Ha ennél lényegesen hosszabb ideig húzódik, akkor fordulhatsz a MOKK-hoz, egyelőre szerintem nincs értelme.
hagyatéki tárgyalás
Szeretném megkérdezni, hogy a közjegyzői díjra lehet-e részletfizetést kérni, és ha igen, lehet-e a helyszínen, vagy előtte kell írásban? Milyen papírok szükségesek hozzá?
Előre is köszönöm!
2012. augusztusi haláleset. Hagyatéki 2013. február. Ennyi az átfutás.
Tisztelt Szakértők!
Édesapám ez év januárjában elhunyt, Szlovákia területén rendelkezett 1.5 hold termőfölddel, a korábban elhunyt nővérével felesben.Nővére halálakor nem lett a földtulajdon a hagyatéki eljárás során bejelentve.Kérdésem hogyan örökölhetjük ezt a földet testvéremmel, illetve édesapám elhunyt nővérének lányával együtt, kell e illetéket fizetni ,Egyáltalán mit kell ilyenkor tenni?
köszönettel:
m gubanc
gumikacsa
Lehet.
Ha az örökhagyó olyan vagyontárgyról rendelkezik, amely nem tartozik a hagyatékba, a végrendelet ebben a vonatkozásban joghatás kiváltására alkalmatlan.
V.ö.: Hiába írnám azt, hogy a budai várat a húgomra hagyom, nem kapná meg a halálom után sem.
Ennek az eltartási szerződés érvényességéhez semmi köze. Honnan tudhatnánk, hogy az érvényes-e? De kérdezhetek is: miért gondolod, hogy az eltartási szerződés érvénytelen.
Erre pedig már válaszoltam. Hadd ne ismételjem.
Tisztelt Szakértők,
Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni.
Édesapám tavaly októberben halálozott el, a nevén volt egy svájci frank alapon felvett kocsihitel. A szerződésben csak ő szerepel, a szerződés nem tartalmaz semmilyen pontot ami az édesanyámra mint házastársa vonatkozna. A Bank semmilyen felvilágosítást nem ad nekünk... Az öröklésről testvéremmel és édesanyámmal lemondtunk. Úgy tudom hogyha végig zongorázzák az összes örököst apai ágon, amiről tudok hogy mindenki lemond a napokban írásban, a bank ráverheti az összeget valakire?
Úgy tudom hogy házasság alatt szerzett jövedelemről nem beszélhetünk, mert a gépjármű törzskönyve a banknál és kifizetésig a bank tulajdona.
Ugyanakkor kérdés hogy a hagyatéki végzés végéig kell-e fizetni a hitelt továbbra is? Ugye ezt az összeget nem fogom visszakapni senkitől ha még fizetem...
Köszönöm előre is a válaszukat!
Tisztelt Szakértők!
Édesanyám tavaly novemberben halt még, én az első kapcsolatából születtem, ezután anyám férjhez ment ebből a házasságból 4 gyermeke született. A hagyatéki tárgyalásra állítólag nem kapok értesítést, a 4 testvér közölte nekem más a vezetéknevem, mint az övéké, ne is számítsak rá, hogy kapok levelet a hagyatéki tárgyalásról! Ez szerintem nem így működik.
A legjobb lenne írásban felvenned a kapcsolatot a közjegyzővel.
Webb87
Az örökös legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Édesanyád viszont, mint az adós házastársa, felel a teljes összegért a közös vagyon teljes ráeső részével.
Jó napot kívánok!!!
Remélem jó helyre írok!!!Nekem és a páromnak lenne pár kérdésünk!!!
