Válás utáni közös ingatlan és annak eladása


myown # 2017.12.18. 16:31

Kedves Fórumozók és Szakértők!

Lakásvásárlás előtt állunk, a kinézett ingatlan tulajdonosai válnak, a vagyonmegosztási per lezárult, az ítélet nemrég lett jogerős, a bíróság az ingatlan árverésen történő értékesítését rendelte el.
A lakás maga egy ikerház fele, mely osztatlan közös tulajdonban van a másik ikerház féllel.
A kérdéseim:

  • Az ingatlan osztatlan közös volta miatt döntött a bíróság az árverésen történő értékesítés mellett?
  • Mire számíthatunk így? Ki lehet kerülni a végrehajtás kitűzését és megvásárolni a lakást? Ha igen, mi ennek a menete/módja?

Köszönöm a válaszokat!

lajcsó # 2017.11.23. 07:41

"melyik értéket veszik alapul vagyonmegosztás esetén."
Ingatlan esetében az ítélet meghozatalának időpontjában aktuális értéket. Ingóságnál viszont az életközösség megszakadásának időpontjában aktuális értéket.

marcsi16ker # 2017.11.23. 07:02

Tisztelt Fórumozók/Ügyvédek!
Élettársammal 9 éve élünk egy háztartásban, viszont ő a feleségétől még nem vált el. A közösen épített családi házat és minden közös szerzeményt hátrahagyva költözött el tőle és 2 nagykorú gyermekétől. Az ingatlan 50-50 %-ban férj-feleség tulajdona. Az utóbbi években párom sürgetné a válást és a vagyonmegosztást is. A feleség viszont nem hajlandó őt kifizetni, sem az ingatlant eladni, ill. csak kis töredékét a jelenlegi értéknek. Szerinte válás esetén az ingatlan 10 évvel ezelőtti értéke az irányadó és nem a mai. Meg kívánom jegyezni, hogy a párom egy teljesen kész,berendezett 3 szintes épületet hagyott ott. Ennek ellenére az utóbbi két évben ablakcserét és hőszigetelést, valamint átalakításokat végeztek rajta a megkérdezése nélkül. Azóta is a feleség és a két nagykorú gyerek (30-on tuliak) lakják. Évek óta, mióta elköltözött, be sem teheti oda a lábát, habár 50 %-ban tulajdonos. Kérdésem, hogy melyik értéket veszik alapul vagyonmegosztás esetén. köszönettel

lajcsó # 2017.11.21. 14:18

Át lehet vinni a szocpolt másik lakásra, de szerintem ebben az esetben annak a lakására akinél a gyerek marad.
A többi kérdésre a válasz nemleges.

Calro # 2017.11.21. 07:07

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

2 gyerekre vettünk fel megelőlegezett szocpolt lakás építésre, a használatbavételi 2008.11.05-én megvolt, a gyerekek 2008-ban és 2010-ben megszülettek.

Válunk, első tárgyalás megvolt, a lakást áruljuk, úgy tűnik, eladjuk, a tulajdonrész 50-50%.

A szocpolt tovább vihetjük külön-külön másik ingatlanra, hogy ne kelljen visszafizetni?

( - 1 év halasztásról olvastam, ami további 1 évvel hosszabbítható lakás vásárlása esetén. Ha az első év alatt letelik a 10 év, akkor már nem is kell megvennünk a lakást?

  • Ha az 50% ellenértékét egy meglévő, más által tulajdonolt lakás felújítására költöm, számlákkal igazoltan, melynek eredményeképpen bizonyos százalékban tulajdonossá válok, akkor arra átvihető a szocpol?
  • Amennyiben úgy írjuk meg a lakásra az adásvételit, hogy a birtokba adás megtörténik, de egy bizonyos összeget, pl. 1 MFt-ot visszatartunk 2018.11.05 utánig, akkor elkerülhető a szocpol visszafizetése?

)

Tudom, hogy sok a kérdés és előre is köszönöm a segítségeteket.

