Tisztelt Fórumozók!
Helyzetem röviden a következő:
házastársam és én is elváltunk, mindkettőnknek van a korábbi házasságból is gyermeke és van közös is az újból. Jelenleg az én különvagyonomat képező lakásban élünk, amelyet a válásom után, de az új házasság előtt vásároltam. Páromnak is van különvagyoni lakása, de ott nem élünk.
A következő kérdésekben szeretnék tanácsot kérni:
- Ha egyikünk neadjisten idő előtt meghal, akkor ki örököl? Csak a vérszerinti gyermek, vagy a házastárs is?
- A mostohagyermek örököl vmit alapesetben, vagy ez csak végrendeletileg rendezhető?
- Milyen jogok illetik meg az özvegyet a közösen használt, de különvagyoni lakással kapcsolatban?
- Az exszel nagyon rossz a viszony... elképzelhető, hogy esetleges halálom után az új páromat a régi feleség, a tőle származó gyermekekre való hivatkozással kirakja/kiperelje a lakásból?
- Mit lehet ez ellen tenni? Hogyan lehet legegyszerűbben biztosítani, hogy halálom esetén az özvegynek ne kelljen elköltöznie a lakásból?
- Mi történik a közösen, a házasság alatt a különvagyoni lakásba invesztált összeggel? Az részben-egészében visszajár az özvegynek?
- A különvagyoni lakáson jelzáloghitel van. A házasság alatt a már törlesztett összeg részben vagy egészben visszajár az özvegynek?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.