„a joghoz értő emberektől várva a választ, hogy a tény, hogy az örökhagyó jövedelme 2x akkora mint az eltartóé,okozza-e a szerződés érvénytelenségét, ”
A joghoz értő ember meg erre azt válaszolja, válaszolta hogy nem oszt, nem szoroz. Nem ezen múlik.
Öröklési szerződés
Obudafan ezzel kapcsolatban azt írta, hogy:"Lehet probléma."
Többek között az Önök válaszaira adok a legtöbbet, de most teljesen összezavarodtam!
Bürtsner
Újabb fogas kérdés!(Legalábbis nekem az:-)
Öröklési szerződésben a lakhatás biztosítása nem szerepel. Ez érvénytelenítheti a szerződést, vagy ez probléma?
Bürtsner
A "lehet probléma" és az, hogy "ettől nem lesz érvénytelen a szerződés", nem ellentétes állítások.
Különben mit görcsölsz? Megtámadta már valaki azt a szerződést?
Jogos a felvetés! Tulajdonképpen igen sokat fektetünk bele a tartásba (pénz, de főleg energia, munka stb.), az egész életünk megváltozott, a párom nem ment ezért vissza dolgozni (a picivel van "otthon" meg az eltartottal), én nem vállaltam magasabb beosztást másik városban, mert nem tudnánk megfelelően biztosítani a tartást, amit hangsúlyozok erőnkön felül kell teljesíteni.
Nem tudom van-e arra lehetőség, hogy akár telefonban kapjak jogi segítséget a felmerül aggályaimra (természetesen semmiképp sem ingyen kérem, amennyiben megoldható felhívnám)
Nem volt még megtámadva, mert még él az eltartott, csak sem a szerződés hibája miatt, sem az ellentábor "okoskodása" miatt nem szeretnék pórul járni, főleg úgy, hogy a szennyeskosarat még senki nem vette ki a kezünkből, hogy ő akarja kimosni az eltartott ruháit, továbbá a pelenka cseréléskor,etetéskor, gyógykezelések biztosításakor sem tobzódnak az ajtóban...a szerződés megkötése előtt sem mutattak hajlandóságot ilyen jellegű munkára, csak végrendeletet próbáltak aláíratni.
Mi vállaltuk ezt a feladatot, de sokat is "adtunk bele". Egy rossz szerződés, vagy esetleges kiskapu miatt nem szeretném megszívni.
Bürtsner
Szerintem a szerződéssel együtt kellene felkeresni egy ügyvédet, vagy minimálisan a szerződést valamilyen módon megmutatni (e-mail, levél).
Egyetértek. De addig is megnyugtatásul: ha a vázolt tényállás valós, akkor a legrosszabb esetben is igényt tarthattok az ápolás, gondozás értékére, kamattal.
Köszönöm a válaszokat!
Bürtsner
Tisztelt Ügyvéd Úr/Úrnő!
Édesanyám meghalt és a testvéremmel örököltünk egy társasházi lakást.Én 19 éves vagyok a testvérem 24 éves. Ennek a lakásnak csak az 1/2 része volt az édesanyám nevén, a másik fél rész édesapám nevén van,aki öt éve elhagyott bennünket és nem tartja velünk a kapcsolatot.
A hagyatéki eljárás után ketten örököljük a lakás felét a nővéremmel. Ha édesapám lemondana a másik 1/2 tulajdonrészéről javunkra, akkor mi után kell fizetnünk illetéket és kb. mennyi a mértéke?
Előre is köszönöm a választ!
Nem kell illetéket fizetni.
Bár lemondani nem tud, csak ajándékozni.
Tisztelt ügyvéd Úr!
Az alakisággal kapcsolatosan kérdezném, hogy ha kettő lapból áll az öröklési szerződés, akkor is több lapra kell gondolni vagy értelmezni?
Ugyanis abba a szerencsétlen helyzetbe kerültünk, h arra való hivatkozással, h nincs megszámozva a két lapos szerződés a magyar állam bácsi is igényt tart 1/3 részre. 2009-ben elhunyt az egyik idős fél és akkor ugyan a közjegyző megjegyezte az alaki hibát, de mivel a másik fél még élt és ő szóban elfogadta nem jelezte az állam felé, most, h a másik fél is elhalálozott megdöbbentünk a hagyatékátadáskor, hogy ilyen is létezik, h nincs a két lap megszámozva. Aláírva szárazbélyegzővel mindkét lap elvan látva. Tudna erre javasolni valamit, teljesen összeestünk a hír hallatán, h ennyin is múlhat évek fárasztó munkája.!!!