ObudaFan # 2017.11.20. 13:57

Ha senki sem tudja a házastársa részét kifizetni, akkor igen, a bíróság árverési értékesítést rendelhet el.

agica0011 # 2017.11.20. 08:03

Egy olyan problémám van, hogy férjemmel külön készülünk menni. Eddig nem gondolkoztunk, hogy papíron is elváljunk, de leültünk megbeszélni az anyagiakat, kevés sikerrel.
Van egy közös lakásunk (50-50%). Van 1,5 millió hitelünk.(közös).

Kérdésem a következő.

Ha beadom a papírt, mit tud megállapítani a bíróság? Nyilván minden feleződik. Én szeretném a lakást eladni, és azt ketté osztani és abból kifizetni a tartozásokat, viszont ő nem szeretné. Mi ilyenkor a teendő. Nem akar benne élni, gyerekre akarja íratni, de eladni nem akarja.
Viszont ha nem adjuk el, se én, se ő nem tudja a hiteleket kifizetni.

Mi ilyenkor a teendő? A bíróság megmondhatja, hogy de igenis el kell adni?

Válaszát Köszönöm!!

ObudaFan # 2017.11.15. 05:56

Nagy valószínűséggel 1/2-1/2 lenne, már csak azért is, mert vélhetően az együttélés ebben az esetben már a házasságkötés előtt megkezdődött. De természetesen látni kellene a szerződést és jobban ismerni az ügy iratait.

Jampec82 # 2017.11.14. 20:04

Tisztelt Fórumozók, Ügyvédek!
Házasságom előtt a jelenlegi feleségemmel közösen vettünk egy lakást, amiből 2M volt az ő része, 2M volt az én részem valamint 2M vállalati hitel is volt, amit teljes egészében az én fizetésemből vontak. Ez benne is van az adásvételiben. Meg az is, hogy a tulajdonjogunk 50-50%.
Ha válásra kerülne a sor, igényt tarthatnék-e a befizetett összegek alapján a 4/2 arányú vagyonmegosztásra? Érvényes lenne-e ez a vagyonmegosztás, ha a vállalati hitel kifizetése csak a házasságkötés után történt meg?
Gyerek nincs, ha ez számít.
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2017.10.19. 14:39

moltib

Ha a gyerekek gondozásában nagyobb részt te vállalták, akkor érdemes lenne azon gondolkodnod, hogy ne kerd-e, hogy te gyakorolhasd felettük a szülői felügyeletet. Ezt egyébként a lakashasznalat elbírálása körében is előny.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.19. 05:17

Ilyenkor is közös a felső szint?
Valószínűleg egész ingatlan közös tulajdon.

Vagy egyszerűen kirakhat, így válás lezárulta elött elszakítva a gyermekeimtől.
A lakás kiürítése iránti per megfejelve egy tulajdonjogi viszontkeresettel eltarthat annyi ideig, mint egy bontóper és járulékos kérdések iránti.

moltib # 2017.10.18. 22:28

Az lenne a kérdésem, hogy a nejem válni akar.
Hosszú évek óta a kisiskolás és ovis gyerekeimmel én vagyok nagy részt.
Suli, ovi,bölcsi, hozni-vinni, tanulni, spotolni,főzni, mosni, tehát házimunkák is.
A nejem beosztása miatt hol délelött, hol délután dolgozik késő estig.
Hétvége talán minden második amikor velünk van.
Sajnos rengeteget túlórázik, hogy elmondhassa ő hozza a pénzt. :(
Cserébe nem érti meg, hogy a gyermekeinek nagyon hiányzik.
Hajnali 6-kor elmegy és este 21-kor jön rendszerint.
Van egy lakásunk melyet a szülei házának a tetőterét építettük be.
18 éve vagyunk együtt, melyből 8 házasság is.
Sajnos halálest miatt az ingatlant ő és sógorom örökölte.
Ilyenkor is közös a felső szint?
Hiszen azt mi csináltuk. Vagy egyszerűen kirakhat, így válás lezárulta elött elszakítva a gyermekeimtől.
Miután változtatni nem akar, talán egy kis esélym lenne a gyerekekre hiszen én a szülői háznál továbbra is tudnám biztosítani az eddigi körülményeket.
Van valami remenyem?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.10. 09:48

Ha a bíróság jóváhagyta azt az egyezséget, és a végzés megfelelően van szövegezve (amire nem fogadnék közepes összegben sem), akkor a végzés is elég lehet a földhivatali bejegyzéshez.
De egyszerűbb, ha próbálkozás helyett rögtön egy ügyvéddel készíttettek, ellenjegyeztettek egy megállapodást.

sanyibp # 2017.10.10. 09:10

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben: nemrégiben váltunk el, a lakás 50-50 százalékos tulajdonban van. A válás szerződést kötöttünk, miszerint X összeg fejében a lakás tulajdonjoga az enyém.
Mi az ügy menete? A pénz átutalása után hol kell ezt intéznem? Szükség van-e ügyvédre, vagy csak simán elmegyünk a földhivatalba?

