Öröklési szerződés

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 15:37

a joghoz értő emberektől várva a választ, hogy a tény, hogy az örökhagyó jövedelme 2x akkora mint az eltartóé,okozza-e a szerződés érvénytelenségét,
A joghoz értő ember meg erre azt válaszolja, válaszolta hogy nem oszt, nem szoroz. Nem ezen múlik.

mystical05@freemail.hu # 2012.09.20. 15:45

Obudafan ezzel kapcsolatban azt írta, hogy:"Lehet probléma."

Többek között az Önök válaszaira adok a legtöbbet, de most teljesen összezavarodtam!

Bürtsner

mystical05@freemail.hu # 2012.09.27. 05:25

Újabb fogas kérdés!(Legalábbis nekem az:-)
Öröklési szerződésben a lakhatás biztosítása nem szerepel. Ez érvénytelenítheti a szerződést, vagy ez probléma?

Bürtsner

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 06:37

A "lehet probléma" és az, hogy "ettől nem lesz érvénytelen a szerződés", nem ellentétes állítások.

Különben mit görcsölsz? Megtámadta már valaki azt a szerződést?

mystical05@freemail.hu # 2012.09.27. 06:53

Jogos a felvetés! Tulajdonképpen igen sokat fektetünk bele a tartásba (pénz, de főleg energia, munka stb.), az egész életünk megváltozott, a párom nem ment ezért vissza dolgozni (a picivel van "otthon" meg az eltartottal), én nem vállaltam magasabb beosztást másik városban, mert nem tudnánk megfelelően biztosítani a tartást, amit hangsúlyozok erőnkön felül kell teljesíteni.

Nem tudom van-e arra lehetőség, hogy akár telefonban kapjak jogi segítséget a felmerül aggályaimra (természetesen semmiképp sem ingyen kérem, amennyiben megoldható felhívnám)

Nem volt még megtámadva, mert még él az eltartott, csak sem a szerződés hibája miatt, sem az ellentábor "okoskodása" miatt nem szeretnék pórul járni, főleg úgy, hogy a szennyeskosarat még senki nem vette ki a kezünkből, hogy ő akarja kimosni az eltartott ruháit, továbbá a pelenka cseréléskor,etetéskor, gyógykezelések biztosításakor sem tobzódnak az ajtóban...a szerződés megkötése előtt sem mutattak hajlandóságot ilyen jellegű munkára, csak végrendeletet próbáltak aláíratni.

Mi vállaltuk ezt a feladatot, de sokat is "adtunk bele". Egy rossz szerződés, vagy esetleges kiskapu miatt nem szeretném megszívni.

Bürtsner

ObudaFan # 2012.09.27. 08:42

Szerintem a szerződéssel együtt kellene felkeresni egy ügyvédet, vagy minimálisan a szerződést valamilyen módon megmutatni (e-mail, levél).

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 12:48

Egyetértek. De addig is megnyugtatásul: ha a vázolt tényállás valós, akkor a legrosszabb esetben is igényt tarthattok az ápolás, gondozás értékére, kamattal.

mystical05@freemail.hu # 2012.09.27. 19:41

Köszönöm a válaszokat!

Bürtsner

Andrea5 # 2012.09.28. 09:38

Tisztelt Ügyvéd Úr/Úrnő!

Édesanyám meghalt és a testvéremmel örököltünk egy társasházi lakást.Én 19 éves vagyok a testvérem 24 éves. Ennek a lakásnak csak az 1/2 része volt az édesanyám nevén, a másik fél rész édesapám nevén van,aki öt éve elhagyott bennünket és nem tartja velünk a kapcsolatot.
A hagyatéki eljárás után ketten örököljük a lakás felét a nővéremmel. Ha édesapám lemondana a másik 1/2 tulajdonrészéről javunkra, akkor mi után kell fizetnünk illetéket és kb. mennyi a mértéke?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.10.01. 08:25

Nem kell illetéket fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.01. 15:29

Bár lemondani nem tud, csak ajándékozni.

ronin77 # 2013.01.16. 12:13

Tisztelt ügyvéd Úr!

Az alakisággal kapcsolatosan kérdezném, hogy ha kettő lapból áll az öröklési szerződés, akkor is több lapra kell gondolni vagy értelmezni?
Ugyanis abba a szerencsétlen helyzetbe kerültünk, h arra való hivatkozással, h nincs megszámozva a két lapos szerződés a magyar állam bácsi is igényt tart 1/3 részre. 2009-ben elhunyt az egyik idős fél és akkor ugyan a közjegyző megjegyezte az alaki hibát, de mivel a másik fél még élt és ő szóban elfogadta nem jelezte az állam felé, most, h a másik fél is elhalálozott megdöbbentünk a hagyatékátadáskor, hogy ilyen is létezik, h nincs a két lap megszámozva. Aláírva szárazbélyegzővel mindkét lap elvan látva. Tudna erre javasolni valamit, teljesen összeestünk a hír hallatán, h ennyin is múlhat évek fárasztó munkája.!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.16. 16:39

Mit keres ott az állam? És ha ő az örökös, akkor miért a hagyaték 1/3-t kéri? A szükségképpeni örökös egyedül örököl, nem osztozik.

