Igen én is így gondoltam...mondjuk az egyik kisszobába??? :) Köszönöm a felvilágosítást! Üdv. Tobar
Öröklés
Nincs mit.
„A tulajdoni hányadod arányában használhatod az ingatlant.”
Minden tiszteletem mellett ezt a mondatot túlzott leegyszerűsítésnek tartom.
„A tulajdoni hányadod arányában használhatod az ingatlant.”
Minden tiszteletem mellett ezt a mondatot túlzott leegyszerűsítésnek tartom.
Akkor kedves kbs kifejtené bővebben? Ugyanis testvérem beköltözik az egész családjával és közli, hogy engem nem tud kifizetni mert nincs pénze. Kezdődhet egy akár évekig tartó pereskedés. Hogy tudom érvényesíteni a jogaimat?
Tisztelt KBS.Azt szeretném megtudni,hogy 1985-ben elhunyt nagymamám után felvett póthagyatéki eljárásban lévő kis területü zártkerti ingatlant a kislányom nevére szertném iratni.Nagymamámnak volt két fia,akik szintén elhaláloztak,így négy élő unoka maradt az örökös.Nem tartanak igényt az örökségre,nem akarnak vele foglalkozni.Az után érdeklődnék,hogy az örökösöknek hogy kell nyilatkozni,(lemondás,visszautasítás)van e estleg valami nyomtatvány ehhez?.Várom válaszát.üdv.B.Imi
Azt a részét tartom túlzott leegyszerűsítésnek, hogy "a tulajdoni hányadod arányában". ObudaFan úgyis érti, neked meg nem fontos.
Kedves kbs, beszélhetünk rébuszokban, ha gondolja (maradnék a magázódásnál). Lehet hogy Ön szerint nekem nem fontos, de pont azért kérek itt segítséget mert nem értek a joghoz és nem mindennel vagyok tisztában. Lehet nekem azért mégis csak fontos. Azt én értem hogy két ügyvéd akik hosszú évekig tanulták ezt a szakmát értik egymást nagyjából szavak nélkül is, de akik itt kérdeznek nem biztos hogy ilyen egyszerű válaszokat várnak a kérdéseikre. Az a gond hogy nem mindenkinek van pénze hogy felkeressen egy ügyvédet. Én speciel nem engedhetem meg magamnak, hogy ügyvédet fogadjak, így ezért fordulok kérdéseimmel Önökhöz.
Üdv. Tobar
Nem értem a háborgást, teljes körű, helyes választ kapott kérdéseire már elsőre is.
OFF
A világhálón a tegeződés a főszabály, annyira, hogy valakit nem visszategezni már-már sértés.
ON
„Kezdődhet egy akár évekig tartó pereskedés. Hogy tudom érvényesíteni a jogaimat?”
Szintén be kell költözni. Többlethasználati díj követelésére ugyanis csak akkor lenne mód, ha ő ezt kifejezetten megakadályozná.
Ha a használat mértékében, módjában vita van, a bíróság dönt.
Tisztelt Kbs! Elnézést ha megsértettelek.
Tisztelt ObudaFan! Erre a kerek egész válaszra vártam. Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek.
Üdv: Tobar
Ugyan már. Nem történt semmi.
Tisztelt Kbs!
Lenne még egy "adott lakás"..... :) Írhatnám privibe a kérdéseimet? Mert ez kicsit bonyolultabb (lehet neked nem ...:) ).
Üdv Tobar
Sziasztok!
Megpróbálom röviden.Anyu testvére ,az én keresztanyám,csináltatott egy végrendeletet a fia halála után.Az elhunyt testvére 3 gyermekére hagyta a vagyonát,a végrendeletet ügyvéd készítette.Decemberben megbetegedett,mivel a 3 gyermek feléje sem nézett, íratott egy végrendeletet kézzel(nem ő írta)hogy rám hagyja mindenét és a régi végrendeletet érvénytelenítsék.Aláírta 2 tanú jelenlétében.Mire közjegyzőhöz került volna az ügy,hogy hivatalos formában legyen lefektetve és hitelesítve a végrendelet,addigra a mama kapott egy agyvérzést és hát sajnos kevés az esély a felépülésre.Kérdésem a következő.Lehetek nyugodt a kézzel írott végakarat ügyében vagy semmit sem ér,csak az első amit az ügyvéd készített.
Köszönöm a választ!
Elég az új végrendelet, ha a tanúk is rendben aláírták, nem javít rajta az ügyvédi ellenjegyzés.
A lényeg, hogy az alábbi ne álljon fenn, azaz a tanúk és aki írta, az ne legyen a hozzátartozód:
„632. § (1) Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy más közreműködő személy, illetőleg ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta.”
Goodwitch
Goodwitch,köszi!
Sem aki írta,sem a tanúk nem rokonok.Nagyon bánt a dolog,ne értsetek félre.Nem vagyok rászorulva a házára,de nagyon bánt hogy csak anyu és én látogatjuk ,akikre meg előzőleg ráhagyta mindenét feléje sem néznek.Ezt egyébként már a mama is nagyon bánta azért is változtatott a végrendeletén.Sajnálom hogy nem került hivatalos formába mert akkor nyugodtabbak lennénk mindnyájan. Még egyszer köszi!
