A köteles rész alapjába bele kell számítani mindazt, amit az örökhagyó még életében bárkinek ingyenesen juttatott - bizonyos kivételekkel. Ilyen kivétel, ha a juttatás a hagyaték megnyílta előtt több, mint 15 évvel történt.
Öröklés
Kedves KBS!
Köszi:)
Nagyon szívesen, részemről a megtiszteltetés. ;)
Köszönöm, nekem is, hogy válaszoltál:)
Apró kérdés - végrenelet van, de az nem terjed ki mindenre. Ezért a bátyám kérelmére hagyatéki leltár felvételét rendelte el közjegyző és az önkormányzat ki is tűzte a hagyatéki leltár időpontját. Akkor ez most azt jelenti, hogy jön az önkormányzati ügyintéző és az édesanyám utolsó kiskanalát és konyharuháját is leltárba veszi vagy csak a nagyobb értékeket? (bútor, könyv, műszaki cikkek)
Igen.
Elvileg mindent, de a gyakorlatban azért ez igencsak függ attól, hogy a törvényes örökös mennyire agilis.
Idézzek? "Fotel, használt, kárpitja lyukas, érték: 500,- Ft".
Köszönöm a választ.... Hát azt hiszem, hogy ez nagyon nagy megpróbáltatás lesz. Annál is inkább, mert együtt laktam az édesanyámmal, azaz nem csak az ő holmijai vannak a lakásban. Voltak közösen használt szekrényeink is.
Még egy kérdés: akkor most nekem az összes szekrényt ki kell nyitnom és meg kell mutatnom, hogy mi van benne? Vagy az járható út, hogy egy szekrénybe gyűjtöm az édesanyám ruháit és cipőit és a többire meg közlöm, hogy bocsánat, de azokban az én holmijaim vannak?
Elnézést, hogy ilyen piszlicsárénak tűnő részletkérdések kavarognak bennem, de azért mégis csak a saját privát szférámról van szó.
Mindent fel fognak leltározni, nyilatkozhatsz, hogy szerinted mi a tiéd.
Köszönöm szépen, akkor ezt végig kell szenvednem.
Kérdésem: Ha van három testvér, és a szülők úgy döntenek,hogy még életükben csak az egyikre íratják rá az ingatlant akkor a másik kettőnek milyen lehetősége van?Nem örököl a másik két testvér semmit az ingatlanból?
A válasz attól függ, hogy milyen jogcímen történik az ingatlan "átíratása".
A szülők ennek az egy gyermeknek ajándékozzák az ingatlant.
Amennyiben a szülők 15 éven belül elhaláloznak, a másik két testvérnek törvényes igénye van arra, hogy az ingyenes adományt számítsák hozzá az örökhagyók hagyatékához (kötelesrész alapjához). 15 év eltelte után, ebből az ingatlanból a másik két testvér már nem örökölhet.
Tiszteletem mindenkinek!
Édesapám a közelmúltban elhunyt és közeledik a hagyatéki tárgyalás.
Szüleim 40 évet éltek együtt.Hárman vagyunk testvérek a legnagyobb rendben működik a kapcsolatunk.
Lemondással tudunk valamit "spórolni"?
A ház 50-50%-a volt jegyezve.
A telek és az autó édesapám nevén van-volt.Öröklésnél ezt közös tulajdonnak veszik vagy 100%-a bekerül a hagyatéki eljárásba?
Az én autómnál én vagyok a tulajdonos édesapám az üzembentartó.Ezt az autót is be kell jelenteni hagyatékira?
Válaszokat előre is köszönöm.
Mi a másik lehetősége ezen szülőknek,hogy a két testvérrel kitoljanak?Kérdésem arra irányul,hogy hogyan lehetne ezt kivédeni? Sehogy?
A szülők az ingatlant bárkinek eladhatják. Esetleg szóba jöhet tartási szerződés is.
Itt arról van szó,hogy úgy nyilatkoztak,hogy az egyik gyerekre "ráiratják" a házat, így a többi nem kap semmit sem.Akkor ezt megtehetik ezek szerint,csak a 15 éves korlát a "kapaszkodó".Sajna.
Nem értetted a válaszomat! A kulcszó: "bárkinek".
Köszönöm a választ, csak elszomorított egy kicsit de ez van.
Mást meg a köteles rész intézménye szokott elszomorítani. Nehéz az emberekkel.
Ezért jó az állatorvosoknak,de ez már csak ilyen.
Ha megtagadja az elszámolást, az öngól, így van esély eredményesen követelni tőle. (Ha egyszerűen azt mondaná, odaadta az örökhagyónak, nem lehetne mit kezdeni vele.)
Az örökhagyó követelései a hagyatékba tartoznak, azokat az örökös úgy érvényesítheti, ahogyan az örökhagyó maga tehette volna. (Hogy egy kölcsön tényét, összegét, hogyan, milyen sikerrel lehet bizonyítani, nem jogi kérdés.)
(Azzal a 300 ezer forintos határral tévedésben vagy. Ha öt forint van az örökhagyó malacperselyében, az is a hagyatékba tartozik; ha egy sörrel tartozik neki a szomszéd, az is. Más kérdés, hogy mit kötelező felvenni a hagyatéki leltárba, mit nem - de az eljárásjogi szabály, nem anyagi jogi.)
Hiába merül fel. Hiába gyanús. Bizonyítanod kellene, hogy a pénz az örökhagyó halálakor még megvolt, és hogy pont annál volt, akire te gyanakszol.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02