ObudaFan # 2013.01.16. 20:59

Meg kellett volna számozni, így csak az utolsó lapon szereplők az érvényesek. Szárazbélyegző - gondolom, ügyvéd vagy közjegyző járt el, így tőle lehet kártérítést kérni a végrendeleti örökösnek.

korall30 # 2013.01.17. 06:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2006-ban kötöttem gy öröklési szerződést egy idős házaspárral , a papa 2006ban mghalt akkor a hagyatékátadó végzéskor a közjegyző megjegyezte , (le is írta a végzésben ) hogy az öröklési szerződés alakilag aggályos mert nincsenek megsorszámozva az oldalai de mivel élt a feleség akkor így a hagyatékot átadta , nem tulajdonított neki nagyobb jelentőséget . 2012ben meghalt a mama is , és a hagyatékot megtámadta a magyar állam mondván , hogy őt illeti a hagyaték mert a szerződés alakilag hibás . Én 2006-ba jogerősn megörököltem a papa után a 2/3 részt (ennyi volt a papa része) tulajdoni lapon tulajdonosként szerepelek , most pedig az 1/3 részre igényt tart a magyar állam .
Kérdésem : Tényleg elveheti tőlem a magyar állam a jogos tulajdonom erre a hibára alapozva? mit tehetek? perlem az ügyvédet műhiba miatt , de honnan számít az 5 év elévülés? a szerződés aláírásától vagy 2009 től amikor tudomást szereztünk az alaki hibáról? milyen kártérítésra számíthatok ? a hagyatékban foglalt összeg majd 7 millió forint . nem vagyoni kár is megillet ? akár a z ügyvédtől akár a magyar államtól? mennyi ideig tarthat egy ilyen jogi hercehurca? beköltözhetek a 2/3 jogos tulajdonomba?

ObudaFan # 2013.01.17. 06:55

Ha az első oldalon van az ingatlan rendezve, akkor ezt buktad, az ügyvéddel szemben lehet kárigénnyel fellépni. Hogy nem vagyoni károd mi lenne, azt nem fejtetted ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.17. 07:59

Az egészet követelhetné az állam, viszonylag jól jársz.

Peppi # 2014.02.06. 09:57

Tisztelt Ügyvédek!
Öröklési szerződés köthető-e olyan ingatlanra,amely holtig tartó haszonélvezettel terhelt?+élettársra lehet-e, ugyanerre az ingatlanra haszonélvezeti jogot adni?Haszonélvezőt kell-e értesíteni?Köszönöm előre válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 10:27

Miért ne? Nem.

Peppi # 2014.02.06. 13:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Melyik kérdésre nem a válasz?
Ha az ingatlant a haszonélvező adta ajándékba/de a haszonélvező túlélte az ajándékozottat/,akkor az ajándék "visszaszáll" az ajándékozóra?vagy az öröklési szerződés marad érvényben.?Köszönöm a válaszokat.

pazs # 2014.02.06. 13:46

Nem kell értesíteni. De ebben a hozzászólásodban tök más ügyet vázoltál.

Peppi # 2014.02.06. 14:09

Történet:Van 6 testvér.Szülők az ingatlant a még otthon lakó gyermeknek átadják/haszonélvezet a szülőké/Odaköltözik a barát/aki most "élettársnak"mondja magát/Apa elhunyt,édesanya folyamatos inzultálásban él velük.Kórházba kerül,majd lábadozni az egyik lányához megy.Mire felépül és haza megy az ingatlanba nem tud bejutni,mivel lecserélték a zárakat.2,5 éve megy most már ez az ügy.Jegyző,rendőrség,ügyvéd.Közel 90évesről beszélek aki most már szellemileg is leépült.Ajándékozott közben elhunyt.A többit az előzőben leírtam.Röviden ennyi a történet.

pazs # 2014.02.06. 14:17

De ki kötött vagy ki akar öröklési szerződést kötni?

Peppi # 2014.02.06. 14:23

Az elhunyt testvér kötött,amiben lett 1személy örökös+a barát"élettárs"mint haszonélvező.Tehát a haszonélvezettel terhelt ingatlanra még egy haszonélvező.Nekik =joguk lesz?Vagy,ilyen esetbe mik a lehetőségek?Hagyatéki tárgyalás még nem volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 15:05

Az özvegynek az egész ingatlanon haszonélvezete van, kizárólagosan jogosult az ingatlant birtokolni, használni, hasznosítani.

Mi lett volna, ha ezzel kezded?