzintézeteknél is azonos a rendelkezés:

K&H Bank Zrt.
Általános Szerződési Feltételek
A devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre.

Örökség esetén az örökös a Számla egyenlege feletti rendelkezését csak eredeti és jogerős hagyatékátadó végzés, illetve öröklési bizonyítvány bemutatásával birtokolhatja.

Az örökös rendelkezése csak a Számla megszüntetésére és a Számlán lévő egyenleg kifizetésére vagy átutalására vonatkozhat.

A Bank csak a hagyatékátadó végzés alapján teljesít kifizetést, mely egyértelműen meghatározza az örökösöket, s az általuk örökölt összeg nagyságát.

És még:
A Számlatulajdonosnak joga van elhunyta esetére kezdeményezetteket megjelölni, mely esetben a Számla nem tartozik a Számlatulajdonos hagyatékához, a kezdeményezett a Számlán lévő összeg felett a hagyatéki eljárás lefolytatásától függetlenül rendelkezhet.