hagyatéki tárgyalás

monalisa1 # 2009.07.09. 19:32

Egyrészt egy ingatlannal kapcsolatos követelés nem évül el, másrészt a földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalma.

Be kell szerezni a kérdéses ingatlan tulajdoni lapját teljes terjedelmében, ezt bárki megkérheti - nyílvános. (Pár ezer forint a fizetnivaló.) Azon rajta lesz mikortól meddig volt "csak" a bácsi nevén a ház - vagyis ha a házasság ezen időn belüli akkor bizonyára közös vagyon volt a feleséggel.

Az illetékhivatal megmondja anno mennyiért adta el a bácsi a házat, annak fele összege + kamatok jogos követelés vele szemben.

Ügyvédre szükség lesz.

"Lisa"
laikus hozzászóló

élni jó! # 2009.07.09. 20:06

Köszi a választ! Tudjuk, hogy mikor vették az ingatlant, az is biztos, hogy házasságkötés utáni esemény, vásárláskor eleve csak a férj nevére került az ingatlan. Azt is tudjuk pontosan mennyiért adták el. A gond ott kezdődik, hogy egy ismerős ügyvéd szerint 5 év alatt elévült a dolog. Mi úgy hallottuk, hogy addig, míg örökösök élnek, nem évül el. A helyi önkormányzatnál tudnak felvilágosítást adni a hagyatéki tárgyalás megtörténtéről?

monalisa1 # 2009.07.09. 20:37

Remélve egyik fórumozó jogász érdemben hozzá fog majd szólni az általad felvetett problémához - várd meg a holnapi napot.

Annyit külön, hogy a helyi önkormányzat legfeljebb azt tudja megmondani - bár 8 évre visszamenőlegesen kérdéses az iratok archiválása -, hogy ha volt is hagyatéki eljárás azt melyik közjegyzői irodához szignálták ki.

lac4 # 2009.07.11. 05:27

üdvözlöm! A kérdésem az lenne férjem 1995 ben elhunyt elváltunk már de kiskoru gyermekünk akkor 4 éves volt. mivel a szüleinél lakott igy öket értesitették hagyatéki ügyben amire utána járásom révén megtudtam meg sem jelentek. jelenleg a kisfiam 18 éves . legjobb tudomásom szerint volt férjemnek életbiztositása volt ami a fiamat illetné a volt anyosomék akkor tájt hitegettek hogy közjegyzöhöz is kell majd mennem de erröl nem kaptam semmiféle értesitést. volt egy lakásunk amiröl engem lemondattak papiron mikor még házasok voltunk ez a gyermekelhelyezési elött történt azzal a cimmel hogy nem vihetem ki a lakásbol a gyermekem ha nem irom alá édes anyos aposnak az elém tett papirost.ezt a válopernél is lobogtatták. ut: a lakást elcserélték ami persze a férjem nevén volt beleforgatták egy családi házba ekkor még elt a gyermekem apja.bár ugy tudom csak a lakása ö nem szerepelt tulajként.azota már eladták elváltak osztozkodtak . a kérdésem az lenne mivel a fiam arra ösztönöz segitsek utána járni ennek az ügynek mivel nagykoru milyen lépést tehet a biztositás ügyében is a biztositásrol még annyit hogy a volt férjemnek balesete volt egyébb egészség károsodása igy a bizt milliokat fizetett majd a bizt térités nélkül tovább élt akkoriban egy ügyvéd intézte a kártéritését akinek tudom a nevét talán ezen a vonalon elindulhatunk? köszönöm elöre is válaszát F. Krisztina

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.11. 11:18

Élni jó!

Mona jó helyen tapintott rá a dologra.

Nem évül el az öröklésen alapuló tulajdoni igény. (kötelesrész igény esetén 5 év az elévülés, de itt nem erről van szó)
Ketten a testvéreddel örököltök édesanyátok után. Pert kell indítani az örökhagyó házastársa ellen, örökrész kiadása iránt.

Lehet érdeklődni annál a települési önkormányzatnál, ahol az örökhagyó elhalálozott.

Lyonee # 2009.07.11. 12:50

Azért annak nem ártana utánajárni, hogy a férj különvagyonából lett-e vásárolva az a ház.