Mit keres ott az állam? És ha ő az örökös, akkor miért a hagyaték 1/3-t kéri? A szükségképpeni örökös egyedül örököl, nem osztozik.
Meg kellett volna számozni, így csak az utolsó lapon szereplők az érvényesek. Szárazbélyegző - gondolom, ügyvéd vagy közjegyző járt el, így tőle lehet kártérítést kérni a végrendeleti örökösnek.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2006-ban kötöttem gy öröklési szerződést egy idős házaspárral , a papa 2006ban mghalt akkor a hagyatékátadó végzéskor a közjegyző megjegyezte , (le is írta a végzésben ) hogy az öröklési szerződés alakilag aggályos mert nincsenek megsorszámozva az oldalai de mivel élt a feleség akkor így a hagyatékot átadta , nem tulajdonított neki nagyobb jelentőséget . 2012ben meghalt a mama is , és a hagyatékot megtámadta a magyar állam mondván , hogy őt illeti a hagyaték mert a szerződés alakilag hibás . Én 2006-ba jogerősn megörököltem a papa után a 2/3 részt (ennyi volt a papa része) tulajdoni lapon tulajdonosként szerepelek , most pedig az 1/3 részre igényt tart a magyar állam .
Kérdésem : Tényleg elveheti tőlem a magyar állam a jogos tulajdonom erre a hibára alapozva? mit tehetek? perlem az ügyvédet műhiba miatt , de honnan számít az 5 év elévülés? a szerződés aláírásától vagy 2009 től amikor tudomást szereztünk az alaki hibáról? milyen kártérítésra számíthatok ? a hagyatékban foglalt összeg majd 7 millió forint . nem vagyoni kár is megillet ? akár a z ügyvédtől akár a magyar államtól? mennyi ideig tarthat egy ilyen jogi hercehurca? beköltözhetek a 2/3 jogos tulajdonomba?
Ha az első oldalon van az ingatlan rendezve, akkor ezt buktad, az ügyvéddel szemben lehet kárigénnyel fellépni. Hogy nem vagyoni károd mi lenne, azt nem fejtetted ki.
Az egészet követelhetné az állam, viszonylag jól jársz.
Tisztelt Ügyvédek!
Öröklési szerződés köthető-e olyan ingatlanra,amely holtig tartó haszonélvezettel terhelt?+élettársra lehet-e, ugyanerre az ingatlanra haszonélvezeti jogot adni?Haszonélvezőt kell-e értesíteni?Köszönöm előre válaszukat.
Miért ne? Nem.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Melyik kérdésre nem a válasz?
Ha az ingatlant a haszonélvező adta ajándékba/de a haszonélvező túlélte az ajándékozottat/,akkor az ajándék "visszaszáll" az ajándékozóra?vagy az öröklési szerződés marad érvényben.?Köszönöm a válaszokat.
Nem kell értesíteni. De ebben a hozzászólásodban tök más ügyet vázoltál.
Történet:Van 6 testvér.Szülők az ingatlant a még otthon lakó gyermeknek átadják/haszonélvezet a szülőké/Odaköltözik a barát/aki most "élettársnak"mondja magát/Apa elhunyt,édesanya folyamatos inzultálásban él velük.Kórházba kerül,majd lábadozni az egyik lányához megy.Mire felépül és haza megy az ingatlanba nem tud bejutni,mivel lecserélték a zárakat.2,5 éve megy most már ez az ügy.Jegyző,rendőrség,ügyvéd.Közel 90évesről beszélek aki most már szellemileg is leépült.Ajándékozott közben elhunyt.A többit az előzőben leírtam.Röviden ennyi a történet.
De ki kötött vagy ki akar öröklési szerződést kötni?
Az elhunyt testvér kötött,amiben lett 1személy örökös+a barát"élettárs"mint haszonélvező.Tehát a haszonélvezettel terhelt ingatlanra még egy haszonélvező.Nekik =joguk lesz?Vagy,ilyen esetbe mik a lehetőségek?Hagyatéki tárgyalás még nem volt.
Az özvegynek az egész ingatlanon haszonélvezete van, kizárólagosan jogosult az ingatlant birtokolni, használni, hasznosítani.
Mi lett volna, ha ezzel kezded?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02