ObudaFan # 2017.10.01. 20:50

Kozmi25

Nem kérhet tőled többlethasználati díjat. És természetesen fizetnie kellene a hitel ráeső részét, de ha rajtad hajtja azt is be a bank, mást nem tudsz tenni, mint rajta behajtani, ha van miből. Mondjuk, van egy közös ingatlanotok, tehát egy bizonyos mértékig van azért fedezeted. És egy felbomló házasság esetén lehet még egyéb elszámolnivaló, vagy ismert vagyon is, ami fedezeted nyújthat.

ObudaFan # 2017.10.01. 20:47

Szóval, nem fizettek a volt feleségnek
az ő fél házrészének a használatáért?
Pedig ő
jogosan
kérheti tőletek
az egész ház
reális bérleti díjának
a felét

Ez erős tévedés. Az a tulajdonostárs, aki önszántából nem költözik be a tulajdonába, nem követelhet többlethasználati díjat. HA Kozmi25 felesége be kívánt volna költözni és Kozmi25 megakadályozta volna, akkor követelhetne. De, ha jól értem, nem ez történt.

Kozmi25 # 2017.10.01. 12:48

Van neki ügyvédje, biztos tud mindenről. Biztos nem fog haza jarkalni a per soran, de majd meghatalmaz egy ügyvédet és kész. Nem korlatoztam, fel sem merült benne az hogy ide költözzön. Itthon elég rossz sora lenne,külföldön tervezi az életét leélni.

Kozmi25 # 2017.10.01. 12:42

Ha mar ott tartunk hogy az ő tulajdona (jelenleg csak papiron, mert lényegében az egész ház a banke)a fele ház, akkor igazából csak jogai vannak, kötelezettségei nincsennek?? Joga van (szerintem nincs) tőlem bérleti díjat kérni, de nem köteles a tulajdoni részére eső hitelt fizetni??? Ha bérleti dijat kerne sem fizetné a törlesztőt. Tehát fizessek berleti dijat, és meg fizessem a törlesztő részletet is. Megjegyzem ezt is kijelentette a valaskor es le is van írva hogy a házat használni nem szeretné. Én őt semmibe nem akadalyozom, ide költözhet....
És a nem létező bérleti díj,kb a hitel tizedét sem futja ki.

Benefactis pensare delict # 2017.10.01. 12:36

Kozmi25
Amit leírtál azt tudjuk.

Amit nem tudunk, hoyg a te konkrét estedben, mi van?
Az exed tud erről a jogáról?
Per esetén passzív lesz. pl nem utazik haza külföldről és nem is képviselteti magát a bíróságon.
Korlátoztad a lakhatási szándékát?

Ezek ismerete alapján tudunk csak neked jó stratégiát adni.

Kozmi25 # 2017.10.01. 12:32

Ő kijelentette hogy nem foglalkozik a hazzal és nem is akarja használni. Külföldön él, nem érdekli. Alberletbe nem adható ki, ez benne van a hitel szerződésben. Max feketén. Illetve ahhoz hogy valaki ide bejelentkezzen ahhoz minden tulajdonosnak, így nekem is hozzá kell járulnom.

Kozmi25 # 2017.10.01. 12:26

Tévhit: Ha a tulajdonostárs a többiek részét is használja, akkor tőle ezért a többlethasználatért díj követelhető.

Az előző tévhitből következik nagyon gyakran az a félreértés, amikor a közös tulajdonú lakást csak az egyik tulajdonostárs lakja, és utóbb a másik tulajdonostárs használati díjat szeretne tőle követelni, mivel az ő részét is használta az ingatlanból. Mivel mindegyik tulajdonostársat megilleti az egész tulajdon használata és birtoklása, ezért ezen az alapon egymástól használati díjat nem kérhetnek.