A páromnak 3éve meghalt az édesapja és sajnos az édesanyja is tavaly szeptemberben!!A próblémánk az hogy a páromnak van egy unokaöccse(a szülei meghaltak és így, mint örökös jelen van) aki 22 éves, elméletileg iskolába jár és kapja az árvasági segélyt!!!Na most a probléma ott kezdődik hogy amióta a párom édesanyja is meghalt, a párommal a szülői házban élünk, a párom fizet mindenféle kiadást! Az unokaöccs úgy gondolta hogy ha már nincs a mama akkor ő is ideköltözik, minden ugyanúgy használt, mint mi és soha egy forintot sem adott bele semmibe!!Megvolt a hagyatéki tárgyalás és abba bele van írva feketén-fehéren hogy minden kiadás közös! A párom ezt szóvátette neki és mivel ő nem hajlandó fizetni így inkább elment albérletbe, viszont az unokaöccs barátnője ügyvéddel fenyeget minket, vagyis a páromat, mert pénzt kért volna a rezsibe!!!
A páromnak kötelessége lenne eltartani az unokaöccsét vagy neki is függetlenül attól hogy iskolás, viszont van bevétele, bele kellene szálni a kiadásokba???
Bocsánat lehet kicsit zavarosan írtam le, de remélem azért tudnak nekünk tanácsot adni!!
Előre is köszönjük szépen
Nem kötelessége eltartani. Az unokaöcsnek joga van beköltözni, de ha a rezsibe nem száll be, bíróságon lehet követelni ezt tőle.
Igen biztosítv is van és eddig is volt neki egy szoba, viszont szó nélkül ideköltöztette a barátnőjét(akinek van egy szoba kutyája)!A párom mondta hogy maradhattok, de a kutya a lakásban nem maradhat, amíg ugye a párom fizet mindent!!Felajánlotta hogy akkor szálljanak be a rezsibe és akkor talán beszélhetnek a kutya dologról, viszont az unokaöccs azt mondta hogy majd meggondolja azt hogy beszáll-e a rezsibe!!A kutya még itt volt jó pár napig, a párom megunta és közölte velük hogy ha nem fizetnek a kutya meg itt van akkor menjenek el kutyástúl!!Most ők elköltöztek albérletbe, amit ezek szerint ugye fizetni fognak és ezek után ők fenyegetőznek bírósággal(vagyis a barátnő), és kitalálnak olyanokat hogy a bíróság majd kimondja a páromnak ki kell fizetnie az unokaöccsét és hogy mindent megfizettetnek a párommal!!Sajnos fiatalok és nem fogják fel hogy az élet nem így megy!!Ők elvárták volna hogy a párom eltartsa őket hónapokig, akár évekig!!
Köszönöm
2012 októberében édesanyám elhalálozott, s így megürült az öröklakása, melyben én születésem óta be vagyok jelentkezve. Bár nem mindig tartózkodtam itt, munkáimból kifolyólag más városokban is éltem, de anyu betegsége alatt már visszaköltöztem ápolni őt, s most jelenleg is itt tartózkodom, a számlákat én rendezem, közüzemi tartozás nincsen az ingatlanon. Jelenleg regisztrált munkanélküli vagyok, jövedelmem az aktív korúak ellátása, illetve néha alkalmi munka és néha pedig apám küld pénzt.
A lakáson, amiben jelenleg tartózkodom, ha meglesz a hagyatéki tárgyalás, (még nem volt meg) 50 % tulajdonrészem lesz. A másikat a szintén elhalálozott testvérem gyermekei öröklik 25-25 % részben.
Kérdésem volna, hogy ha szeretnék a lakásban maradni, de most azonnal szociális helyzetem miatt nem tudom megadni a két gyermek részét, (azon vagyok, hogy jövedelmem legyen, csak mivel koromnál fogva hátrányos piaci helyzetű álláskereső vagyok, 50é, így most még nem találtam állandó bejelentett állást.) akkor kitehetnek a lakásból?
Vagy minek nézhetek elébe?
Milyen jogaim vannak, illetve mit tehetek, hogyan lehet megegyezni a jövendő tulajdonos felekkel, hogy én lakhassam itt továbbra is, lehet valami határidőbe megegyezni, vagy hogyan működik ez? A jövendő tulajdonosfelek egyike még kiskorú, így a törvényes gyámjával kell egyezkednem. De hogyan? Mit tanácsolnak?