élni jó! # 2009.07.11. 13:56

Köszönöm szépen a válaszokat. A házat közösen vették, anyósomat előző férje kifizette (megvásárolta tőle a tulajdonrészét), az az összeg is erre az ingatlanra lett fordítva, ám ezt sajnos semmivel nem tudjuk bizonyítani.

monalisa1 # 2009.07.11. 19:03

Esetleg szavahihető tanúk akik annak idején hallották tőletek, hogy a kapott pénz mire lesz ill. lett fordítva.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.11. 19:46

Akkor nagyobb rész is jár abból az ingatlanból, mint a fele. Tanúként kell beidéztetni az előző férjet, hogy mennyit adott.

monalisa1 # 2009.07.11. 20:00

Köszönöm a besegítést...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.11. 20:14

:) Jó a jogérzéked, csak így tovább.

sityoka # 2009.08.24. 17:38

Segítséget szeretnék kérni!
Édesanyám tavaly májusban meghalt!
Azóta nem volt hagyatéki eljárás!
Az önkormányzatban azt mondták azért mert a férje úgy nyilatkozott, hogy nem kéri az eljárást!
Ez valóban így történik? Az ingatlan a testvéremmel fele-fele arányban a tulajdonunk de a haszonélvezet az özvegyé.
Édesanyám a tulajdoni lapon még rajta van mint holtig tartó haszonélvezet, ezt hogyan lehet megszüntetni?
Köszönöm ha segítenek
Sityoka

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.24. 18:07

Ha ingatlan van a hagytékban, kötelező a hagyatéki tárgyalás lefolytatása. Ha viszont nincs hagyték, akkor miről tárgyalnátok. Másrészt, ha az ingatlannak édesanyád nem volt tulajdonosa, akkor az özvegy nem nyerhetett rajta haszonélvezetet.
A haszonélvezet törlését egyébként az kérheti, akinek érdekében áll. Például a tulajdonosok.

sityoka # 2009.08.24. 18:29

Az ingatlannak haszonélvezője volt haláláig. A hagyatéki eljárás viszont úgy tudtam akkor is kötelező ha csak ingósága autója készpénze volt-vagy tévedek
sityoka

ObudaFan # 2009.08.24. 18:57

Akkor nem minden esetben kötelező.

Tasa # 2009.08.27. 08:28

Üdvözlet.

Segítséget szeretnék kérni. Férjem Édesapja 1 hónapja elhunyt. Mi jelenleg külföldön dolgozunk, és most értesítette a családja hogy a hagyatéki tárgyalásra kellenek az adatai. Kérdésem az lenne, hogy lefolytatható a hagyatéki tárgyalás az Ő jelenléte nélkül is vagy igazolni kell valamilyen irattal a távolmaradás okát? Ha igen milyennel?

Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.08.27. 09:30

Megtartható és nem kell kimenteni, de célszerű előre levélben tájékoztatni a közjegyzőt, hogy nem kíván megjelenni, és hogy mi az álláspontja a hagyatékkal kapcsolatban (pl. nem vitatja, hogy a gyermekek egyenlő arányban részesedjenek.

Pumita # 2009.10.27. 10:02

Üdvözlet!
Férjem nagymamájával eltartási szerződést kötött egy telekért,melyben vállalta a mama eltemettetését is,ezért a hagyatéki leltár felvételére is őt hívták be,de apósom megjelent egy végrendelettel,amit állítólag aznap írt a mama,mikor nagyon súlyos állapotban (mozgásképtelenül)bekerült a kórházba agyi és szívinfarktussal,majd a kórházban elhunyt,a végrendeletben minden vagyonát férjem öccsére hagyta,akinek előzőleg a fél házát odaajándékozta(5 éven belül),most így megörököli a másik felét is.Mielőtt a végrendelet megszületett a srác megkérdezte a két testvérét,hogy lemondanak-e jogos örökségükről,mert neki az egész ház kell,ők persze nem akartak.
Valószínűleg a végrendelet megtámadható lenne(több sebből vérzik),de nem szeretnénk pereskedni.
A köteles részre viszont igényt tartanánk,és kaptunk egy tippet,hogy a már elajándékozott ingatlanrész után is jár a köteles rész.
A kérdés az lenne,hogy a hagyatéki tárgyaláson jelezhetjük-e ez irányú igényünket,ha a leltárkor férjem nem jelezte,hogy volt ilyen ajándékozás?
Illetve azóta derült ki számunkra,hogy lakásbiztosítása volt a mamának(véletlenül a mi postaládánkba dobott be egy levelet a postás)ezt jelezni kellett volna-e a leltárkor?
Esetleg lehet ezeket a hagyatékin jelezni,vagy a leltárt felvevő hölgynek kell jelezni,vagy már csak póthagyatéki eljárásra van lehetőség,ha módosítani szeretnénk a leltárt.A hagyatéki tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.Köszönöm előre a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.27. 10:58

