Rosszul fogalmaztam. Elnézést.
Lakásomat eladtam, Felvettünk hitelt és így vettünk családi házat.
Fizetve van a törlesztés az én fizetésemből.
Ha külön megyünk számít hogy a lakásom ára is benne van?
1/2-1/2 a tulajdonunk.
Válás utáni közös ingatlan és annak eladása
kisa6
Ha elvitte a bank a házat, mint adtok el?
Követelésed van, mert a közös hitelt részben a különvagyonodból fizettétek, tehát a különvagyoni hányadod értékének a felére lehet követelésed.
T. Fórumozók!
Saját lakásomat eladtam, párommal vettünk egy házat mely 1/2 1/2 tulajdonunk. Páromnak volt egy lakása melyet kiadtunk.
Felvettünk rá deviza hitelt, elvitte a bank.
A közös családi házra vettünk fel hitelt mert a lakásom árát ki kellett pótolni úgy tudtuk megvenni.
Ez 12 éve a fizetésemből van levonva.
Van 2 közös gyermek akik velem maradnak. El adjuk a házat, ki fizetjük a bankot, megfelezzük a pénzt. Ebből nem tudok egy kis lakást venni. Ebben a helyzetben igaz az 50-50%?Az nem jelent semmit hogy a gyerekek velem maradnak?
Köszönöm
Hm...
Gondolhatod hogy ez lenne az első prioritas,de halló itt élek és sajna nem elég a bevetelem jelenleg a felhőtlen egykeresos csaladfenntartasra.
Szerintem senki nem jokedvebol válik és lehet, hogy en se a "punambol" elek.
Nem az volt a kérdés lenyege,hogy lehet vkivel kiszurni,sokkal inkább hogy talalhatom e utcán magam.
Elsősorban a gyerekeim felé van felelossegem,mint afelé hogy te látatlanban, helyzetem ismerete nélkül mennyire látsz pozitiv fenyben.
Én vmit tudok a stilusodrol de rólad semmit,ugyhogy hagyjuk a minositgetest.
Leírtam a VALÓDI megoldást (közérthetően)... mi a baj vele?
Ejnye. Rosszul aludtál?
kolabarany
Nos, igazából leginkább az a teendőd,
hogy
intézz magadnak jó keresetet/jövedelmet...
Ne csak a puncikádból akarj megélni, kitartottként mások pénzén.
Ráadásul két pulyával súlyosbítva.
Ez a nyers valóvilág... ébresztő!
A bontóperben a bíróság rendelkezik az utolsó közös lakóhelyül szolgáló lakás használatáról is. Alkalomadtán kérd, hogy tiéd legyen a kizárólagos használat, különös tekintettel a kiskorú gyerekekre. (A használati jog értéke rá eső részét azért ki kell fizetned.)
OFF
Ami még eszembe jutott, azt visszatöröltem, hiszen én is kétszer váltam. De azért mégis.
ON
Szep napot!
Kicsit kacifantos a helyzetem. Második házasságom szethulloban, az elsobol két kiskorú gyermekemet én nevelem.
Fele-fele arányban birtokoljuk férjemmel a házat, amiben elunk.
Nekem nincs hova menjek a gyerekekkel, illetve. A.lakas felé ára sem elég arra,hogy bármilyen kicsi ingatlant vasaroljak rajta.
O azt akarja,hogy mi menjünk és kikoltozni sem fog.
Stabil magas keresete.van,.hazresze masutt,ingosagai,nekem meg semmi.
Ilyenkor mi a teendő? Van e?
Hülye fórum motor... szóval.
Tehát...
Plusz: a teljes vagyon (leltár szerint)
Mínusz: a feleség különvagyoni része
Mínusz: a férj különvagyoni része
Megmarad a közös vagyon, ami fele-fele lesz.
A házasság kötés utáni években a feleségem nevére vettünk egy lakást.
Miből?
- közösből
- a feleség különvagyonából
- a te különvagyonodból
- vegyesen... a fentiek valamilyen módon
Különvagyona valakinek az
- ami az együttélés kezdet előtt IS MEGVOLT MÁR neki
- amit örökölt
- amit CSAK Ő kapott ajándékba és nem közösen kaptátok
- a személyes cuccai
Ami a különvagyonból lett az külön vagyon is, ha még megvan.
Tehát...
- teljes vagyon (leltár szerint)
- a feleség különvagyoni része
- a férj különvagyoni része
Megmarad a közös vagyon, ami fele-fele lesz.