Valaki? Tudna segíteni?
Ptk. 140. § (1) A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.
(2) A birtoklás, a használat, a hasznosítás, valamint a rendes gazdálkodás körét meg nem haladó kiadások kérdésében a tulajdonostársak - ha a törvény másként nem rendelkezik - szótöbbséggel határoznak; minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.
Ha a két tulajdonostársat felveti a pénz akkor talán kivárják míg magadhoz tudod váltani a tulajdoni hányadukat, mindezt neked kell tudni...
Próbáljátok mielőbb eladni a lakást és a téget megillető összegből talán tudsz venni egy minigarzont.
Írtad hogy éltél más városokban is így a lakáskeresés dolgában legyél rugalmas, ami meg a munkát illeti muszáj mobilnak lenni...
Egy (örök)lakással kapcsolatban akkor is vannak olyan havi rendszeres kiadások melyeket akkor is fizetni kell ha esetleg nem lakik benne senki, ilyen pl. a közös költség, szemétdíj, esetleges fűtési díj stb., hogy ne kérjenek "albérleti" díjat mível egymagad használod a közösen örökölt ingatlant, a víz, gáz, villany stb. közműköltségeken kívül, a felsorolt költségeket továbbra is vállald magadra - addig is míg a lakást el nem tudjátok adni.
V !
Arra nem gondoltál, hogy kisebb lakásba költözzél és így a a többi örökös jogos igényét is hagyjad érvényesülni ??
Megpróbálom az előzmények leírásával érthetőbben megfogalmazni a kérdésem:
Tehát, édesanyám elhalálozott 2012 októberében.
Testvérem elhalálozott 2011 áprilisában.
Én vagyok az életben maradt leszármazó.Két ügy van tehát, egyik sem tárult meg le.A két ügyet összevonták, együtt fogják tárgyalni.
Édesanyám öröksége egy ingatlan, fele-fele arányban örökölné a két testvér, de az egyik kiesett. A kiesett testvérnek két gyermeke van, akik negyed-negyed részben öröklik a testvér részét. Ez az egyik ügy.
A testvérem után csak hitel maradt. Ezt örökölte volna a két gyermeke, de visszautasították. (a kisebbik gyermek kiskorú, így a törvényes gyámja, az édesanyja utasította vissza az örökséget) Utána örökölt volna a testvérem még életben lévő apja, de ő is visszautasította. Igy maradtam én az utolsó örökös, akinek még vissza kell utasítani a testvérem örökségét.
Amiért írok, az a következő:
Néhai édesanyám anyja, azaz a nagymama még életében ráiratta a néhai testvéremre az ingatlanát, amiben élt, úgy, hogy ő holtig tartó haszonélvezetet kapott. Erről gondolom készült ajándékozási szerződés.Tehát tulajdonképpen a néhai édesanyám lemondott még életében a testvérem javára az ő majdani örökségéről. Az ingatlanról is, és a benne lévő ingóságokról is.Mikor nagymamám meghalt, én kértem, hogy adjuk el, és osszuk el az árát, mert így lenne igazságos.Azt felelték, hogy majd az a másik ingatlan, amiben édesanyánk él(t), annak idején az enyém lesz.
Hát, lehet, hogy nem lesz az enyém, csak a fele, pedig járna az egész. Akik ezt a kijelentést tették, már nem élnek.De az bizonyítható, hogy néhai testvérem nevén volt a nagymama lakása, azaz a néhai anya öröksége, ez megvan a Földhivatalban. Mivel a testvérem az ajándékba kapott ingatlant elveszítette, már az sincs meg. S az is tény, hogy a gyermekei erről semmit sem tehetnek. De én sem. Szóval, hol itt a jogosság?