A biztosítás egy szerződés, nem vagyonelem, azon nincs mit leltárba venni. A köteles részi igényt meg bejelenthetitek a hagyatéki tárgyaláson (sőt az elévülési időn belül később is). De ha nem akarjátok a közjegyzőt heccelni, akkor inkább hamarabb, lehetőleg írásban.

ObudaFan # 2009.10.27. 11:00

És ha a másik fél nem ismeri el, vagy nem fizet, a kötelesrészt is csak polgári perben tudjátok érvényesíteni.

Pumita # 2009.10.28. 08:51

Köszi szépen a válaszokat!

Rekamimi # 2009.10.29. 18:44

HAGYATEKI TARGYALASON AZ OROKOSNEK JELEN KELL LENNIE?

ObudaFan # 2009.10.29. 19:47

Nem kötelező. De célszerű.

gagi # 2009.11.10. 14:44

Több kérdésem lenne, megpróbálom pontokba szedni:

1. a hagyatéki tárgyalásról mennyivel előtte kell, hogy értesítést kapjak?
  2. az értesítésben az áll, hogy amennyiben nem nyilatkozom a tárgyalás napjáig, úgy tekintik, hogy elfogadtam a végrendeletet, és lemondtam a köteles részről is. (Hárman vagyunk testvére, ebből csak apám második házasságából született gyereke örököl mindent, így kettőnknek csak a köteles rész jár). Ez így korrekt? Erről nem csak lemondani lehet?
  3. A feleségnek is jár köteles rész? A levél úgy fogalmaz, hogy a két
    • örökségből kizárt -- testvér, és az özvegy nyilatkozzon arról, hogy igényt tartanak a köteles részre.
  4. Amennyiben a köteles részre igényt tartok, milyen arányban kell a közjegyző díjába
    • ill. kell-e -- beszállnom. Azt írja a közjegyző, hogy "az örökösöknek egyetemlegesen kell megfizetni", ill. "bármely örököstől a teljes összeg követelhető"

Elnézést a sok kérdésért. És nagyon megköszöném,, ha valaki gyorsan tudna válaszolni, ui. a tárgyalás holnapután reggel lesz, de csak ma tudtam meg, hogy egyáltalán lesz.
Köszönettel.

gagi # 2009.11.10. 14:45

Több kérdésem lenne, megpróbálom pontokba szedni:

1. a hagyatéki tárgyalásról mennyivel előtte kell, hogy értesítést kapjak?
  2. az értesítésben az áll, hogy amennyiben nem nyilatkozom a tárgyalás napjáig, úgy tekintik, hogy elfogadtam a végrendeletet, és lemondtam a köteles részről is. (Hárman vagyunk testvére, ebből csak apám második házasságából született gyereke örököl mindent, így kettőnknek csak a köteles rész jár). Ez így korrekt? Erről nem csak lemondani lehet?
  3. A feleségnek is jár köteles rész? A levél úgy fogalmaz, hogy a két
    • örökségből kizárt -- testvér, és az özvegy nyilatkozzon arról, hogy igényt tartanak a köteles részre.
  4. Amennyiben a köteles részre igényt tartok, milyen arányban kell a közjegyző díjába
    • ill. kell-e -- beszállnom. Azt írja a közjegyző, hogy "az örökösöknek egyetemlegesen kell megfizetni", ill. "bármely örököstől a teljes összeg követelhető"

Elnézést a sok kérdésért. És nagyon megköszöném,, ha valaki gyorsan tudna válaszolni, ui. a tárgyalás holnapután reggel lesz, de csak ma tudtam meg, hogy egyáltalán lesz.
Köszönettel.