A tulajdonos akkor követelhet jogosan használati díjat, ha a bentlakó tulajdonostársa őt az ingatlan használatából kizárta, azaz megakadályozta, hogy ő is használhassa az ingatlant. Ebben az esetben a bentlakó tulajdonostárs megsértette a másik tulajdonos jogait, aki emiatt nem élhetett birtoklási, használati jogával.

nonolet # 2017.10.01. 12:20

...óh ez max egy perc lesz neki :-)

Közli, hogy be fog költözni, mert jön haza.
Vagy, hogy holnap költözik be a bérlő, mert kiadta a házat.

Kozmi pedig nem fogja ezeket engedni neki...

Aztán máris irhatja a díj igényt közlő levélkét Kozminak.

-

Az csak a volt feleség

  • jóindulatából

és/vayg

  • tájékozatlanságából

fennálló állapot most,
hogy MÉG nem szedi a díjat Kozmitól.

Mert, ha akarná szedhetné... tudna tenni róla.

Benefactis pensare delict # 2017.10.01. 12:14

Az volt feleség csak akkor érvényesítheti a félház használatának pénzügyi megtérítését, ha kozmi25 megtagadta tőle (bizonyíthatóan) annak használatát.

nonolet # 2017.10.01. 11:26

Benefactis pensare delict

...és mi lesz a fél ház használati díjával?
Azt is el kell számolni...

nonolet # 2017.10.01. 11:23

Kozmi25

Nem nem jól érted...
Mert a jelek szerint nem gondolkozol, csak vagdalkozol!

A ház és hitel is közös, fele-fele alapon.

Azonban te az EGÉSZET LAKOD!
Nem csak a felét !!!!
Ezért jár neki egy fél bérleti díj tőled.
Amiért az ő részét IS TE használod és nem ő.

Vagyis...
A fél törlesztőből vond ki a fél bérleti díjat.

Mert a teljes kép úgy néz ki, hogy.

  • neki kéne fizetni 75 ezret a banknak
  • neked kéne fizetni 75 ezret a banknak

ÉS MÉG

  • a fél ház bérleti díját a feleségnek

A tőled kapott fél bérleti díjból pedig
a feleség fizethetné az ő banki törlesztőjét!
Részben, egészben, netán maradna is belőle neki pénze.
A reális bérleti díjtól függően...

-

E helyett a gyakorlatban most ugye
te fizeted be direktben a banknak!
A bérleti díjadból az ő törlesztőjét is.

A kérdés csak az, hogy a jogos bérleti díjrészed

1.
Kevesebb-e mint a törlesztőjének fele?
Ha igen akkor túl fizetésben vagy vele szemben.
Ezért elkérheted a többletet a volt feleségtől.

  • pénzben időnként vagy a hitel végén egyösszegben

vagy

  • a hitel végén a többletet tulajdon részre átváltva

(azaz a fele helyett nagyobb részed lesz)
vagy

  • most előre >> megváltásként, amiért ő kiszáll a buliból

2.
Pont annyi-e mint a törlesztő fele ?
Akkor egálban vagytok és kész.
Nincs tennivaló...

3.
Több-e mint a törlesztőjének fele?
Ha igen akkor még te tartozol neki bérleti díjjal.
Ezért jogosan kér tőled pénzt a volt feleség...

  • pénzben időnként vagy a hitel végén egyösszegben

vagy

  • a hitel végén a többletet tulajdon részre átváltva

(azaz a fele helyett nagyobb része lesz neki)
vagy

  • most előre >> megváltásként, amiért te kiszállsz a buliból

-

Szóval mennyi lenne a reális bérleti díja annak a háznak?

Mert ugye nem gondolod, hogy

  • a volt feleség tulajdonrészét
  • IS ingyen használhatod

Hisz az NEM a TIÉD!!!
Miért adná neked ingyen a használatát...?

-

Rezsi ...
Mivel CSAK TE használod, nyilván te is fizeted.

Karbantartás, javítás...
Mivel CSAK TE használod, nyilván te is fizeted.

Felújítás...
Ha kell, akkor az fele-fele.
(amíg a közös tulajdon is fele-fele)