OF
Tobar, kérdezned sem kell, csak küldd.
ON
Kedves Kbs!
Tegnap a honlapon keresztül elküldtem.... :)
Tegnap óta nem jönnek meg a leveleim. A szolgáltató szerint minden rendben van. :/
Melyik honlapon keresztül?
Tisztelt jogi Tanácsadó !
Kérdésem a következő: Testvérem ( egyetlen testvér volt) két hete tragikus hirtelenséggel elhunyt. Feleségével együtt, akitől időközben elvált,s aki ( adóstársa)2006-ban 3000 000 Ft hitelt vettek fel, mely hitellel az Édesanyám lakását terhelték meg. Testvérem a haláláig pontosan fizette a hitelt, ami 6 év után is a mai napig 3 500 000 Ft, pedig minden részlet befizetésre került.
Most halála után kiskorú fia az örökös, aki, az elvált feleség, Édesanyja háztartásában él.
Milyen törvény adta lehetőség van arra, hogy a jelzálog hitel, kizárólag a Testvérem volt felesége és fia örökrésze maradjon, illetve, az ne veszélyeztesse további értékben az Édesanyám lakását? Vagy hogyan vehető le róla a készpénz kifizetése nélkül? Az elvált feleség lakásán is van jelz.hitel , az tovább nem terhelhető.
Amennyiben bármilyen oknál fogva, az általuk felvett hitelt a későbbiekben nem fizetik, úgy az Édesanyám lakása teljes értékére felróható e, illetve az én testvéri esetleges örökrészem is elveszíthetem e, ha Édesanyámmal történik valami. Egy esetleges végrendelettel kizárható lenne e a lakás további megterhelése, vagy biztosítható lenne e számomra, annak hitel nélküli
(jelzálog nélküli) öröklése?
Válaszukat várva köszönettel
Sziasztok, megint én. Eddig is sok segítséget kaptam már itt, de lennének további kérdéseim. Két ingatlanról van szó, mindkettő a mamám nevén, az egyikben ő lakik a másikban az elhunyt édesapám élettársa. Az utóbbitól szeretnék "megszabadulni" egy esetleges öröklés esetén. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy van két testvérem. Több örökös nincs, mert a nagybátyám is meghalt. A mamám most rám szeretné íratni azt a házat, amiben lakik. Ilyen esetben mi a van a köteles résszel? A válaszokat előre is köszönöm.
Ketlin: a dologi kötelezett (a jelzáloggal terhelt ingatlan tulajdonosa) tűrni köteles, hogy a hitelezőt a dolog értékesítéséért befolyó bevételből elégítsék ki. Egyszerűbben: ha az adós nem fizeti a részleteket, a bank felmondja a kölcsönt, és elárverezik az ingatlant.
Marja: a köteles rész alapjához hozzá kell számítani azt, amit az örökhagyó a halálát megelőző 15 évben bárkinek ingyenesen juttatott. A köteles részbe be kell számítani azt, amit a jogosult egyébként örököl.
Tisztelt Fórumozók, Szakértők, Tanácsadók!
A számomra oly szomorú eseménnyel, édesanyám halálának tényével és annak hagyatéki kérdésével 2011.10.10.-i /17h41’/ bejegyzésemben találkozhattak.
A hagyatéki eljárás lezajlott, melynek tárgya kizárólag a folyószámlán lévő megtakarítás volt. Megözvegyült nevelőapám haszonélvezeti jogán továbbra is az általa korábban is lakott /de nem a tulajdonát képező/ lakásban maradt.
Korára való tekintettel /86/ felmerült idősek otthonában való elhelyezése, melynek árát a lakás eladásából fedeztük volna.
Házbéli „tanácsadói” azonban erről határozottan lebeszélték, helyben maradásra bíztatták olyan sikerrel, hogy bizalmába férkőzve rábírták egy /valamilyen/ szerződés megkötésére,
és nem csekély, jelentős mennyiségű készpénz átadására.
A nyilvánvalóan megromlott viszony miatt sem a szerződés tartalmát, sem az egyéb körülményeket a továbbiakban nem ismerjük. A lakásba való bejutást meghiúsították /zárcsere/, kijelentve, hogy ezek után onnan semmit sem hozhatunk el.
Tudnivaló, hogy édesanyám halála után semmilyen személyes holmit /ú.n. családi kötődésű emléket, hagyatéki leltározás tárgyát nem igénylő holmit/ nem hoztunk el a lakásból, hiszen fel sem merült annak a gondolata, hogy valaha is ilyen fordulat be fog következni.
Kérdezem: bele kell-e nyugodnom a kialakult helyzetbe, van-e reményem arra nézvést, hogy a családi emlékek ne kerülhessenek egy korábban sosem látott személy birtokába, aki tanúk szerint gyakorlatilag semmiféle ellenszolgáltatást sem nyújt.
Van. Mindenekelőtt talán kérni kellene őket. Hátha.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02