Kérdésem:
- Érdemes ügyvédet megbíznom, hogy a fentiek ismeretében engem képviseljen a hagyatéki tárgyaláson, és esetleg tudna hatni az örökösökre, hogy mondjanak le az örökségükről?
- Vagy legalább elérne valami méltányosságot felém ez ügyben? Engem nem vet fel a pénz.
- A Gyámhivatal is képviselteti magát a hagyatéki tárgyaláson?
4.. Jól tudom, hogy a Gyámhivatal nem fogja engedélyezni a kiskorú gyermek érdekében az örökség visszautasítását?
- Ha jogi dologról van szó, általában érdemes ügyvédet megbízni. A kérdés második felének viszont sok értelme nincs, hiszen magad állítottad, hogy az örökösök már visszautasították az örökséget. Akkor miről mondhatnának még le? Egyébként ha van vita, azt nemigen lehet a hagyatéki eljárásban elintézni.
- Miféle méltányosságot? A nagyanyád, anyád kiszúrt veled, akkor ki gyakoroljon méltányosságot?
3-4. Magát nem, és mást sem. Viszont a kiskorú örökös nevében történő lemondáshoz kell a hozzájárulásuk. Nem nagyon szoktak hozzájárulni, ha pozitív a hagyaték, akkor különösen nem.
Ezek nem valódi kérdések. Mi az igazi problémád, mi az igazi kérdésed?
Tudom, kissé bonyolult az ügy...
Két ügy van, egyik sem zárult meg le.
A két ügyet összevonták, együtt fogják tárgyalni.
De ettől még két örökhagyó van, és két ügy!
A gyerekek csak a bátyám hiteltartozásos örökségéről mondtak le!
Ez másik örökség, amiről én beszélek!
Ez az anyai örökség! Mivel a bátyám az anyám utáni örökségből kiesett, ezzel a két gyereke lett az örökös a bátyám helyében.
Erről az örökségről gondoltam, hogy mondjanak le az én javamra, a leírt előzmények miatt.
De azt tudomásul vettem, hogy a kiskorúnál ez nem fog menni. (ez már a második házasságából származott)
De van egy nagykorú fiú, aki jó anyagi körülmények között él, egyetemen tanítják, és annak idején, gyerekkorában ő is részesült abból a jóból, amit a néhai testvérem a nagymama lakásának tulajdonba kerülésével vásárolt lakás előnyei járnak, míg én nem. Ezért gondoltam, hogy valami méltányosság nekem is járna. Vagy csak a betűk számítanak?
A jog igazából nem jog, csak betűk, amiket valaha megfogalmazott pár ember, és ezt idézgetik minden megfelelő alkalomra? Az emberi joggal, az emberrel pedig a kutya se törődik?
Igazságot nem szolgáltat senki?
Nem ez a jog? Benne van a nevében! Jog. Az egyiknek több joga van, a másiknak kevesebb? Ez a jog? Akivel kiszúrtak, az így járt, és ennyi??
Bocs, hogy így kifakadtam, csak kicsit rosszul érint a dolog. De azért köszönöm a választ.
„A testvérem után csak hitel maradt. Ezt örökölte volna a két gyermeke, de visszautasították.”
Ezt írtad. Most meg valami egészen másról beszélsz, mintha ez nem is lenne igaz.
(Nekem nem bonyolult...)
Jaj, várj. A testvéred korábban halt meg, és ott volt visszautasítás? Kár volt ezt idekeverni. Anyátok után ettől még örökölnek.
Édesanyád kérhetett volna köteles részt a nagyanya utáni örökléskor.
A nagyanyád és anyád velem szembeni méltánytalanságárért nem a jogot kell hibáztatni. Nem a jog szúrt ki veled.
Szerintem akkor is fel lennél háborodva, ha két gyereked közül az egyiknek akarnád ajándékozni a vagyonodat, és a jog ezt megtiltaná. Pedig most épp valami ilyesmit szeretnél.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02