- -
A vagyonközösség kezdete lehet a házasság előtti is,
HA már a házasság előtt IS együtt éltetek és abból lett a házasság végül.
Látod, ők se tudják. Rajtatok kívül nem is igen tudhatja más.
"ez 20 év után sem számít közös vagyonnak?"
Attól függ, hogy miből lett vásárolva. Ha van benne bárkinek különvagyoni hozzájárulása, akkor az a hányad teljes egészében őt illeti, így a maradék rész lesz közös vagyon.
sanci11
Hogy mennyiben közös vagyon és mennyiben különvagyon, az attól függ, hogy milyen forrásból vásároltatok, azzal, hogy annak kell bizonyítania, aki azt állítja bármilyen részben, hogy különvagyona van.
Hát erre senki se fog válaszolni akkor.
Üdv!
Csak az válaszoljon aki tényleg tudja!
20 év házasság után, sajna válás következik.
A házasság kötés utáni években a feleségem nevére vettünk egy lakást.
néhány év múlva eladtuk, és egy házat vásároltunk.
Az ingatlan 1/3-része az enyém.
a tulajdon lap szerint.
más papír nem köttetett!
ez 20 év után sem számít közös vagyonnak?
Köszi!
Eladhatja idegennek, a tulajdonostársa elővásárlási jogának tiszteletben tartásával.
Többlethasználati díjat csak akkor kérhet, ha megpróbál beköltözni és a tulajdonostársa megakadályozza.
Vagy: közös tulajdon megszüntetési perben kéri, hogy a bíróság kötelezze a tulajdonostársát arra, hogy az ő részét váltsa meg, vagy az ingatlant közösen értékesítsék.
Köszönöm a válaszokat, még egy kérdés: mit tud kezdeni a lányom a tulajdonrészével ?
- felajánlhatja megvételre a tulajdonostársnak ?
- eladhatja idegennek ?
- kérhet bérleti díjat a tulajdonrészét használó volt élettársától ?
frescohu,
... és az Immaculata által írt megtérítési igénye is lehet a hitelből. A teljes élettársi vagyont kell nézni, és abból a hozzájárulásuk (többek között a jövedelmeik) arányában kell azt megosztani.
Tehát nem számít, hogy a lányod "fizette" a hitelt, az számít, hogy ha lényegesen nagyobb jövedelme volt az élettársi kapcsolat alatt, akkor nagyobb arányban járult hozzá a hitel visszafizetéséhez.
BigChicken
Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek.
A házastárs különvagyonához tartozik
- a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
- a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
- a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
- a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
- a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
- a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.
A lányod vette fel, de akkor már együtt élt az élettársával, így közös felvételnek számít.
Tehát úgy kell számolni, hogy a lányod adott bele 8 mFt-ot, az élettárs 1 mFt-ot, az anya pedig 7 mFt-ot.
Így az arány:
- a lányé 8/16-d
- az élettársé 1/16-d,
- az anyáé 7/16-d.
Immaculata: hogy világos legyen: 16 millióért vettek lakást, amihez a lányom adott 7 milliót, az élettársa is 7 milliót (de ezt az anyja nevében tette)2 milliót pedig banki hitelként a lányom vette fel és azóta is fizette. A lakás tulajdonjoga így lett 50 %-ban a lányomé és 50 %-ban az élettársa anyjáé.
„Előfordulhat, hogy vagyonmegosztáskor a lányom 25 %-ot kap, az élettársa is 25 %-ot, az élettársa anyja pedig 50 %-ot ?”
Az arányok változnak, de nem így, hanem az anya veszteségére. Az arány a hitel nagyságától függ.
A lánynak viszont a törlesztés felére igénye keletkezik.
Tisztelt fórumozók,
a lányom 10 évi együttélés után szétköltözött az élettársától. 6 évvel ezelőtt vettek lakást, ami 50 %-ban a lányom nevére került, 50 %-ban pedig az élettársa anyjáéra (ez az arány megfelel a kapcsolatba bevitt pénz arányának). A banki hitelt végig a lányom fizette. A lakásba csak a lányom volt bejelentkezve. Kérdés: a teljes lakás közös szerzeménynek számít-e, vagy csak a lányom nevén lévő 50 % ? Előfordulhat, hogy vagyonmegosztáskor a lányom 25 %-ot kap, az élettársa is 25 %-ot, az élettársa anyja pedig 50 %-ot ?
Ez nem egy kérdés, hanem több - ráadásul nem is egyszerű.
Már mondtam: minél hamarabb keress ügyvédet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02